Voordat ik moeder werd had ik een andere kijk op het moeder zijn. Sommige dingen waren me ooit wel verteld. Maar luisteren deed ik er niet na. Had ik er toen maar wat beter naar geluisterd. Kon ik maar even terug in de tijd om tegen mijn toekomstige zelf te vertellen wat ik toch echt moet weten. Dingen die niet alleen met het moeder zijn te maken heeft maar wel levens lessen zijn. Lessen die handig waren geweest om te weten eerder in het leven. Lessen die de toekomstige  ikke veel had geholpen.

 

 1     Geniet van het uitslapen, meer dan nu zal je niet meer krijgen de komende jaren.

Uitslapen het is zo iets heerlijks. De hele dag lui in je nest blijven liggen. Je kater proberen te ontwijken. Maar vooral het niks hoeven. Drinken, eten en een film aan. Je bed niet uit te komen voor een dag of wat. O wat mis ik soms die dagen. Met kinderen, zeker kleine kinderen is dat toch echt voorbij. En ook al weet je dat de dag van uitslapen voorbij is zodra je kinderen hebt. Je denkt daar niet bij na als je ze nog niet hebt. Als ik daar van te voren over na had gedacht had ik waarschijnlijk meer van dit soort momenten genoten. Misschien ook vaker van dit soort dagen gehouden.

2     Geniet van het ontspannen shoppen.

Ik weet niet hoe het met jou zit. Maar vroeger kon ik uren winkelen. Heerlijk vond ik dat. Maar zodra je kinderen hebt is het ontspannen winkelen voorbij. Er is altijd wel een kind dat het niet leuk vind.  Er is altijd wel een kind dat naar de wc moet. ( Ook al was je er 5 minuten daarvoor al voor je andere kind) In het ergste geval gaan mijn jongens met elkaar ruzie maken en krijgt net mijn dreumes haar befaamde driftbui. Met de daarbij horende luchtalarm. Nee winkelen doe ik niet meer ontspannen. Het liefst ga ik alleen en koop ik alles voor ze. En de dingen die ik niet zonder ze mee durft te nemen, kom ik later met hun terug. Winkel in en winkel uit. Meer niet. Dus geniet maar van het ontspannen winkelen. De kans is aanwezig dat je dagen met kinderen niet meer zo ontspannen winkelen zal zijn.

3     Hou van je lichaam zoals het nu is.

Na mijn puberteit was ik eigenlijk wel tevreden met mijn lichaam. Maar nooit heb ik mijn lichaam gewaardeerd. Nadat ik mijn oudste zoon kreeg was ik al vrij snel weer op mijn oude gewicht. Maar mijn borsten hingen toch echt meer naar het zuiden. En mijn benen hadden er toch echt een paar putten bij gekregen. Mijn platte buik was nooit meer strak. En na elke zwangerschap heb ik wel weer iets meer wat ik minder mooi vind aan mijn lichaam. . Klaag niet over je lichaam het word er na kinderen niet veel beter op. Hou van je lichaam zoals het is.

4     Geduld, dat zal je leren

Geduld is niet mijn beste kant en dat zal het ook nooit worden. Maar met drie kinderen word mijn geduld regelmatig op de proef gesteld. Mijn kinderen leren mij nog elke dag om geduldiger te zijn.

5     Haal toch je verdomde rijbewijs

Nooit vond ik mijn rijbewijs halen een belangrijk iets. Ik woonde tegen het centrum aan van Amsterdam. Waarom zou ik. Een parkeer vergunning koste veel geld en duurde soms wel jaren voordat je er eentje toegewezen krijgt. Maar los daarvan. Waar moet ik een auto kwijt. Nee een rijbewijs vond ik niet zo belangrijk. Maar nu ik kinderen heb. Is het toch wel verdomd handig. Met slecht weer je kinderen naar zwemles brengen is toch een stuk makkelijker met een auto. In de vakanties een dagje weg met de kinderen ook wel fijn met een auto, of in ieder geval een rijbewijs. Dus Mel, haal die verdomde rijbewijs voordat er kinderen komen. Wel zo handig.

Lees: Amsterdam. Mijn haat liefde voor de stad.

Tien dingen die ik graag aan mijn toekomstige zelf had willen vertellen.

6     Reis zover en zo lang als je maar kan.

Gelukkig heb ik een aantal hele mooie reizen mogen maken in mijn leven. Maar ik had er toch nog wel een aantal willen maken voordat de kinderen kwamen. Dus nog harder werken en nog meer sparen, minder feesten en minder shoppen. Zodat ik nog meer mooie reizen had kunnen maken. Maar wie weet een keer een verre reis met rugzak op en de kinderen en man. Dat lijkt mij toch wel fantastisch.

Lees: Geef mij er 5: wereldsteden

7     Je gaat je ouders meer waarderen dan nu.

Ik snapte als tiener maar niks van mijn moeder. En ook al zijn wij vandaag de dag nog steeds op heel veel vlakken totaal verschillend. Ik begrijp haar beweegredenen nu meer dan toen. En ik zie nu ook hoe moeilijk ik het jou hebt gemaakt in de puberteit. Sorry daar voor. Bedankt dat je er ondanks alles toch altijd voor mij was. En nog steeds bent.

8     Geef niet al je geld uit

Ik dacht niet aan morgen. Ik verdiende mijn geld betaalde de huur en zo. De rest ging regelrecht weer mijn zakken uit. Had ik maar gespaard. Al was het maar om een o zo duren grote huur of koop woning in mijn stad te kunnen betalen. ( Stond in de krant dat mijn gemeente nog duurder wonen is dan Amsterdam) Had ik daar toen maar aan gedacht. Maar nee, denken aan de toekomst deed ik niet echt. Veel verder dan de dag van morgen keek ik niet. Dus tegen mijn zelf had ik graag willen zeggen, geef wat minder geld uit aan feesten en kleding. Je kledingkast is echt vol genoeg. Bijna elke avond in de kroeg zitten is gezellig maar niet echt nodig. Spaar, spaar spaar!!!!!!

Lees: Hoe leer je een kind goed om te gaan met geld

9     Je zal veranderen

Was ik toch altijd een vrije geest. Een onbezonnen persoon. Met maar weinig zorgen. Doen en laten wat ik wilde. Ineens had ik de zorgen over mijn kinderen. Dit maakte mij een stuk rustiger en deed me meer nadenken over de keuzes die ik had en heb te maken. Het heeft me volwassen gemaakt. Doen groeien als persoon. Ooit zei ik kinderen zullen mij niet veranderen, maar dit hebben ze wel zeker gedaan. Ik maak me meer zorgen dan ooit tevoren. Heb een liefde ontdekt waarvan ik niet wist dat het bestond. Ik denk nu aan een toekomst, iets wat ik nooit deed.

10    Maak je school af.

Oké uiteindelijk heb ik mijn school wel afgemaakt. Maar wel met een aantal jaar vertraging. Met 16 jaar schreef ik me uit op school. Tot ergernis van mijn moeder. Werken wilde ik, onafhankelijk zijn. Een nobel streven, maar ik vergat te denken aan mijn toekomst. Al dacht ik daar toen anders over. Op mijn 21ste ging ik terug naar school. Omdat ik 21 was mocht ik een toelatingsexamen doen. Zo kwam het dat ik een aantal jaar mocht overslaan. En de opleiding versneld kon doen. Uiteindelijk heeft het in mijn voordeel gewerkt.

Aan mijn toekomstige zelf: Laat anderen niet vertellen welke opleiding het beste voor je is. Je beroepentest was echt de juiste weg geweest. Luister daar na. Ga niet de mode in. Uiteindelijk ga je er niks meer mee doen. Kan je er ook niks meer mee doen. Vol altijd je hart en luister daar na.

Deze lessen zal ik ook zeker aan mijn kinderen mee geven.

Tien dingen die ik graag aan mijn toekomstige zelf had willen vertellen. Natuurlijk vormen de keuzes die je maakt tot de persoon die je nu bent. Maar sommige dingen had ik toch graag anders gedaan. Wat had jij zelf graag willen weten? Had je dan andere keuzes gemaakt?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pin It on Pinterest

Share This