Motoren, vrachtauto’s, taarten, muurschilderingen en schilderijen. Werkelijk alles kan je beschilderen met een airbrush. Maar is het ook geschikt voor een beginner?

Met een airbrush kan je de mooiste dingen creëren. Al jaren wil ik er mee werken. Maar nooit durfde ik het aan. En nu ben ik er voor gegaan. Hoe het werkt en wat ik er van vind….

Aan de slag

Ik moet toegeven dat ik er best tegen op zag om met de airbrush aan de slag te gaan. Normaal ben ik van het uitproberen van creatieve technieken. Maar er is iets met een airbrush wat mij intimideert. (Misschien snap je wat ik bedoel). Hoe dan ook ik moest er aan geloven.

Al weken zat ik te bedenken wat ik zou gaan maken. Maar niks kwam mij te gedachten. Ik besloot om op een stuk papier te gaan oefenen. Mijn dochter zag alle kleuren verf en riep direct: “ik wil een regenboog”. “Mama kan je een regenboog voor mij maken”. En zo ontstond het idee…

Woord vooraf

Bij de airbrush had ik een grote canvas gekregen. Dit durfde ik echter nog niet te gebruiken. Zonde als ik zo’n groot doek verpest. Op een kleiner doek die ik had gekocht voor de kinderen besloot ik op te oefenen. En das maar goed ook..

De canvas is van goedkoop materiaal en dat zie ik ook wel nadat het verf was opgedroogd. Om er blank in te stappen heb ik ook geen tutorials gelezen of bekeken.

De eerste keer werken met een airbrush

Lees ook eens: Pointillisme. Hoe meng je kleuren met stippen.

Benodigdheden:

Voordat ik begon met werken op het canvas begon ik op papier. Lijntjes, cirkels enz. oefenen. Dit deed ik met de kleur blauw. Echter werkte dit niet in mijn voordeel toen ik de regenboog ging maken. Begin dan ook niet met de donkere kleur. Maar met de lichtste kleur. Hierdoor krijg je het mooiste verloop in kleuren.

De eerste keer werken met een airbrush

De regenboog

  • Begin met een druppel geel. Spray dit in een hoek van de canvas. Voeg dan een druppel rood toe aan het apparaat. De kleur moet nu oranje zijn. En spray vanuit het geel weg.
  • Voor de volgende baan voegde ik er twee druppels rood toe aan de airbrush. Spray een brede baan. Ongeveer zo breed als twee kleuren.
  • Voeg nu een druppel wit toe aan de airbrush. Als het goed is heb je nu de kleur roze.
  • Spray dit vanaf het oranje weg. Maar zorg nog wel dat een deel van het rood zichtbaar blijft op je canvas.
  • De kleur roze kan je ook overslaan en direct door gaan met het mengen van rood en blauw. Of voeg aan het roze een druppel blauw toe. Kijk of de kleur mooi paars is of dat er nog een druppel bij moet.
  • Spray het paars weg vanuit het rood.
  • Voor het laatste gebruikte ik alleen blauw. Dus ongemengd.
De eerste keer werken met een airbrush

Lees ook eens: Waterverf technieken voor beginners

De bloemen

De bloemen maakte ik door te ze te tekenen op het canvas. Ik kon dit met een stift of met penseel er op schilderen. Wat mooier was geweest. Maar ik wilde het met de airbrush proberen. met zwart probeerde ik de lijnen te tekenen en wat schaduw toe te voegen.

Zoals je kan zien zijn de lijnen wat wankel in de schaduw hier en daar te donker of niet logisch. Hier moet ik duidelijk nog mee oefenen. Al gaande merkte ik wel meer hoe het werkte. Echter was het te laat om de bloemen nog te kunnen herstellen.

Ondanks dat is mijn dochter blij met haar schilderij en ben ik een ervaring rijker.

Mijn angst/ onzekerheid voor de airbrush ben ik nu voorbij. Je zal zeker vaker werk voorbij zien komen. En wie weet durf ik het ooit aan om een meubel of muur te beschilderen met de airbrush.

Heb jij wel eens met een airbrush gewerkt? Zo ja wat maak jij er mee? En als je er nog nooit mee hebt gewerkt zou jij er wel eens mee willen werken? Denk je na het lezen van de blog, dit wil ik ook . Bij Crafts & Co is de airbrush los te koop en in een set met verf.

Veel knutsel plezier,

Melanie

Pin It on Pinterest

Share This