0 In Persoonlijk

Je weet dat je een puber in huis hebt als….

Een brief aan mijn zoon. De puber..BMelloW.nl.

Een puber in huis hebben. Voor de ene ouder een hel. Weer anderen vinden het 100% mee vallen. En ik… Ik vind het op het moment een gevalletje wordt volwassen en ga mijn huis uit. Maar hoe weet je dat je een puber in huis hebt?

In huis ben ik gezegend met een puber, wannabe puber en een peuter puber.  Op sommige dagen ben ik dan ook aan het einde van de dag echt op. Toe aan wijn en een valium tablet. ( overigens nooit genuttigd) In staat om minstens twee van de drie achter het behang te plakken. De puber die overal tegen in gaat. De wannabe die zijn grote broer erg cool vindt ( broer hem niet) en dus graag na doet. En dan een peuter puber met haar nodige driftbuien. Eentje die graag nee en mijn zegt op het moment. Zucht…

Pubers ik vind daar wat van. Ergens is het makkelijker. Je kan…. als het even mee zit op een redelijk niveau mee communiceren. Maar steeds vaker moet ik het doen met een grom of een bries.

Nee het leven van een puber is niet altijd makkelijk. Ik kan me mijn pubertijd nog goed herinneren. Mijn puber “begrijpen” is dan ook het probleem niet. Maar er zijn diverse aspecten die ik toch echt niet leuk vind aan mijn puber. Maar wat maak een puber in mijn geval toch echt een puber. En welke “symptomen” zal jij als ouder wellicht herkennen.

Je weet dat je een puber in huis hebt als….

  • Het klaagt over wat je aan hebt.

Serieus hoe hij er soms bij loopt.. en dan over mij oordelen!!! “Mama ga je dit echt aan trekken” of “daar ben jij toch te oud voor” Pardon, Who the hell are you to talk that way. En bovendien Ik bepaal nog altijd zelf wat ik aan trek. Doet de puber ook.

  • Liever lui dan moe is.

Het zit hem niet mee. Een Indo en puber. Dubbel zo lui. Maar echt te lui om ook maar een poot uit te stekken. Zijn haren kamen is al te veel werk. Als ik heb de kans geeft ligt het werkelijk de hele dag voor oud vuil op de bank. Levens moe of zoiets.

  • Overal tegen in gaat.

De meest simpele dingen die ik zeg of vraag zijn al een reden om tegen in te gaan. Althans een poging tot te doen. Ik distantieer me er zoveel mogelijk van. Laat me niet verleiden. Maar soms hè, Ja soms dan kan ik echt mijn mond niet houden. Dan moet ik er tegen in gaan. Ja ik weet het. Maar ook ik heb zo mijn momenten van zwakte.

  • Zucht bij alles wat je zegt. Liefst met oog rol er bij.

Om zijn klaaggezang, zijn reden om overal tegen in te gaan nog wat kracht bij te zetten. Naast de woorden ook de non- verbalen communicatie. Ik zweer het hij flikte het laats naar de fietsen maker toe. Gelukkig zetten deze man hem direct op zijn plek. Maar ik schaamde me kapot. Ik voed je toch echt wel met normen en waarden op… maar nu lijkt dit ver te zoeken. Met een zachte tik op het achter hoofd maakte ik hem even duidelijk dat hij dit zeker niet bij vreemden moet flikken.

  • Huiswerk maken een dagelijkse strijd is. En onderhandelen tot een sport verheven wordt

Of dit alleen bij pubers het geval is. Maar zins meneer zijn hormonen door zijn lichaam gieren lijkt huiswerk maken te werken als een rode vlag op een stier.

Gelukkig doet mijn zoon Havo. Zijn cito toetsen gaven in groep 6 en 7 aan VWO. Waarom dan toch gelukkig. Hij heeft al moeite met dat kleine beetje wat hij nu krijgt. Meestal is zijn maak werk al af gemaakt in de klas. Maar het leer werk daar is hij echt te lui voor. Op VWO niveau had ik beduidend meer huiswerk gehad en meer moeite moeten doen. Nu komt hij er fluitend doorheen. Dat is in zijn geval beter. 

Lees ook eens:Middelbare school en ADHD. Hier vertel ik meer over hoe het met hem op school gaat.

De zeikende moeder moet hem dan ook regelmatig vertellen dat hij een toets moet leren. Briesend en met een hoop ooggerol begint hij er dan maar aan. Om vervolgens 10 minuten later het wel weer genoeg te vinden. De strijd om het huiswerk maken is begonnen…. Jippie..NOT.

Je weet dat je een puber in huis hebt als...Puber bingo. Wie doet er mee_ BMeloW.nl

  • Voor oud vuil

Lui dat had ik al genoemd. Maar dat hier ook bij hoort dat hij voor oud vuil ergens zich begeeft in huis. Liefst voor bewegend beeld. Hygiëne hoor hier niet bij. Het is immers lui. En even je tanden poetsen, haren kammen of ook maar een beetje deo op doen is al te veel gevraagd. Nu zijn zweet niet meer naar bloemetjes ruikt.. is deo geen ongewenst item dat bij de dagelijkse verzorging hoort. Zou je denken…..

Mij is te oren gekomen dat dit goed komt in de meeste gevallen als meisjes niet meer stom zijn maar vooral leuk.. Er is dus hoop. Al zal dat de start van een nieuwe fase met zich mee brengen. De vriendinnetjes fase. Eentje die heel lang aan zal houden…

Maar er zitten ook echt wel leuke kanten aan een puber. Het is niet alleen maar kommer en kwel

  • Gelijke hoogte

Zins de afgelopen zomer kijk ik hem recht aan. En dat is een stuk aangenamer voor mijn rug en nek. Één blik recht in zijn ogen…. en hij weet hoe laat het is.

  • Op date

Ik doe dit met al mijn kinderen zo nu en dan. Op date. Maar met mijn puber vind ik ondanks zijn gebreken… misschien wel het leukst. Omdat hij nu echt een eigen ik ontwikkeld komen zijn interesses ook steeds duidelijker naar boven. Hier kan ik persoonlijk steeds meer mee. Zo is hij best wel een clone van mij. Dat kan botsen maar ook erg goed gaan. We delen veel de zelfde interesses. En dat maakt een date met hem steeds leuker.

  • Ontwikkelen

Dit vind ik bij elke leeftijd erg leuk. Zien hoe je kind zich ontwikkeld. Zien hoe hij letterlijk en figuurlijk groeit. Ik geef hem maximaal een jaar en dan is hij mij wel voorbij. Dan kijk ik niet langer op hem neer maar tegen hem op.

Maar met ontwikkelen bedoel ik vooral de innerlijke groei die elk kind doormaakt. De kleine dingetjes die ze leren en hun eigen ik gaat vormen. Ik vind dit machtig mooi om te zien.

Je weet dat je een puber in huis hebt als….

Wanneer wist jij dat je een puber in huis had? Of hebt? Wat vind jij de grootste voor en nadelen van pubers? En als je nog geen pubers hebt. Waar kijk je het meeste tegen op?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pinnen op Pinterest? Gebruik dan AUB de onderstaande ↓ afbeelding:

Je weet dat je een puber in huis hebt als.... Met gratis puber bingo BMelloW.nl

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply