Wat is nu de beste zoutdeeg recept? Er zijn zo veel verschillende zoutdeeg recepten. Dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Ik ben ze maar gaan uitproberen op zoek naar de beste zoutdeeg recept.  Het duurde even maar het is me gelukt. Alle ingrediënten heb ik altijd in huis. En net als ik, vele mensen met mij.  Dus dat zal het probleem niet zijn om ook het beste zoutdeeg recept uit te proberen.

Na heeeeeeel veel recepten te hebben uitgeprobeerd, heb ik het beste zoutdeeg recept gevonden.

Meestal verloor de deeg de vorm die ik het gaf. Of ging het scheuren.  Hoe dan ook bij mij kwam het er nooit uit te zien zoals de foto’s mij deden geloven. Bij de meeste recepten stond niet eens geschreven op hoeveel graden en hoe lang het in de oven moest. Ook weer iets waardoor de meeste zoutdeeg mogelijk niet werd zoals de foto’s beloofde.

Moeilijkheidsgraad: ★ ★ ☆ ☆

Tijdsduur: <15 minuten (1 tot 2 uur in de oven.)

Benodigdheden:

 • bloem  – 3 kopjes
 • water  – 1 kopje
 • olie  – 1 theelepel
 • zout  – 1 kopje

Werkbeschrijving:

 • Meng het bloem en zout.
 • Voeg hier de olie aan toe. De olie zorgt er voor dat het makkelijk te kneden is en niet snel scheuren gaat vertonen als het droog en hard is. Gebruik je te veel dan zal het niet drogen. 
 • Beetje bij beetje voeg je nu het water toe. Voeg je al het water er in 1 keer bij dan ben je veel langer bezig om de deeg goed te krijgen.
 • Als je tijdens het mengen merkt dat het deeg al goed aanvoelt maar je hebt nog water over, dat is geen ramp. Zodra het deeg aanvoelt als een echte klei dan is het goed.

Water

 • Blijf het kneden totdat het niet meer kleeft. Als je alles goed hebt gemengd en het blijft maar kleven voeg er dan een heel klein beetje bloem aan toe.
 • Als het na een tijd kneden nog te droog is dan doe je er juist weer wat water bij.

Zout

 • Doe je er te veel zout in dan zal je veel meer water nodig gaan hebben aangezien zout het vocht onttrekt uit het deeg
 • Ga door met kneden totdat er een deeg ontstaat dat er uitziet en voelt als klei. Zie bovenstaande foto.

Klei

 • Je kan er nu van maken wat je maar wilt. Het werkt nu net als klei. Wat je kind er ook van wilt maken alles is mogelijk.

Oven

 • Bak het af op 100 graden ongeveer 1 uur lang. Bij dingen die dikker zijn dan een paar cm zou het kunnen dat het nog wat langer nodig heeft om te drogen. Draai de vorm om als het aan de bovenkant klaar is. Dit merk je doordat het hard is. Laat nu de onderkant nog ongeveer 10 minuten bakken. Als dit ook hard is kan het uit de oven. Laat het goed afkoelen voordat je het gaat gebruiken.
 • Wil je het niet in de oven bakken? Op een warme droge plek in huis kan je het ook aan de lucht laten drogen. Dit kan wel een paar dagen duren.

Wil je zien wat ik er tot nu toe mee hebt gemaakt? Ga dan naar Een hanger voor Moederdag. of  het zoutdeeg handafdruk.

Tip;

 • Je kan vooraf bij het water een paar druppels eetbare kleurstof  toevoegen. Zodat de klei al een kleurtje heeft. Maar nadat de klei afgebakken is kan je het ook verven.
 • Heb je nog wat over en wil je het nog bewaren, dat kan. Zorg dat het in een droge, luchtdichte verpakking zit en bewaar het in de koelkast.  Het is dan ongeveer nog een week bruikbaar. Je kan er alles van maken net als echte klei.
 • Ik krijg vaak de vraag over de hoeveelheden, de maten. Ik heb het recept expres geschreven in kopjes. Hoe groot het kopje is laat ik aan jou over. Hoe groter het kopje hoe groter de hoeveelheid zoutdeeg/ klei. Ik ga uit van een normaal thee maatbeker. Wil je minder maken gebruik dan wel minder olie anders is het lastig af te bakken.

Wordt lid van mijn BMelloW facebook groep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

veel knutsel plezier,

Melanie

 

15 Reacties
 1. Ellen

  Dat was lang geleden zeg! De kerstkunstwerkjes (ik weet het, kerst is voorbij, maar 2 4-jarigen zitten er nog midden in)…zitten in de oven. Straks afkoelen en dan willen ze nog los met verf…. ik ben benieuwd!!! Bedankt voor het recept!

  Antwoord
 2. Helma

  Ik heb precies gedaan wat betreft het recept,maar is nog steeds zacht wat doe ik verkeerd.

  Antwoord
  • BMelloW

   Dan kan het er aan liggen dat je toch te veel olie hebt gebruikt. Ook zonder de oven zou het hard moeten worden. Als dit niet lukt dan heb je iets te veel olie gebruikt.

   Antwoord
 3. Jacova

  Beste Melanie,

  Zojuist heb ik je recept gevonden voor het maken van zoutdeeg. Fijn dat je het recept geeft ! Je noemt dat het nogal precies komt of je te veel of te weinig olie gebruikt in de verhoudingen. Ik zit ermee dat ik niet weet wat je voor een ‘kopje’ rekent, er bestaan zoveel maten. Hoeveel ml. past er in het kopje dat je gebruikte? En was het echt een kleine theelepel of een wat grotere koffielepel? Ik wacht het af.

  Bij voorbaat dank!

  Antwoord
  • M nijkamp

   Bij mij wil de onderkant steeds niet drogen de bovenkant wordt heel erg mooi maar aan de onderkant niet

   Antwoord
   • BMelloW

    Het omdraaien kan helpen. Als het echt niet wilt drogen kan het duiden op te veel olie

    Antwoord
 4. Judith

  Kan je het ook aan de lucht laten drogen? Bijv een nacht? Ik wil het van de week gaan doen met de kinderen v d naschoolse opvang en dan als zij de keer erop komen dat ze dan de figuurtjes kunnen verven.
  BVD Judith

  Antwoord
  • BMelloW

   Je kan het zeker aan de lucht laten drogen. Duurt alleen best wel lang. Op een droge, warme liefst zonnige plek droogt het het snelst.

   Antwoord
 5. Babs

  Ik zou zo graag van deegzout een grote tulband willen maken. Was jaren geleden helemaal in….. kan ik dit recept dan met 3,4 of 5 x vermenigvuldigen? En hoelang en op hoeveel graden kan ik dit doen?

  Antwoord
  • BMelloW

   Voor een tulband heb je aardig wat nodig. Zeker 4 x maar misschien moet je dan nog bijmaken. Dit is echt een gevalletje uitproberen. 3 uur op 100 graden zou ik wel aanraden. Dan even inschatten of het nog langer in de oven moet. Pas op dat je het niet te lang doet dan kan het gaan barsten. Liever op de vensterbank/ kachel nog wat verder uit laten harden. Succes. Ben benieuwd hoe het wordt en of het gaat lukken.

   Antwoord
 6. iris

  kan je het recept ook in kleine hoeveelheden maken? zoja wat zijn de benodigdheden daarvoor?

  Antwoord
  • BMelloW

   Ja hoor dat kan zeker. Ik heb het ook over een kopje als maat. Hoe kleiner het kopje het kopje, des te kleiner de hoeveelheid. Zolang de maat wat je neemt voor alles maar het zelfde blijft. Ik hoop dat je snapt wat ik bedoel.

   Antwoord
 7. Mariel de Boer

  Leuk, meer dan dertig jaar geleden heel veel gewerkt met brooddeeg figuren. Was toen helemaal in. Blijft leuk.
  weer een idee om te maken wanneer de kleinkinderen er zijn.

  Antwoord
 8. Marjolein

  Dankjewel voor je recept! Leuk om uit te proberen…
  Er staat echter 2 keer 1 kopje zout. Ik neem aan dat het 1 kop water en 1 kop zout moet zijn?

  Antwoord
  • BMelloW

   Idd een kopje zout en een kopje water. Bedankt ik ga dat zo snel mogelijk veranderen. Was mij nog niet opgevallen

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Beste zoutdeeg recept. Maak zelf je klei. - […] Beste zoutdeeg recept. […]
 2. 75 Manieren om kinderen bezig te houden. Zo vervelen ze zich nooit meer - […] met klei. Heb je geen klei in huis. Geen probleem ik heb een recept om het zelf te kunnen…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi mijn naam is Melanie

Hoi mijn naam is Melanie

Welkom bij BMelloW. Voor de leukste, vaak simpel te maken DIY, knutsel ideeën. Diverse knutselwerk ideetjes voor kleine en grote creatievelingen. 

Veel plezier

Let's get social

Pin It on Pinterest

Share This