Pinterest ik hou zo van deze kanaal. De meeste bezoekers op BMelloW.nl komen via Pinterest. En ondank dat ik nog lang geen duizenden volgens hebt via Pinterest weet ik redelijk wat te vertellen over Pinterest. En vandaag deel ik een aantal van mijn bevindingen met jou.

Ook al wordt Pinterest gerekend als een sociale media kanaal, toch is dat niet zo. Het is niet een manier op lekker sociaal met elkaar te doen. Het is een zoekmachine. Behandel het ook zo. Alleen kan je in Pinterest het allemaal geordend opslaan. En vooral dat laatste maakt het een ideale kanaal om mee te werken.

Toch zijn er maar weinig Nederlandse bloggers die optimaal gebruik maken van Pinterest. En dat is echt zonde. Veel weten niet zo goed wat ze er mee aan moeten. En of het wat kan betekenen voor hun blog.

Het is wel degelijk een kanaal die veel voor je blog kan betekenen. Ruim de helft van mijn bezoekers komt via Pinterest. De rest via Google zelf.

Met welk doel gebruik je Pinterest?

Pinterest is een zoekmachine en daardoor kan een oud bericht maanden soms zelfs jaren later nog gevonden worden. Zo is mijn bericht ooit over zoutdeeg geschreven viraal gegaan op Pinterest. Meer dan 30.000 keer is het al gedeeld. Ik ben de tel inmiddels kwijt. Steeds vind ik het weer terug met weer een nieuwe link naar mijn site met dit bericht. En elke dag komen via deze link tientallen bezoekers naar mijn site. Op een zeker hoogtepunt zelfs duizend per dag.

De kracht van Pinterest zit hem dan vooral in het zoeken en viraal gaan van een pin.

Waarom juist die bericht zo viraal is gegaan?

Ik moet je dat antwoord schuldig blijven. Als ik dat toch wist dan was ik nu veel verder geweest in bloggen en met Pinterest. Toch zijn er een aantal dingen die je kan doen om je bericht viraal te laten gaan. Of in ieder geval je kansen hierop te vergroten:

 • Maak een template om een goeie Pinterest waardige pin te maken. Oefening baart kunst en maak het je eigen. Via oa. Canva kan je mooie grafische bewerkingen maken. En hier kan je een uitgebreide oefening volgen waar je stap voor stap de basis principes worden uitgelegd. Bovendien gratis. Mooi meegenomen.
 • Zorg dat de Pinterest template minimaal 735 x 1100 px heeft. Ik werk zelf met een maat van 800 x 1200 px dat is in Canva de blogpost maat. De ratio is 1 : 3. Dus drie keer zo lang als breed. Hou dit in gedachten.  Voor Pinterest geld een regel: langere template hoe groter de kans is dat het opvalt. En opvallen moet je tussen de miljarden pins. Ga nu niet een mega lange template maken voor je pin als het niks toevoegt aan het geheel.

Zins kort doet Pinterest deze enorm lange pins niet meer zien of valt een groot deel van de pin weg. Ik raad je dan ook aan om vooral niet veel langer te gaan dan 800 x 1200. Al doe ik dit soms wel. Als ik mijn boodschap echt niet over kan brengen op dit formaat dan wil ik nog wel eens 800 x 1600 gaan.

Je hebt nu de perfecte template maar dan ben je er nog niet.

 • Zorg voor een zakelijke account. Zo kan je precies zien wat er gepint wordt van je account en dus ook welke van jouw eigen pins het goed doen. Zo heb ik nog wel eens dat ik een nieuwe template maakt voor een bepaald bericht. Gewoon omdat ik het niet meer vind passen bij mijn blog. Of omdat ik nu mooiere templates kan maken dan toen ik net begon. Maar soms ook omdat een pin het niet doet op Pinterest. Het helpt om te spelen met een andere template.

Sommige raden zelfs aan om 3 verschillende Pinterest templates te verwerken in je blog. Ik vraag me af of dit in Nederland zal werken. Ja de lezer kan kiezen welke die het mooist vind. Maar drie van een joekels in een bericht ziet er vaak te reclameachtig uit, na mijn mening. Ik zou zeggen probeer het uit en kijk hierin wat werkt voor jou en je blog. Ik plaats per duizend woorden een pinwaardige template in mijn berichten.

