Arabisch geïnspireerde recepten. De Arabische keuken is een keuken waar ik nog niet zo heel erg bekend mee bent. Maar doordat ik een aantal keer heb mogen proeven van de Arabische keuken wilde ik deze keuken beter leren kennen. De Arabische keuken is net zo divers als de landen. En net als in de Europese keuken heeft ook hier elk land zijn specialiteiten.

Vandaag laat geef ik je twee gerechten die prima samen gaan. Al is de Cous cous meer geïnspireerd op de Turkse keuken dan de Arabische. Wil je de cous cous meer maken volgens de Arabische wijzen, voeg er dan wat rozijntjes aan toe. Persoonlijk vind ik het dan te zoet worden. Ik ben daar niet zo van, maar dat is meer een kwestie van smaak.

Arabisch geïnspireerde recepten. cous cous

Cous cous

Er zijn zo ontzettend veel verschillende recepten van cous cous. Ik moet hier echt nog mijn weg in vinden. Uitzoeken welke ik echt lekker vind. Die van mijn buurvrouw is om te smullen. Maar helaas lukt het mij echt niet op dat zo te krijgen. Gelukkig is ze zo lief om mij zo nu en dan wat lekkers uit de Turkse keuken te brengen. Haar cous cous is dan ook de inspiratie geweest van mijn cous cous recept.

Door de cous cous doe ik ook regelmatig kokererwten. Ze zijn niet alleen erg gezond ook nog eens heel erg lekker. Al denkt mijn jongste zoon over dat laatste anders. Maar ook dit gaat er steeds makkelijker in bij hem.

Lees ook eens: Bah! Groenten. Tips en trucjes om je kind groenten te laten eten.

Ingrediënten:

 • 150 gr. cous cous
 • 1 citroen
 • 1 el olijfolie
 • 2 tomaten
 • 1 paprika
 • 3 bosui
 • Munt en koriander
 • rode wijn azijn

Bereidingswijze:

 • Voeg in een diepe schaal de cous cous met zout en peper.
 • Bereid de cous cous zoals op de verpakking staat aangegeven.
 • Rooster de paprika
 • Snij de paprika, tomaten, bosui en kruiden klein.
 • Meng de groenten en citroensap met de cous cous.
 • De cous cous is nu klaar om opgediend te worden.

Tip:

 • Welke paprika je wilt gebruiken is aan jou. Persoonlijk ben ik gek op de punt paprika’s.

Arabisch geïnspireerde recepten. kip

Arabische kip met sinaasappel.

De kip vond ik ooit in een boekje. Schuurde ik uit, om ooit uit te proberen. Alleen heb ik al gaande wat aanpassingen gemaakt. Ik geef eerlijk toe ik eet geen kip. Maar mijn gezin wel. Zij smullen er dan ook graag van. Door dat de Sinaasappels krijgt het een heerlijk zoete Mediterraanse smaak. Sinaasappelen is wel iets waar ze in de Arabische keuken vaker mee koken. Voor zover ik me er in hebt verdiept.

Iets wat ik ben vergeten te schrijven in het heerlijke recept is het volgende. Het is raadzaam om de kip minimaal een uur voor het bakken uit de koelkast te halen. Als de kip op kamer temperatuur is gaart het straks in de oven makkelijker. Het helpt te voorkomen dat de buitenkant al gaar is en de binnenkant nog koud en rouw is.

Ingrediënten:

 • ½ tl foelie
 • ½ tl kurkuma
 • 1 tl komijn
 • ½ tl cayennepeper
 • 1 sinaasappel
 • ½ tl kruidnagel
 • 4 el olijfolie
 • ½ tl kaneel
 • ½ tl peperkorrels
 • 1 hele kip

Bereidingswijze:

 • Verwarm de oven op 220ºC
 • Rooster alle specerijen op laag vuur
 • Hak of maal alle specerijen fijn tot een poeder.
 • Voeg de helft van de sinaasappel toe aan de specerijen, samen met de olie.
 • Doe de rest van de sinaasappel en de sap in de buikholte van de kip.
 • Smeer de kip in met de specerijen olie. Strooi er wat zout en peper over heen na eigen smaak.
 • Leg de kip in een ovenschaal en plaats het in de oven.
 • Draai de oven terug naar 180ºC
 • Bestrijk de kip elke 20 minuten.
 • Na 40 minuten draai je de kip om.

Tip:

 • Je kan de lossen kruiden vervangen voor een de gemengde kruiden Ras el Hanout
 • De kip is klaar als er helder vocht uit komt. En de kern van de kip tussen de 70 en 75 ºC is.

Arabisch geïnspireerde recepten.

Wil je er nog groenten bij maken. Gewoon omdat het naast gezond ook nog erg lekker is dan vind ik de volgende simpele gerecht er prima bij passen.

Gegrilde aubergines

Ingrediënten:

 • Aubergines
 • zout
 • peper
 • olijfolie

Bereidingswijze:

 • Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken.
 • Verwarm een grillpan.
 • Besprenkel de aubergine plakken met olie en een snufje zout en peper. Gril de aubergine plakken om en om in circa 5 minuten gaar.
 • Vind je courgette lekkerder? Dan kan je het bovenstaande ook met courgette maken.

Geroosterde pompoen met tabouleh is ook een heerlijk recept voor er bij. Ga voor het recept naar liefde voor lekkers.

Arabisch geïnspireerde recepten. Wat vind je van de gerechten? Is het iets wat jij zelf zal gaan uitproberen? Of heb jij misschien nog een heerlijke variatie tip voor mij. Ik hoor graag jouw mening.

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pinnen op Pinterest? Gebruik dan AUB de onderstaande ↓ afbeelding:

Pin It on Pinterest

Share This