Vandaag is het Annie MG Smidt dag. Wie kent deze vrouw niet. Een echte icoon in de Nederlandse literatuur. Iedereen is wel groot geworden met het lezen van haar boeken.  En omdat het vandaag weer zaterdag is geef ik je vandaag weer een top 5. Het kan dan ook niet anders dan dat mijn top 5 over Annie MG Smidt gaat. Vandaag vertel ik jou mijn top 5 favoriete boeken van Annie MG Smidt.

Anna Maria Geertruida Smidt zo heet Annie MG Smith voluit. Vandaag is het Annie MG Smidt dag. Op 20 mei 1911 werd zijn geboren vandaar dat ze dan ook vandaag herdacht wordt.  Annie MG Smidt een indrukwekkende cv aan boeken, toneelstukken en liedjes op haar naam staan. Een van haar grootste successen is denk ik toch wel Jip en Janneke. Menig kind heeft hier toch wel de nodige verhalen van gelezen of zijn hun voorgelezen.

Ook ik heb een aantal boeken van Annie MG Smidt in de boekenkast staan. En eerlijk ik moest toch even kijken welke dat zijn. Mijn jongens zijn er al weer de oud voor. ( lang niet meer gelezen.) En hun interesse in de boeken van haar waren niet zo groot. Af en toe een verhaal van Jip en Janneke bij mijn jongste zoon. Maar helaas heeft hij niet zo veel met lezen of voorlezen. Mijn oudste vondt Jip en Janneke niet spannend of grappig genoeg. Nu hij ouder is en hem beter ken snap ik het ook, waarom hij zo dacht.  Wat mijn dochter gaat vinden van haar boeken dat moet nog blijken. Nu heeft ze de spanningsboog van een garnaal. Na een paar seconden is ze al klaar met een boek. En al helemaal met een voorlees boek. Plaatjes boek begint nu te komen.

Ondanks dat ben ik eens gaan nadenken. Welke boeken vond ik leuk om voor te lezen en welke vond ik vroeger leuk om te lezen. En al denkende kwam ik tot de volgende top 5 favoriete boeken van Annie MG Smidt.

Top 5 favoriete boeken van Annie MG Smidt.

#1 Minoes.

Misschien is dit meer een meiden boek. Mijn jongens vinden het maar niks. Maar ik heb dit boek als kind meerdere keren gelezen. Ik vond het zo een machtig mooi verhaal van een vrouw de kan praten met katten. Klimt over daken. Want dat deed ze net als zwarte Piet en Sinterklaas. Zo zie je maar hoe een kinderbrein werkt. Naast dat, ik het boek nog steeds in de boekenkast heb, heb ik hier ook de luister cd’s. Maar zelf voor het luisteren hebben mijn jongens nooit de tijd genomen. Ik ben benieuwd wat mijn dochter later van het boek gaat vinden. Is dit dan meer een meiden boek of zien mijn jongens dat verkeerd?

Minoes’ kreeg in 1971 de Zilveren Griffel

# 2 Jip en Janneke.

De simpele illustratie is denk ik wel de grootste kracht van de boeken.  Er zijn zoveel kleine boeken van Jip en Janneke maar hier heb ik alleen het grote boek waar alle verhalen bij elkaar gebundeld zijn. Wat ik zo fijn vind aan dit boek is dat het makkelijk te lezen is. De verhalen zijn niet zo heel erg lang. Perfect om voor het slapen gaan een stukje uit voor te lezen. Ik heb het boek dan ook met veel plezier aan mijn jongste zoon voorgelezen. Waarom mijn oudste het niet interessant vond. Tja hij is meer van de echte avonturen verhalen en boeken over feiten en weetjes. Nog even en dan is mijn dochter in staat om dit soort verhaaltjes aan te horen. Heerlijk dat ik dan weer een excuus heb om dit boek er bij te pakken.

Lees ook eens: mijn favoriete boeken.

#3 Ziezo

Dit boek bestaat uit 347 kinderversjes. De versjes zijn op zo een leuke en fantasie rijke manier geschreven.  Versjes die Annie MG Smidt tussen 1950 en 1960 schreef zijn in dit boek samen gekomen. Het boek is denk ik minder bekend bij het grote publiek. Niet eentje die de meeste mensen meteen roepen als je ze vraagt om een boek van haar te noemen. Maar ondanks dat is dit boek meer dan de moeite waard. Zo raakt je kind op een hele leuke manier bekend met rijmen en dichten.

#4 Heksen en zo.

Ik ben gek op sprookjes. Als kind smulde ik dan ook bij het lezen van dit boek. Verschillende sprookjes worden in dit boek verteld. Vol spanning, fantasie en humor wordt je in Heksen en zo mee genomen op een avontuur. Annie MG Smidt verteld in dit boek haar eigen sprookjes. In haar typische onmiskenbare schrijfstijl weet zij de door haar verzonnen sprookjes heel erg leuk en vol humor te vertellen.

#5 Wiplala.

Dit is ook weer een fantasierijk verhaal vol humor. Als kind zag ik het al voor me toveren, nou ja tinkelen net als Wiplala. Er zijn meerdere boeken over het kleine mannetje Wiplala geschreven. En allemaal erg leuk. Het boek is ook verfilmt. Niet gek voor een boek uit 1957.

Top 5 favoriete boeken van Annie MG Smidt.

Annie MG Smidt een vrouw met een duidelijk te herkennen schrijfstijl. Maar van al haar kinderboeken is er ook eentje waar ik echt niet doorkomt. Hoe vaak ik het ook heb geprobeerd. Zowel ik als mijn zoons konden het niet bekoren. De film mocht ook niet baten. Ik heb het over Puk van de Petteflet. Ik weet niet wat het is met dat verhaal. Maar hier is het geen favoriet.

Naast al haar boeken is er elke keer weer eentje die ik in mijn handen heb en weer terug leg. Een boek waarvan ik het alleen al wilt hebben vanwege de kaft. Ik heb een zwak voor de simpele tekenen style van Jip en Janneke. Maar Takkie de teckel is toch wel mijn favoriet. Het gelijknamige boek staat dan ook nog op mijn lijst van boeken die ik moet aanschaffen.

Lees ook eens hoe je Takkie zelf kan knutselen.

Dit was het dan weer voor deze zaterdag. Mijn top 5 favoriete boeken van Annie MG Smidt. Welk boek is er bij jou thuis favoriet van Annie MG Smidt? Is er een boek van haar dat je graag een keer wilt lezen? Heb jij Takkie gelezen en wat vond je daar van? Ik hoor graag jouw mening.

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pinnen op Pinterest? Gebruik dan AUB de onderstaande ↓ afbeelding:

Geef me er 5. Top 5 favoriete boeken van Annie MG Smidt. BMelloW.nl

Geef me er 5. Top 5 favoriete boeken van Annie MG Smidt. BMelloW.nl

Pin It on Pinterest

Share This