Wat is Gesso?

Gesso, laat ik het vandaag over een wonder middel genaamd Gesso hebben. Dit is een product wat ik veel gebruikt. En daarom vond ik dit ook zeker de moeite waard om iets meer over te vertellen. Vandaag was ik met een project bezig waarbij ik Gesso gebruikte. Vandaar dat ik er uitleg over wil geven. Na wat simpele tips en tricks kan jij ook aan de slag met Gesso.

Wat s gesso? Alles wat je moet weten over gesso. BMelloW

Wat is Gesso?

Gesso is een primer. En bestaat uit een krijt ( gips) mengsel waardoor je de oppervlakte voorbereid om te kunnen beschilderen. Een primer zorgt er voor dat de verf niet opgezogen of afgestoten wordt door de ondergrond waar je de verf uiteindelijk op aan wilt brengen.  Je kan Gesso op verschillende oppervlak aanbrengen.

  • glas
  • hout
  • canvas
  • metaal
  • steen
  • Kunststof

Dit zijn een aantal oppervlakten waar Gesso perfect op werkt.

Wat kan je met Gesso?

Wat ik al vertelde. Gesso legt een laag tussen de oppervlakte en de verf. Zeker met een oppervlakte als glas en metaal is het niet makkelijk om daar direct op te schilderen. Door eerst Gesso te gebruiken zorg je er voor dat de verf er wel goed op blijft zitten.

Hout en canvas hebben nogal de neiging om de verf op te zuigen. Door Gesso te gebruiken wordt de verf vele malen minder opgezogen. Waardoor je minder verf hoeft te gebruiken.

Hoe te gebruiken?

Schuur de oppervlakte eventueel met een fijn schuurpapiertje iets op. Maak de oppervlakte goed vet en vuil vrij. Zorg dat de oppervlakte daarna goed droog is. Gesso en water gaan niet samen.

Breng nu de Gesso aan. Dit kan je met een kwast, spons of vingers aanbrengen. Al zal ik zelf het alleen met de vingers aanbrengen als je de Gesso gebruikt om de verf dikker te maken zodat er meer diepte in de verf ontstaat. Dit is een techniek die vooral door schilders wordt gebruikt. Maar goed weer terug naar het verhaal.

Textuur aanbrengen.

Met een kwast blijf je wel strepen zien. Met een spons krijg je het mooiste resultaat. De oppervlakte wordt met een spons het gladst. Bij oneffenheden kan je het iets opschuren om het geheel weer glad te krijgen. Afhankelijk van de oppervlakte zijn er meerdere lagen Gesso nodig. Breng dunnen lagen aan. Twee tot drie lagen zijn er zeker wel nodig voor het beste resultaat. De tweede of derde laag Gesso kan je al mengen met verf. Hou er wel rekening mee dat de kleur van je verf lichter wordt. Gesso is namelijk wit en blijft dit ook.  Laat de oppervlakte goed drogen tussen de lagen door. Als de oppervlakte nog niet goed droog is dan kan je zo de vorige laag(-en) er weer af halen.

Wil je de oppervlakte niet meer glad hebben dat kan natuurlijk ook. Speel met je kwast, spons of wat dan ook. Dep bijvoorbeeld met een spons op de oppervlakte en er zal een ruwe oppervlakte ontstaan. Speel en kijk wat het doet. Je oppervlakte is zo weer schoon als het je niet bevalt.

Na de gewenste lagen Gesso kun je de oppervlakte gaan beschilderen.

Gesso kan zoals ik al zei niet tegen water. Heb je een fout gemaakt dan kan je de oppervlakte makkelijk weer schoon maken door het om te spoelen met water. Je kan dan weer op nieuw beginnen.  Wil je de oppervlakte schoon kunnen maken dan is het verstandig om het eindresultaat te beschermen. Een vernis laag is hier perfect voor. Ook hier heb je verschillende varianten in. Van tubes, potjes tot spuitbussen. Voor elke oppervlakte is een geschikte vernis te vinden. Vraag er naar bij je hobby winkel. Binnenkort zal ik hier meer uitleg geven over vernis.

 Kan je het zelf maken?

Gesso kan je zelf maken al heb ik dat zelf nooit gedaan. Ik koop het net zo makkelijk in de winkel. Je doet er best lang mee. En ook al vind ik geklieder op zijn tijd niet erg in dit geval liever niet. Misschien dat ik me er ooit nog aan ga wagen dan plaats ik mijn bevindingen uiteraard. Wil je het wel graag zelf maken dan zeg ik Google het maar. Recepten genoeg.

Heb jij het zelf gemaakt dan hoor ik daar graag je bevindingen over.

Waar koop je Gesso?

Je kan het bij diverse winkels  kopen waaronder de Action, Bol.com en hobby winkels.

Een greep uit mijn gesso werk.

Op de onderstaande foto zie je een aantal van mijn projecten. Rechts boven in zie je twee wijn flessen waar ik met gesso een MR en MRS op hebt gemaakt speciaal  voor een trouwerij. Links in het midden is gemaakt door mijn buurmeisje met een beetje hulp van mij. En de plantenbak was een lelijk ding door het in het geel te maken. Lijkt het net op een ananas. Al zeg ik het zelf. Je kan nog zo veel meer mee maken. Maar daar vast later meer over.

gesso-wat-is-dat-alles-wat-je-moet-weten-over-gesso-bmellow-1

Heb je vragen dan hoor ik ze uiteraard graag van je. Heb jij zelf misschien mooie projecten gemaakt met Gesso en mag ik ze van jou delen. Alle eer gaat uiteraard naar jou. Neem dan even contact met mij op.

mijn naam Melanie xxx BMelloW

 

 

 

 

 

Leuk om te lezen:

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge