Eerste hulp aan kinderen. Heb jij al eens een EHBO cursus gevolgd? Of nog specifieker voor kinderen? Weet jij wat je moet doen bij een ongeluk. Vandaag geef ik een paar handige tips die je moet weten. Wat te doen bij veel voorkomende ongelukjes.

Eerste hulp aan kinderen.

​Elk jaar komen gemiddeld 140.000 kinderen op de Spoedeisende Hulp terecht. De meeste ongelukken vinden in en rond het huis plaats. Je kan natuurlijk niet alle ongelukken voorkomen. Maar een heel hoop wel. En jij weet natuurlijk als geen ander wat je moet doen.  Ja toch? Of toch niet. Als jij het niet weet blijf dan vooral tot het eind lezen. Dan heb jij hier veel belang bij. En je kind(eren) uiteindelijk ook.

Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen waarom een EHBO cursus zo belangrijk is. Maar misschien weet je niet zo goed hoe en wat. Waar moet ik wezen en hoeveel gaat het mij kosten.

Eerste hulp aan kinderen waar te volgen?

Er zijn veel verschillende instituten die de cursus aanbieden. Van een hele dag tot een paar dag delen. De cursussen zullen niet zo veel verschillen in wat je er zal leren. Ik heb twee keer de cursus gedaan. Een keer bij de oranje kruis en een keer bij de rode kruis. Beide keren waren ze prima verzorgt en kwamen ze overeen.

Persoonlijk raad ik de rode kruis aan als je vaak op vakantie gaat. Waarom dan de rode kruis? Hun EHBO cursus is internationaal te gebruiken. Als je iemand in het buitenland helpt zonder de juiste papieren dan kan het zomaar zijn dat jij aangeklaagd wordt. Vanwege onbevoegd te werk gaan.  Dan heb ik het nog niet over als het mis gaat.

Er is altijd wel ergens een cursus bij jou in de buurt waar jij je voor in kan schrijven. Voor meer informatie klik hier.

De EHBO cursus en prijs.

De prijzen zijn niet goedkoop. gemiddeld zal je toch wel tussen de €100,- en €150,- kwijt zijn. Het hangt heel erg af van waar en welke cursus je wilt volgen. Ondanks dat de cursus niet al te goedkoop is raad ik het je met klem aan. Je kan het nu een hoop geld vinden, maar is de gezondheid van je kind niet belangrijker. Wat als je kind iets ergs overkomt omdat jij niet wist wat je moest doen. Zou jij het jezelf dan ooit kunnen vergeven? Ik niet namelijk. Ik zou het mezelf nooit vergeven.

Tip:

Stuur je rekening van de EHBO cursus door aan je zorgverzekeraar. Veel verzekeraars vergoeden een deel. Het kan aanzienlijk schelen. Er zijn zelfs zorgverzekeraars die het volledig vergoeden. Althans dat is mij verteld van horen en zeggen. Vanuit het basis verzekering wordt overigens niks vergoed. Meer weten hierover klik hier.

Nu je iets meer weet over de cursus en het belang er van hoop ik dat je het juiste zal doen. Je red er niet alleen het leven van je eigen kinderen maar ook die van anderen.

Wat te doen bij veel voorkomende ongelukjes.

Voordat ik je een aantal simpele EHBO tips geef zal ik je eerst vertellen wat je altijd bij je moet hebben als je op pad gaat:

Isolatie, warmte reddingsdeken. (Welk naampje het beestje ook wilt geven.)

Dit kan de persoon zowel warm houden maar ook afkoelen als de persoon oververhit is geraakt. De deken heeft een zilveren en een gouden kant.
Wanneer je de gouden kant van de deken tegen het lichaam aan zit voorkom je oververhitting. Legt u echter de zilveren kant tegen het lichaam aan dan voorkomt u onderkoeling. De deken houdt de lichaamstemperatuur vast. Waardoor je niet nog verder kan af koelen, maar langzaam weer op temperatuur kan komen.

Los van dat het als deken kan functioneren kan het ook over iemand heen worden gehouden. Soort van tent. Als het regent en de persoon kan niet op staan, dan blijf je toch droog. Maar ook onder iemand gelegd worden als je iemand op een schone plek wilt hebben. Of iemand iets warmer wilt laten zitten/ liggen. Overigens niet iemand verplaatsen als het de verwondingen erger kan maken.

