Kersttradities

Kerstmis is toch wel mijn favoriete feestdag. En met mij die van vele. De herinneringen die ik nog heb van de kerst is toch wel de gezelligheid en het samen zijn met vooral mijn familie. Als ik aan kerst denk dan zie ik mijzelf weer voor me als klein meisje. Vol spanning in afwachting tot kerst ochtend. Dan mocht ik alle cadeautjes uitpakken. En daar hadden we onze eigen ritueel omheen gecreëerd. De kersttradities. Nu ik groot ben zijn er ook bij mij in het gezin een aantal kersttradities ontstaan. Wil jij ook een kersttraditie starten maar weet je niet zo goed hoe en wat. Ik heb een aantal kersttradities voor jou op een rij gezet.

Kersttradities. Het is nooit te laat om er mee te beginnen. BMelloW

Traditie #1 Kerst ornament uitzoeken:

Elk jaar zoeken wij met het gezin een kerstbal uit. Of beter gezegd een ornament. Want op een bal lijkt het al lang niet meer. De kerst afdeling struinen we als gezin af op zoek naar die ene ornament. De criteria waar de ornament in mijn gezin aan moet voldoen.:

 • hoe gekker hoe beter
 • lelijk is een pré
 • kleuren passend bij de bonte boom
 • Iedereen moet die aanwijzen als de ornament van het jaar.

Eerlijk gezegd zijn we dit jaar er niet aan toe gekomen om er 1 uit te zoeken. Dit omdat ik er voor hebt gekozen om geen glazen spullen in de boom te hangen. Mijn dochter is een echte dreumes en niks is veilig. Omdat ik niet wist hoe ze op de kerstboom zou reageren durfde ik niet al mijn mooie spullen er in te hangen. Op de piek na zit er geen glas in. Ook al heeft ze zich goed gedragen dit jaar ik durf het niet aan om de collectie glazen ornamenten in de boom te hangen. Volgend jaar zetten we de traditie voort en is mijn dochter ook oud genoeg om mee te kunnen beslissen.

Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Deze heb ik zelf ook in de boom hangen. De kinderen wilde ze zo graag in de boom. En omdat het ook hun boom is.

Kerst uil

Ik moest me inhouden dit jaar bij de Hema. Aangezien ze ongelooflijk veel ornamenten hebben die perfect bij mijn boom passen. Naast de wat meer klassieke look zijn er ook erg veel  bont gekleurde ornamenten te vinden. En daar was dit jaar de Hema best uniek in.  Bont gekleurde ornamenten zijn moeilijk te vinden dit jaar. Overal zag ik pastel kleuren en heel veel koper. Erg mooi. Maar mijn boom is bont en fout. En mijn jaren aan verzamelen ga ik niet veranderen van wegen en trend. Is jouw boom op to date als het gaat om de laatste trends? Of ben je net als ik en ga je er niet in mee.

Traditie #2 Pyjama’s op kerst avond.

Als we met kerstavond thuis zijn dan hebben we onze eigen traditie. Eerst gourmetten. Daarna lekker douchen en dan mogen ze 1 cadeautje uit pakken. En al weten ze wat daar in zit. Het blijft een leuk en spannend iets. Er zit altijd een nieuwe pyjama in. Die mogen ze dan lekker aan trekken. Die avond mogen ze ook later naar bed. Ik zet dan iets lekkers op tafel en maak een kop warme chocomel. We zoeken een kerst film uit en dan is het relax time.

Traditie #3 Kerst Ontbijt.

Ook al staat deze dag meestal voor mij in het teken van koken. De ochtend begint altijd rustig. Nadat we hebben “uitgeslapen” voor zover dat mogelijk is met kinderen. De tafel wordt gedekt voor een heerlijk kerst ontbijt. Terwijl de tafel wordt gedekt mogen ze nog 1 cadeautje uitpakken. Na een heerlijk ontbijt mag de rest van de cadeautjes uitgepakt worden. Wanneer mogen de kinderen bij jou de cadeautjes uitpakken?

Traditie #4 Een bordspel.

Nee ik heb het niet over een spel achter de computer. Maar een ouderwets familie bord spel.  Omdat het ooit bij mij in mijn jongen jaren is begonnen. Hebben we al een aardige verzameling bordspellen. Een hele kast vol. En ook al kan er niet veel meer bij we blijven deze traditie in ere houden. Ik ben gek op bordspellen en mijn kinderen ook. Het is een ideaal iets om als gezin bezig te zijn.

Ssst niet doorvertellen maar dit jaar heb ik voor het spel Kolonisten van Catan het basis spel gekozen. Vorig jaar had ik Kolonisten van Catan Junior gekocht. Maar na twee keer spelen waren ze er bij mij thuis al op uitgekeken. Te makkelijk. Aangezien Kolonisten van Catan al jaren op mijn lijstje staat ben ik blij dat mijn jongens nu groot genoeg zijn om dit spel te kunnen spelen. En met alle uitbreiding sets die er te koop is voor dit spel, kan ik voorlopig nog een hele hoop kopen. Ideaal voor als ik even niet meer weet wat ik voor ze moet kopen. Wat is bij  jouw thuis het  favoriete bordspel?

