14 In Film en uitgaan tips

Het Scheepvaart museum review.

Het Scheepvaart museum review.,

Het Scheepvaart museum in Amsterdam centrum. Een mooi gelegen museum aan het Amstel. Een imposant gebouw die Het Zeemagazijn genoemd wordt. Een gebouwd uit de gouden eeuw. De perfecte locatie voor Het Scheepvaartmuseum, dat hier sinds 1973 is gevestigd. Ik ben er laats met mijn gezin naar toe gegaan. Vandaag vertel ik je wat ik er van vind.

Al jaren zeg ik dat ik een keertje naar het Scheepvaart museum wilt. Maar om de een of andere reden gaan we toch elke keer weer naar Nemo. Een museum waar mijn oudste vooral graag komt. Het Scheepvaart museum wat daar niet ver vanaf ligt wordt vaak vergeten. Elke keer als ik dan weer bij Nemo ben en ik kijk naar buiten over het water zie ik daar weer het prachtige gebouw. Dan denk ik de volgende keer ga ik toch echt.

En zo kwam het. We keken elkaar aan. Wat zullen we gaan doen. Een zondag met het eerste koude maar mooie lente dag eind maart van dit jaar. Met de nieuwe museum jaarkaarten in bezit wilde ik die toch weer eens gaan gebruiken. En zo bedacht ik dat het Scheepvaart museum al jaren om mijn to do lijst stond.

Lees ook eens: Legoland en Sealife in Oberhausen review

Het Scheepvaart museum.

Vanaf het centraal station is het toch nog wel een kwartier lopen om er te komen. Op weg er na toe liepen we over een brug. Met een prachtig uitzicht over de Amstel zie je in de verte het monumentale pand al liggen. Naast het gebouw ligt een enorme boot die zo uit de gouden eeuw komt. Het is duidelijk het Scheepvaart museum. Dat kan niet missen.

Een maal binnen in het museum viel mij meteen de enorme ruimte op. Na even op zoek tocht te zijn gegaan op hun site zie ik dat je onder andere in deze ruimte feesten en partijen kan geven. Vanuit deze imposante hal kan je naar de verschillende ruimtes. Waaronder ook de garderobe. Alleen de weg naar de garderobe en de wc’s zijn al een belevenis op zich. Door een grotten stelsel waan je je honderden jaren terug in de tijd.

Het Scheepvaart museum.

Er zijn meerdere tentoonstellingen speciaal voor gezinnen en kinderen opgezet. Ik moet eerlijk bekennen dat ik naar het museum ging zonder deze kennis. Wij hebben dan ook de hele museum gezien. Niet alleen en specifiek iets. Maar over een aantal zal ik iets meer vertellen. Dit omdat ik ze zonder te weten hebt gezien.

De tentoonstelling voor kinderen:

 • De Zeereis

De Zeereis is een spannend virtueel avontuur op zee, dwars door alle tijden. Het begint bij de misschien wel meest bekende zeeheld Michiel de Ruyter. Je ziet hoe hij zich voorbereide en wat hij nodig had voor zijn reizen. De verhalen vloeien mooi in elkaar over. En neemt je mee in een reis door de tijd. De zeereis eindigt waar alle helden uit de verhalen je al zwaaiend verwelkomen. Nu blijkt dat jijzelf onderdeel bent geworden van de geschiedenis! Hoe? Kom dat zelf ontdekken!

 • De haven 24/7

Stap in een ruimte en zie om je heen hoe jij als product van begin tot eind je reis maakt. Wat gebeurt er allemaal in de haven? En hoe gaat het in zijn werking? In deze tentoonstelling wordt je op een leuke en leerzame manier mee genomen in de haven wereld.

 • Het VOC schip.

Deze tentoonstelling is toch wel de hoogtepunt van het museum voor vele. Zeker voor kinderen. Dit schip ( de Amsterdam) is een exacte kopie van het beroemde VOC-schip uit 1749. De kinderen waren nog al verbaast hoe klein de mensen vroeger waren. Op veel plekken kan je niet recht staan. De bedden waren ook veel kleiner dan nu. Het geeft een goed beeld hoe het leven vroeger aan boord moet zijn geweest.

