Elke moeder heeft met dezelfde dingen te maken. Natuurlijk lopen onze verhalen uit één. Maar we zullen in elkaars verhaal genoeg herkenningspunten vinden. En daardoor kwam ik op het idee.  Het mama alfabet. Een alfabet met de meest bekende woorden waar je als ouder mee te maken krijgt of misschien al hebt. Een herkenbaar alfabet speciaal voor mama’s.

Het mama alfabet:

Het mama alfabet. Natuurlijk kan ik bij een groot aantal letters meerdere leuke woorden bedenken. Maar ik heb juist voor de onderstaande gekozen omdat ik mijzelf hier het meeste in kan vinden.  En daardoor daar het beste over kan schrijven. Ik hoop dat jij je er ook ik kan vinden. Het mama alfabet. Sommige dingen zal misschien niet voor je van toepassing zijn. Maar zal vast geen onbekend verhaal zijn.

A van Allergieën:

Allergieën als jij als moeder er niet mee te maken hebt wees dan maar blij. Helaas is het een steeds meer voorkomend probleem.  Steeds meer ouders hoor je erover. Gluten, koemelk en noten allergie ik hoor het overal om me heen.

En ook ik heb er mee te maken. Zelf heb ik allergieën en mijn kinderen ook. Mijn oudste zoon had vanaf zijn geboorte een koemelk en kippen eiwitten allergie. Dit uitte zich in eczeem en diarree of juist verstoppingen. Gelukkig is hij er overheen gegroeid. Al verdraagt hij volle melkproducten nog steeds niet goed.

Na de geboorte van mijn dochter kwamen we er ook al snel achter dat ze een koeienmelk allergie heeft. Dit uitte zich bij haar net als bij mijn oudste zoon. Inmiddels is ze 18 plus maanden en verdraagt ze nog steeds niet alle melkproducten. Zolang het yoghurt is verdraagt ze het, geen idee waarom dit juist wel. Maar het werkt en daar ben ik al blij om.

Mijn jongste zoon heeft alleen maar last van eczeem. Ja gelukkig en alleen maar. Hij heeft het alleen in de winter maanden rond zijn oog. Zolang ik het uit voorzorg vet hou met Vaseline is er niet veel aan de hand. En kan ik het onder controle houden. Allergieën je leert er mee leven en sommige zullen voor weinig hinder zorgen. Anderen zijn toch een uitdaging.

Het mama alfabet. Bordtvoeding BMelloW,nl

B van Borstvoeding:

Borstvoeding of je het nu hebt gegeven of niet. Iedere moeder krijgt er mee te maken. De keus, ga ik het geven of niet. Het is een persoonlijke keuze en ik zal de laatste zijn die je verteld wat je moet doen. Ik heb altijd gezegd ik heb borsten gekregen dus zullen ze ook gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn.

Bij mijn oudste heb ik het 4 maanden vol gehouden. Ik vond het een hel. Dag en nacht was ik er mee bezig. Slapen wat is dat. En bij mijn jongste zoon lukte het niet eens. Die moest niks van borstvoeding weten en de fles was ook al een uitdaging.

Bij mijn dochter wilde ik het weer proberen. Drie keer is scheepsrecht toch. Nou ik was er nu al heel snel klaar mee. Ook zij vroeg net als de grootste broer 24/7 om voeding. Maar nu had ik wel twee kinderen rondlopen. Ik had geen tijd meer voor hun en dat vond ik niet eerlijk naar hun. Het consultatiebureau vond dat ik er mee door moest gaan. (Er is niks beters dan borstvoeding is hun motto) En misschien hebben ze wel gelijk.

Maar het ging ten koste van mijzelf en mijn andere kinderen. Dus na 6 weken zat zij aan de fles. En ik was er zo blij mee. Iedereen kon haar ineens de fles geven. Ik kon een beetje slapen.

Laat mijn verhaal je niet tegen houden om het toch te proberen. Doe het vooral wel. Ik vond de intieme tijd met mijn kinderen echt zo een mooi iets. Ik had het echt niet willen missen, ondanks alles. Bovendien ken ik ook genoeg moeders bij wie het allemaal wel goed lukte. Hoe ervoer jij het?

C van Consequent:

Consequent zijn als mama. Ik vind dit het moeilijkst van het hele opvoeden. Als ik moe ben geef ik toch makkelijker toe. Of als ik aan het koken bent ik toch geneigd om sneller toe te geven. Het maakt mij hierdoor niet de perfecte moeder maar dat kan me niet zo veel schelen. Ik doe mijn best en dat is alles wat ik kan doen. En ik denk dat iedereen dit het moeilijkste stukje van opvoeden vind. Wat denk jij?

D van Driftbui:

Driftbui van een kind. Groot of klein een kind heeft ze helaas. Ik zit er nu middenin met mijn dreumes. Om niks al boos. Op de grond laten vallen en vooral hard gillen. Zie je mij? Hallo zie je mij? Herkenbaar of niet?

Voor iedere moeder die nog niet in de dreumes fase zit. Wees voorbereid. Ja het is waar de terrible two. Helaas begon het bij mijn dochter al met 16 maanden. Misschien is het een meiden ding. Ik merk wel dat mijn dochter veel pittiger is dan mijn zoons. Wat ik aan haar driftbuien doe? Niets. Ja je leest het goed. Ik doe er niks aan.

Voor zover mogelijk negeer ik haar en haar bui. Pas als ze zich in een gevaarlijke situatie stort grijp ik in. Ik merk als ik haar zoveel mogelijk negeer haar bui het snelst over is. Als ze boos is omdat ze iets probeert wat niet lukt. Dan vraag ik of ik haar mag helpen zo niet dan laat ik haar. Vaak komt ze uiteindelijk om hulp vragen. En is de driftbui voorbij. Een lange adem is soms echt wel nodig. Dus sterkte als je er nu middenin zit. Ik begrijp je. En nee jouw kind is niet de enigste.

Lees ook eens: mijn dreumes en haar driftbuien

E van eten:

Eten, vele ouders kunnen over dit onderwerp een boek schrijven. Steeds vaker zie ik kinderen om me heen die niks lusten. Moet je er als ouder nu een strijd mee aangaan of niet? De een zegt van wel een ander weer van niet.

Ik heb het geluk dat mijn dochter vrijwel alles lust, haring, sushi zelfs olijven. Alles gaat erin behalve smeerworst. Nou als dat zo blijft ben ik een blije moeder.

Mijn zoons zijn iets moeilijker. Mijn oudste is een echte groenteboer en een viseter. Vlees niet zo graag. Daarintegen houdt mijn jongste zoon van vlees. Veel vlees. Groenten is maar net hoe zijn pet staat. En van vis moet hij in het algemeen niet veel van hebben. Met hem had ik ook veel te stellen. Ik zeg had omdat het steeds beter gaat. Vroeger weigerde hij alles wat er op zijn bord kwam. Niet dwingen zorgde er gerust voor dat hij een paar dagen niet at. Ja je leest het goed een paar dagen. Zonder problemen hield hij dat vol. Als hij iets niet wilt eten dan weigert hij dat. Of het nu zijn favo eten is of niet.

Dus om terug te komen op de vragen dwingen of niet. Hell yeah, dat ik mijn kind na drie dagen dwing om te eten. Gelukkig probeert hij steeds meer te eten. En als we iets eten wat hij niet zo lekker vindt krijgt hij er minder van. Hoe gaat het er bij jou thuis aan toe?

Lees ook eens:  bah groenten tips kind toch groenten laten eten.

F voor Fruithapje:

Fruithapje is vaak het eerste vaste voedsel dat je kleintje tot zich krijgt. En vaak ook het enigste dat ze meteen lekker vinden. Ik zal van al mijn kinderen nooit hun eerst keer vergeten. Dat gezicht wat ze trekken en hoe ze onder komen te zitten. Ik vind een eerste fruithapje toch echt een hoogte punt in je kind zijn of haar leven. En daarom staat het tussen het mama alfabet.

G voor Geluksmomentjes:

Geluksmomentjes groot of klein. Je kent ze vast wel. Soms iets heel erg kleins. De eerst lach van je kind of de eerste losse tand. Van die momenten dat je als ouder weer even weet waar je het allemaal voor doet. Als je er even doorheen zit en je misschien wel af vraagt waarom ben ik ooit aan kinderen begonnen. Dan is er ineens een geluksmomentje waardoor je kijkt naar je kind en je hart overloopt van geluk en liefde. Soms liggen de kinderen te slapen en dan liggen ze er zo vredig bij. Dan kijk ik naar ze en voel ik me zo rijk en gelukkig.

Als je je rijk wilt voelen denk dan aan alle kleine dingen die je hebt en niet te koop zijn.

H van Houden van:

Houden van je kind is zo een intens gevoel. Er is niemand waar ik zo intens veel van hou als van mijn kinderen. En ook al heb ik de allerliefste vriend. Het is een hele andere manier van houden.

I van Inspiratie:

Inspiratie haal ik uit het leven maar vooral ook uit mijn kinderen. Hun inspireren me om het beste uit mezelf te halen.

J van Janken:

Janken ik had het eerder over huilen kunnen hebben. Maar de letter H is al vergeven. En janken is soms een betere benaming. Pffff Soms gaat me er toch een lucht alarm af. En om wat vaak helemaal niks.

En soms ja heel soms zou ik ook wel eens een potje willen janken. Niet elke dag vind ik mama zijn iets moois. Als mijn puber me de hele dag een te grote mond geeft, de jongens alleen maar ruzie hebben en mijn dreumes weer eens niet luistert en een daarbij horende driftbui heeft. Ja dan zou ik soms wel eens ver weg willen kruipen en zelf een potje willen janken. Alle woede en frustratie eruit janken. Of ben ik nu de enigste mama?

Het mama alfabet. knuffel BMelloW,nl

K van Knuffels:

Knuffels er is niks zo fijn als een knuffel van een kind.

L van Luiers:

Luiers. Heeft dit echt uitleg nodig. Je kind begint er mee en je zal er een klein fortuin aan uit hebben gegeven tegen de tijd dat je kind er klaar mee is.

Het mama alfabet:

M van Mama:

Mama omdat ook wij wel eens een keer extra in het zonnetje gezet mogen worden. En niet alleen met Moederdag. Maar ook omdat ik zins ik mama ben veel meer waardering hebt gekregen voor mijn moeder. Bedankt mam dat jij er altijd voor mij bent. En dat je mijn niet opgaf toen ik een onmogelijke puber was.

N van Naam:

Naam hoe verzin je een naam voor je kind waar zowel zij als jij later nog blij mee zal zijn.

Hoe heten jouw kind (eren) en hoe ben je aan hun namen gekomen? Zijn ze vernoemd naar familie of vrienden? Of juist een bekende zangeres zoals ik ben vernoemd naar een zangeres. Heb je er lang over na moeten denken of was je er zo over uit?

Lees ook eens: Hoe kies je de juiste naam voor je kind?

O van Opa en Oma:

Opa en Oma zijn hoe is dat nu? Ik hoop daar ooit zelf het antwoord op te kunnen geven. Lijkt me zo mooi. Ik zal nooit vergeten dat ik het mijn ouders vertelde. Mijn moeder sprong een gat in de lucht van blijdschap. Eindelijk werd ze oma. Je moet weten dan al haar zussen en broers haar zo een beetje al voor waren gegaan. En ik met mijn 27 toch echt wel aan de latere kant ben. Al vond ik dat zelf totaal niet. Mijn vader reageerde eerst wat cool, afstandelijk. Maar ook hij is nu aan het idee van opa zijn gewend. Mijn kinderen zijn gek op hun gekke opa. En al hebben al mijn kinderen een voorkeur voor een lieveling opa en of oma. Het is altijd feest om bij ze te zijn.

P van poep:

Poep, ja je leest het goed, POEP. Alleen het woord is al genoeg reden om mijn kinderen te doen giechelen. Maar laten we het eens over poep hebben. Een smakeloos onderwerp waar in mijn familie de nodige grappen met regelmaat de revue passeren.

Of je kind nog in de luiers zit of al zindelijk. Het is iets waar je niet omheen kan. Denk je zelf rustig even te kunnen poepen, zit je peuter gezellig bij je op schoot. Of ben ik hier een uitzondering in? En dan het nog maar niet te hebben over de heerlijke poep luiers. Denk je dat de eerst dagen na de geboorte al en vies iets is. Dan staat je nog wat te wachten.

De tanden poep. Iedereen die er al mee te maken heeft gehad weet nu wat ik bedoel. En dan die net iets te volle luiers waardoor het via de bovenkant het soms tot aan de nek toe vol zit met ja wel POEP. Heb je dit niet meegemaakt. Lucky you.

Mijn jongste zoon is echt van de poep. Ik kan er een boek over schrijven wat ik met hem allemaal hebt meegemaakt. Ik zal ze je besparen.

Q van Quote:

Quote ik wist niks ander te verzinnen. En laat ik mijn favo mama zijn quote maar met jullie delen. Wel zo gepast nu.

In raising my children, I have lost my mind but found my soul.

R van Rust:

Rust wat is dat? Na mijn oudste is het daar mee gedaan en na nummer twee en drie kan ik me niet meer heugen dat er rust was. Er wordt altijd wel druk gespeeld, gelachen, ruzie gemaakt, geschreeuwd of gehuild. En o ja een driftbui van mijn dochter. Nee rust dat is er niet meer bij. Maar dat vind ik helemaal niet erg.