Fles Aquarius (drinken)

Nu zal je denken waarom zal ik dit aan mijn kind geven. Als een kind maar ook een volwassenen oververhit dreigt te raken of met uitdroging dreigt. Probeer dan het kind bij bewustzijn een beetje te laten drinken van de Aquarius. Door de snel werkende stoffen die er in zitten zal je kind zich al snel weer beter gaan voelen.

Pleisters

Dit spreekt toch voor zich. Voor de kleine ongelukjes waar een snelle fiks al voordoende voor is.

Mini EHBO reis kit

Altijd handig hier zitten een aantal basis dingen in die altijd van pas kunnen komen en zo in je achterzak past. Nou ja achterzak misschien net niet. Maar wel in je tas. Het neemt in ieder geval niet veel ruimte in beslag.

Ik zal een aantal simpele tips geven wat je kan doen als er zich een ongeval voordoet. Niet hoe je verbanden aan legt of hoe je met breuken iemand moet verbinden. Daar moet je toch echt een cursus voor doen. Maar met een aantal simpele tips, die al een heel groot verschil kan maken. En je vast kan onthouden zonder een EHBO cursus.

Eerst hulp aan kinderen Wat te doen bij veel voorkomende ongelukjes BMelloW (

Wat te doen bij een een tandverlies of een losse grote mensen tand:

Zorg dat het kind kalm blijft, neem het gerust bij je op schoot. Bel meteen de tandarts.

Bij een tand die er uit is gevallen:

Spoel de tand eerst schoon. Doe de lossen tand zo snel mogelijk ik een bakje, zakje of wat dan ook met melk. Heb je geen melk gebruik dan speeksel. Dit is zeer belangrijk. Melk zorgt dat je de tand mogelijk nog kan worden gebruiken. Houd de tand goed. En voorkomt uitdroging.

Er zijn nog meer tips maar dit zijn wel de belangrijkste.

Voor een losse tand kan ik je maar 1 ding mee geven. Blijf er van af!!!

Wat te doen bij oververhitting:

Ik gaf het eerder al een beetje aan. Een isolatie deken is handig om in dit geval om het kind heen te slaan. Plaats de gouden kant naar het kind toe. Dus voor jou is de zilveren kant te zien. Haal het kind uiteraard uit de zon. Onder een koude douche, bad of iets dergelijks te zetten mag ook. Indien het kind nog bij bewust zijn is Aquarius laten drinken. Het belangrijkste is dat je het kind koelt. Hoe het kind wel in de gaten dat het net te koud wordt.

Wat te doen bij onderkoeling:

Breng het kind naar een warme omgeving. Sla hierbij de isolatie deken om het kind heen. In dit geval de zilveren kant naar het kind toe en dus de gouden kan naar jou toe. Plaats het kind eventueel onder een warme douche niet te warm. Geef het kind iets warms te drinken met veel suiker. Hou nu goed in de gaten dat je kind niet over verhit raakt.

Wat te doen bij innamen giftige stoffen:

Bel meteen 112. Zij vertellen je wat je moet doen. Er zijn gif wijzers waar je soms voor moet betalen. Koop die niet. Heeft totaal geen nut. Echt bel 112 zij weten de laatste ontwikkelingen over wat te doen. Stap voor stap nemen ze het met je door. Als het mogelijk is te achterhalen wat je kind binnen heeft gekregen de verpakking meegeven aan de ambulance.

Wat te doen bij een bloedneus:

Is het een spontane bloedneus dan mag het kind zijn neus voorzichtig snuiten. Bij een ongeval niet. Laat het kind iets voorover zitten. Knijp de neus boven de neusvleugels dicht. Is de bloeding na tien minuten nog niet over bel dan even je huisarts. Bij een ongeval uiteraard even contact op nemen.

Wat te doen bij een botbreuk en wervel letsel:

Bij een wervelletsel:

Blijf er van af. Creëer een veilige plek voor het kind als het een wervelletsel heeft. Ga het kind niet verplaatsen. Gebeurd het op straat. leid dan het verkeer om en vraag omstanders te helpen. Riskeer hierbij nooit je eigen leven anders kan er nog een ambulance komen. Bel uiteraard zo snel mogelijk 112.

