13 In Blog/ mama verhalen/ Persoonlijk

Foto’s van je kinderen op sociale media.

Foto's van je kinderen op sociale media. BMelloW.nl.

Je kinderen gebruiken als middel om je sociale media op te leuke. Wel of niet doen? Als blogger maar ook als mama, worstel ik steeds met deze vraag.  Het is overal een steeds weer terugkerend onderwerp. Ik vertel je vandaag hoe ik hier mee omga.

Als je mij op alle sociale media volgt dan zie je maar weinig foto’s van mijn kinderen. Mijn dochter meer dan mijn zoons. Dit doe ik niet omdat ik mijn dochter zo veel leuker vind dan mijn zoons. Al laat zij het fotograferen makkelijker toe dan mijn zoons. Maar dat is allemaal niet de reden.

Waarom doe ik dit?

Mijn oudste zoon is nu 12 na de zomervakantie gaat hij naar de middelbare school.  Hij zit er echt niet op te wachten dat hij herkend zal worden door zijn schoolgenoten. Zo groot is de stad waar wij wonen niet. En het ons kent ons cultuur heerst hier toch wel. Er is altijd wel iemand die iemand kent binnen je vriendengroep.

Ik heb er dus bewust voor gekozen om hem niet te vaak in de picture te zetten.  Eventueel van ver af of van opzij. Hier voel ik mij beter bij.

Laatst kwam hij zelf naar mij toe over dit onderwerp.  Hij zag een reportage er over op op het nieuws.  En vroeg er naar. Ik vertelde hoe ik er over denk.  En hij was mij dankbaar. Punt gescoord als moeder bij mijn kind. (Nu hij duidelijk een beginnende puber is, sta ik niet vaak meer in zijn favo lijst.)

Mijn andere zoon is nog 8 maar ook voor hem gelden de zelfde sociale media “regels”  Zo kan ik niet in de fout gaan en ook hij mij hier later niet op aanspreken. Op dit moment maakt het hem nog niks uit. Maar dit kan natuurlijk altijd veranderen.

Waarom mijn dochter dan wel?

Ze is nog jong.  Over 5 jaar zal naar (mijn idee) niemand haar meer herkennen. En kan zij ook de anonimiteit in. Ja ik weet het het klinkt vast raar en krom. Dat is het misschien ook wel. Maar dat is mijn theorie er over.

Foto’s van je kinderen op sociale media.

Sommige zullen nooit een foto van hun kind posten. Anderen niets liever. Op mijn besloten, persoonlijke Facebook pagina post ik regelmatig een foto. Al wordt ik ook daar steeds voorzichtiger.

Er is in mijn ogen geen goed of fout. Je bent geen slechtere ouder als je wel je kind op het World Wide Web plaatst. En het maakt je ook geen betere ouder als je je kinderen beschermt en niks wil plaatsen. De keuze die we maken doen we omdat we van onze kinderen houden.

Ik ga hier niet zitten verkondigen wat jij wel of niet moet doen, als het om je kinderen gaat. Ook niet dat ik het slecht vind als je je kinderen post. Ik vraag alleen om er je bewust van te zijn. Alles wat je op het internet plaatst zal voor altijd ergens rondzwerven. Ook al verwijder je de foto.

Wat nu een leuke foto van je kleine peuter is. Die met zijn kont omhoog valt in de blubber, is natuurlijk erg leuk. Maar zal die zelfde peuter het ook jaren later leuk vinden als hij elke keer weer herinnerd word aan dat moment. Bedenk voor jezelf goed wat je plaatst op sociale media.

Wist je dat wanneer je op Facebook laat weten dat je op een bepaalde plek (inchecken) bijvoorbeeld een museum dat iedereen die foto via de museum Facebook site kan zien. Jouw privé foto is dan ineens niet meer zo privé.

Door hier zelf bewust mee om te gaan zien je kinderen dat ook. De kans is dan ook groter dat zijn er ook verantwoordelijk mee om zullen gaan. WIN WIN als je het mij vraagt.

Wil je nog meer weten over Sociale media en wat de risico’s zijn als je je kinderen op sociale media post. Lees dan het artikel van ouders van nu.

