Alt tekst, alles wat je er over moet weten.

door | mrt 2, 2020 | Blog, Pinterest | 0 Reacties

Alt-tekst, wat is het en waarom is het zo belangrijk voor je afbeeldingen van je site en Pinterst afbeeldingen. 

Wanneer gebruik je Alt- tekst en wanneer niet. Alles wat je moet weten neem ik met jou door. 

Een Alt- tekst (alternatieve tekst) voeg je toe aan je afbeeldingen op je website. Niet alleen als blogger maar ook als je een webwinkel hebt is het belangrijk om er gebruik van te maken. 

Wat is een alt-tekst precies?

Een alt-tekst is een stukje tekst dat je toegevoegd aan je afbeeldingen. 

Google en Pinterest kunnen geen afbeeldingen zien. Zij zien niet wat er op de afbeelding staat. Met het toevoegen van eeen alt-tekst, kunnen zij lezen waar jouw afbeelding over gaat.

Als iemand op zoek gaat naar iets via Google of Pinterest(wat beide zoekmachines zijn) dan kan jouw afbeelding gelezen worden door Google en Pinterest. Als jouw alt- tekst woorden bevat waar iemand op zoekt dan komt jouw afbeelding naar voren. Heb jij geen alt- tekst in je afbeelding dan kan jouw afbeelding niet naar voren komen. 

Wat plaats je in de alt-tekst?

Hier zijn de meningen nogal over verdeeld. 

Ik gebruik de titel van de blog met een zeer korte omschrijving. Hierin plaats ik het liefs meerdere key-words. Als iemand zoekt zullen meerdere woorden gelezen kunnen worden. 

Dit is een techniek die voor mij werkt en waarmee ik vaak  op de eerste of tweede pagina van Google terecht kom. Zonder al te veel moeite. Ook zie je mijn Pinterest afbeeldingen veel als suggestie op Google. En op Pinterest zelf zie je al snel veel van mijn werk voorbij komen. 

Een alt- tekst is relatief weinig moeite, maar wel heel belangrijk als je veel gevonden wilt worden en zo hoog mogelijk in de zoekmachines wilt komen.

Sommige vinden dan je niet moet vertellen, (in je alt- tekst), waar je tekst over gaat maar vooral wat je ziet op de afbeelding. Hier ben ik het deels mee eens. 

Als ik de afbeeldingen van deze blog zou beschrijven zoals het is dan zou ik de bovenstaande afbeelding moeten omschrijven als; geel achtergrond met blauw en zwarte tekst. 

Wie gaat daar op zoeken, weinig mensen. En al zou iemand daar op zoeken, dan krijgen ze niet de bijbehorende informatie. In dit geval kan ik beter de titel gebruiken als alt-tekst met een beetje extra informatie. 

Maar als je een fotograaf bent en je wilt dat jouw foto’s gevonden worden, dan doe je er wel verstandig aan om in je alt-tekst, je afbeelding te omschrijven. 

Voor slechtziend en blinden

Een alt- tekst is ook erg belangrijk als je slecht ziet of blind bent. 

Zij werken vaak met spraak. Als je op iets zoekt of leest, dan vertaald de computer het naar spraak. Als je geen alt-tekst hebt in je afbeeldingen, zal deze groep mensen niet weten wat er staat. Met een alt- tekst kan het voorgelezen worden. Voor deze groep is het belangrijk dat de afbeelding duidelijk omschreven word. 

Dit is dan ook de voornaamste reden dat veel mensen er voor kiezen om in de alt-tekst gebruik te maken van een duidelijk omschrijving van de afbeelding en niet zoals ik het doe. 

Ik zou zeggen, denk er goed over na. Aan allebei de alt-tekst omschrijvingen zitten voor en nadelen.

Waarmee wil jij dat anderen jouw afbeelding vind?

Alt tekst alles wat je er over moet weten

Waar moet je de alt-tekst schrijven?

Ik ga ervanuit dat je met WordPress werkt en weet hoe je een afbeelding moet uploaden. Ik ga hier nu niet verder op in. Heb jij geen Worpress maar een andere? Dan moet je zelf even kijken waar je het kan invoegen, maar heel veel anders zal het niet zijn.

Als je op WordPress een afbeelding upload (zie bovenstaande foto) dan zie je rechts diverse velden. Alt-tekst is de afkorting voor alternatieve tekst. (Zie de roze pijl).

Hier kan je de tekst invoegen waar jij graag op gevonden wilt worden. klik rechts onder in op de blauwe foto laden knop. Je afbeelding staat nu op de site met alt- tekst.

