10 In ouderschap/ Persoonlijk

Dyslexie komt door slecht onderwijs.

Dyslexie komt door slecht onderwijs. BMelloW.nl.

Dyslexie komt door slecht onderwijs. Toen ik gisteren deze titel las moest ik hier wel over schrijven. Het stuk greep mij heel erg aan. De uitspraak van hoogleraar Anne Bosman. Moet ik hier nu verdrietig of boos om worden. Ik weet het niet. Maar komt dyslexie wel door slecht onderwijs?

Dat er steeds meer kinderen de diagnose dyslexie en dyscalculie krijgen, is het gevolg van slecht onderwijs. Bron: AD. Uitspraak van Anna Bosman, hoogleraar aan de Radboud Universiteit.

Waarom doet zo een uitspraak mij zo veel?

Veel mensen weten dit niet maar ik heb zelf ook dyslexie. Niet zo zwaar dat ik niks kan lezen. Maar ik heb wel degelijk moeite. Wat voor veel mensen normaal is om te weten en zo maar foutloos te schrijven is voor mij een uitdaging. Ik moet bij elke regel, tekst nadenken.

In de loop der jaren heb ik mij veel ezelsbruggetjes aangeleerd. En die ezelsbruggetjes moet ik elke keer dat ik die woorden weer opschrijf in mijn hoofd herhalen. Stukken tekst kan ik nog zo mooi in mijn hoofd bedenken, maar soms kan ik dat ene woord niet schrijven en moet ik de hele zin deleten. Dan kan ik een andere soortgelijke tekst bedenken die ik wel kan schrijven. Dit komt bij mensen met dyslexie vast niet onbekend voor.

Eigenlijk zijn mensen met dyslexie heel creatief. Alleen al het steeds weer verzinnen van vervangende woorden en of tekst.

Het doet mij dan ook pijn dat zo een vrouw zegt dat wat ik hebt niet bestaat. Meestal voel ik me niet persoonlijk geraakt door een uitspraak van iemand. Maar in dit geval raakt het mij wel. Hoe kan zij weten wat er in mijn hoofd omgaat om te zeggen dat wat ik heb niet bestaat. Ze stelt dyslexie in ieder geval sterk in twijfel.

Pas als je iedereen met dyslexie persoonlijk langdurig onderzocht hebt kan je naar mijn mening pas met een mening komen. Dit is net als Wilders die maar lukrake opmerkingen in de lucht afvuurt. Nee, “hoogleraar” Anne Bosman. Denk even na voordat je dit soort uitspraken doet.

Dyslexie komt door slecht onderwijs.

Maar een deel van haar uitspraak vond ik wel interessant. Komt dyslexie door slecht onderwijs?

Ik denk dat het er wel degelijk mee te maken heeft. En ook denk ik dat in deze tijd een stempel maar wat makkelijk wordt gegeven aan kinderen. Lekker makkelijk toch. Dan kan het nooit aan jou als ouder of leraar liggen. Het is gewoon het kind.

Maar waarom ik het onderwijs sterk in twijfel trek is omdat het mij is overkomen. En het mijn dyslexie zeker niet goed heeft gedaan.

Bij mij werd dyslexie pas ontdekt in groep 7 nadat ik van basisschool was veranderd. Daar kwamen ze er achter dat ik een enorme leer maar vooral lees achterstand had. Aan mijn moeder lag het niet wij hebben heel veel gelezen. En ik verslond boeken. Elke 3 weken haalde ik boeken bij die bieb en las ze elke keer trouw weer uit.

Ondanks dat las ik ver onder mijn niveau. Bleek. De nieuwe school heeft er alles aan gedaan wat ze konden maar de achterstand kon ik niet meer weg werken. En met dyslexie is lezen zo en zo al een uitdaging als je dan ook nog een achterstand van jaren moet inhalen dan lukt dat niet meer. Mijn uitstroom profiel voor de middelbare school was dan ook LBO nu VMBO K of T . Ik heb me dus via een lange weg omhoog moeten werken.