S van slapelozenachten:

Slapelozenachten oké officieel zijn het twee woorden. Maar voor mij is het er één. Na mijn oudste zoon zei ik ook NOOIT meer een kind. Waarom omdat het drie jaar duurde voordat hij de nacht doorsliep. Hij vond 3 uur slaap op de dag meer dan genoeg. Nee ik lieg niet. Het is echt zo. Na drie jaar was ik totaal uitgeput.

Dus mama’s als jij het al erg vindt dat je kind naar drie maanden pas de nacht door sliep. Ik zou ervoor tekenen. Na drie jaar kwam mijn tweede zoon en gelukkig was hij zo veel makkelijker dan zijn grote broer. Hij sliep na drie maanden de nacht door. Halleluja Het bestaat dus echt. En ja ik ken ook kinderen die na een week al doorsliepen. You lucky basterd. Ik was met drie maanden al blij. Gelukkig lijkt mijn dochter op mijn oudste zoon. (Huil, huil) Ze is nu 18 maanden en slaapt vaker niet dan wel de nachten door. Slapenlozennachten zijn hier dus nog niet voorbij.

Update: Mijn dochter is nu alweer 3 jaar en een beetje. Maar zelfs nu is slapen nog een probleem.

Hoe gaat of ging dat bij jou?

T van Temperament:

Temperament het ene kind heeft er meer las van dan de andere. Mijn dochter bezit zowel de Zuid -Amerikaanse als Aziatische temperament. Pfff dit belooft nog wat in de pubertijd en de terible two fase. Heb jij ook een temperament volle kind? Of is die van juist MelloW, rustig en makkelijk?

U van Uitstapjes:

Uitstapjes met je gezin of met een van je kinderen het is meestal een feest. Ja zelfs als midden in een pretpark de ene rechtsaf en de anderen linksaf wilt. Dan nog vind ik het heerlijk om er met zijn allen er op uit te gaan. Of het nu een boswandeling is of een kinderboerderij. Ik geniet ervan als mijn kids genieten.

Lees ook eens: mijn favoriete uitjes.

V van Verjaardag:

Verjaardag van je kind is elke keer weer een mijlpaal. En herinnerd je er elk jaar weer aan dat je zelf ook steeds ouder wordt. Niet mijn eigen verjaardag maar de verjaardag van mijn kinderen doen me daaraan herinneren.

Lees ook eens: Een brief aan mijn zoon.

Het mama alfabet:

We gaan weer verder met het mama alfabet. We zijn er bijna. Het eind is in zicht.

W van Willetje:

Willetje daarmee bedoel ik vooral een eigen willetje. Heb je net als ik sterke kinderen? Dan bedoel ik niet fysiek maar met een duidelijke eigen wil. Nou ik heb er drie. Best lastig af en toe.

Het mama Alfabet Een alfabet waar iedere moeder zich ik zal herkennen

X van Xxxjes:

Xxxjes ik moet toch wat verzinnen om mijn alfabet vol te krijgen. Maar net als knuffels vind ik kusjes krijgen heerlijk. Vooral die lekkere natte kleffe iets te plakkerige kusjes. Ik hou ervan.

Y van Ys:

Ys ja ik weet het geschreven met de verkeerde ij, maar ik moet toch wat. Ook deze is geen makkie. Ik zal de eerst keer dat mijn oudste een ijsje kreeg nooit vergeten. Heerlijk vond hij het. En ook mijn dochter is er gek op. Mijn jongste zoon lust het pas zins een jaar of drie. En toch denk ik dat vele kinderen maar ook volwassenen gek zijn op een ijsje. Ik in ieder geval wel.

Z van Zorgen:

Zorgen heb ik genoeg zins ik kinderen heb. Bang dat ze wat overkomt. Bang hoe het in de toekomst met ze zal gaan. En al heb ik zorgen om mijn jongens, OMG nu heb ik ineens een dochter. De gedachten dat ze ooit met een jongen (of niet) thuis zal komen vind ik nu al soort van shocking. Met mijn jongens heb ik hele andere zorgen dan met mijn dochter. En zoals mijn ouders mij wel eens hebben verteld dat deze zorgen misschien veranderen maar nooit over gaan. Zelfs niet als ze groot zijn. Nou dat geloof ik meteen.

Je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren. Loesje.

Dit was het dan. Mijn kijk op het mama alfabet.

Heb jij te maken met allergieën? Zo ja welke en hoe uit(te) zich dat? Heb jij nog een leuke anekdote voor mij? Of een leuke toevoeging aan het mama alfabet?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This