Dromenvangers ze zijn razend populair. Niet meer weg te denken uit de hobby winkels en de kant en klare versies zie je ook overal. Al vaak genoeg heb ik dromenvangers gemaakt. Maar nog nooit voor mijn blog. En dus moest het er een keer van komen. De dromenvanger hoe te maken.

Morgen geef ik een workshop aan meisjes van een jaar of 9. Of ik dromenvangers met ze wil maken. Prima, leuk zelfs. Dat houd in dat ik er een op proef moet maken. Als voorbeeld. Dat bracht mij meteen op het idee om er een blog over te schrijven.

Als meisjes van 9 dit al kunnen dan moet het toch goed te doen zijn om te maken. En dat is het ook. De techniek om er eentje te maken is niet al te moeilijk.  Binnen een uurtje kan je er al eentje helemaal gepimpt hebben. Als beginner zal je er wellicht iets langer ver doen. Maar dan nog prima te doen. Je kan het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Als beginner is vooral de basis goed om te leren. De overige dingen komen later wel. Ik laat je vandaag zien wat er mogelijk is. Twee totaal verschillende variaties.

Dromenvanger.

Moeilijkheidsgraad:  ★ ☆ 

Tijdsduur: < 1,5  uur

Benodigdheden: 

 • Ringen
 • wol
 • linten
 • kralen
 • diverse leuke accessoires zoals veren
 • schaar

Werkbeschrijving:

De basis:

 • Zoals je ziet heb ik twee verschillende dromenvangers gemaakt. Eentje met twee ringen en eentje meer op de traditionele manier. De basis is het zelfde. Zoek een leuk kleurtje touw en wikkel het om de de ring heen. In het geval van de dromenvanger met twee ringen moet je beide ringen omwikkelen.
 • Het begin van het omwinden kan even lastig zijn omdat het touw steeds wilt afrollen. Goed vasthouden dan zal je zien dat het snel vast genoeg zit en niet meer mee beweegt.
 • Hou er rekening mee dat de dikte van het wol wel bepaald hoe lang je er mee bezig gaat zijn. Omdat ik voor de workshop niet wil dat de kinderen alleen al een uur nodig hebben om de ring te omwinden heb ik er voor gekozen om een wat dikker wol te gebruiken. Voor de grote roze heb ik al 2 uur nodig gehad om de ring te omwinden met wol. Maar deze is dan ook extreem groot. Dat wil ik kinderen niet aandoen. De kans is dan groot dat ze hun aandacht er voor kwijt raken.
 • Als de ringen voorzien zijn van een vachtje kan de rest beginnen. Nu komt het lastigste deel van het dromenvanger maken. Om je dit goed uit te kunnen leggen moet ik beide dromenvangers nu in tweeën opsplitsen en daar een specifieke uitleg over geven.

De “traditionele” dromenvanger

 • Ik noem de grote roze voor het gemak de traditionele dromenvanger. Wat niet waar is maar de manier hoe het draad om de cirkel wordt gespannen is wel zoals het eigenlijk bedoeld is. Zo zien de traditionele dromenvangers er in de basis nog steeds uit.
 • Dit vraagt om wat techniek maar is niet al te moeilijk als je het eenmaal door hebt. Je kan dit kinderen ook laten doen. Maar als dit te moeilijk is kan je ze ook gewoon draad van de ene kant van de cirkel naar de andere kant van de cirkel laten spannen. En dat kris kras over de cirkel herhalen. Rijg er zo nu en dan een leuk kraaltje bij voor een nog mooier resultaat.
 • Omdat ik geen stap voor stap uitleg heb gemaakt van hoe je de traditionele dromenvanger gespannen moet worden heb ik maar even een passend filmpje gezocht. Zo heb ik het immers ook geleerd. Het filmpje is een beetje traag in de uitleg. Maar daarom wel goed te volgen. Spoel door wat je snapt en blijf hangen waar je wat meer uitleg bij nodig hebt.

 • toelichting van het filmpje. Op het einde laat ze zien hoe je er veren aan vast kan maken. Zelf snap ik niet waarom ze de leren draad niet mee knijpt in de knijper. Dan heb je namelijk niet zichtbaar een lelijke knoop.
 • Heb je de middelen niet om de veren te knijpen dan kan je ook een stuk touw om de veer heen wikkelen. Knoop er in en dan aan het draad ophangen. Zo doe ik het zelf namelijk ook. Als je het goed doet dan zie je niet eens een knoop.
 • Dit kan je mooi doen door een stevige knoop te maken om de veer zodat het draad goed vast zit aan de veer. Wikkel nu het draad een aantal keren om de veer heen. Knoop er in en als je het touw lang genoeg hebt dan kan je het draad aan de ring vast maken. Verwerk en wat kralen in en de versiering is af.

Dromenvanger met 2 ringen.

 • Nadat je de ringen beide hebt omwikkeld met wol kan je de twee delen aan elkaar maken. Ik heb het voor het gemak van de kinderen de wol er letterlijk omheen gedraaid. Het is in het begin even lastig. Omdat de ring wilt verschuiven. Maar als je eenmaal halve wegen bent dan kan het zich strak trekken. Zorg er dan ook in het begin voor dat er genoeg ruimte over blijft om de ring nog een beetje te kunnen bewegen. Als je te veel ruimte over hebt kan je later stukje voor stukje het touw strak trekken. Maak je het in het begin al te strak dan is dat een stuk lastiger.
 • Wil je de ring er in verwerken en heb je de traditionele manier van spannen onder de knie dan kan je hier ook een combinatie van maken.
 • Begin dan Zoals de traditionele en als je twee a drie keer rond bent geweest pak je de kleinere ring er bij en ga je die er in verwerken. Je kan dan de midden van de kleine ring open laten of verder gaan met de binnenkant.
 • Dit vraagt wel om een grotere uitdaging. Dit ga ik dan ook niet doen met de kinderen morgen tijdens de workshop. Dit zal te veel tijd en geduld van mijn kant vergen.

De dromenvanger hoe te maken. Stap voor stap uitleg. Geschikt vanaf een jaar of 8 BMelloW.nl

Aankleding/ versiering

 • Het leukste gedeelte als je het aan mij vraagt. Het moeilijkste werk is gedaan. Nu kan je de dromenvanger aankleden naar je eigen smaak.
 • Veren, linten, kwasten, kralen, pompoms. Bedenk het en je kan het er in of aan verwerken.
 • Hou er met de kralen wel rekening mee dat de gaten groot genoeg zijn voor het touw. Dit was bij de dromenvanger met 2 ringen toch wel een dingetje. Uiteindelijk heb ik het op kunnen lossen. Maar voor de kinderen ga ik met garen het voor hun er aan maken. Zo dat het niet zichtbaar is. Vraagt wel meer werk en hulp van mijn kant.

De dromenvanger zo simpel is het. Ik hoop je hiermee te hebben geïnspireerd. Welke dromenvanger is jou favoriet? 

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pinnen op Pinterest? Gebruik dan AUB de onderstaande ↓ afbeelding:

Mint en teal dromenvanger De dromenvanger hoe te maken. Stap voor stap uitleg.

Pin It on Pinterest

Share This