Best jammer dat ik niet beter begeleid ben vanaf het begin. Dan was ik vast beter uitgestroomd.

Ligt de schuld wel bij het onderwijs?

Huh, wat. Ik zeg toch net dat het aan het onderwijs ligt. Ja dat klopt. Maar is die wel echt schuldig. De overheid is wat mij betreft de echte boosdoener. Die eist zoveel van ons.

Ouders moeten FT werken. Kinderen moeten vooral veel sporten. Maar vooral enorm veel kunnen als ze nog maar net aan het kleuteren zijn. Moeten kinderen niet vooral kind zijn? Spelen en sociale vaardigheden leren. Zodat ze later het makkelijke aankunnen in de wijde wereld.

Moet de overgang van de kleuterschool naar groep 3 niet kleiner worden zonder dat ze te zwaar belast worden? De klassen kleiner maken en meer leerkrachten.  Zal dat al niet veel gedrag bij kinderen verbeteren? Een kind met mogelijk dyslexie zal daar toch gebaad bij zijn? Zal elk kind daar geen baad bij hebben? Misschien moet er eerst eens goed naar het huidige school systeem gekeken worden, voordat er domweg iets geroepen wordt.

Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie gaf ook een duidelijke mening over de uitspraak. Wil je weten wat hun er over te zeggen hebben. Klik dan hier.

Lees ook eens:Freia haar verhaal over dyslexie

Ik ben benieuwd hoe jij over dit onderwerp denkt. Heb je zelf met dyslexie te maken? Zo ja hoe en wat?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Liselotte
  10/02/2017 at 20:34

  Als een kind veel moeite heeft met lezen en spelling heeft dat kind nog niet gelijk dyslexie. Dat eerste kan misschien wel komen door slecht onderwijs, maar dyslexie is toch gewoon echt een aandoening? Mijn neefje is hartstikke dyslectisch en heeft door bij het Regionaal Instituut voor Dyslexie heel goed geleerd hoe daar mee om te gaan. Heel fijn voor hem.
  Wat die hoogleraar verder precies gezegd heeft heb ik even gemist, maar wat jammer dat zo iemand, die toch wel verstand van zaken zou moeten hebben, jou hier mee heeft gekwetst! Niets van aantrekken verder hoor 😉

  • Reply
   BMelloW
   11/02/2017 at 13:48

   De hoogleraar geeft aan dat dat dyslexie te snel gegeven wordt en dat het door slecht onderwijs komt. Ook geeft zij ouders de schuld. Kinderen moeten volgens haar elke dag woordjes en sommen stampen. Ergens heeft ze daar een goed punt. Maar kinderen met dyslexie ga je daar echt niet mee helpen, naar mijn mening. Ook geeft zij aan dat ze sterk in twijfel trekt of dyslexie bestaat. En dat laatste schoot bij mij in het verkeerde keelgat. Zoals je zelf al zegt je neefje heet het. Dan weet je vast hoe het is. Ik trek me er verder ook niks van aan. Heb het van me afgeschreven.

 • Reply
  MamaPlaneet
  10/02/2017 at 20:28

  Dyslexie is het gevolg van slecht onderwijs. Om heel eerlijk te zijn kan ik mij daar wel iets bij voorstellen. Al die kinderen die te snel een stempel kregen zijn dus gewoon verkeerd gediagnosticeerd.
  Respect voor jou Melanie! Als je het niet had gezegd, had ik het nooit vermoed. Petje af!

  • Reply
   BMelloW
   11/02/2017 at 13:40

   Dank je wel Sandra. Dat je het niet meteen aan mijn schrijven merkt is omdat ik soms een regel wel drie keer overnieuw schrijf voordat het er eindelijk staat.

