15 In Persoonlijk

Buitenlander of Nederlander. Wat ben ik?

Buitenlander of Nederlander. Wat ben ik- BMelloW.nl.

Buitenlander of Nederlander. Wat ben ik? Een vraag die mij bezig houd. Wat ben ik? Eigenlijk weet ik dat wel. Maar met alles wat er in de wereld aan de hand is vraag ik me toch vooral af hoe anderen mij zien. Wat ben ik in hun ogen.

Met alles wat er in de wereld gaande is en alles wat Trump nu te werk stelt vraag ik me steeds meer de vraag:

Buitenlander of Nederlander. Wat ben ik?

Het is niet zo zeer dat ik twijfel aan wie ik ben, dat weet ik wel. Maar hoe zien anderen mij? Hoe zien zij mij als buitenlander of als Nederlander.

Als half bloedje of beter gezegd soep zooitje (in mijn geval) heb ik me altijd tussen twee werelden gevoeld. Te blank voor de “Buitenlanders” en te donker voor de Nederlanders. Ben ik hier dan de enigste in? Of voel en zie ik dat verkeerd?

Als je iemand met een licht getinte huid ziet lopen, donker krullend haar en donkere ogen. Wat is zo iemand voor een afkomst voor jou? Wees eens eerlijk? En waar denk je dan aan in je hoofd als je aan iemand denkt van die afkomst? Wel echt eerlijk zijn tegen jezelf.

Waarschijnlijk niet, dat is een Nederlander. Überhaupt niet van het blank ras. Ik gok dat jij denkt aan een Noord Afrikaan misschien aan half Surinaams/ Antilliaans.

Ik wordt meestal door niet Marokkanen aangezien voor Marokkaan. Maar ook wel voor een Turk, Spanjaard, Braziliaans en Italiaan.  Gek eigenlijk dat nog nooit iemand heeft gezegd jij bent van Nederlands, Indonesische, Duitse, Belgische, Fransen en Russische afkomst. Dat vind ik toch zo raar. Waarom zien mensen dat toch niet? Ik snap het niet.

Misschien omdat ik niet in een hokje past.

De hokjes waar we met zijn allen maar wat graag mensen in plaatsen. Generaliseren. Maar zijn we geen individuen? Zijn we geen mensen van deze planeet, wereldburgers? We delen deze planeet met zijn allen. Is het niet eens tijd om daar na te handelen? Begrip te tonen voor elkaar en elkaars anders zijn accepteren. Het mooie in ander culturen zien. Het anders zijn als een verrijking zien van deze planeet. Die we toch echt met zijn allen moeten delen. Wat zou dat toch een mooi ideaal zijn.

Lees ook: Racisme en discriminatie. Mijn verhaal.

Dus ook al ben ik hier geboren en getogen en mijn ouders ook. In de ogen van velen zal ik altijd die buitenlander zijn of die Nederlander. Dus bij deze benoem ik mijzelf wereld burger. Wie doet er met mij mee?

Hoi ik ben Melanie en ik ben een wereld burger.

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Sheila
  17/02/2017 at 09:31

  Ik ben nog nooit gediscrimineerd. Mijn ouders zijn allebei Indonesisch en ik ben hier geboren. Ik ben sowieso een wereldburger (ook omdat ik veel reis en mezelf altijd zo heb gezien, ongeacht mijn afkomst). Ik voel me verder net zo Nederlands als elke andere Nederlander, behalve dan dat ik opgegroeid ben tussen 2 culturen in. En dat heb ik altijd fantastisch gevonden. Wat een meerwaarde en verrijking heeft dat mijn leven gegeven. Zodra je van Indonesische afkomst bent, word je ook gezien als een Indo. En dat heb ik nooit negatief ervaren. Dat is namelijk ook zo. En Indo’s always stick together. Mensen weet echt wel dat ik Nederlands ben en zien en merken dat aan je. Regelmatig komt de vraag wat mijn afkomst is en ik merk dat dat altijd uit interesse is geweest. En eigenlijk ben ik dus niet eens een Indo, omdat mijn beide ouders Indonesisch zijn. Maar mijn zoontje is het nu wel, een kleine Indo. En ik zal hem dan ook leren waar de helft van zijn roots liggen. Want iedereen zou trots moeten zijn op zijn/haar basis/roots. Of dat dus Jakarta, Dublin of Lutjebroek is. Dat maakt iedereen juist een wereldburger. Meng je basis met datgene waar je je nu bevindt en dat maakt je automatisch een wereldburger 🙂

  • Reply
   BMelloW
   17/02/2017 at 11:05

   Ik ben blij met mijn afkomst. Ik geef mijn indo roots ook zeker door. Ze zijn gelukkig ook erg geïnteresseerd in hun afkomst. Mijn oudste heeft een spreekbeurt gehouden over Indonesië. Ze dachten dat de buddha masker uit Afrika kwam. Hihi.

 • Reply
  Cynthia
  17/02/2017 at 08:09

  Ik heb twee halfbloed dochters. Logisch dat ik er ook mee bezig ben geweest! Zodra je een kleurtje hebt, ben je meteen een niet- Nederlander. En dat punt, zal er altijd eentje blijven! We zijn allemaal wereldburgers!

 • Reply
  MamaIssues
  16/02/2017 at 10:59

  Mooi geschreven en goed om over na te denken!
  Mensen worden gauw in hokjes geplaatst, terwijl je gewoon een Nederlander bent
  Ik krijg ook altijd de vraag welke afkomst mijn kids hebben.. Maakt het iets uit? Nee!
  Omdat ze toevallig donker haar, donkere ogen en vooral mijn dochter een beetje getint is krijgen ze inderdaad een stempel.
  Tja, lastig onderwerp dit!

 • Reply
  Dewi
  16/02/2017 at 08:56

  Mooi stukje, om over na te denken, Ik heb ook weleens periodes dat ik hieraan denk, Mijn ouders allebei Indisch, mijn moeder hier geboren, mijn vader is al 50 jr in Nederland. Dus zo goed als Nederlands, behalve de kleur natuurlijk. Wat ik ben en zo voel ik mij ook; Nederlandse met Indische afkomst. Hoe anderen mij zien, kleur, afkomst, Niet helemaal Nederlands, moeilijk soms ..

  • Reply
   BMelloW
   16/02/2017 at 09:13

   Ik voel me een indo. Ik hou van mijn afkomst. Maar ook ik worstel van tijd tot tijd met de vraag. Vandaar de post. Ik ben heel veel gediscrimineerd in mijn leven. Vandaar mijn vraag hoe zien andere mij. Zeker met wat er nu allemaal speelt in de wereld

   • Reply
    Dewi
    16/02/2017 at 10:47

    Ja ik snap wat je bedoelt ..ik ben nooit gediscrimineerd .,maar soms werd er wel in mijn bijzijn gepraat over “die buitenlander” dan grapte ik weleens met; hallo ik ben ook bruin hoor! Dan was het. antwoord …ja maar jij bent zoals als ons, dat is anders …huh dacht ik..dat begreep ik nooit

    • Reply
     BMelloW
     16/02/2017 at 12:34

     Hahah ja die ken ik ook.als er een aantal het over buitenlanders heeft. Ja maar jij bent anders meer als ons. Snap dat ook nooit.

 • Reply
  Fransou
  16/02/2017 at 08:41

  Ten eerste
  Goed artiekel mel
  Tja meisje ,ik heb me alttijd afgevraagd ben ik nederlander of fransman .
  Enkelle fransen zien mij nog altijd als nederlander ,en toch heb ik mijn fransse nationaliteit zins 2000,en woon ik zins 35 jaar hier dus meer dan de helft van mijn leven
  Nu heb geen problemen met een discreminaties.
  De vraag is ,wat wil ik wezen ?
  Nu. Het antwoord is een beetje ingewikkeld .
  Ik voel me altijd nederlander , en amsterdam is mijn geboorte plaats en mijn hart is altijd voor de wilhelmus .
  Frankrijk is het land waar ik mijn kans heeft gehad , en waar ik mijn vleugels geheel uitgewpreit heb .
  Een liefdens verhaal zonder einde goeden situatie financiel , twee schitterrende dochters ,mooi huis etc etc
  Dus ….dank je wel frankrijk !!
  Dus ik zit tussen de twee stoelen .
  De eene keer ben ik van de vogezen en dan weer kanadees en dan weer belg en dan weer duits .
  Sommigen mensen zijn altijd opzoek van je identiteit.
  Ik heb hier vrienden de komen van madacascar of australie of mexico of vietnam ,cambodja of dan nog de states
  Als we met elkaar zijn is de afkomst geen discusie waart .
  Wij zijn vooral mensen , mooie mensen met een hart en wij zeggen en leven met een hart vol liefden .
  Ik ben ervan overtuicht dat in 2017 de vraag moet wezen …… ben je een mens of een ding
  Heb je een hart of een moteur .
  Heb je een hersen of een spons
  En als je een mens bent hersen en een hart heeft dan is het oke je bent netzo als ik ,dus geen gezeik ,de zelfde waarde en de zelde recht
  Voila mijn lieve nichtje ,mijn antwoord op jou vraag
  Dikke knuffel

  • Reply
   BMelloW
   16/02/2017 at 08:50

   Lief oompje. Je verwoord het prachtig. Xx

 • Reply
  carolien
  16/02/2017 at 08:23

  Mooi artikel! Je bent hoe je je voelt. Zelf heb ik ook voorouders vanuit verschillende landen, en dat vind ik eigenlijk juist heel mooi. Ben er van overtuigd dat iedereen wereld burger is, en er haast geen mensen meer zijn waaruit alle voorouders uit hetzelfde land kwamen.

  Be proud of who you are!

  • Reply
   BMelloW
   16/02/2017 at 08:49

   Bedankt. Mijn voorouders van mijn moeders kant schijnen honderden jaren terug via Rusland, Frankrijk naar Nederland te zijn gekomen. Vroeger lang geleden was Nederland, België, Luxemburg en delen van Duitsland en Frankrijk 1land. Dus inhoevere bestaan echte Nederlanders. Ik ben ook zeker trots op wie ik ben en waar ik vandaan komt. Dat mag iedereen zijn.

 • Reply
  MamaPlaneet
  16/02/2017 at 07:20

  Soepzooitje Je moet mensen ook niet in een hokjes stoppen. Daar zitten we ook niet graag in, waarom dan anderen in een hokje stoppen?!

  • Reply
   BMelloW
   16/02/2017 at 08:44

   Toch worden mensen nog steeds in hokjes geplaatst. Helaas.

  Leave a Reply