Het nationale voorleesontbijt. Morgen 25 januari is het weer zo ver. Op kinderdagverblijven, bibliotheken, peuterspeelzalen en op basisscholen wordt massaal voorgelezen onder het genot van een heerlijk ontbijtje.

Je kan het je vast wel ergens vaag herinneren. Op het nieuws hoor je dat diverse bekende Nederlanders op verschillende plekken in het land hebben voorgelezen. Een een of andere prins of prinses doet het hierbij altijd goed in het nieuws. Herinner je het je weer? Ja, dat is dus voor dit feestje. Het nationale voorleesontbijt.

Tussen 25 januari en 4 februari 2017 vind de nationale voorleesdagen plaats met vele activiteiten. Klik hier voor het overzicht.  Met als hoogte punt toch wel het nationale voorleesontbijt.

De nationale voorleesdagen

De nationale voorleesdagen bestaan zins 2004. Het is een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de CPNB. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen in de leeftijd van zes maanden t/m 6 jaar die zelf nog niet kunnen lezen. Bron: Nationalevoorleesontbijt.nl

De campagne van De Nationale Voorleesdagen is dan ook gericht op kinderen van 0-6 jaar. Met hun belangrijkste doelgroep de zogenaamde kernkind is 3 jaar oud.

Het nationale voorleesontbijt

Tijdens deze ochtend komen vele bekende maar ook onbekende mensen voorlezen uit het prentenboek van het jaar.  Bekende namen als Beau van Erven Dorens en Rick Brandsteder lezen voor op peuterspeelzalen en scholen door heel Nederland. H.K.H. Prinses Laurentien leest dit jaar voor aan kinderen in de nieuwe bibliotheek in Almere. Ook Benji Davies, auteur van het Prentenboek van het Jaar, zal bij dit ontbijt aanwezig zijn. Wil je weten wie en waar er bekende Nederlanders voorlezen? klik dan hier. Dit overzicht wordt dagelijks aangevuld. Bron: Nationalevoorleesontijt.nl

Waarom bekende Nederlanders?

Jaarlijks wordt een groep bekende Nederlanders uitgenodigd om voor te lezen tijdens Het Nationale Voorleesontbijt om zo te laten zien dat ook zij voorlezen belangrijk vinden. Bron: CPNB

Prentenboek van het jaar.

Tijdens het voorleesontbijt staat het Prentenboek van het jaar 2017 centraal. Dit jaar is dat het boek De kleine walvis geschreven door Benji Davies en vertaald door Edward van de Vendel.

De kleine walvis vertelt het verhaal van een eenzaam jongetje en een kleine walvis die op het strand aanspoelt. Hun vriendschap verandert hun levens voorgoed. Bron Bol.com

De prenten boek top 10:

Naast het prenten boek van het jaar wordt er een top 10 samen gesteld van de beste prenten boeken.

Berre is bijna jarig

Berre is morgen jarig. Fleur wil hem verrassen met een feest. Ze heeft veel werk. Ze moet uitnodigingen maken, taart bestellen bij de bakker, het huis versieren … En natuurlijk wil Fleur een cadeau voor Berre kopen. Maar Fleur heeft het zo druk, dat ze net dat uit het oog verliest …

Buurman broembeer

Beer woont alleen, ver van de bewoonde wereld en dat bevalt hem uitstekend. Hij is dan ook absoluut niet blij als hij buren krijgt!

Hé, wie zit er op de wc?

Beer moet heel nodig. Hij loopt naar de wc.
Maar de deur is op slot. Wat moet hij daar nu mee?

De prenten boek top 10:

Het boek zonder tekeningen

Dacht je dat een boek saai is als er geen tekeningen in staan? Dan heb je dat mis. Want dit boek met niks dan woorden is NIET saai. Vraag maar of iemand dit voorleest. Pas op: elk woord moet luidop gelezen worden. Ook een woord als BLORK of BLURF. Zelfs als er staat: ‘Ik ben een aap.’ Wie dit boek voorleest, wordt op slag een KOMIEK. Je publiek komt niet meer bij van het lachen. Wees dus gewaarschuwd!

Klein Geitje kan alles

Klein Geitje is het kleinste geitje van allemaal.
Maar dat maakt niks uit, want Klein Geitje kan alles al.
Klimmen, bijten, blèren, eten…

Kleine blauwe truck

Kleine blauwe truck is de vriendelijkste wagen van de boerderij. Hij is bevriend met alle dieren en staat altijd voor iedereen klaar. Zélfs de knorrige kiepwagen, die altijd hard langs hem heen rijdt, helpt hij uit de brand. Of eigenlijk: uit de modder. Maar dan komt kleine blauwe truck zelf vast te zitten… Gelukkig heeft hij een hoop vrienden die hem graag een duwtje komen geven!

De prenten boek top 10:

Kom uit die kraan

Kinderen mogen niet op de bouw komen, dat weet Bart best. Op een dag kruipt hij toch onder het hek door en bestuurt de wals, de cementwagen en de hijskraan. Waarom doet hij dat?

Lente, zomer, herfst, winter

Kijk door de gaatjes in de boom en zie wat de natuur allemaal doet in de vier jaargetijden met regen, zonneschijn, wind en sneeuw. Elk seizoen wordt tot leven gebracht

Van wie is die hoed?

Links een hoge hoed, rechts vier figuurtjes: een sporter, een vrouw in een strandjurk, een sneeuwman en Sinterklaas. Van wie is die hoed? Als de keuze is gemaakt, volgt een prachtige tekening: natuurlijk is het de sneeuwman met zijn hoge hoed!

Dit is toch wel een hele leuke verzameling van boeken tussen. Ik ga van de week maar eens met mijn dochter naar de bieb kijken of ik een aantal van deze boekjes kan vinden. Welk boek lijkt jou heel erg leuk? Of heb jij er al een aantal gelezen. Zo ja dan hoor ik maar wat graag wat jij er van vindt.

Zelf lijkt mij de winnaar erg leuk. Maar ook wie zit er op de wc? en het boek zonder tekeningen.

Voorleestips:

Ik kan het allemaal gaan opsommen maar op de site van nationalevoorleesdagen.nl staat hier een perfect stuk over geschreven. Zeker de moeite waard om door te lezen.

Zelf lees ik helaas niet zo veel meer voor als dat ik zou willen. Met drie kinderen vind ik het moeilijk om de tijd te vinden om even 1 op 1 met een van mijn kinderen te lezen. Met grote regelmaat ben ik tot bedtijd alleen met de kinderen thuis. Voorlezen is dan erg lastig. Hoe doe jij dat? Heb jij een vaste schema of lees je net als ik niet vaak genoeg voor.

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

 

Pin It on Pinterest

Share This