 • Reply
  Dewi
  10/02/2017 at 09:23

  Mooi stukje Melanie, goed verwoord. Ik weet het niet. Hoorde het gisteren ook. Mijn eerste gedachte was eerst, tja je hoort wel “steeds vaker” dat iemand dyslectie heeft. Wéér een stempel denk ik dan en is hef echt zo? Of makkelijk voor school. Ik weet het niet. Misschien toch ook een combinatie? Slechte leerkrachten, leermethode? Maar ook denk ik wel goed dat deze kinderen nu onder de loep worden genomen. Vroeger hoorde je dit toch zelden? En de diagnose Dyslectie krijg je ook niet zomaar, als ik zie aan de kinderen die deze weg moeten afleggen om uiteindelijk officieel de “stempel ” dyslectie te krijgen, waardoor er dan meer mogelijk is op school. Zou dit niet eerder getest kunnen worden. Misschien al in de kleuterklas. De kinderen die hier onder lijden zitten al in groep 5 als er eindelijk serieus nagekeken wordt. Ouders weten het vaak eerder, maar testen worden pas veel later uitgevoerd via school en daf vind ik slecht.

  • Reply
   BMelloW
   11/02/2017 at 13:34

   Dank je Dewi. Het probleem is juist dat er steeds meer de diagnose Dyslexie krijgen terwijl dat niet nodig was geweest met meer begeleiding. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het aan meerdere factoren ligt.
   Helaas kunnen ze in groep 5 de diagnose dyslexie dan pas geven. Dan moet de taal van een kind genoeg ontwikkeld zijn om het goed te kunnen beoordelen. Daarom duurt het zo lang. Bij twijfel wordt een kind vaak wel eind groep 4 al in de gaten gehouden. Tenminste zo zou het moeten. Per school verschild dat nogal. Als ouder moet je gewoon flik bovenop de school zitten. Maar met FT werkende ouders is dat vaak moeilijk en duurt het veel langer voordat er wat gedaan wordt. Niet ten nadelen van FT werkende ouders. Maar het duurt gewoon langer. De communicatie loopt vaak niet direct.

 • Reply
  Huismama
  10/02/2017 at 08:12

  Goede punten Melanie! Vooral kleinere groepen en meer leerkrachten doen wonderen volgens mij. Mijn oudste met syndroom van Asperger en ADHD heeft het tot groep 5 gered zónder medicijnen. Groep 5 werd een combinatieklas met groep 6, dubbel zo groot dus! Wilde zoonlief het daar redden moest ´ie wel aan de medicijnen…

  Het onderwijs is tegenwoordig ook niet handig voor kinderen met een ´stempel´. Rekensommen worden bijvoorbeeld vaak in een zin verwerkt, voor kinderen als mijn zoon, en ik denk ook voor kinderen met dyslexie/dyscalculie, is dat ontzettend onoverzichtelijk! Al die zogenaamde verbeteringen vanuit de overheid hebben het onderwijs geen goed gedaan. Daar ben ik -zo blijkt uit mijn reactie- van overtuigd!

  • Reply
   BMelloW
   11/02/2017 at 13:27

   combi klas werd ook mijn ondergang. Daarom ben ik toen ook naar een andere school gegaan. Toen zagen ze pas wat ik achter liep. Werd op de andere school nooit gezien. Een kind met bijvoorbeeld ADHD heeft ook niet altijd medicatie nodig. Mensen hebben vaak een verkeert beeld van een ADHDer. Ik heb het bij mijn zoon ook zo lang mogelijk uitgesteld. Merkte pas hoe hard hij het op school nodig had toen hij de medicatie eenmaal had. Mijn oudste vind reken sommen in een verhaal makkelijker. Maar mijn jongste juist weer moeilijker. Scholen moeten meer naar het individuele kind kijken en daar hun les op aanpassen. Maar met de enorme klassen en leraar tekort is dat niet mogelijk. Jammer

 • Reply
  Cynthia
  10/02/2017 at 07:27

  Niet persoonlijk, maar ik hoor het om me heen. Ik begrijp dat het je raakt. Wat schrijf jij goed voor iemand die dit heeft! Wat een extra werk.. X

  • Reply
   BMelloW
   11/02/2017 at 13:22

   Dank je wel. Het is misschien extra werk maar ik ben het gewent en weet dus niet beter.

  Leave a Reply