De asociale smartphone gebruiker. Nee daar hoor jij vast niet bij. We zitten met zijn allen uren op Facebook, Twitter, Istagram en weet ik op welke sociale media nog meer. Dus zo asociaal zal ik wel niet wezen.

Maar worden we door al dat sociale media niet veel asocialer?

Een tijd terug zat ik op een verjaardag. Alle kinderen in de leeftijd van 6+ zaten op hun mobiel of tablet. Geheel in hun eigen bubbel. Interactie was er nauwelijks. Mijn kinderen boos omdat ze hun apparaten niet mee mochten nemen.

Maar de kinderen leren het van de beste, hun ouders. Die waren geen haar beter. Druk met hun telefoon, wat ze daar dan ook druk sociaal aan het doen zijn. Maar gewoon gezellig kletsen en interactie hebben met de mensen op het feestje, nee dat niet of nauwelijks. Het lijkt meer een moetje om met elkaar te praten. Herken je dat? 

Waarom gaan we nog naar feestjes? Gezellig samen zijn? Elkaar zien? Bijkletsen? Waarom kunnen we die verrekte apparaten niet even in onze tas laten? Hoe sociaal zijn we nog?

Lekker uit eten met mensen. Super gezellig toch! Even snel een foto van het eten om het moment te vereeuwigen, dat snap ik. Maar moet je meteen je inbox, whats app en de hele reutemeteut controleren? Kan dat rot apparaat niet even terug de tas in? Het eet toch zo veel gezelliger als je elkaar aankijkt en met elkaar praat. In plaats van naar de rug van een mobieltje te staren.

Of deze dan: Foto’s maken tot in het treurige aan toe. Leuk, gezellig, het moment voor altijd vast leggen op sociale media. Maar was die persoon wel zo sociaal? Behalve de vraag ” wil je met me op de foto?” was er toch echt weinig gesprek stof. Geen interesse in mij als persoon. De schone schijn voor sociale media is toch belangrijker.

Lees ook eens: foto’s van je kinderen op sociale media

De asociale smartphone gebruiker.

Behoor jij tot die categorie? Vast niet! Maar wees eens eerlijk, we maken ons er allemaal wel eens schuldig aan. Maar waarom eigenlijk? Zijn we het face 2 face communiceren verleert?

Wij volwassen geven massaal af op de jeugd.  Ja de jeugd, die is toch echt wel verslaafd aan de apparaten. Mobiel, tablet, PlayStation enz.  Maar zijn de volwassen niet net zo verslaafd? Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders, toch!  Dat beweren psychologen massaal. Dus kan het niet zijn dat wij een spiegel voor gehouden krijgen? En dat wij als volwassen de asociale smartphone gebruikers zijn?  Leren wij het onze kinderen niet gewoon aan?

Waarom moet een kind van 6 een tablet mee naar een feestje?  Zodat jij als ouder geen last hebt van je kind?  Kunnen we niet meer tegen onze kinderen zeggen “nu niet. Vandaag even geen apparaten. Geen bewegend beeld.  Ga maar spelen.” Wat is daar mis mee?

Lees ook eens: 75 manieren om je kinderen bezig te houden

De asociale smartphone gebruiker. Maken we ons daar niet allemaal wel eens schuldig aan?  En leren wij het onze kinderen niet aan om het zelfde te doe?  Ik doe hierbij een oproep aan mijn medemens.  Jong en oud. Leg dat verrekte apparaat eens wat vaker weg. Laat het in je tas als je met mensen bent. Communiceer met elkaar zoals het ooit lang geleden normaal was.

Volg jij mij al op: Pinterest,Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pinnen op Pinterest? Gebruik dan AUB de onderstaande ↓ afbeelding:

Pinnen op Pinterest? Gebruik dan AUB de onderstaande ↓ afbeelding:

Pin It on Pinterest

Share This