Dyslexie komt door slecht onderwijs. Toen ik gisteren deze titel las moest ik hier wel over schrijven. Het stuk greep mij heel erg aan. De uitspraak van hoogleraar Anne Bosman. Moet ik hier nu verdrietig of boos om worden. Ik weet het niet. Maar komt dyslexie wel door slecht onderwijs?

Dat er steeds meer kinderen de diagnose dyslexie en dyscalculie krijgen, is het gevolg van slecht onderwijs. Bron: AD. Uitspraak van Anna Bosman, hoogleraar aan de Radboud Universiteit.

Waarom doet zo een uitspraak mij zo veel?

Veel mensen weten dit niet maar ik heb zelf ook dyslexie. Niet zo zwaar dat ik niks kan lezen. Maar ik heb wel degelijk moeite. Wat voor veel mensen normaal is om te weten en zo maar foutloos te schrijven is voor mij een uitdaging. Ik moet bij elke regel, tekst nadenken.

In de loop der jaren heb ik mij veel ezelsbruggetjes aangeleerd. En die ezelsbruggetjes moet ik elke keer dat ik die woorden weer opschrijf in mijn hoofd herhalen. Stukken tekst kan ik nog zo mooi in mijn hoofd bedenken, maar soms kan ik dat ene woord niet schrijven en moet ik de hele zin deleten. Dan kan ik een andere soortgelijke tekst bedenken die ik wel kan schrijven. Dit komt bij mensen met dyslexie vast niet onbekend voor.

Eigenlijk zijn mensen met dyslexie heel creatief. Alleen al het steeds weer verzinnen van vervangende woorden en of tekst.

Het doet mij dan ook pijn dat zo een vrouw zegt dat wat ik hebt niet bestaat. Meestal voel ik me niet persoonlijk geraakt door een uitspraak van iemand. Maar in dit geval raakt het mij wel. Hoe kan zij weten wat er in mijn hoofd omgaat om te zeggen dat wat ik heb niet bestaat. Ze stelt dyslexie in ieder geval sterk in twijfel.

Pas als je iedereen met dyslexie persoonlijk langdurig onderzocht hebt kan je naar mijn mening pas met een mening komen. Dit is net als Wilders die maar lukrake opmerkingen in de lucht afvuurt. Nee, “hoogleraar” Anne Bosman. Denk even na voordat je dit soort uitspraken doet.

Dyslexie komt door slecht onderwijs.

Maar een deel van haar uitspraak vond ik wel interessant. Komt dyslexie door slecht onderwijs?

Ik denk dat het er wel degelijk mee te maken heeft. En ook denk ik dat in deze tijd een stempel maar wat makkelijk wordt gegeven aan kinderen. Lekker makkelijk toch. Dan kan het nooit aan jou als ouder of leraar liggen. Het is gewoon het kind.

Maar waarom ik het onderwijs sterk in twijfel trek is omdat het mij is overkomen. En het mijn dyslexie zeker niet goed heeft gedaan.

Bij mij werd dyslexie pas ontdekt in groep 7 nadat ik van basisschool was veranderd. Daar kwamen ze er achter dat ik een enorme leer maar vooral lees achterstand had. Aan mijn moeder lag het niet wij hebben heel veel gelezen. En ik verslond boeken. Elke 3 weken haalde ik boeken bij die bieb en las ze elke keer trouw weer uit.

Ondanks dat las ik ver onder mijn niveau. Bleek. De nieuwe school heeft er alles aan gedaan wat ze konden maar de achterstand kon ik niet meer weg werken. En met dyslexie is lezen zo en zo al een uitdaging als je dan ook nog een achterstand van jaren moet inhalen dan lukt dat niet meer. Mijn uitstroom profiel voor de middelbare school was dan ook LBO nu VMBO K of T . Ik heb me dus via een lange weg omhoog moeten werken.

Best jammer dat ik niet beter begeleid ben vanaf het begin. Dan was ik vast beter uitgestroomd.

Ligt de schuld wel bij het onderwijs?

Huh, wat. Ik zeg toch net dat het aan het onderwijs ligt. Ja dat klopt. Maar is die wel echt schuldig. De overheid is wat mij betreft de echte boosdoener. Die eist zoveel van ons.

Ouders moeten FT werken. Kinderen moeten vooral veel sporten. Maar vooral enorm veel kunnen als ze nog maar net aan het kleuteren zijn. Moeten kinderen niet vooral kind zijn? Spelen en sociale vaardigheden leren. Zodat ze later het makkelijke aankunnen in de wijde wereld.

Moet de overgang van de kleuterschool naar groep 3 niet kleiner worden zonder dat ze te zwaar belast worden? De klassen kleiner maken en meer leerkrachten.  Zal dat al niet veel gedrag bij kinderen verbeteren? Een kind met mogelijk dyslexie zal daar toch gebaad bij zijn? Zal elk kind daar geen baad bij hebben? Misschien moet er eerst eens goed naar het huidige school systeem gekeken worden, voordat er domweg iets geroepen wordt.

Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie gaf ook een duidelijke mening over de uitspraak. Wil je weten wat hun er over te zeggen hebben. Klik dan hier.

Lees ook eens:Freia haar verhaal over dyslexie

Ik ben benieuwd hoe jij over dit onderwerp denkt. Heb je zelf met dyslexie te maken? Zo ja hoe en wat?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pin It on Pinterest

Share This