Bij een bod breuk:

Het ligt een beetje aan de soort breuk. Een arm kan je best voorzichtig optillen. Maar een been is al weer lastiger. Als het bot zichtbaar is doe dan ook maar liever niks. Ga op cursus en ook jij weet dan precies wat te doen. Uiteraard bel je nu 112 mits je zelf naar het ziekenhuis kan rijden met je kind.

Wat te doen bij een ernstige bloeding:

Ik ga je nu niet uitleggen hoe je de wond moet verbinden. Maar ik kan je wel een paar simpele tips geven de jij zonder EHBO cursus makkelijk kan toepassen. En al een groot verschil kan maken.

Laat het kind liggen. Zorg dat het gewonde lichaamsdeel hoger ligt dan de de rest van het lichaam. Zo stroomt het bloed terug. En zal het eerder stelpen. Breng druk op de wond uit. Dit kan met een steriel verband. Maar als je dit niet bij de hand hebt druk dan met je handen druk uit op de wond. Houd druk op de wond totdat er een professionele hulpverlener bij komt.

Wat te doen bij verdrinking:

Als er meer mensen aanwezig zijn laat iemand dan 112 bellen. Als het kind bij bewustzijn is leg je het op zijn zij. Is het buiten bewustzijn dan moet je over gaan tot reanimeren. Maar hier verwijs ik je toch echt voor naar een cursus.

Wat te doen bij bijt, scheur en krab wonden:

Wond niet zelf reinigingen maar meteen naar de dokter. De kans is groot dat er veel vuil in de wond terecht is gekomen en het gereinigd moet worden door een dokter. Mogelijk heb je ook vaccinatie nodig. Geen alcohol of Betadine gebruiken. 

Wat te doen bij een brandwond:

Koel de wond voor 10 minuten niet langer en niet korter onder een lauwe kraan. Ben je in een park en heb je geen schoon water dan voldoet een sloot ook. Zolang het maar gekoeld wordt. Dat is namelijk het allerbelangrijkste. Bij een brandwond groter dan een euro moet je met kinderen ten aller tijden naar het ziekenhuis. Een brandwond te grote van een euro is voor een baby al snel goed voor een paar % van het lichaampje. Als je daar aan denkt, dan begrijp je het belang er van.

Leg nooit druk verband aan op een brandwond. Blijf van de zogenaamde smeersels voor brandwonden af. En ook geen tandpasta.

Op een wond, maakt niet uit wat voor een wond moet je zo en zo niks smeren. Je lichaam is een prachtig middel om je wond te genezen. Smeersel zorgen eerder voor problemen. Gebruik ook geen spullen om een wond schoon te maken behalve schoon stromend water.

Tot slot nog 1 tip. Als je kind een wond heeft waar iets in zit bijvoorbeeld een spijker, mes of tak. Trek het er niet zelf uit. Zodra je het er uit trekt word de wond groter en zal het meer gaan bloeden. Met alle gevolgen van dien.

Lees ook eens: Kinderziekten en hoe nu verder.

Eerste hulp aan kinderen.

Tot slot wil ik je er toch op attenderen dat ik dit bericht schrijf zonder er iets voor terug te krijgen ik ben geen overeenkomst aan gegaan met de rode kruis. Ik vertel dit omdat ik dit echt belangrijk vind.  Ook ben ik geen expert op dit gebied. Wel heb ik meerdere keren een Kinder EHBO cursus gevolgd.

Ik heb je nu een overzicht gegeven van een aantal handige tips. Tips die je zonder een cursus kan toepassen en al een groot verschil kan maken. Ik hoop dan ook dat je wat aan mijn tips hebt. Is dit bericht over eerste hulp aan kinderen nuttig voor je? Denk je wat te hebben aan mijn tips. Ga je de cursus volgen? Of heb jij het al gevolgd? Wat vond je er van en hebt je er al een keer wat aan gehad? Ik ben benieuwd naar je mening en ervaring.

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pin It on Pinterest

Share This