7 In mama verhalen/ Persoonlijk

De dreumes en haar tien redenen voor een driftbui.

De dreumes en haar tien redenen voor een driftbui. BMelloW.nl

De dreumes en haar tien redenen voor een driftbui. Iedere ouder van een dreumes of peuter is wel bekend met de daarbij horende driftbuien. Het ene kind heeft daar meer last van dan de ander. Maar mijn dochter, die kan er wat van. En soms zijn de redenen gewoon om te lachen. Vandaag deel ik de 10 momenten die mij het meest zijn bij gebleven de afgelopen dagen.

Elke ouder die kent ze wel, de gevreesde driftbuien van een dreumes en peuter. Soms op de meest onmogelijke momenten. Om je kapot te schamen. Van die scheven gezichten van anderen als jou kind een driftbui heeft. Maar niet getreurd je bent niet de enigste.

Hoe herken je een driftbui bij een dreumes en of peuter:

 • Lang uit, op de grond.
 • Met armen en benen driftig bewegen.
 • Schreeuwen alsof hij levend gevild werd. (Het welbekende lucht alarm.)
 • Stampvoetend staan.
 • Met armen over elkaar. Of weer driftig met de armen aan het bewegen.
 • Boos kijkend en huilen. (Vervolgd door vaak het luchtalarm.)

Weet jij er nog een aantal aan het rijtje toe te voegen?

Bij mijn zonen kan ik de driftbuien niet meer zo goed herinneren. Misschien heb ik ze wel uit mijn geheugen geblokkeerd.  Mijn jongste had die driftbuien als we langs een speelgoedwinkel liepen. Lang uit, op de grond van de ingang. Met armen en benen driftig bewegen. Schreeuwen alsof hij levend gevild werd. Herkenbaar? Ik liet hem altijd liggen en liep dan een stukje door. Om het hoekje van een afstandje toekijken. Meestal kwam hij er dan snel aan. Maar ook ben ik wel een keer aangesproken door een dame van middelbare leeftijd. Die het schandalig vond dat ik mijn kind liet liggen. Nee, zijn zin geven dat is de oplossing.

Soms doe je nog zo hard je best om die drift buien te voorkomen. Maar soms gaat dat lucht alarm toch af. Op onverklaarbare wijzen. Soms te grappig om de reden. Soms drijft het ook mij tot waanzin.

Mijn dochter heeft de ene driftbui naar de anderen. Ze wilt zo veel meer dan dat ze kan. Met twee grote broers als voorbeeld, snap ik haar ook wel. Maar het neemt niet weg dat het mij soms tot waanzin drijft. Nu ze tegen de peuter fase aanzit lijkt het steeds erger te worden.

Omdat mijn dagelijkse leven nu bestaat uit een dreumes en haar  driftbuien. Heb ik er een leuke optel som van gemaakt. Ik ben benieuwd of jij ze herkent in jouw kind.

De dreumes en haar tien redenen voor een driftbui.

#1     Eten en wel nu.

Mijn dochter had een driftbui. Ze wilde eten. Meestal als ze chagrijnig word is honger de reden. Een broodje of wat fruit is zo gemaakt. Maar wat als het avond eten er aan staat te komen. Mee kijken in de keuken vind ze prachtig. Ze wijkt dan ook niet van mijn zijde. Maar o wee als zij vind dat ze nu het eten moet hebben. Dan is het huis te klein.

#2     Op de stoel.

Van de week wilde ze in haar eetstoel. Ze kan er zelf op klimmen en dat mag ze ook. Ze gaat altijd zitten aan de eettafel als ze bijvoorbeeld wilt tekenen. Maar van de week had mevrouw iets nieuws. Een nieuwe reden tot een driftbui. Niet 1 maar wel 10 keer (als het niet meer is) een reden tot een driftbui. Ze gespte zichzelf vast. Tot zo ver leuk. Trots dat ze was dat het haar lukte. Maar toen wilde ze het weer los maken. Dat lukte niet. Tijd voor het luchtalarm. Ik zat naast haar aan tafel en kon deze ritueel blijven herhalen. Met steeds het zelfde resultaat, het luchtalarm.

Lees ook een: het mama alfabet.

#3     Als haar broers niet met haar willen spelen.