 • Zorg dat het visueel aantrekkelijk er uit ziet.
 • Het moet passen bij jouw blog. Als jouw blog in het goud met zacht roze is en je template heeft ineens de kleuren rood en blauw dan zal nooit iemand zien dat het van jouw afkomt. Al staat je naam er nog zo groot op. Zorg dus voor een samenhangend geheel. Zowel je blog als je sociale media en dus ook je pins moeten in de zelfde style zijn. Zelfde lettertype, kleuren en nog mooier foto style. In het laatste moet ik nog veel leren.
 • Zorg ook dat je profiel duidelijk is en net als op je andere sociale media over een komt

Denk je leuk zo’n Pinterest template. Maar op mijn blog ziet zo’n groot lomp ding er niet echt mooi uit dan kan je twee dingen doen:

 • Plaats het helemaal onder in je bericht. Hier zal het het minst storen in het geheel. Wel een grotere kans dat het niet gepint wordt.
 • Of maak het een onzichtbare pin van. Zo is het niet te zien op je blog maar als iemand een pin van het bericht wilt delen is de template wel te pinnen. Meer over weten: Lees dan het grote Pinterest geheim.

De pin borden:

 • Zorg dat je pin borden overeen komen met je blog. Als je blogt over eten en er is niks anders te vinden dan DIY’s en kleding dan werkt dit niet. Ik blog veel over DIY’s dit is dan ook volop aanwezig op Pinterest. De meeste van mijn borden gaan over DIY’s. Verdeeld in heel veel categorieën. Wat wel en niet werkt op Pinterest als onderwerp kom ik later op terug. Wil je als food blogger toch leuke borden hebben met kleding. Dan raad ik je aan om de overige irrelevante borden geheim te maken. Dan kan je naar harten lust pinnen, alleen niet alles is zichtbaar.
 • Gebruik de geheime borden. Ik heb minstens net zo veel onzichtbare als zichtbare borden. Niet alles is iets wat anderen hoeven te zien. Soms omdat het naslag werk is voor mij en niet aansluit bij mijn blog.
 • Maak een bord pas zichtbaar als er minstens 30 pins op staan. Doe je dit niet dan zal Pinterest deze bord als niet belangrijk beschouwen en je dus niet onder de aandacht brengen.
 • Zorg dat je borden een duidelijke beschrijving hebben. Beschrijf de borden altijd!!! Dit zorgt er voor dat Pinterest ook kan zien waar je bord over gaat en het dan ook aan de juiste geïnteresseerde kan laten zien. Verwerk in de beschrijving key woorden.
 • De bord moet ook de verwachting na komen. Als je een bord hebt over vegetarische eten en er staan vlees gerechten tussen zullen mensen afhaken om deze bord van jou te gaan volgen.

Sectie in je borden maken

 • Tegenwoordig kan je sectie plaatsen in een bord. Doe dit vooral handig om een overzicht te maken in een bord.
 • Vele deken dat de secties er vooral zijn voor jou zelf. Fout je maakt het niet alleen je zelf makkelijker om iets terug te vinden maar ook je bezoeker. Bovendien zorgen de secties voor een verduidelijking voor Pinterest. Zo heeft Pinterest een nog beter beeld waar jou bord over gaat en zal je hoger ranken als dit duidelijk is. Ook hier raad ik je aan duidelijke tekst te verzinnen voor je secties. Neem mijn onderstaande bord als voorbeeld. Ik heb een bord dat gaat over feestjes. De feesten waar ik het meeste pins van heb hebben een eigen sectie gekregen. Als iemand nu op zoek is naar een Harry Potter feest zal het zomaar kunnen zijn dat deze sectie door Pinterest naar voren wordt geschoven door de zoeker.

Nog meer info over pin borden:

 • Pin alleen pins die je herleiden naar de juiste site en pagina. Controleer dit voordat je het Pint. Ook dit kan tegen je werken als dit te vaak niet het geval is. Pinterest kan en zal je lager ranken en je niet naar voren halen als je pins vaak niet leiden naar de juiste site en pagina. Ik controleer het voordat ik de pin opslaat. Ook neem ik soms een bord en ga de pins 1 voor een langs om het weer te controleren. Een blog kan er mee opgehouden zijn en de ooit goeie link kan ineens niets meer doen voor je.
 • Als je een pin bord hebt met 500 pins of meer dan is het misschien raadzaam om de bord eens goed te bekijken. Zijn alle pins nog relevant. Maar soms is het dan raadzaam om een bord op te splitsen. Zo heb ik ooit een bord over eten gemaakt. Daar stonden op een gegeven moment zo veel pins op dat ik ben gaan splitsen. Ik ben een bord Vegetarisch gaan maken, Feestje en eten en sweets. De bord sweets is nu al weer aan een opsplitsing toe. Alles wat zoet is staat daar op. Maar ik kan het al gaan splitsten in bijvoorbeeld taart en cup cakes. Waarom je een bord niet mega vol moet laten lopen. Simpel, ga jij een bord met meer dan 500 pins doorzoeken? Ik niet. Na een paar pins ben ik er wel klaar mee. Veel pins blijven zo ongezien. Secties brengen hier nu een uitkomst in. Hierdoor kan je een bord gerust maken met duizenden pins. Al raad ik het niet aan om er duizenden op een bord te plaatsen.

Alles wat je als blogger moet weten over Pinterest. Geheimen borden. BMelloW.nl

Geheimen borden waar gebruik je die voor?

 • Ik vertelde het net al even. Het is perfect om daar de borden en de pins op te slaan die niet iedereen hoeft te zien. Zo heb ik een geheimen bord met alleen pins van foto’s. Stelen van de blog post doe ik nooit. Maar soms kan het je wel inspireren. En daar is niks mis mee. Vind ik zelf. Uiteindelijk is geen enkel onderwerp nog nooit besproken.
 • Ook heb ik borden die ik niet met iedereen hoef te delen. Zo zijn al mijn nieuwe borden eerst geheim pas als ik er minimaal 30 op heb staan worden ze zichtbaar. En dan alleen zichtbaar als ik er ook met regelmaat een pin op slaat. En alleen als het past bij mijn blog. Zo heb ik ook een geheimen bord over trouwen. Aangezien in nog nooit over dit onderwerp hebt geschreven vind ik het ook niet nodig om deze bord zichtbaar te maken.

Groepsborden:

 • Er zijn enorm veel groepsborden. En niet allemaal zullen ze voor jouw blog een meerwaarde hebben. Veel  groepsborden hebben voorwaarden of een bepaald onderwerp wat er op gepint mag worden. Jammer genoeg zijn de meeste groepsborden Engelstalig en voor Nederlandstalige bloggers dus niet relevant.
 • Voordat je gaat pinnen op een groepsbord lees dan goed de voorwaarden van een groepsbord. Als je nog dingen onduidelijk zijn stuur dan de beheerder van de groepsbord even een berichtje. Velen hebben er een email adres bij staan. En anders kan je tegenwoordig ook een prive bericht via Pinterest versturen.

Hoe vind ik een Groepsbord?

 • Volg bloggers in jouw niche. Zij hebben vaak meerdere groepsborden op hun Pinterest account staan. Ga deze borden volgen. Nogmaals op de borden staat vaak geschreven wat je moet doen om er bij te mogen. Je kan al een begin maken door het te volgen en pins er vanaf te halen en op eigen borden uit te zetten. Zo kom je onder de aandacht bij ander bloggers en de beheerder van de groepsbord.
 • Toch zijn er nog meer manieren. Zo kan je naar startpagina gaan. Toets hier een onderwerp in waar jij graag meer van wilt weten of past bij jouw niche. Daarna kan je kiezen uit Alle pins, Jouw pins, personen en borden. Ga naar borden. Hier krijg je een groot aanbod in borden. Ook groepsborden.
 • Maar er is nog een manier. ( althans die ik weet) Ga naar de site pingroupie.com en zoek in hun zoek machine naar een groep bord in jouw niche. Hier komt een  mega lange lijst tevoorschijn. Je kan hier heel veel gegevens vinden over de groepsborden. Belangrijk is dat je kijkt naar de geschiktheid van de bord. Maar ook of er onlangs nog activiteiten op zijn geweest. Een blogbord waar niks mee gedaan wordt, zal jouw niks opleveren. Tegenwoordig kan je via pingroupie direct op de naam van de bord klikken om naar de desbetreffende groepsbord te gaan op Pinterest. Dat was ooit wel anders.

