Bah! Groenten, ik hoor het steeds meer. Niet alleen onder kinderen maar ook onder volwassenen. Hoe komt het toch dat er steeds meer mensen zijn die groenten maar ook fruit niet op hun dagelijkse menu hebben staan. Is het omdat we het niet hebben leren eten of omdat we niet weten hoe we groenten lekker kunnen maken?

Groenten we leren het te eten vanaf ongeveer 4 maanden oud zijn. Of leren we het toch niet te eten. Steeds vaker hoor ik van ouders ja maar mijn kind vond het niet lekker. En vervolgens proberen ze het niet meer of niet vaak genoeg. Een baby moet namelijk een smaak gemiddeld 10 keer proeven voordat ze het lekker gaan vinden. Uitzonderingen daar gelaten. Als je als ouder in deze face niet doorzet en je kind niet alle smaken laat leren kennen is de kans groot dat je kind groenten en mogelijk ook fruit niet lekker gaat vinden.

Wist je dat:

Wist je dat in de loop van je leven je smaak veranderd. Dit komt doordat er steeds minder smaak pupillen het doen. Proefde je als kind heel veel als volwassenen is daar al heel veel minder van over. Hierdoor is een bittere smaak veel minder bitter.

Doordat je smaak pupillen veranderen ga je als volwassenen steeds meer lusten. Nou ja als je het maar probeert. Als kind moest ik niets van tomaten weten. Zelfs met een dikke laag suiker vond ik het maar niks. Nu lust ik het inmiddels wel. Pizza vond ik als kind ook maar niks. Alleen de geur al. In middels lust ik het wel, al is het nog steeds niet mijn favoriete eten. Spruiten lust ik van kinds af aan al. Maar niet van harte. Maar ondanks dat eet ik het wel zo nu en dan.

Lees ook eens: 10 Smoothie recepten voor het hele gezin.

Hoe kan je je kind groenten leren eten?

Er zijn een aantal dingen die je kan proberen om je kind aan de groenten te krijgen.

 • Eet zelf ook groenten. Klinkt logisch dacht ik zo. Zelf moet je het goede voorbeeld geven. Als jij het niet eet gaat je kind het al helemaal niet doen.
 • Zeg nooit dat een bepaalde groenten vies is. Ook al lust jij het niet, misschien lust je kind het wel. Als jij bij voorbaat al zegt dat het vies is dan is de kans groot dat je kind het echt niet gaat proberen.
 • Laat je kind ook nooit zeggen dat groenten vies is. Leer ze dat zij een groenten minder lekker vinden. Door hun gedachten over groenten te veranderen (dit kan even duren) is de kans groot dat ze langzaamaan steeds meer gaan proberen. Het woord vies is een negatief woord en daar gaan ze het eten mee associëren.
 • Begin met gerechten waar je groenten in kan verstoppen. Mijn jongste lusten geen paprika. Drama elke keer weer. Ik eet het namelijk vrij vaak. Toen ben ik begonnen het door zijn eten te pureren. Pastasaus is daar perfect voor. Na een tijdje ging ik het steeds een stukje groter door het eten doen. Nu lust hij het gewoon. Door het te gaan pureren kon hij de groenten niet meer herkennen maar wel de smaak leren eten. Champignons lusten hij ook niet. Door die piepklein door het eten te doen is hij het ook gaan lusten. Nu is het een van de dingen die hij het liefst eet.

Nog meer manieren om je kind groenten te laten eten:

 • Mijn dochter haar eerst groenten was wortelen. Zoals denk ik bij de meeste kinderen. Mijn jongens lusten wortelen meteen. Maar mijn dochter gruwelde ervan. Het was een drama elke keer weer. Totdat ze zout in haar eten mocht hebben. Vanaf die dag is wortelen en aardappelen geen probleem meer.
 • Duidelijke afspraken maken met je kind (eren). Mijn kinderen moeten een schepje eten van wat het ook is dat ze niet lusten. Ik zeg ze dan ook duidelijk ik weet dat je het niet lekker vind en daarom mag jij er minder van eten. Maar wat je krijgt eet je op. Dit zal zeker niet altijd zonder slag of stoten gaan. Trust me. Ik weet er alles van.
 • Ik leer mijn kinderen dat ze nooit mogen zeggen dat ze iets niet lusten als ze het nog nooit hebben gegeten. Ook mogen ze nieuwe eten niet weigeren maar moeten ze er minstens een hapje van nemen. Ook dit gaat niet altijd zonder slag en stoten.

Tips om groenten te leren eten. Met gratis beloningssysteem en heerlijke recepten

“Vieze” groenten:

Ik heb aan mijn lezers gevraagd wat er toch echt wel als een “vieze” groenten wordt gezien.

Daar kwam het volgende uit:

 1. Spruiten
 2. Witlof
 3. Asperges
 4. Bieten
 5. Zuurkool

Dit is de top 5 van mijn volgers. Dit kan anders zijn dan het landelijke gemiddelde. Maar ik schrijf voor jullie.

5 “vieze”groenten recepten:

Misschien lust je een bepaalde groenten niet door dat het niet klaar is gemaakt zodat jij het lust. En daarom heb ik voor jullie 5 recepten op een rij gezet die niet zo alledaags zijn. Maar daardoor misschien wel zo lekker is. Ik zou zeggen probeer het eens uit.

Spruiten ins sesam ketjap saus op een bordje van nasi rames BMelloW

Spruiten in sesam ketjap saus met nasi rames. Een heerlijke combinatie.

Spruiten recept:

Gestoomde spruiten met ketjap en sesamzaad.

Dit recept van de Allerhande  is mijn favoriete spruiten gerecht. Maak het klaar met rijst en kippenpootjes en smullen maar.

Lees ook eens: Sinaasappel in hele kip

Witlof recept:

Witlofsalade met sinaasappel

Een heerlijke frissen salade van Jamie Magazine Oké hier zit nog een “vieze “groenten in. Dus doe ik er nog een bonus recept bij.

Ik geef als eerst toe dat ik witlof toch echt niet lekker vind. Maar laatst heb ik bij iemand dit gegeten. En ik vond het zowaar lekker. Voor het eerst dat ik witlof weg krijg, laat staan lekker vind.

Witlof in bladerdeeg.

Het klassieke witlof in ham/ kaas maar dan in een nieuw jasje gestoken door Smulweb. Omdat witlof meer verborgen zit zou het zomaar kunnen dat je kind het wel eet.

Asperges recept:

Asperges in het zuur.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit recept nog nooit zelf hebt gemaakt. Wel gegeten. Ik kreeg ze in Frankrijk te eten op deze manier en ik vond het best lekker. Asperges zal nooit mijn favoriete groenten worden. Maar op deze manier vond ik het zeker niet verkeerd. Ik vond het recept op Smulweb. Serveer het met een stukje vis en aardappelpuree.

Bieten recept:

Benodigdheden:

 • Rode Bieten (gekookt)
 • -Ui
 • -Mayonaise
 • -Peper, Zout

Bereidingswijze:

 • Snijd de Rode Bieten in blokjes
 • Snipper de ui
 • Meng alles door elkaar samen met de mayonaise en wat peper en zout naar smaak

Dit is een recept zoals mijn moeder het maakte. En ook al lust ik zelf bieten echt niet. Toen ik als kind het nog moest eten was dit voor mij de beste optie. Mijn kinderen vinden het zo ook het lekkerst. Maar die lusten bieten.

Zuurkool recept:

Zuurkool appel stamppot

Zelf lusten ze bij mij thuis de klassieke zuurkool stamppot. Maar dit recept uit de Allerhande is een goed alternatief. Een klassieker in een nieuw jasje. Ben jij zelf wel van de klassieke zuurkool stamppot maar vinden je kinderen het te zuur. Biologische zuurkool is vaak minder zuur. En als je tijdens het koken een beetje appelsap doet maakt het de zuurkool ook al wat zoeter.

Ik hoop dat ik je met mijn bericht over groenten je gemotiveerd bent om je kinderen aan de groenten te krijgen. Heb je nog een goed recept voor mij die favoriet is bij jou kinderen dan hoor ik dat graag. En natuurlijk zijn mijn recepten nog geen garantie dat je kind het nu wel gaat lusten. Maar als je het niet probeert weet je het nooit. Rekening te houden dat de smaak pupillen van een mens meerdere keren in het leven veranderd zou het zo maar kunnen dat je kind iets ineens wel lust.

Ik ben geen expert op het gebied van eten. Hiermee bedoel ik dat ik er niet officieel voor gestudeerd hebt. Wel heb ik met drie kinderen de nodige moeten overwinnen als het om eten gaat. En daar heb ik dan ook dit stuk op gebaseerd.  Geput uit mijn eigen ervaring. Mijn ervaringen zullen niet bij elk kind werken. Al ben ik ervan overtuigd dat met een beetje doorzettingsvermogen van een ouder je een eind kan komen.

Tips om groenten te leren eten. Met gratis beloningssysteem en heerlijke recepten

 

Beloningssysteem:

Je kan natuurlijk een beloningssysteem samen met je kind maken. Maar als je daar geen zin in hebt of niet zo goed weet hoe dan heb ik er alvast 1 beloningssysteem voor je gemaakt. Klik op de onderstaande link en je kan de beloningssysteem gratis downloaden.

Gratis te downloaden beloningssysteem

Tip:

Wilt je kind niet eens zijn mond opendoen. Maak dan een beloningssysteem voor je kind. Een stempelkaart of stickerkaart. Overleg wat ze kunnen krijgen bij een volle kaart. Dat hoeft natuurlijk niet om geld of cadeautjes te gaan. Maar denk meer aan een toetje of een lievelingsgerecht. Overleg met je kind wat zij een eerlijke beloning vinden. Door ze erbij te betrekken voelen ze zich belangrijk, begrepen en zullen ze eerder bereid zijn om hun best te doen.

Op de kaart heb ik expres niks geschreven over groenten. Dit zodat je het zelf kan invullen zoals jij dat wilt. Schrijf in het eerste plaatje van elke rij een groenten naam of een ander iets wat ze niet lekker vinden en zeg dat ze de hele rij vol moeten hebben voordat ze een beloning krijgen. Je kan zelf invullen hoe je je kind gaat belonen. Per volle kaart of per rij.

Lees ook eens: De lekkerste pannenkoeken recepten.

Denk je wat te hebben aan mijn tips? Of heb jij misschien nog een goeie tip voor mij? Welke groenten vind jij of je kinderen lekker of juist bah!!?  Ik hoor het graag van je.

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook & Instagram

 

Pin It on Pinterest

Share This