Bij slecht weer en storm, windkracht 5/6 en hoger, is de Amsterdam beperkt toegankelijk. Bij windkracht 7 of hoger wordt het schip en de steiger gesloten. Dit in verband met de veiligheid van onze bezoekers.  Het VOC-schip gedeeltelijk ook toegankelijk voor minder validen. 

Er is nog zo veel meer tentoonstellingen voor kinderen. Maar daarvoor verwijs ik je naar de site.

Een greep uit de overige tentoonstellingen zijn:

 • Wereld in kaart
 • Atlassen
 • Jachtmodellen
 • Schilderijen
 • De navigatie-instrumenten
 • Fotoalbums
 • Scheepsornamenten

De namen van de tentoonstellingen verraad eigenlijk al waar het over gaat. De kinderen vonden de wereld in kaart en de atlassen erg interessant. Zeker voor kinderen die al aardrijkskunde hebben op school zullen zien hoe de wereld in kaart is veranderd van toen en  nu. Zelf vond ik dit ook erg leuk om te zien.

De pracht en praal van de jachtmodellen vonden de  kinderen ook erg leuk om te zien. Zo werd hun beeld van de schepen nog even wat duidelijker gemaakt. Mij viel dan weer op hoe gedetailleerd het wel niet is. Het priegel werk wat daar mee aan te pas moet zijn gekomen om deze modellen te kunnen maken.

Een museum zonder schilderijen is niet echt een museum vind ik. Van mooie schilderijen kan ik erg genieten. En het is leuk om te zien hoe vooral mijn oudste de schilder kunst waardeert.  Met een oog voor detail kijkt hij hoe alles tot een geheel komt. Ook zonder een oog voor detail kan je via de schilderijen een nog beter beeld krijgen van de scheepvaart in vooral de gouden eeuw.

De Koningssloep.

Ten slotte wil ik je nog een ding mee geven aan wat er allemaal te beleven valt in het Scheepvaart museum. En dat is de Koningssloep. Deze staat in een aparte ruimte op de werf naast het VOC schip. 200 Jaar geleden gaf Koning Willem I de opdracht een koninklijk vaartuig te laten bouwen. En deze vaartuig is nu te bewonderen in de museum.

De Koningssloep is gehuld in een laag van goud. Dit maakt het op zich al een verschijning. Is het niet dat er immens veel details in het hout werk zit. Met studie heb ik dit eens goed bekeken. De sloep is van de voor, achter en  linker zijde te bekijken. Ga er dan ook even voor zitten en zuig al het pracht en praal in je op.

Het Scheepvaaart museum. Een leuk dagje uit voor jong en oud.

Conclusie:

Het scheepvaart museum is een heerlijke museum. Goed voor een aantal uur tijd verdrijf. De museum is niet al te groot en dus prima in een dagje te doen. Bij voorbaat twijfelde ik of de museum misschien niet een beetje saai voor kinderen zou zijn. Maar niks is minder waar. Het is een leuke museum juist voor kinderen. Met veel activiteiten en het educatieve aspect van de museum is het perfect voor kinderen. Het Scheepvaart museum is rustig en goed overzichtelijk. Het is gelegen op een prachtige locatie.

Tussen door even een pauzen nemen in café – restaurant Stalpaert met een prachtig uitzicht over de Amstel is ook geen straf. Het eten is er heerlijk. Alleen vonden de kinderen de Hotdogs vies. Ik lust het zo en zo niet. Maar volgens de kinderen en manlief was het inderdaad niet echt een aanrader. Ik had een tomaten soep en een brownie genomen en die waren heerlijk. Mijn vriend had een andere soep en een broodje( vergeten welke) en die waren ook erg lekker.

Uitermate geschikt voor kinderen met ADHD, ADD en Autisme. Juist omdat het overzichtelijk is en niet druk kan je in alle rust alles bekijken. Nergens hoef je te wachten.

Waar is het Scheepvaart museum te vinden?

Het Scheepvaartmuseum
Kattenburgerplein 1
1018 KK Amsterdam

Openingstijden:

Het Scheepvaartmuseum is (bijna) iedere dag geopend van 9.00u tot 17.00u. Het restaurant en de winkel zijn ook zonder entreekaartje toegankelijk.

