Drie koningen, ik hoor het te weten maar tot mijn spijt wist ik er niks meer over te vertellen. Iets met baby Jezus maar verder wist ik er niks meer over. En eigenlijk wisten veel mensen in mijn omgeving niet wat het inhoud. Toch raar als het een feestdag is. Dus ben ik mijn huiswerk maar eens gaan doen.

Wat is drie koningen?

Behalve dat op drie koningen de kerstboom de deur uit moet. Wist ik er maar weinig van.

Drie koningen is een katholiek feest dat herinnert aan de reis van de drie koningen. ( de drie wijzen uit het oosten)
In de bijbel staat dat ze op zoek waren naar de nieuwe koning van het joodse volk. Een ster wees hun de weg naar Bethlehem. Daar vonden zij het pasgeboren kindje Jezus. Met drie koningen wordt hier bij stil gestaan.

Hoe vier je drie koningen?

Het driekoningenfeest is een katholieke feestdag. Zo ver was ik dan nog wel. Maar ik wist dus niet dat het ook een feest voor kinderen is.

In sommige delen van Nederland gaan kinderen verkleed als de drie koningen al liedjes zingend langs de huizen. Aan een lange stok hangt een verlichte ster. Dit zegt mij zelf helemaal niks. Dus waar ik vandaan komt wordt het zo en zo niet gevierd. Wordt het bij jou nog gevierd? Of vier jij het zelf?

Een ander gebruik is het bakken van een driekoningenbrood. In deze koek zit een boon verstopt. Wie de boon vindt, is voor die dag de koning. Meestal mag de vinder de spelletjes uitkiezen of bepalen wat er die dag gegeten wordt. Soort van baas voor een dag. Er staat mij nog wel iets van bij dat ik  een stuk van een driekoningenbrood kreeg in de klas. En de vinder van de boon die dag bepaalde dingen mocht bepalen.

Hoe vieren ze drie koningen in andere landen?

In anderen christelijke landen word drie koningen gevierd. In sommige Spaanse steden hebben ze een grote optocht. Je kunt dan de drie koningen zien met hun hele gevolg van dienaren, prinsen, prinsessen, paarden en kamelen.

In Ierland noemt men 6 januari “kleine kerst”of “vrouwenkerst”. Men bakt dan speciale koekjes en cakes en er worden 12 kaarsen ontstoken (ter ere van de 12 apostelen, die overigens eerst uit 13 bestonden) of misschien ter ere van de 12 feest nachten. Ook gaan kinderen langs de deuren  verkleed als 3 koningen om lekkers op te halen.

Al mijn informatie over drie koningen heb ik bij elkaar gezocht op internet. Ik heb de informatie naast elkaar gelegd en de bovenstaande conclusies voor je opgesomd. Mochten er dingen niet kloppen dan hoor ik dat graag van je net zoals je misschien leuke extra informatie voor mij hebt. 

Bronnen: Het geheim van de stenen. , Wikipedia

Mijn ouders hebben een katholieke achtergrond, al ben ik zelf vrij opgevoed. Maar ik heb wel op een katholieke school gezeten waar het katholieke geloof streng werd nageleefd. Elke dag werd er uit de bijbel voorgelezen en gebeden. Vandaar dat er bij mij dus stukken van het katholieke geloof zijn blijven hangen maar er ook veel een vage herinnering is.

Ik hoop je hierbij een klein lesje in drie koningen te hebben mee gegeven. Dus als je kinderen vragen wat het is kan je er nu antwoord op geven. Zonder hele citaten uit de bijbel te moeten citeren.

Wil je er toch meer over weten? Of vraagt je kind naar meer uitleg. Koop dan eens een kinderbijbel. Hier staat een groot gedeelte in over driekoningen.

Ook vond ik nog een leuke knutsel om met je kinderen te maken rond het thema Drie koningen.

Red ted art heeft de drie koningen gemaakt van wc rollen. Super leuk om met je kinderen te maken.

Wist jij het verhaal van de drie koningen?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

 

Pin It on Pinterest

Share This