Als beginnende bullet journal -er ( of hoe je iemand ook noemt) liep ik al snel tegen vele onbekende woorden aan. Woorden waar ik nog nooit eerder van gehoord had maar wel overal opdook als het ging over een bullet journal. Op verschillende Facebook groepen maar ook in boekjes worden bepaalde woorden veel genoemd. Maar wat betekenen ze eigenlijk? Ik zocht het uit.

Ik zit in een aantal Facebook groepen over bullet journal. Hier leer ik veel van en zie echt de mooiste creaties voorbij komen. Maar zeker in het begin werden daar veel woorden en namen gebruikt waar ik nog nooit van had gehoord. Iets waar ik niet alleen in stond. Veel nieuwe bullet journal gebruikers zitten met de zelfde vragen die ik toen de tijd had. En daarom neem ik die vandaag met jou door. Zodat ook jij weet wat er mee bedoeld wordt.

Bullet journal woordenboek:

 • Bullet journal

Dit is het systeem niet het soort boekje. Veel mensen denken dat ze een dotted boekje moeten hebben maar dat is niet waar.

 • Bujo

Afkorting voor Bullet journal.  Sommige korten dit af als BJ al raad ik dit af. In het Engels heeft deze afkorting een hele andere betekenis. Blow Job.

Steeds meer winkels komen er mee. Zien de gat in de markt. Winkel als de Action, Kruitvat en de Xenos hebben ze zins kort. Er zijn vele merken boekjes die zich hebben gespecialiseerd in bullet journal. De een nog duurder dan de ander. Met allemaal hun voor en nadelen. Ik richt mij op de meest bekende met dotted papier.

Dit is een merk die verschillende dotted boekjes verkoopt, Speciaal voor bullet journal bedoeld. Deze heb ik zelf ook. Je hebt diverse leuke printjes in staande en 2 liggende uitvoering. De liggende heb ik.  Binnenkort wordt de collectie uitgebreid met nog meer leuke variaties. Ik ben daar weer erg benieuwd naar.

Ook wel LT genoemd. Ook dit is een dotted boekje. Verkrijgbaar in vele uitvoeringen. En ik denk wel de meest gebruikte boekje voor een Bullet journal. Dik boekje heeft een coating.

Ook dit is een merk van een dotted papier boekje. Deze boekjes zijn aanzienlijk duurder dan de mus en iets duurder dan de Leuchtturm. De Nuuna heeft dikker papier dan de andere twee maar heeft weer geen coating zoals de Leuchtturm.

Je kent de naam vast wel van de dure maar o zo mooie hervulbare agenda’s. Zelf heb ik er ook al jaren eentje. Maar deze is klein en niet geschikt voor mijn bullet journal. Dit systeem zou ik graag willen aanschaffen als Bujo. Iets wat ik dan ook besteld heb en niet kan wachten tot het binnen is. Hier later mijn bevindingen over.

Bullet journal woordenboek:

 • Dotted

Een bullet journal kan je in werkelijk alles maken. Zelfs een schoolschrift. Zoals ik hierboven al noemde het gaat om het systeem. Toch werken veel met dotted papier. Papier met stippen er op. Dit maakt het makkelijk om bijvoorbeeld vakjes uit te tekenen.

 • Bleeding

Het uitvloeien van de inkt op het papier als je er mee schrijft of tekent.

 • Goshing

Als je geschreven of getekende werk door de bladzijde heen drukt. En zichtbaar wordt aan de andere kant van je bladzijde. Helemaal voorkomen doe je dit niet. De liggende mus die ik heb heeft er nauwelijks tot geen last van. Van de Leuchtturm en de mus weet ik dat het heel veel voorkomt. Let er dan ook op welke pen of stift je gebruikt. Pennen en stiften op waterbasis hebben er veel minder last van dan op alcohol basis.

Doe een pennentest en voorkom hiermee de fout die ik maakte. Doordrukken van de verkeerde stiften door mijn bladzijde

Overige woorden:

 • Index.

Het is een ander woord voor inhouds opgaven. Al je bladzijdes kan je in 1 overzicht bij elkaar plaatsen. Hierdoor weet je heel snel op welke bladzijde je moet wezen. Tip, bladzijdes die je veel gebruikt zou ik duidelijk markeren. Dit doe ik door paperclips.