Prijs:

De prijzen variëren van gratis voor diverse kaarthouders, museum jaarkaarthouders en kinderen tot 3 jaar. Kinderen tot 17 jaar, studenten en CJP kaarthouders betalen €7,50. Volwassenen betalen €15,-

Al met al vind ik en mijn gezin dit een erg leuke museum. En krijgt het Scheepvaart museum een dikke 8.

Lees ook eens: Burgers zoo review

Ben jij wel eens naar het Scheepvaart museum geweest? Zo ja wat vond jij er van? Is het een museum waar jij wel eens een keer naar toe zal willen gaan. Wat is jouw favoriete museum? Ik hoor het graag van je.

Dit stuk over Het scheepvaart museum is niet geschreven omdat ik er iets voor hebt gekregen.  Ik schreef dit stuk omdat ik deze museum oprecht de moeite waard vind om over te schrijven. Wil jij dat ik een review schrijf over een ander uitje, Heb je nog een must do uitje laat het me dan weten. Wie weet ga ik er met mijn gezin een keer naartoe om het zelf te ervaren.

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Sandra
  06/06/2017 at 15:52

  Ik vind het Scheepvaartmuseum geweldig. Vroeger al, maar nu na de renovatie en vernieuwingen nog meer. Alleen die zeereis sla ik de volgende keer over. Ik kwam er misselijk uit… Haha.. Maar ik kan ook niet zo goed tegen draaimolens. 😉
  Aanradertje voor de volgende keer: Het Tropenmuseum.

  • Reply
   BMelloW
   07/06/2017 at 17:12

   Ik ben er nooit voor de renovatie geweest. Maar zoals het nu is is het erg mooi. Die zeereis maakte mij ook. Misselijk. Het tropenmuseum ben ik vroeger met school een aantal keer geweest. En staat ook op mijn lijstje om met de kinderen naar toe te gaan. Volgende week is mijn oudste zoon een dagje vrij ik denk dat ik dan er heen ga. Bedankt voor de reminder.

 • Reply
  Marijke
  05/06/2017 at 22:56

  Ik vind het vroeger al een heel leuk museum. Binnenkort ook maar eens met de kinderen doen. Bezoek eigenlijk te weinig een museum met hen. Nemo staat ook nog op mijn lijstje trouwens.

 • Reply
  Jill
  05/06/2017 at 21:50

  Wat een leuke post! Ik heb nog nooit gehoord van het museum, terwijl ik vaak met schoolreisjes bij Nemo ben geweest. Dat gebouw op je eerste foto is echt super mooi. Het VOC schip lijkt mij echt het tofste om te zien! Als ik in NL ben en ik heb tijd ga ik zeker langs.

  • Reply
   BMelloW
   06/06/2017 at 08:54

   Het scheepvaart museum zit tegen over Nemo. Je kan het vanaf het dak bij Nemo zien

 • Reply
  esther perfors
  05/06/2017 at 20:50

  Staat op onze wishlist en naar ik hier lees ook echt een aanrader! 🙂

 • Reply
  Judith
  05/06/2017 at 15:01

  Vind het een heerlijk museum om door heen te wandelen. Ben nog niet met de meiden geweest eigenlijk, moet ik zeker een keer doen

  • Reply
   BMelloW
   06/06/2017 at 08:52

   Ik vind het dus ook een fijne museum. Zou het zeker een keertje met je dochters gaan doen. Vermaken doen ze zich toch wel.

 • Reply
  Marieke
  05/06/2017 at 14:18

  Wat een leuke blogpost over het scheepvaartmuseum! Ik denk dat wij hier van de zomer ook maar eens naartoe moeten! 🙂

  • Reply
   BMelloW
   06/06/2017 at 08:52

   Dank je wel. Leuk. Ik ben benieuwd wat jullie er van gaan vinden.

 • Reply
  Maaike
  05/06/2017 at 12:56

  Het klinkt als een leuk en overzichtelijk museum! Als mijn zoons iets groter zijn wil ik er zeker een keer heen!

  • Reply
   BMelloW
   06/06/2017 at 08:50

   Zeker doen. Je zoons zullen zich er prima vermaken.

  • Reply
   BMelloW
   06/06/2017 at 08:51

   Je zoons zullen zich er vast prima vermaken.

  Leave a Reply