Ik geef eerlijk toe, ik doe nog niet zo heel veel met groepsborden. Ik weet dat ik er via deze manier heel veel meer uit kan halen. En dit zal voor mij de volgende stap zijn in het verder optimaliseren van Pinterest. Ken jij nog manieren om aan groepsborden te komen? Laat het mij dan weten door een opmerking te plaatsen hieronder.

Een aantal Pinterest groepsborden zijn:

Pas wel met groepsborden. Groepsborden waar weinig interactie en kan je ranking naar beneden halen. Om deze reden heb ik al meerdere groepsborden verwijderd. 

Hoe kan je zorgen dat je bericht meer gerepind worden?

Dit kan je op verschillende manieren doen.

 • Zoals ik hierboven al beschreef zorg voor een goeie Pinterest template. Ik heb hier eerder een stuk over geschreven. Mogelijk helpen die tips je.
 • Zorg dat je een eigen bord hebt met de naam van je blog of bedrijf.
 • Plaats je eigen bord boven aan. Zorg ook hier weer voor een duidelijk naam en omschrijving.
 • Pin hier al je berichten op.
 • Ga niet meteen na het plaatsen van een nieuwe pin als een bezeten  repinnen en het op alle groepsborden uitzetten. Doe dit in de loop van de week/maand. Zo plaats ik al mijn knutsels met en voor kinderen eerst op mijn blog bord. Een paar dagen later op een groepsbord. Een week of twee later op de bord knutselen met kinderen. Nu de herfst komt zullen er meer kinder knutsels komen rond het thema herfst. Dan kan ik die ook nog plaatsen op de bord herfst. Knutsels van vorig jaar zal ik op de relevante borden weer een keer repinnen. Zo worden ook die weer onder de aandacht gebracht.
 • Zorg voor een pin it knop op je blog.
 • Zorg voor rich pins. Wat dit precies inhoud en hoe je dit moet aan maken Ik zou zeggen toets in de zoekbalk op Pinterest rich pins en je krijgt heel veel blogberichten over dit onderwerp. Heb jij over dit onderwerp een bericht geschreven. Plaats dan een link onder aan in opmerkingen.
 • Gebruik de regel: 75% repinnen van anderen max 25% van je zelf.

 • Al wil ik hier nog wat aan toevoegen. Ik ben met een Pinterest cursus bezig. Hier wordt zelfs duidelijk gemaakt dat je vooral eigen werk moet pinnen en repinnen. Pinterest geeft de voorkeur aan eigen werk en zal dit hoger ranken in de zoek termen. Dat laatste geloof ik. Maar als je alleen nog maar eigen werk repint dan zal er uiteindelijk niks meer gerepint worden. Vandaar mijn kanttekening hier bij. Ondanks dat wil ik je het geheel meegeven. Aan jou wat je er mee doet. Ik blijf bij mijn statistiek van 75 x 25%

 

 • Plaats actuele onderwerpen boven aan je Pinterest account. Zo gaat mijn herfst thema en Halloween volgende week boven aan komen te staan.  Dit omdat het actueel is. Ik schrijf daar meer over de komende weken en ik repin over dit onderwerp op het moment erg veel.
 • Wil je onder de aandacht komen bij Pinterest zorg dan dat je heel veel pint. Maar wel goeie pins. De hoeveelheid daar zijn de meningen over verdeeld. De 1 zegt 10 pins per dag. De ander zegt 100 pins per dag. Ik zou zeggen ga zoeken naar wat werkt voor jou. Ik ben zins twee weken erg fanatiek bezig op Pinterest. Meerdere momenten per dag pin ik. En ik probeer rond de 25 pins per dag te zitten.  Ik ben daardoor in nog geen 2 weken bijna 200 volgers rijker.
 • Pin niet alles tegelijk. Volgers kunnen het irritant vinden om alleen jou voorbij te zien komen en je gaan ontvolgen.
 • Pin geen lelijke pins. Plaats lelijke pins die goeie info bevatten anders op een geheime bord.

Tailwind

Er is een handige tool om je hier bij te helpen Tailwind. Helaas is dit niet gratis. Ik ben het nog aan het uit proberen. Ik kom er nog op terug. Al hoor ik om me heen dat dit echt de moeite waard is. Er zijn meerdere tools die je kan gebruiken om je zichtbaar te maken in Pinterest. Maar dit is nog altijd de enigste die Pinterest goed keurt. Andere werken maar je kan lager in ranking komen als Pinterest het doorheeft. Waardoor het een averechts effect heeft. Ik noem deze tools dan ook niet.