Favoriete bordspellen:

Als je vraagt aan mijn kinderen wat hun favoriete spelen zijn dan is dat voor mijn oudste ( 11 Jaar) Mens erger je niet! Pesten. Helaas is dit spel nergens meer te krijgen. Dit spel is echt geniaal. De lachspieren worden goed getraind. Zodra dit spel weer beschikbaar is dan zal ik het zeker laten weten.

Mijn jongste zoon ( 8 jaar) vind het spel Stef stuntpiloot een geweldig spel. Onder studenten een wel bekend spel om te gebruiken als drink spel.

Maar ook al ben ik een grote liefhebber van de bovenstaande spellen er is voor mij maar 1 nummer 1. En dat is Monopoly classic Ik heb zelfs nog mijn oude met de guldens. Uit de jaren 80. Ook al hebben we ondertussen een nieuwere variant mijn gouwe ouwe gaat nooit de deur uit. De verschillende varianten op het bordspel interesseren mij niet echt. Heb jij er een variatie op Monopoly? Zo ja welke vinden ze bij jou thuis leuk? Ik sta altijd open voor suggesties.  Wel zag ik er eentje die ik maar voor mijn verjaardag ga vragen. Ik moet het hebben. De series der series. Game of thrones editie. Geen idee of het wat is. Maar kom op het is Game of thrones.

Maar goed weer even verder met mijn kersttradities.

Traditie #5 Naar de kerstmis.

Ik geef toe ik heb het nog nooit gedaan. Maar het staat al jaren op mijn te doen lijst. Niet omdat ik zo gelovig ben. Maar omdat ik het een keer wil meemaken. Het geen wat mij tegen houd zijn mijn kinderen. Ik ben zo bang dat zij het niet vol gaan houden en dan maar vervelend gaan doen. Hoe is jouw ervaring daar in? Dus deze traditie telt niet echt mee. Maar een traditie die in mijn hoofd afspeelt is toch wel een beetje een traditie of niet soms. Ik hoop volgend jaar er echt bij te zijn. Al zag ik dat de kerk bij mij in de straat een speciale kinder kerstmis heeft. Misschien ga ik daar wel met ze naar toe. Kijken hoe dat gaat. Wordt vervolgd.

Traditie #6 Uit de kerstboom eten.

Elk jaar plaats ik een week voor kerst kerstkransjes in de boom. Na het avond eten mogen ze mits ze goed hebben gegeten en kerstkrans uit de boom halen. Alles wat er 2de kerstdag nog in zit mogen ze opeten.

Traditie #7 Advent kalender.

Tja wie heeft ze niet tegenwoordig. Het is een prima manier om met je kinderen af te tellen. Of je nu voor een standaard advent kalender gaat of uitpakt. Je kinderen zullen het altijd leuk vinden. Maar zelf ban ik niet zo weg van al het snoep wat er in zit. Mijn ADHD -er in huis reageert niet zo goed op chocolade. Dan verandert hij in de Tasmania devil wel de teken film figuur. Ik ben zelf gek op de advent kalender van lego. Deze zijn in vele varianten te krijgen. Helaas zijn ze vrij prijzig. Maar ik zie het als een extra cadeau.  Maar wist je dat je tegenwoordig ook hele leuke advent kalenders kan kopen die je zelf kan vullen. Ideaal vind ik ze. Toch maar eens aanschaffen.

Traditie # 8 Lelijke kerst truien.

Tja dit is er ook eentje die ik ga starten. Ik hou van fout. Het past perfect bij mijn kerstboom. Dus deze traditie komt er bij. Ben je nog op zoek naar een lelijke kerst trui?

Zeven kersttradities voor jou verzameld. Waarschijnlijk heb ik er nog wel meer. Maar zijn ze er zo ingeslopen dat ik ze zelf niet meer zie als een traditie. Wat zijn jou kersttradities? Zijn er tradities die je graag zou willen starten? Het is immers nooit te laat om er een te starten.

Ben je benieuwd wat er in de wereld aan tradities zijn kijk dan een bij Chital travels zij heeft een aantal hele leuke tradities op een rij gezet.

mijn naam Melanie xxx BMelloW

 

 

 

 

 

 

 

Leuk om te lezen:

7 Responses to “Kersttradities

 • Wat een leuke tradities
  Wij doen ook altijd kerstavond in pyama en dan de volgende dag een heerlijk ontbijt (heb er nu al zin in :D)
  Bordspelletjes doen we eigenlijk nooit maar is misschien voor dit jaar wel een goed idee!

 • Wat een leuke tradities. Hier mogen ze ook ieder jaar iets uitzoeken voor in de kerstboom. Maar ook nog niet gedaan dit jaar. Straks meteen maar eens even bij Hema kijken. Bij ons is het traditie dat we bij mijn schoonmoeder gaan brunchen op de 24ste. Ik maak dan allerlei hapjes en mijn schoonmoeder haalt dan ook altijd nog iets lekkers. En tweede kerstdag zijn we eigenlijk altijd met zijn viertjes. Zal dit jaar een pyjamadag worden denk ik.
  Oh en ik heb een koperkleurige boom met witte ornamenten er in 😉
  Marieke onlangs geplaatst…Weekendoverzicht #20My Profile

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge