Boeken over zindelijk worden. Welke boeken zijn echt leuk en de moeite waard. Maar vooral…Gaan die helpen bij het zindelijk maken? Ik neem een aantal boeken met je door die ik regelmatig voorleest. Welke zijn de moeite waard of juist niet.

Al een tijd hik ik er tegen aan… Mijn dochter zindelijk maken. Je zou denken dat ik na 2 kinderen het geen enkel probleem meer vind om nummer 3 zindelijk te krijgen. Maar niets is minder waar. Elke keer vind ik het weer een dingetje.

Wat is de juiste manier? Wanneer begin je er mee? Bestaat er een juiste moment? En hoe pak je het aan? Gek genoeg kan ik je er geen antwoord op geven. Elk kind is immers anders en heeft een andere aanpak nodig.

Mijn dochter is lastig. Vele malen lastiger dan mijn zoons waren. Ja je leest het goed. Iedereen heeft het er altijd over dan meisjes makkelijk er sneller zijn met zindelijk worden dan jongens. Maar ik heb een diva. Een lady met een aditude.

Nergens lijkt ze gevoelig voor. Nee het potje is echt niet iets waar ik haar op krijg. Wat ik ook probeer. De hele trukendoos heb ik al geprobeerd. De wc vind ze nog enigszins interessant. Maar ook hier kan ik haar niet toe verleiden.

Ik zat echt met mijn handen in het haar. Ik vind het toch wel tijd worden op zindelijk te worden. Maar ik wil er ook geen druk op leggen. Lastig dus.

Gelukkig is ze net als mama gek op boeken. Zins kort houd ze het lezen van een boek langer dan 2 seconde vol. Zou dit dan de manier zijn haar te triggeren om op het potje te gaan zitten?

Oeps momentje.

Met mijn verjaardag besloot ze ineens dat ze wel op het potje wilde gaan zitten. De wc ook. Super. Een mooi cadeau.. Maar nadat ze perrongeluk gepoept had in haar potje vond ze het spelletje niet meer leuk. En klaar was ze er mee. Zucht. Weer terug bij af. Of toch niet?

Eerlijk gezegd heb ik het daarna niet meer echt geprobeerd. Ik vraag het haar wel maar ze zegt volhardend nee. Doordat het de afgelopen tijd ineens extreem koud werd wilde ik haar ook niet in d’r blote kont door het huis laten lopen. Het voorjaar is de perfecte tijd om een kind zindelijk te maken (vind ik.) Het is niet meer zo koud en als ze buiten een ongelukje krijgen is het niet meteen zo koud voor ze. Binnenkort maar echt doorzetten. Maar voor nu wil ik haar vooral geïnteresseerd krijgen en houden.

Boeken zijn hierbij een ideale manier. En omdat ik er al een verzameling van hebt in de kast. En regelmatig ze haalt bij de bibliotheek weet ik een beetje welke echt leuk zijn en welke niet.

De boeken:

Op het potje

Oma geeft een potje cadeau. De vraag wordt gesteld waar het potje voor is.  Het boekje heeft een fris gekleurde, stevige kaft, met binnenin 18 bladzijden gekleurd papier, elke pagina een andere kleur. Op elke bladzijde staat een duidelijk herkenbare gestileerde tekening van een peuter, die moet leren op het potje te plassen en te poepen, tevens staan er bovenaan de bladzijden een paar regels tekst om voor te lezen. Bron: Bol.com

Een zeer ouderwets boekje. Het boekje wat ik nog uit mijn tijd kan herinneren. Het boekje wat mij toen heeft geholpen. Uiteraard heb ik het boekje ook voor mijn kinderen gekocht. Meer als jeugd sentiment. De tekeningen en manier van vertellen verraden uit welk decennia het boekje moet komen. Hier en daar gebruik ik andere woorden bij het voorlezen. Ondanks de ouderwetse illustratie en taalgebruik is het wel een duidelijk boekje. En zal elke peuter het verhaal herkennen.

Op het potje heb je in twee uitvoeringen. Voor jongens en voor meisjes. Voor een prijs van €8,95

Bobbi op het potje

Bobbi, leert om op het potje te plassen, hij hoeft geen luier meer aan maar soms als hij opgaat in zijn spel, gebeurt er nog wel eens een ongelukje. Gelukkig vindt zijn moeder dat helemaal niet erg. Samen met zijn speelgoedvriendje Ollie, oefent Bobbi net zolang totdat hij geen luier meer aan hoeft.

Een vierkant prentenboekje met illustraties waar veel op te zien is voor de peuter. Op de linkerpagina is, steeds in vierregelige rijmpjes, het verhaaltje te lezen. Een vrolijk boekje voor peuters die zindelijk willen worden. Bron: bol.com

Dit boek heb ik niet in de kast liggen maar wel een aantal keer al geleend bij de bibliotheek. Ik ben gek op de Bobbi boekjes. De illustraties en de tekst altijd leuk herkenbaar.

€ 7,99 

Liselotje – Liselotje op het potje

Prinses Liselotje en haar vader zijn nog niet zindelijk en proberen samen of ze kunnen leren op de pot te gaan. Oblong prentenboek met gekleurde tekeningen in forse lijnen en tekst op rijm. Bron: Bol.com

De boekjes van Liselotje zien er altijd erg uitnodigend uit. Leuke vrolijke tekeningen vol herkenbaren taferelen doen een kind graag er in lezen. Zo ook dit boekje. Al roept het bij mij een vraag op. Waarom een volwassen man niet zindelijk is in dit verhaal, of überhaupt. Geeft een beetje een verkeerd beeld. Maar ondanks dat is het een leuk en grappig boekje.

€3,99 Alleen nog nieuw te krijgen als Ebook.

Mag ik eens in je luier kijken?

Muisje is ontzettend nieuwsgierig. Overal wil hij in kijken, zelfs in de luiers van zijn vriendjes. Haasje, Geitje, Hondje, Koetje, Paardje en Varkentje, een voor een komen ze aan de beurt. Dan willen de vriendjes natuurlijk ook wel eens weten wat er in de luier van Muisje zit. Er staat hun een grote verrassing te wachten. Bron: Bol.com

Dit boekje is een super leuk boekje die kinderen uitnodigt om actief mee te lezen. Met flappen om een kijkje te kunnen nemen in de luiers. Kinderen leren dat elke dier andere vorm poep heeft. Maar ook dat je trots mag zijn als je niet meer in een luier plast of poept.

Nadeel is toch wel dat het boekje niet goedkoop is en dat de flapjes kwetsbaar zijn. Ondanks dat raad ik het boekje aan. De vormgeving en de leuke manier van vertellen maakt dit boekje anders dan alle andere boeken over zindelijk worden.

€16,95

Hoera, ik krijg een potje!

De tien peuters van juffrouw Jets peutergroep krijgen allemaal een potje cadeau. Zij leren wat je op zo’n potje moet doen en dat gaan ze dat met z’n allen uitproberen. Ze zitten met hun tienen op een rijtje en telkens als een peuter op het potje geplast of gepoept heeft, is juffrouw Jet blij en de peuter trots. Zo lukt het ze een voor een iets op het potje te doen en telkens herhaalt het ritueel zich. Deze herhaling spreekt peuters aan. De eenvoudige, vlotte, originele tekst is op rijm. Bron: Bol.com

Van deze schrijfster heb ik een aantal boeken. Ondanks dat het mooie illustraties heeft en de tekst duidelijk is zet ik bij dit boekje een kanttekening. Dit boekje bevat veel bladzijden en tekst. Ik vraag me af of een gemiddelde peuter het geduld heeft om dit boekje uit te lezen. Die van mij in ieder geval niet. Peuters van een jaar of 3,5 misschien wel. ( Ik wil niemand aanvallen) Maar persoonlijk wil ik tegen die tijd mijn dochter toch echt wel zindelijk hebben.

€15,95

Naast deze bovenstaande boeken hebben mijn kinderen twee favoriete boekjes. Boekjes die helaas niet meer te koop zijn. Met een beetje geluk tweedehands of bij de bibliotheek.

Het gaat om de boeken:

  •  Kleine Thomas Help, ik moet poepen! Van bavo Galama.

Niet iedereen zal het boek kunnen waarderen. Het is direct en noemt de dingen zoals ze zijn. Kak, drol en poep. Tja ik ho er wel van. Het is zoals het is. Het verhaal wordt op een dolkomische rijm verteld. En ik denk door al die ingrediënten dat mijn zoons het zo’n leuk boek vonden en het nu met veel plezier aan hun kleine zusje voorlezen.

  • Drie kleine haasjes op de wc. Van Betty Sluyzer en Pauline Oud.

De verhalen van de drie haasjes vind ik altijd leuk. Dit boekje verteld het verhaal van drie haasjes die een ongelukje krijgen. Met de hulp van mama leren ze op de wc te plassen en wat er nog meer bij komt kijken. Het boekje is in rijm vorm maar zo leuk en simpel geschreven dat de tekst al snel blijft hangen.

Lukt het je om tegen deze boeken aan te lopen… Ik raad ze aan. Deze twee hebben echt mijn jongens zindelijk gemaakt.

Zindelijk worden. Het is een hele klus soms. Boekjes kunnen je kind helpen om de situatie te herkennen en na te gaan denken. En in dit geval…. Baat het niet dan schaadt het niet.

Lees ook eens: Waarom zijn kinderen van tegenwoordig zo laat zindelijk

Welke boekjes over zindelijk worden lees of las jij graag voor? En hebben boekjes geholpen om je kind zindelijk te krijgen?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter & Google+

Pinnen op Pinterest? Gebruik dan AUB de onderstaande ↓ afbeelding:

Boeken over zindelijk worden. welke zijn de moeite waard of juist niet.

Pin It on Pinterest

Share This