Beste zoutdeeg recept.

Wat is nu de beste zoutdeeg recept? Er zijn zo veel verschillende zoutdeeg recepten. Dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Ik ben ze maar gaan uitproberen op zoek naar de beste zoutdeeg recept.  Het duurde even maar het is me gelukt. Alle ingrediënten heb ik altijd in huis. En net als ik, vele mensen met mij.  Dus dat zal het probleem niet zijn om ook het beste zoutdeeg recept uit te proberen.

Recept beste zoutdeeg recept. Om zelf klei te maken BMelloW (1)

Na heel heel heeeeeeel veel recepten te hebben uitgeprobeerd, heb ik  het beste zoutdeeg recept gevonden.

Meestal verloor de deeg de vorm die ik het gaf. Of ging het scheuren.  Hoe dan ook bij mij kwam het er nooit uit te zien zoals de foto’s mij deden geloven.Bij de meeste recepten stond niet eens geschreven op hoeveel graden en hoe lang het in de oven moest. Ook weer iets waardoor de meeste zoutdeeg mogelijk niet werd zoals de foto’s beloofde.

Moeilijkheidsgraad: ★ ★ ☆ ☆

Tijdsduur: <15 minuten (1 tot 2 uur in de oven.)

Recept beste zoutdeeg recept. Om zelf klei te maken BMelloW (1)

Benodigdheden:

  • bloem  – 3 kopjes
  • water  – 1 kopje
  • olie  – 1 theelepel
  • zout  – 1 kopje

Werkbeschrijving:

  • Meng het bloem en zout.
  • Voeg hier het olie aan toe en beetje bij beetje het water. Voeg je al het water er in 1 keer bij dan ben je veel langer bezig om de deeg goed te krijgen.
  • Als je tijdens het mengen merkt dat het deeg al goed aanvoelt maar je hebt nog water over, dat is geen ramp. Zodra het deeg aanvoelt als een echte klei dan is het goed.
  • Blijf het kneden totdat het niet meer kleeft. Als je alles goed hebt gemengd en het blijft maar kleven voeg er dan een heel klein beetje bloem bij.
  • Als het na een tijd kneden nog te droog is dan doe je er juist weer wat water bij.
  • Doe je er te veel zout in dan zal je veel meer water nodig gaan hebben aangezien zout het vocht onttrekt uit de deeg
  • Ga door met kneden totdat er een deeg ontstaat dat er uitziet en voelt als klei. Zie bovenstaande foto.
  • Je kan er van maken wat je maar wilt.
  • Het werkt nu net als klei.
  • Wat je kind er ook van wilt maken alles is mogelijk.
  • Bak het af op 100 graden ongeveer 1 uur lang. Bij dingen die dikker zijn dan een paar cm zou het kunnen dat het nog wat langer nodig heeft om te drogen. Draai de vorm om als het aan de bovenkant klaar is. Dit merk je doordat het hard is. Laat nu de onderkant nog ongeveer 10 minuten bakken. Als dit ook hard is kan het uit de oven. Laat het goed afkoelen voordat je het gaat gebruiken.

Wil je zien wat ik er tot nu toe mee hebt gemaakt? Ga dan naar Een hanger voor Moederdag. of de zoutdeeg handafdruk.

Tip;

Je kan vooraf bij het water een paar druppels eetbare kleurstof  voegen. Zodat de klei al een kleurtje heeft. Maar nadat de klei afgebakken is kan je het ook verven.

Heb je nog wat over en wil je het nog bewaren, dat kan. Zorg dat het in een droge, luchtdichte verpakking zit en bewaar het in de koelkast.  Het is dan ongeveer nog een week bruikbaar. Je kan er alles van maken net als echte klei.

veel knutsel plezier,

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Leuk om te lezen:

4 Responses to “Beste zoutdeeg recept.

  • Dankjewel voor je recept! Leuk om uit te proberen…
    Er staat echter 2 keer 1 kopje zout. Ik neem aan dat het 1 kop water en 1 kop zout moet zijn?

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge