Bullet journal fouten die ik nooit meer zal maken. Eens wat anders dan alleen de mooie creaties laten zien in je Bullet journal. Vandaag deel ik mijn fouten met jou. En hoe ik deze soms heb kunnen oplossen. Wellicht voorkom jij door deze blog te lezen, de fouten die ik heb gemaakt. In ieder geval kan jij ze na vandaag probleem loos oplossen.

Nog niet zo lang geleden bedacht ik dat ik de razend populaire hobby Bullet journal wilde gaan uitproberen. Het zou wel eens de nieuwe hobby voor mij kunnen zijn. Zo gezegd zo gedaan. Na wat speurwerk wist ik in ieder geval zeker welke Bullet journal ik als merk zou kiezen om daar al mijn creaties in op te schrijven.

Eenmaal vol goeie moed in de Bruna begon het. Een mega rek vol Bullet journals. Help!!! Welke moet ik nu nemen. Impulsief als ik ben koos ik voor de niet zo standaard Bullet Journal. De liggende Mus. Dit omdat deze de meeste bladzijdes er in leek te hebben zitten. ( Geen idee of dat ook zo is) Zonder verder voor onderzoek zou dit mijn BUJO ( zoals een Bullet journal ook wel wordt genoemd) worden.

Natuurlijk had ik wel iets gelezen over een Bullet journal. Maar tips en trucks dat zal allemaal wel. Had ik dit maar gedaan…

Vandaag zal ik je dan ook laten zien en vertellen wat ik allemaal fout heb gedaan. En hoe jij dit dus kan voorkomen. Al zal je niet altijd alles kunnen voorkomen.

#1 Proef pagina voor al je pennen en stiften.

Ik had het op verschillende Facebook groepen gezien dat vele bujo gebruikers dit wel hadden. Maar ik zag het nut er niet zo van. Had ik dit maar wel gedaan.

Ik zag er het nut niet van in omdat ik toch alles met een zwarte fineliner zou gaan schrijven. Geen kleur en vooral geen tierlantijnen. Stak en simpel. Maar ja dan loop je spotgoedkoop tegen een aantal mooie Stabilo boss pastel stiften aan en die moeten natuurlijk toch gebruikt worden. Meteen in de aanval er vol tegen aan. Dom, dom, dom.

Hoe mooi deze stiften ook zijn ze drukken mega door. ( zie onderstaande foto) De stiften zijn erg nat. Had ik het maar eerst getest. Erg raadzaam om achterin je Bujo een test papier te hebben.

Bonus tip:

Koop geen stiften op alcohol basis. Deze drukken zo en zo door. Door welk papier dan ook. Ook neigen ze sneller te gaan bloeden.

Bullet journal fouten die ik nooit meer zal maken. BMelloW.nl (2)

#2 Bedenk goed je indeling

Ik was er van overtuigd ik ga per bladzijde een dag maken. Met alle ruimte voor mijn afspraken, hersenspinsels en trackers. Al kwam ik er na februari al achter dat ik toch wel heel veel bladzijdes had verbruikt. Nooit over na gedacht dat op deze manier er nooit een heel jaar in mijn agenda past. Hmmm..

Zou ik dan een half jaar agenda beginnen? En dan later er nog eentje bij halen en in verder gaan. Na enig beraad met mezelf kwam ik tot de conclusie dat dit idee het niet zou worden. Dan moet ik op een gegeven moment twee agenda’s mee slepen. Echt klein en licht van stuk is de bujo niet.

Ik terug naar de winkel om een nieuwe te kopen. Gelukkig hadden ze de zelfde nog liggen. En kon ik over nieuw gaan beginnen.

Om de juiste indeling te gaan bepalen ben ik gaan bedenken; wat is er voor mij belangrijk? En dat gaan op schrijven. En in plaats van 1 dag per bladzijden zijn het nu twee dagen per bladzijden geworden. ( 365 dagen : 2 = 183 blz. Plus nog eens 4 blz. per maand voor trackers en overzichten.) Als ik me aan mijn indeling houd moet ik het net redden.

Inmiddels ben ik met november 2018 bezig en het ziet er naar uit dat ik het net ga redden. Best wel een spannend iets. Als mijn bujo/ agenda af is zal ik je er zeker meer van laten zien.

#3 Niet werken bij slecht licht.

Doordat het nu sneller donker wordt en het licht minder goed is merk ik dat de fouten toe nemen. Ik zie de stippels niet zo goed meer en ben daardoor al meerdere keren fout gegaan in het tekenen van een rechte lijn. Nou ja recht. Ik zag letterlijk scheef.

Dus als je de stippen niet meer duidelijk ziet. Wees dan bedachtzaam op de bijkomende fouten. Zeker als je met strakke vormen werkt die niet mogen afwijken. Zoals mijn kaders. De perfectionist in mij heeft het daar heel moeilijk mee.

De oplossing als je scheef gaat. Met een correctie roller weg halen en het voor lief nemen. Of er een sier randje van maken. Maar doordat ik werk met een strakke minimalistische bujo was mijn enigste optie de correctie roller.

# 4 Bladzijdes en dagen goed uittellen.

Als je alle dagen achter elkaar doet of per keer sluipt het er toch in. De mis telling. Als ik te ver vooruit ga dan wil ik nog wel eens een cijfer overslaan, maar per bladzijden vergeet ik snel te nummeren.

De agenda met mijn week indeling wil ik nog wel eens de data door elkaar halen. Controleer dit continu voor je zelf. Al zal je met een bujo waar je niet ver vooruit werk deze fout minder snel maken.

Helemaal voorkomen kan je dit niet. Alles wat op de automatische piloot gaat sluipen fouten er bij in. Soms kon ik het oplossen door net de cijfer iets aan te passen. Maar soms moest toch echt de correctie roller weer aan te pas komen.

Zo heb ik ook twee bladzijde te veel geschreven als agenda voor de maand oktober. Kruis er door en verder. Hier ben ik later een leuk papiertje op gaan plakken en nu nog een quote. ( zie bovenstaande foto) Probleem opgelost. Alleen kan ik met de agenda niet te veel fouten veroorloven aangezien ik elke bladzijde hard nodig heb.

#5 proef tekenen.

Als je iets besluit te tekenen teken het dan eerst in proef. Liefst ook dan nog eens met potlood. Ik heb nooit met potlood gewerkt in mijn bujo. Vind dat veel te veel gedoe. Maar een ding moet ik toch echt wel gaan doen. Proef tekenen. Ik heb toch een bujo liggen waar ik niks meer mee doe. Dan is deze perfect om als proef konijn te gebruiken.

Als je geen proef konijn hebt dan kan dit uiteraard ook op ander papier. Of schets het echt uit met potlood.

In het begin tekende ik maar wat. Met lelijke resultaten. Ook ben ik er achter dat frutsels tekeningen voor mijn bujo/ agenda niet werkt. Het wordt er onrustiger van en zeker omdat deze bujo als agenda gaat functioneren niet praktische. Na meerdere keren het te proberen ben ik er achter dat bepaalde dingen niet werken voor mij.

Bullet journal fouten die ik nooit meer zal maken. Index BMelloW.nl

#6 Index uitgedacht gebruiken.

Ik begon als een gek alles op te schrijven in de index. Met als gevolg dat het er erg chaotisch uit ziet.

Inmiddels ben ik klaar met mijn bujo/ agenda. De index heb ik bedekt met een leuk stukje papier en ben er de index opnieuw op gaan plakken. ( zie bovenstaande foto) Hoe vind je het geworden? Best goed opgelost toch!!

Als je ver vooruit werkt in je bujo raad ik dan ook aan om de index eerst in het klad te schrijven. Zo had ik wel eens een bladzijden vergeten te tekenen, waardoor de volgorde veranderde. Helaas had ik alles al ingedeeld in mijn index, alleen de juiste bladzijdes hoeven er nog bij geschreven te worden.

Bullet journal fouten die ik nooit meer zal maken. BMelloW.nl

#7 laat je bujo niet onbeheerd achter.

Even snel naar de wc terwijl al mijn teken spullen plus bujo op tafel ligt. Dat is te verleidelijk voor een peuter, tenminste die van mij wel.

Mijn teken grage peuter aast al een tijdje op mijn verzameling schrijf en tekenwaar. Niet zo raar dat ze de verleiding op zulke onbeheerde momenten niet kan weerstaan.

Gevolg meerdere mooie tekenwerk (lees:  kraswerk ) van mijn peuter tot gevolg.

Bullet journal fouten die ik nooit meer zal maken.

Of ik deze bullet journal fouten nooit meer ga maken. Sommige zeker weten niet meer.  Anders fouten schuilen toch in de automatisme waarmee je soms te werk gaat. Al ben ik er wel extra alert op. Welke bullet journal fouten heb jij gemaakt? En hoe loste jij deze op?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pin It on Pinterest

Share This