Geen alt-teks maar wel al afbeeldingen op je site…

Heb je al afbeeldingen op je site maar geen alt- tekst. Je kan dat achteraf toevoegen. Ga in WordPress naar mediabibliotheek en klik op de afbeelding waar je de alt- tekst voor wilt maken. Vul de tekst in en sla het op. Je kan maximaal 143 tekens invoegen. Als je meer tekens invoegd wordt het afgekapt.

Op Pinterst krijg je ongeveer de eerste 50 tekens te zien. Wil je meer omschrijving zien dan moet je klikken op meer van de omschrijving te kunnen zien . Je kan ongeveer 500 tekens gebruiken. Waar hashtags ook nog bij moeten.

Of je de 500 tekens allemaal moet gebruiken? Alleen als het echt iets toevoegd aan je verhaal.

Steeds meer mensen beschrijven niet meer op Pinterst maar gebruiken alleen hashtags of stoppen het vol met alleen maar key- words. Ik doe dit niet. Kan je ook niet vertellen of dit je echt verder helpt of niet.

Wanneer gebruik je geen alt-tekst?

Er zijn afbeeldingen die van mijn niet geindexeerd hoeven te worden voor Google of Pinterest. Zoals mijn portret foto.

Welke jij niet geindexeerd wilt hebben, dat is aan jou.

Alt-tekst en Pinterest

Waarom een alt-tekst belangrijk is voor Pinterest? Google zoekt ook op Pinterest. De suggesties waar Pintererst mee komt, zie je dan ook in Google. Zo wordt je dus op meerdere manieren gevonden via je alt-tekst.

Maar als jij in je afbeelding alt-tekst plaats en je pint de afbeelding in 1 van  je Pinterest borden dan zie je hier automatisch de alt-tekst.

Ik raad je altijd aan om meer dan alleen je alt-tekst te gebruiken als je jouw eigen afbeelding pint op Pinterest. Zoals Hashtags en meer tekst. Maar stel dat anderen van jouw site een afbeelding pint dan doet vrijwel niemand de moeite om daar een betere tekst bij te plaatsen. Dan is je alt-tekst alles wat er mee komt.

Hou hier rekening mee als je een Alt-tekst bedenkt voor je Afbeelding. Gebruik in de tekst woorden waarop jij wilt dat mensen zoeken (key-words).

Alt tekst wat is het en waarom is het zo belangrijk voor Pinterest.

Je weet nu wat een alt-tekst is zonder al te technisch te worden. Je weet hoe je het moet invoegen in je afbeeldingen en waarom het zo belangrijk is voor jou site en Pinterest account. Heb je al een site dat al een tijd bestaat, maar wil je nu pas beginnen om je SEO te verbeteren. Start met het invoegen van alt-teksten. Juist omdat het je zal helpen op Google en Pinterest. 

Heb jij na aanleiding van de blog nog vragen, stel je vraag gerust in de opmerkingen. Ben ik nog iets vergeten te vernoemen, let me know.

Melanie

Hoi, mijn naam is Melanie

Welkom bij BMelloW de blog voor antwoorden op al je Pinterest en blog vragen.

Let’s get sociale

Maak van jouw bedrijf een succes met Pinterest. Stap voor stap neem ik met jou door hoe je Pinterest moet opzetten en inzetten. Kickass met Pinterest na het lezen van het boek.

19,95

Hoe instaleer je Rich pins op je Pinterest account?
Hoe instaleer je Rich pins op je Pinterest account?

Als blogger of ondernemer is het hebben van Rich pins erg aan te raden. Maar hoe instaleer je Rich pins op je Pinterest account? Vandaag neem ik het stap voor stap met jou door.  Ook leg ik alles uit vanuit Wordpress. Werk je met een ander platform en wil je er meer...

Uitgelichte pinterest borden
Uitgelichte pinterest borden

Als je een zakelijke Pinterest account hebt dan kan je de uitgelichte Pinterest borden instellen. Hoe dat moet en waar je op moet letten dat lees je in de blog. De uitgelichte bordsectie is niet langer beschikbaar. Een uitgelichte Pinterest bord is een bord dat je op...

Hoe instaleer je Rich pins op je Pinterest account?
Wat is een Rich pin?

Rich pins (Uitgebreide pins in het Nederlands) geven je pin extra informatie. Zo zie je direct bij de pin zelf een favicon en extra informatie. Wat het precies inhoud en wat het voordeel er van is? Ik vertel je er meer over. Vandaag ga ik niet in op hoe je de Rich pin...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This