Als haar broers gewoon lekker in alle rust in hun kamer zitten. Dan kan het nog wel eens voor komen dat ze op hun deur bonkt en ze roept. Reageren ze dan niet dan is dat weer een reden tot een driftbui.

#4     Als ze eten krijgt wat ze op dat moment niet wilt.

Heeft verder geen uitleg nodig. Toch!

#5     Als ze haar sok of schoenen niet snel genoeg zelf aan krijgt.

Mijn dochter is druk bezig met oefenen hoe ze zich aan moet kleden. Dit lukt nog maar tot zekere hoogte. En soms wat makkelijker dan andere keren. Sokken aan en uit trekken is een hobby van haar. Hier kan ze zich de hele dag mee zoet houden. Maar o wee als het niet snel genoeg aan of uit gaat. Ja, dan volgt er weer een driftbui. Met schoenen precies het zelfde. Heeft jou kind het ook? Zelf doen!

De dreumes en haar tien redenen voor een driftbui. BMelloW.nl (1)

#6     In haar poppenwagen klimmen en er vervolgens niet meer uit komen.

En dit doet ze dan meerdere keren achter elkaar. Elke keer met het zelfde resultaat. Ze komt er niet uit en weer een driftbui.

#7    Buiten niet de juiste kant op lopen.

Dan heb ik het er over dat zij vindt welke kant we op moeten lopen. Waag het niet om een andere kant op te willen. En ja wel, de driftbui. Meestal gaat ze dan als een puppy op de grond zitten en gillen.

Lees ook een: de peuter tag.

#8    Niet alles uit de kasten trekken.

Dit kan variëren van boeken tot de poten en pannen. Maar soms ook mijn gehele knutsel voorraad. Ik snap het ontdekken wel. Maar sommige dingen zijn toch echt niet toegestaan.

#9    Niet op het bed of bank springen.

Ik snap dat het leuk is. Maar na meerdere blauwe plekken en hoofdwonden zou je denken dat je je lesje wel hebt geleerd. Maar niks is minder waar. Boos en driftig als ze het niet mag.

#10    Niet de buitendeur openen zonder toestemming.

Alle deur klinken zijn in huis al omgezet. Zodat ze er niet in kan of uit kan. Maar de voordeur heeft dat niet. Als iemand de tussendeur vergeet dicht te doen. Dan is zij enorm snel. En binnen een paar tellen weg. Gek hè dat dat niet mag.

 

Dit was een greep uit de avondturen van mijn dreumes soon to be peuter. Heeft jouw kind veel driftbuien? en zo ja om welke reden? Kan jij mijn lijst nog aanvullen?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

 

 

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Roelina Ju
  28/04/2017 at 21:00

  Heel herkenbaar. Mijn driftige dreumes is trouwens verandert in een driftige peuter… berg je dan maar haha 🙂

 • Reply
  Marloes
  27/04/2017 at 13:11

  Haha herkenbaar! Mijn peuter gaat gelukkig niet liggen maar ze is wel heel driftig als ze iets niet mag. Nog een reden om een driftbui te krijgen: als ik niet begrijp wat ze zegt. Soms zegt ze iets te willen maar dan klinkt het niet eens als het woord wat ze bedoeld. Zo sparen we nu smurfen bij de supermarkt en had ze Gargamel. Die noemt ze dus Kelly; hoe moet ik dat de eerste keer weten? Haha

  • Reply
   BMelloW
   27/04/2017 at 14:54

   O ja niet begrijpen wat ze zegt is hier ook een reden. Kelly, die houden we er in. Is toch duidelijk dat dat Gargamel is. Lol

 • Reply
  Christa
  26/04/2017 at 17:28

  Mwah deels herkenbaar…
  mijn kleine dreumes krijgt niet echt driftbuien, maar die weet wel van zich af te gillen

  • Reply
   BMelloW
   27/04/2017 at 14:52

   Wees blij dat de driftbuien je bespaard blijven. Gillen is denk ik ook wel een meisjes ding

 • Reply
  MC Kleuver
  26/04/2017 at 15:53

  Kerkenbaar 🙂

  • Reply
   BMelloW
   27/04/2017 at 14:51

   Gelukkig ben ik niet de enigste

  Leave a Reply