Lees ook eens: tips en tricks die helpen om jouw bujo te optimaliseren.

 • Future log ( toekomst log)

Nadat veel mensen hun trackers in hun bullet journal hebben geschreven wordt dit daarna geplaatst. Een future log is meestal over een paar bladzijden verdeeld. Met genoeg ruimte per maand. Hier kan je belangrijke dagen en afspraken alvast noteren. Erg handig als je nog geen kalender voor een heel jaar hebt of agenda. Zelf werk ik hier niet mee. Als ik iets moet weten voor een ander maand dat schrijf ik het wel op een memo.

 • Daily ( dagelijks)

Een overzicht van 1 dag bij elkaar op 1 bladzijden. Dit is vaak notes, agenda, tot do, trackers enz bij elkaar.

 • Weekly ( wekelijks)

In plaats van alles op een bladzijde per dag maak je nu een overzicht op twee bladzijden voor een hele week.

 • Collectie

Onderwerpen of taken die over het zelfde gaan. Bijvoorbeeld  boeken die je nog wilt lezen of dat jaar gelezen hebt. Films die je graag wilt zien of al gezien hebt. enz.

 • Snelloggen

De manier waarop je taken en afspraken bijhoud doormidden van symbolen en korte termen.

Tip en tricks die je helpen om jouw Bullet journal ( bujo ) te optimaliseren. keycord BMelloW.nl

Key of legenda

Dit is iets persoonlijks. De een heeft een mega lange lijst met symbolen om makkelijk te kunnen snel loggen. Een ander zoals ik heb er maar een aantal en kijkt er vrijwel nooit naar. De symbolen maken het makkelijk om iets duidelijk te maken. Je kan er een hele bladzijde aan wijde. Een uit klap flap in je bujo maken. Of zoals ik dat hebt gedaan een keycord. ( zie bovenstaande foto)

 • Challenge

Uitdagingen. Er zijn er zo veel te bedenken. Ik heb een doodle uitdaging en  handlettering uitdaging, Verder heb k een overzicht met alles wat ik in 2018 graag wil doen. Dit is meer een reminder met een challenge element er in.

 • Habit tracker.

Diverse lijstjes met een tracker systeem er in verwerkt. Hier hou je een voortgang in bij. Bijvoorbeeld hoeveel je afvalt, hoeveel water je drink, hoeveel dagen je gestopt bent met roken. Ik weet dat ik het toch ga vergeten in te vullen en dan ben je zo weer weken verder. Ik wilde mijn water innamen in kaart brengen. Maar zelfs dat lukt niet. Ik vergeet de tracker in te vullen.

Ook heb ik trackers voor mijn sociale media. Hierin hou ik precies bij hoeveel volgers ik er bij heb gekregen. Dit vind ik een leuke manier om te zien hoe ik er voor sta en hoe snel ik groei. En omdat ik dit gerust een week kan vergeten is dit te behalen voor mij.

Als je aan een tracker begint bedenk je dan goed of je het gaat volhouden. Begin dan ook niet met te veel trackers.

 • Dutch door

Dit is een systeem waar ik nog niet echt bekend mee bent. En nog een beetje aan het zoeken ben wat en hoe dit precies werkt. Het komt er op neer dat je tussen twee bladzijden ( meestal een weekly) een bladzijde dubbelgevouwen hebt zitten zodat er een doorkijk is van de een naar de andere bladzijden. Hierdoor vergroot je eigenlijk de ruimte van je weekly. ( Zie bovenstaande You Tube video hier wordt zowel een horizontale als verticale deur uitgelegd. )

 • Migration

Elementen mee nemen van je oude naar je nieuwe bullet journal. Bijvoorbeeld afspraken mee nemen naar je nieuwe bujo. taken die je perse nog wilt doen.

De bulletjournal woordenboek. Ik hoop dat je iets wijzer bent in de wereld van bullet journal. Heb je nog een aanvulling op mijn woordenboek dan hoor ik dit uiteraard graag. Wist jij wat alles betekende?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: PinterestFacebookInstagramTwitter  & Google+

Pinnen op Pinterest? Gebruik dan AUB de onderstaande ↓ afbeelding

Bullet journal van Mus op elkaar gestapeld Bullet journal woordenboek. Wat betekenen al die bullet journal termen

Pin It on Pinterest

Share This