23 In ouderschap/ Persoonlijk

De asociale smartphone gebruiker. 

De asociale smartphone gebruiker. Nee daar hoor jij vast niet bij. We zitten met zijn allen uren op Facebook, Twitter, Istagram en weet ik op welke sociale media nog meer. Dus zo asociaal zal ik wel niet wezen.

Maar worden we door al dat sociale media niet veel asocialer?

Een tijd terug zat ik op een verjaardag. Alle kinderen in de leeftijd van 6+ zaten op hun mobiel of tablet. Geheel in hun eigen bubbel. Interactie was er nauwelijks. Mijn kinderen boos omdat ze hun apparaten niet mee mochten nemen.

Maar de kinderen leren het van de beste, hun ouders. Die waren geen haar beter. Druk met hun telefoon, wat ze daar dan ook druk sociaal aan het doen zijn. Maar gewoon gezellig kletsen en interactie hebben met de mensen op het feestje, nee dat niet of nauwelijks. Het lijkt meer een moetje om met elkaar te praten. Herken je dat? 

Waarom gaan we nog naar feestjes? Gezellig samen zijn? Elkaar zien? Bijkletsen? Waarom kunnen we die verrekte apparaten niet even in onze tas laten? Hoe sociaal zijn we nog?

Lekker uit eten met mensen. Super gezellig toch! Even snel een foto van het eten om het moment te vereeuwigen, dat snap ik. Maar moet je meteen je inbox, whats app en de hele reutemeteut controleren? Kan dat rot apparaat niet even terug de tas in? Het eet toch zo veel gezelliger als je elkaar aankijkt en met elkaar praat. In plaats van naar de rug van een mobieltje te staren.

Of deze dan: Foto’s maken tot in het treurige aan toe. Leuk, gezellig, het moment voor altijd vast leggen op sociale media. Maar was die persoon wel zo sociaal? Behalve de vraag ” wil je met me op de foto?” was er toch echt weinig gesprek stof. Geen interesse in mij als persoon. De schone schijn voor sociale media is toch belangrijker.

Lees ook eens: foto’s van je kinderen op sociale media

De asociale smartphone gebruiker.

Behoor jij tot die categorie? Vast niet! Maar wees eens eerlijk, we maken ons er allemaal wel eens schuldig aan. Maar waarom eigenlijk? Zijn we het face 2 face communiceren verleert?

Wij volwassen geven massaal af op de jeugd.  Ja de jeugd, die is toch echt wel verslaafd aan de apparaten. Mobiel, tablet, PlayStation enz.  Maar zijn de volwassen niet net zo verslaafd? Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders, toch!  Dat beweren psychologen massaal. Dus kan het niet zijn dat wij een spiegel voor gehouden krijgen? En dat wij als volwassen de asociale smartphone gebruikers zijn?  Leren wij het onze kinderen niet gewoon aan?

Waarom moet een kind van 6 een tablet mee naar een feestje?  Zodat jij als ouder geen last hebt van je kind?  Kunnen we niet meer tegen onze kinderen zeggen “nu niet. Vandaag even geen apparaten. Geen bewegend beeld.  Ga maar spelen.” Wat is daar mis mee?

Lees ook eens: 75 manieren om je kinderen bezig te houden

De asociale smartphone gebruiker. Maken we ons daar niet allemaal wel eens schuldig aan?  En leren wij het onze kinderen niet aan om het zelfde te doe?  Ik doe hierbij een oproep aan mijn medemens.  Jong en oud. Leg dat verrekte apparaat eens wat vaker weg. Laat het in je tas als je met mensen bent. Communiceer met elkaar zoals het ooit lang geleden normaal was.

Volg jij mij al op: Pinterest,Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pinnen op Pinterest? Gebruik dan AUB de onderstaande ↓ afbeelding:

Pinnen op Pinterest? Gebruik dan AUB de onderstaande ↓ afbeelding:

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply
  Nathalie - Volgmama
  04/05/2017 at 07:00

  Tijdens het eten kan ik het echt niet hebben. Dan hebben we geen mobieltjes of wat dan ook aan tafel en de tv gaat ook uit.

 • Reply
  Natalie
  03/05/2017 at 21:55

  Ik moet ook leren vaker mijn telefoon weg te leggen, het is zo een gewoonte geworden en vind het zelf ook verschrikkelijk als er iemand in mijn gezelschap continu op ligt te tokkelen als we onder vrienden zijn!

  • Reply
   BMelloW
   06/05/2017 at 14:40

   Je bent je er bewust van dat is toch al heel wat.

 • Reply
  Sylvia
  03/05/2017 at 08:49

  mijn dochter had eerder een smartphone dan ikzelf dus van mij heeft ze het niet. Ik kijk nu ik er wel 1 heb bijna nooit op dat ding tenzij ik bij mijn moedewr ben en haar fb berichtjes met foto’s van haar achterkleinkinderen wil laten zien. Hij staat wel altijd aan ivm de hoge leeftijd van mijn moeder voor wie ik altijd bereikbaar wil zijn. Ze is 97

  • Reply
   BMelloW
   06/05/2017 at 14:20

   Hoi Sylvia
   Het is ook echt niet erg om zo nu en dan met je telefoon bezig te zijn en het bij je te hebben. Mijn bedoeling met dit artikel is om mensen te doen beseffen waar ze mee bezig zijn. Zich bewust te maken van hun gedrag. Niet altijd egoïstisch met een apparaat bezig te zijn. Maar bewust te zijn van je omgeving. En als je bijvoorbeeld uit eten gaat met mensen en je wilt vanwege de hoge leeftijd van je moeder je telefoon naast je hebben liggen. Vertel het dan, dan zullen mensen er echt wel begrip voor hebben. Sommige mensen hebben altijd dat ding naast zich, stel je voor dat je even niet weet wat er op sociale media gebeurt. Trouwens wat een mooie leeftijd heeft je moeder 97.

 • Reply
  Christa
  02/05/2017 at 17:54

  Sowieso heb ik mijzelf aangeleerd om op verjaardagen, feestjes mijn telefoon in mijn tas te laten in plaats van in mijn broekzak.
  Ook wanneer ik op visite ben.
  Wanneer er even een ‘loos’ momentje is dan kijk ik even, maar anders niet.
  Mijn kind heeft thuis ‘alleen’ de tv en als papa thuis is de laptop, maar hij beschikt niet over een tablet o.i.d.
  Wanneer we bij opa en oma zijn wil hij daar heel graag mee spelen, want die hebben het wel!
  Ik vind het lastig, maar heb mij wel voorgenomen : mama achter een beeldscherm, dan mag jij ook even.

  • Reply
   BMelloW
   03/05/2017 at 06:30

   Dat doe je toch heel goed. Tenminste dat vind ik.

 • Reply
  Fleur
  02/05/2017 at 12:37

  Ik probeer op feestje en etentjes zoveel mogelijk mijn telefoonnummer mijn tas te laten en alleen te checke of de oppas heeft geappt. Maar ik zou hem eigenlijk veel vaker moeten wegleggen, al was het alleen al om het goede voorbeeld aan mijn kinderen te geven

  • Reply
   BMelloW
   03/05/2017 at 06:29

   Dat je af en toe kijkt of de oppas heeft gebeld is niks mis mee. Als ik weg ben zonder kinderen doe ik dat ook.

 • Reply
  Cassandra
  02/05/2017 at 08:27

  Ik zet mijn telefoon altijd uit op visite. Vind dat zo aao om steeds op Mn tel tw kijken

  • Reply
   BMelloW
   03/05/2017 at 06:27

   Wat goed van je. Zo vanzelf sprekend is het tegenwoordig niet meer.

 • Reply
  alexa
  02/05/2017 at 08:11

  we willen het niet toegeven maar ik weet zeker dat ik in die categorie thuis hor. Wanneer ik werk kan ik hem makkelijk naast me neer leggen maar zodra ik thuis niets aan het doen ben is hij vrijwel aan mijn hand gekleefd. Wel vind ik het jammer dat kinderen tegenwoordig niet meer lekker buiten spelen. Maar dat ze vast zitten aan die tablet of telefoon. Het houdt ze misschien stil maar het is niet goed voor de ontwikkeling.

  • Reply
   BMelloW
   03/05/2017 at 06:26

   Als ik thuis ben maak ik me er ook wel eens schuldig aan. Het ging mij er meer om als je in gezeldschap bent. Tijdens een etentje of verjaardag. Mijn kinderen mogen alleen op de telefoon of tablet op bepaalde tijden. En bij mooi weer is het verboden speelgoed. Dan moeten ze naar buiten. Al is het maar voor een uurtje.

 • Reply
  Lisette
  02/05/2017 at 07:57

  Leuk en goed geschreven. Dat is wel wat vreemd inderdaad dat op een feestje de kinderen op de tablet zitten. Gelukkig heb ik dat nog niet meegemaakt. Nu heb ik nog kleine kindjes, ben benieuwd hoe het straks gaat, maar ik probeer het goede voorbeeld te geven.

  • Reply
   BMelloW
   03/05/2017 at 06:23

   Goede voorbeeld geven is al het halve werk. Hier lopen alle kinderen met telefoons en tablets. Zo jammer. Kinderen leren niet meer om te spelen.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  02/05/2017 at 07:57

  Ik ben volgens mij absoluut geen asociale smartphone gebruiker. Als ik ergens op bezoek ben heb ik hem bijvoorbeeld gewoon in mijn tasje en uit staan. Ik ben dan dus niet steeds met dat ding bezig. En ik vind het ook echt heel vervelend als anderen dat wel zijn.

  • Reply
   BMelloW
   03/05/2017 at 06:22

   Daarom omdat ik het vervelend vind wil ik het een ander ook niet aan doen.

 • Reply
  Shirley
  02/05/2017 at 07:54

  Op een verjaardag of op visite zit hij in mn tas, mijn kids hebben wel ipad mee maar dat doen ze allemaal.

  • Reply
   BMelloW
   03/05/2017 at 06:21

   Dat jij er niet mee in je handen zit is al heel wat. Ik geef alleen de ipad mee als ik weet dat er geen kinderen zijn.

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  02/05/2017 at 07:53

  Op de school waar ik lesgeef, zijn smartphones onder de pauzes en in de les verboden. (Tenzij het een nuttige bijdrage kan zijn in de les en dan valt het onder de verantwoordelijkheid van de leerkracht)
  De leerlingen zijn pubers en er is altijd discussie over, maar ze spreken op deze manier WEL face to face.
  Een ruzie oplossen doen ze face to face en let’s face it – dat werkt gewoon beter!

  Het blijft geschreven woord en daar mis je altijd de bodylanguage, de intonatie en soms ook de context.

  Maar hè, ik betrap mezelf ook soms!

  • Reply
   BMelloW
   03/05/2017 at 06:20

   Im maak me thuis er ook schuldig aan. Maar ben ik er op uit dan eigenlijk nooit. Bij mijn oudste zoon moeten ze hun mobiel bij binnenkomst inleveren. En krijgen ze het na school pas terug. Ik vind dat alleen maar goed.

 • Reply
  Jamey
  02/05/2017 at 07:29

  Oh crap… Ik betrap me zelf er nu op.. Ik ben een aso!!

 • Leave a Reply