Hoe ga jij thuis om met sociale media? Praat je hier over met je kinderen?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Chantal
  14/09/2017 at 15:15

  Ooo wat gaf ik duim mee!!! Zo super handig is dat!!!

 • Reply
  Cynthia
  09/02/2017 at 19:38

  Het is inderdaad belangrijk om er bewust mee te zijn. En inderdaad: je hebt een punt met wat je zegt. Hoe zal de peuter van nu erover denken als hij of zij strakjes groot is??

  • Reply
   BMelloW
   11/02/2017 at 13:21

   Denk al iedereen bewust is van wat hij of zij op het internet zet het al een hoop ellende scheelt. Te veel rare verhalen deze dagen. Ik ben er nog voorzichtiger door geworden.

 • Reply
  Liselotte
  09/02/2017 at 14:44

  Sowieso belangrijk om over na te denken inderdaad! Ik zet wel foto’s van de kinderen op internet, maar bekijk wel per foto of het niet onverstandig is. Had laatst zo’n lieve foto van een van de tweelingmeisjes op het potje, maar zo’n foto deel ik dan dus echt niet.

  • Reply
   BMelloW
   09/02/2017 at 16:57

   Foto op het potje zal ik ook lekker voor jezelf houden. Misschien opa’s en oma’s. Maar verder hou ik het lekker voor mezelf.

 • Reply
  Dewi
  09/02/2017 at 13:10

  Goed stukje. Ik denk precies hetzelfde erover als jij. Oudste wil ook niet. Ik vraag het haar. De jongste vindt het nog leuk, maar over een paar jaar zal dat ook weer anders zijn. Ik plaats wel foto’s van de jongste, maar ik ben hier wel selectief in. Niet alles en zeker waarvan ik denk, dat ze zich hier later voor schaamt

  • Reply
   BMelloW
   09/02/2017 at 16:55

   Dank je wel Dewi, Ik denk dat kinderen vanaf een bepaalde leeftijd zich steeds bewuster worden van zichzelf en hun omgeving.

 • Reply
  Huismama
  09/02/2017 at 12:16

  Goed artikel! Mijn kinderen komen niet herkenbaar in beeld. Al mocht ik laatst mijn puber op een IGfoto zetten. Ik vind het heel belangrijk om je ervan bewust te zijn dat er ook veel ‘gespuis’ op het web rondstruind, ik leer dit mijn kinderen dan ook.

  • Reply
   BMelloW
   09/02/2017 at 16:53

   Dank je wel Gera, Doordat je steeds meer spook verhalen hoort ben ik er ook steeds voorzichtiger er mee geworden.

 • Reply
  MamaIssues
  09/02/2017 at 11:01

  Goed om over na te denken en ik denk dat ieder dit voor zich moeten beslissen
  Wat jij zegt als je kids ouder zijn is t weer heel anders dan als ze klein zijn

  Ik zet wel foto’s online maar let wel altijd op waarvoor foto’s dit zijn!

  • Reply
   BMelloW
   09/02/2017 at 16:52

   Dat is toch ook het belangrijkste. Bewust er mee omgaan.

 • Reply
  Kirsten
  09/02/2017 at 08:03

  Goed artikel! Mijn kinderen zijn nog te jong om er wat van te vinden, maar ik heb voor ze besloten dat ik ze onherkenbaar op mijn blog en social media van de blog zet. Precies om wat jij zegt, ook ik woon in een dorp en ik zou het vervelend vinden als mijn kinderen aangesproken worden op iets wat hun moeder op haar blog heeft gezet.
  En er lopen een hoop griezels rond die ik weet niet wat doen met foto’s van onschuldige kindjes dus ook op mijn privé social media ben ik heel voorzichtig met wat ik deel. Zo zal ik nooit een foto van blote kindjes of kindjes in bad delen.

  • Reply
   BMelloW
   09/02/2017 at 08:05

   Nee mijn kindjes in bad hou ik voor mezelf. Ik heb het wel gezien hoor bij mensen naakte kindjes onder de douche. Zou ik persoonlijk nooit doen. Idd genoeg viespeuken. Maar je kinderen worden ook groot. Nemen ze je vast niet in dank af.

  Leave a Reply