Wat plaats je wel en niet op Pinterest?

Je kan werkelijk alles op Pinterest plaatsen. Wel zijn er onderwerpen die erg in trek zijn. Kijk maar eens naar de algemene onderwerpen waar je een bord op in kan delen. Deze onderwerpen zijn erg in trek. Maar er zijn een aantal onderwerpen waarvan ik zeg, Als je hier over blogt dan moet je dit op Pinterest plaatsen.

Onderwerpen die je moet plaatsen op Pinterest zijn:

 • Recepten
 • DIY’s
 • Tips Maakt niet uit wat voor tips.
 • Beauty in het breedst van het woord. ( haar, make up en fashion)
 • opvoeding
 • sport en gezondheid
 • interieur
 • Reis verslagen en Dagjes uit
 • Alles wat met bloggen en sociale media te maken heeft.

Het belangrijkste is dat je evergreen content plaats op je blog en Pinterest. Evergreen content is een onderwerp dat nooit over datum gaat. Over kinderkleding wat voor de winter van 2015 is zal voor inspiratie zeker nog gepint worden. Maar mensen zullen er niet voor naar je blog gaan. Het onderwerp is immers niet meer actueel.

Neem deze blog post. Ik heb er regelmatig een nieuwe update aan toe gevoegd. Ook Pinterest is continu aan het veranderen deze blog post (content) moet er dus wel in mee gaan. Anders is een evergreen onderwerp ineens niet meer evergreen.

Heb je een blog met persoonlijke verhalen dan zal ik het zeker op Pinterest plaatsen. Het is immers een zoekmachine. Grote kans dat er toch bezoekers van Pinterest naar je blog komen. Maar dit is op Pinterest minder in trek. Ik denk dat een sociale media als Facebook een veel beter media is voor persoonlijke verhalen.

Dit zijn niet alleen mijn eigen bevindingen maar ook wat ik lees bij grote Pinterest “goeroes.”

Alles wat je als blogger moet weten over Pinterest.

Wat kan ik er voor mijn blog uithalen?

Ik hoop dat ik deze vraag al een beetje beantwoord hebt in mijn bovenstaande bericht. Je kan er zo veel mee. Niet alleen is het leuk om te pinnen van anderen. Het is ook de manier om jouw berichten gerepint te krijgen. En als een onderwerp aanslaat kan het viraal gaan op Pinterest. En geloof me dat kan je heel veel bezoekers op leveren.

Ik heb nog maar 1800 volgers op Pinterest maar toch komt er elke maand meer dan de helft op mijn blog terecht via Pinterest. Het kan zeker lonen.

En ik zeg het nogmaals. Een bericht van maanden terug kan via deze weg als nog gevonden worden. Via Twitter ben je na ongeveer 20 minuten al uit beeld. Via Facebook en Instagram ga je vaak niet langer gevonden worden dan een paar uur.

Pinterest en ik…

Ik hou echt van Pinterest het is dan ook mijn nummer 1 sociale media waar mijn bezoekers vandaan komen. En waar ik met heel veel liefde mijn tijd in steek.

En ja ook ik kan er nog zo veel meer uithalen. Er zijn nog zo veel meer opties voor een optimaal bereik via Pinterest. En ook al weet ik er nog veel meer dan ik nu hebt genoemd. Nog niet allemaal heb ik ze zelf getest om dit met je te delen. Alles wat ik hierboven heb geschreven zijn bevindingen van anderen die ik ben gaan uitproberen. Deze genoemde technieken werken. Als ik de volgende bevindingen hebt getest zal er zeker nog een bericht komen over Pinterest.

Maar voor nu kan jij aan de slag met het boven genoemde. Ik zal ik ook zeker mij hier op in blijven zetten. Eerst Pinterest optimaliseren en dan door naar de volgende sociale media.

Zijn er nog dingen over Pinterest die je graag wilt weten? Duidelijker uitgelegd wilt hebben? Gebruik je Pinterest zelf? En heb jij misschien nog tips voor mij en mijn lezers? Volg je mij al op Pinterest? Ik hoor het graag.

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pin It on Pinterest

Share This