0 In Persoonlijk

De week tegen pesten

De week tegen pesten BMelloW.nl

De Week Tegen Pesten (18 t/m 22 september 2017) gaat dit jaar over online pesten. In deze week helpen we leraren met tips en tools voor het voorkomen en aanpakken van online pesten. Samenwerking met ouders, het team en de leerlingen is daarbij onmisbaar. Online pesten. Pak ’t samen aan! Bron: Week tegen pesten.com

Pesten is een onderwerp wat ik graag onder de aandacht breng. Het is een onderwerp dat mij persoonlijk erg raakt. In een tijd dat pesten nog gevaarlijkere vormen lijkt aan te nemen maak ik me nog meer zorgen.

Ik snap pesten gewoon niet. Waarom moet je iemand pesten? Is je eigenwaarde zo slecht dat je iemand anders de lul moet laten zijn van je eigen tekortkomingen. Interesseert het ze niet wat ze anderen aandoen? Hebben ze geen inlevingsvermogen? Naar mijn idee niet. Er zit duidelijk een schroefje los bij pesters.

Sociale media en pesten:

In een tijd dat sociale media een belangrijke rol inneemt in mensen hun leven…. heeft pesten een nieuwe vorm aangenomen. Het pesten (in elkaar slaan) triomfantelijk online zetten. En er hartelijk met zijn allen om lachen. Ja ook jij die er naar kijkt en het dan afkeurt doet er lekker aan mee. Waarom zou je dit soort filmpjes überhaupt willen zien?

Maar wat dacht je van groepsapps waarin iemand helemaal te gronden wordt gericht. Uitgescholden. Opgeroepen wordt om een persoon in elkaar te slaan, te negeren te vernederen. Het gaat ver, heel ver tegenwoordig.

Ja vroeger, in mijn jeugd was het ook geen pretje om gepest te worden. Of welke tijd dan ook. Maar zeg nu zelf, in deze tijd geniet meteen de halve wereld mee.

Ik ben vroeger op de basisschool heel veel gepest. Nee leuk is anders. Ik ben uitgescholden, in elkaar geslagen door groepen, kleding werd kapot gemaakt, haren geknipt of kauwgom er in geplakt. Mijn arm in het gips werd als boksbal gebruikt. Ik heb het allemaal moeten ondervinden.

Later toen ik ouder was en het eens ben gaan na vragen waarom?

Kreeg ik van verschillende mensen verschillende antwoorden. Variërend van:

  • jij had altijd alles ( jaloezie)
  • hij deed het ook ( groepsdruk)
  • jij bent geen Rotterdammer
  • jij bent een buitenlander ( racisme )

Om even terug te komen op groepsdruk:

Naast dat iemand zelf een minderwaardigheidscomplex moet hebben is groepsdruk een belangrijke reden. Zeker als je kijkt naar al die filmpjes op het internet. Hele groepen er om heen. Allemaal filmen of actief mee doen. ( Ik weet niet wat erger is)

Komt dit gedrag niet voort uit groepsdruk? Bang om zelf gepest te worden en dus maar mee doen. Bang om zelf niet meer leuk, geliefd of populair te zijn. En dus doen we maar mee.

Jaloezie:

Nog een vaak genoemde reden. Je wordt gepest omdat de anderen jaloers op je zijn. Is jaloezie en afgunst niet een reden dat mensen elkaar iets aandoen? Is dat ook echt zo? Oké tegen mij is het ook daadwerkelijk gezegd. En geheel onlogisch vind ik dit gegeven niet. Jaloezie drijft mensen tot waanzin. En alleen dan ben je toch tot gruwel daden in staat.

Jaloezie ik kan er niks mee. Ik bezit deze eigenschap niet. Tuurlijk denk ik wel eens goh dat had ik ook wel leuk gevonden. Maar ik word niet jaloers. Ik snap de drijfveer van jaloezie dan ook niet.

Niet geliefd:

Dat ik in Rotterdam niet geliefd was bij velen van wegen mijn huidskleur dat was mij al heel snel duidelijk. Ik werd vieze turk genoemd. Rot op naar je eigen land, kreeg ik te horen.

Dat mijn moeder en haar familie geboren Amsterdammers waren viel hier ook niet in goede aard bij velen. Wij hoorden hier niet en moesten maar oprotten. Terug naar die stink stad. Met het laatste was ik het wel eens. Ik vond Amsterdam ook maar een stinkstad. Ook al was ik geen geboren Rotterdammer, ik hield van de stad, was trots op deze stad.

Maar ondanks dat kon ik niet begrijpen dat een stad zo een woede kon oproepen. Waar gaat dit over. Vanwege voetballen? Grow up!!! Gaat toch nergens over. Gaat het niet om de persoon in plaats van waar die vandaan komt of hoe hij er uit ziet. Gelukkig ben ik niet zo kortzichtig.

Verhuizen stopte het pesten:

Verhuizen naar Amsterdam heeft mij heel erg veranderd. Al vond ik het maar moeilijk om mijn draai te vinden in deze stad. Ik werd hier meteen met open armen ontvangen. Niemand heeft mij op school anders gezien dan voor de persoon dat ik was. Een hele verademing. Niet meer achterom te hoeven kijken of de treiterkoppen je weer eens gespot hebben.

Wat heeft pesten met mij gedaan?

Pesten heeft mij heel veel verdriet gedaan in mijn jongen jaren. Ik was een stil meisje. Het heeft mij het vertrouwen in mensen best geschaad. Ik was hierdoor heel onzeker.

De verhuizing heeft er voor gezorgd dat ik sterker werd. Mondiger. Het zou me nooit meer overkomen. Nooit meer zal ik me laten pesten. Door het pesten heb ik heb een grote mensen kennis opgebouwd. Meestal voel ik al heel snel aan hoe iemand is. Al ben ik nog steeds in een ruimte het rustige meisje. Eerst aftasten wat voor een vlees ik in de kuip heb, zeg maar.

De week tegen pesten

Tijdens de week tegen pesten wordt er veel aandacht geschonken aan pesten. Duhhhh!!!

Met namen op de scholen. Praat hier als je blieft over met je kinderen. Maak het onderwerp bespreekbaar. Als wij als ouder het bepreekbaar maken dan zal je veel meer weten wat er speelt. Hoe kan je voorkomen dat je kind een pester wordt. Filmen maakt je in mijn ogen net zo een pester als de geen die de schoppen uitdeelt. Jij hebt de macht om het een halt toe te roepen. En samen sta je sterk. Spreek met zijn allen je ongenoegen uit naar de pester toe. Zonder toeschouwers heeft de pester er niks aan. En zal het snel afgelopen zijn.

Leer je kinderen wat pesten is. Wanneer is het ene grapje en wanneer wordt iets pesten? Als een kind dit verschil niet weet dan is de kans groot dat een grapje over gaat in pesten.

Leer dat pesten fout is en dat het een ander schade toe brengt. Wat de gevolgen van pesten kan zijn.

Ik heb bij mijn kinderen een mooie gezegde er in geprent: Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Maar ook handen aan eigen lijf en eigen spullen.

 

Quote Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.’ BMelloW.nl

Gesprekken voeren.

Ondanks dat ik vele gesprekken met mijn kinderen voer zijn mijn kinderen echt geen heiligen. En ook hun zullen echt wel dingen doen die door mij afgekeurd word. Zo kwam laats mijn oudste thuis dat een jongen die hem veel heeft gepest heeft weer bezig was. Begon weer te zoeken. Hij beukte hem meteen. Ik heb mijn zoon echt wel laten weten dat slaan niet de juiste manier is en slechts ter verdediging gebruikt mag worden.

Lees ook eens: Mijn kind wordt gepest.

Veel ouders weten niet eens wat er speelt in de kind zijn of haar leven. Ouders die keihard ontkennen dat hun kind zoiets zou doen. Terwijl aan alle kanten mensen hun ongenoegen uitspreken over het gedrag van hun kind. Blind voor het perfecte kind, niet willen zien voor wat het is. Lastig, maar aub ouders blijf realistisch kinderen en volwassenen zijn tot meer in staat dan jij denkt. Te zeggen dat jouw kind dat nooit zal doen schets niet echt een realistisch beeld.

Zelf respect:

Leer je kind aub zelf respect te hebben. Ik vind het nog altijd zo ongelooflijk hoeveel voornamelijk meisjes naakt of half naakte foto’s naar anderen toe sturen. Hoe vaak wordt er nadat een relatie uit ging er geen misbruik gemaakt van foto’s. Ook over dit onderwerp praat ik met mijn zoons. Nooit je lichaam fotograferen. Als online er naar gevraagd wordt meteen naar mij toe komen.

De week tegen pesten

Ik ben blij dat het onder de aandacht wordt gebracht. Dus bij deze een oproep aan alle ouders en verzorgers. Praat met je kind over pesten. Keur het af. Vertel wat een kind kan doen in bepaalde situaties. Bespreek wat er op school wordt besproken. Doe niet alsof het er niet is. Een ver van mijn bed verhaal. Pesten is overal.

Pesten heb jij er wel eens mee te maken gehad? Praat jij er over met je kinderen? Heb jij nog een goeie tip over pesten op sociale media tegen te gaan. Of überhaupt pesten?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply