0 In recepten

Sajoer lodeh. Indonesische groentesoep. Vegetarisch.

Sajoer lodeh. Indonesische groenten soep. Vegetarisch. BMelloW.nl

Sajoer lodeh. Indonesische groentesoep. Hier in huis zijn ze er gek op. Meestal maak ik al een niet een alledaagse groenten soep. Maar vandaag wil ik je kennis laten maken met de Indische keuken. De keuken die ik merendeel van de week kook. Niet alleen vanwege mijn roots maar ook omdat ik dit de lekkerste keuken vind die er is.

Groentesoep word bij mijn thuis toch zeker een keer per maand gegeten. Zeker als er een dag ongezond is gegeten. Dan voel ik de behoeften om mijn gezin vol te stoppen met veel vitaminen. Een extra gezonde maaltijd. Een groentesoep is hiervoor ideaal.

De Hollandse groentesoep kennen de meesten wel. Maar ken jij Sajoer lodeh al? De Indonesische groentesoep. Maar wist je dat deze helemaal niet moeilijk is om te maken. Sterker nog het is heel simpel. Laat de hoeveelheid ingrediënten je niet tegen houden om deze overheerlijke Sajoer lodeh te maken. Alleen de heerlijke geur in huis tijdens het maken van dit gerecht is een feestje op zich.

Niet alle groenten hoef je in de sajoer lodeh te verwerken. Maar maakt het wel lekkerder.

In < 40 minuten op tafel. Voor 8 personen.

Ingrediënten:

  • 1/5 bloemkool
  • 200 gr sperziebonen
  • 150 gr chinese kool
  • 100 gr taughe
  • 100 gr winterpeen
  • 150 gr tahoe
  • blikje mais
  • 1 blikje bamboescheuten
  • 1 rode paprika
  • 3 pateh bonen ( te koop bij een toko)
  • gefruite uitjes ( optioneel)
  • pandan rijst

Voor de saus:

  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 2 tl sambal rawit ( te koop bij een toko) of anders sambal oelek
  • 3 geraspte kemirienoten of 2 tl kemiriepasta ( te koop bij een toko)
  • 2 tl koriander poeder
  • 1 kleine laos of 2 tl laospoeder
  • 5 x daun salam blad ( te koop bij een toko) of 3 laurierblaadjes
  • 3 groenten bouillon blokjes
  • 2 el gula djawa te vervangen voor bruine basterdsuiker, gewone palmsuiker of als het echt niet anders kan kristalsuiker.
  • 125 ml santen (kokos melk)
  • zout

Bereidingswijze:

  • Snij de groenten;
  • Bloemkool snij je in kleine roosjes.
  • Sperziebonen halveer je
  • Chinese kool in reepjes.
  • Winterpeen in dunne plakjes
  • Rode paprika in reepjes
  • Snij de tahoe in dobbelstenen.
  • Laat de bamboeschuiten uitlekken.
  • Zet alle kruiden klaar.

  • Doe de groenten in een pan. ( behalve tahoe, taughe, bamboe en mais).
  • Voeg er zoveel water over de groenten heen totdat de groenten net onder water staat.
  • Voeg de santen, daun salam blad en de bouillon blokjes toe
  • Breng het aan de kook.
  • Snij de ui in kleine stukjes.
  • Snij de knoflook zo klein mogelijk. Met een knoflook pers mag ook.
  • Zet een andere pan op en voeg hier een klein beetje zonnebloemolie aan toe.
  • Fruit de ui.
  • Na ongeveer een minuut voeg je de knoflook er aan toe.
  • Na weer een minuut voeg je alle kruiden toe.
  • Ook de sambal, kemerienoten.
  • Zet het op een niet al te hoog vuur. Laat het nu nog zo’n twee minuten aan fruiten.
  • Blus de kruiden af met een beetje kookvocht van de groenten. Zodat de kruiden makkelijker uit de pan bij de groenten kan.
  • Voeg de kruiden bij de pan met groenten.
  • Voeg nu de overige ingrediënten toe.
  • De mais met vocht mag nu ook bij de groenten.
  • Als laatste de tahoe er bij.

Proef de soep of er genoeg smaak aan zit. Voeg er eventueel nog wat zout aan toe. Wil je het pittiger van smaak, voeg er dan 1 a twee rode pepers aan toe.

Serveer tip:

  • Net als met vrijwel alles in de Indische keuken smaakt het lekkerder als je het een dag op smaak laat komen.
  • Doe in een diep bord een beetje rijst. Giet de soep er overheen. Garneer het eventueel met een een beetje gefruite uitjes.

Sajoer lodeh. Indonesische groenten soep. Vegetarisch. BMelloW.nl (2)

Selamat makan. Zoals ze het in het Indonesisch zeggen. Eet smakelijk.

Je houd wat van de bloemkool over en de tahoe. Persoonlijk vind ik dit geen probleem. Met wat ingrediënten er bij eet ik over twee dagen dit door een kerriesaus er bij te maken. Net zo lekker als deze soep.

Lees ook eens: overheerlijke hapjes.

Ken jij sajoer lodeh? Of denk je na het lezen van mijn recept die ga ik een keertje maken. Ken je de Indische keuken en zo ja wat vindt jij het lekkerst. Wie weet kan ik daar dan een keer een heerlijk recept over schrijven.

Voor het schrijven van dit bericht zie je vele producten voorbij komen. Ik krijg hier niks voor, geen geld of wat dan ook. Deze producten gebruik ik ook echt zelf en raad ze dan ook aan.

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Sajoer lodeh. Indonesische groenten soep. Vegetarisch.. BMelloW.nl

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply