Hoe helpt een bullet journal mij?

Bullet journal, DIY, Persoonlijk | 4 reacties

Hoe helpt een bullet journal mij? Persoonlijk verhaal hoe ik mijn weg zoek in bullet journaling. En hoe een bullet journal mij tot nu toe helpt. Plus tips hoe het jou ook kan helpen. Ben je iemand net als ik die alles vergeet. Een overvol hoofd hebt. Lees dan zeker mee.

Hoe helpt een bullet journal mij?

Toen ik een bullet journal begon wist ik eigenlijk nog niet precies wat ik er mee hoopte te bereiken. Ik zocht naar een agenda maar nergens kon ik er eentje vinden die erin had wat voor mij belangrijk was. Zodoende dacht ik een agenda zelf te maken. Als snel kwam ik uit bij een bullet journal.

Zonder ook maar te weten hoe en wat de gedachten achter een bullet journal ben ik eraan begonnen. Ik maakte een agenda voor een jaar. Maar dit bleek ook niet te werken. Weg er mee nieuwe erin.

Crash course

Dit keer had ik een boekje gekocht Mijn bullet journal crash course een handleiding vol met tips en tricks. Door dit boekje te lezen kreeg ik veel meer ideeën wat de bedoeling is van bullet journaling. Althans dat dacht ik. Ik raad dit boekje aan als je wilt gaan starten met bullet journaling. Maar het boekje legt vooral de nadruk op het mooi maken, het creatieve aspect dat veel mensen gebruiken in hun bullet journal. Toen dacht ik dat dat zo hoorde. Inmiddels weet ik dat dat niet het geval is.

De waren betekenis achter een bujo

Het is begonnen als manier om belangrijke taken voor jezelf op een rijtje te zetten. Met bullets die je voor de taken tekent gebruik je om af te vinken als je deze taak hebt vervuld. Veel mensen denken dat de naam bullet journal afgeleid is van de stippen in de boekjes maar dat is niet waar. Het is genoemd na het systeem. Toen ik daar mee in aanraking kwam gingen er heel veel AHA momenten door mijn hoofd.

Mijn overvolle hoofd waar echt niks meer bij kon. Een hoofd die werkelijk alles vergeet. Dit is perfect. To do lijstjes, afspraken, alles in 1 overzicht.

Wil je meer weten over het originele idee van een bullet ga dan vooral op zoek naar de bedenker van dit systeem Ryder Carrol en zijn You Tube kanaal Bullet journal

Inmiddels heeft hij ook een boek geschreven die je leert je leven zo goed mogelijk in te delen. Ook leer je zijn visie op het bullet journal systeem. Echt een must om te lezen. Ook al heb je niks met bullet journalen. Klinkt misschien gek. Maar je kan er zo veel van leren. En niet onbelangrijk, super leuk geschreven.

Een jaar later

Nu ik ongeveer een jaar met het bullet journal avontuur bezig bent krijg ik steeds meer een inzicht met wat ik er mee wil. Een aantal verschillende manieren ben ik gaan uitproberen. Dat is het heerlijke van een bullet journal. Je kan het maken zodat het voor jou werkt. Als een bullet journal te veel werk voor je is dan doe je iets niet goed. 

Inmiddels ben ik erachter dat al die opsmuk, creativiteit niet hoeft. Laat je dan ook niet ontmoedigen door alles wat je voorbij ziet komen. Ik kan redelijk tekenen.  Toch teken ik niet veel in mijn bullet journal. Vind het veelte veel werk.

Als je mijn plan with me hebt gelezen en gezien zie je dat ik eigenlijk al een lange tijd de zelfde indeling had. Een eigen style als je dat zo wilt noemen. Toch ben ik het deze maand rigoureus gaan omgooien. Ik vind al dat plak werk van bullet journal junkies zoals Maris van Creachick er altijd zo leuk uit zien. Dit wilde ik ook. Minder vooruit werken. Hoe leuk ik dit ook vind ik ben er nog niet van overtuigd. En zo gaat mijn zoektocht voort.

 

Hoe helpt een bullet journal mij?

Doordat ik een beetje creatief bezig kan zijn vind ik rust in mijn hoofd. Maar het belangrijkste is ik kan al mijn afspraken en to do’s in een overzicht kwijt. Ik kan doelen stellen en mijzelf daar nu ook echt aan houden. Mijn bullet journal is een verlengstuk van mijn leven geworden.

Elke ochtend ga ik onder het genot van een kopje koffie 5 minuten zitten met mijn Bullet journal. Even een wakker worden momentje voor mezelf alleen. Dan schrijf ik voor die dag mijn to do list op. Voorheen bleef het hierbij. Maar nu ik niet meer vooruit werk schrijf ik ook een kort verhaaltje over mijn vorige dag erbij. Heb ik niks te vertellen dan doodle of plak ik er nog wat bij om de bladzijde te vullen. Zo verwerk ik het praktische met het creatieve. En een stukje dagboek erbij is ook zeker leuk.

To do

Door mijn gedachten en to do lijstjes in mijn bullet journal te schrijven is mijn hoofd een stuk leger. Ik krijg meer gedaan op een dag. Het geeft zo’n kick als je je to do lijst afgevinkt hebt aan het einde van de dag. Dat geeft een enorme voldoening. Let wel, voor mij werkt dit. Bij vele zal het een druk creëren om die lijsten maar af te moeten hebben.

Ochtend routine

Elke ochtend maak ik een to do lijst. Maar dit kan je ook s avonds al doen. Wanneer jou het beste uit komt. Hoe dan ook ik verdeel mijn to do sectie in tweeën. Eke dag schrijf ik drie must do’s op. Dit kan een hoofdstuk uit een boek zijn. Een was vouwen of wat dan ook. Dingen die moeten. Daarna heb ik nog een to do lijst. Hier schrijf ik nog eens 3 dingen op die ik ook graag gedaan wilt hebben maar minder urgent zijn. Als ik hier niet aan toe kom is het niet zo erg. Wel merk ik dat ik deze steeds vaker ook af krijg.

Mijn must do lijst komt ook niet altijd af. Maar die gaat dan naar de volgende dag. Dan wordt dit weer mijn must do lijst. Wel doe ik er dan alles aan om het dan wel af te krijgen. 1 dag verschuiven mag van mij. Maar niet meer dan dat.

Als ik na dag 1 het niet af heb gekregen omdat de taak te veel van me vroeg. Te groot was dan verdeel ik het onder in kleinere taken voor de volgende dag. 

Zeker voor iemand die weinig tot geen overzicht kan houden zal baadt hebben bij lijstjes. Raak niet overmoedig of gestrest door de lijstjes. Hou het realistisch. Verdeel een grote taak in stukjes zodat het wel kan lukken.

Drie bullet journals

Inmiddels heb ik er drie dit is best verwarrend. Mijn oude waar ik nu nog in werk. Ik moet eerst al het papier op maken voordat ik over mag in mijn nieuwe bullet journal. Dit zal in september gaan gebeuren. Wel heb ik hier de opstart van mijn bullet al in gemaakt.

De andere is ook nieuw maar gebruik ik al. Deze is geheel gewijd aan mijn blog. Hier schrijf ik al mijn ideeën in op. Een content kalender enz. Wie weet ga ik hier ook nog wel eens een blog post aan wijden. De bullet journal voor mijn blog is minimalistisch. Geen mooie versieringen, tekeningen of wat dan ook. Puur functioneel zoals Ryder Carrol het had bedacht. En eerlijk. Ik heb geen afleiding. Doordat het simpel is ben ik veel meer gefocust in die Bullet journal dan in mijn andere. Vandaar dat ik erg twijfel hoe ik mijn bullet journal voort wil zetten.

Lees ook eens: Bullet journal voor bloggers

Mijn reis naar de perfect functionerende bullet journal zal voor iedereen anders zijn. Ook ik zoek nog naar wat voor mij werkt. Ik leer zo veel over mezelf de jouney op zich vind ik al geweldig. Ik hoop dat jij ook een leuke reis zal ervaren opzoek naar jouw perfect functionerende bullet journal.

Hoe helpt een bullet journal jou?

Ik hoop dat jij na het lezen van deze blog post geïnspireerd bent naar het vinden van jou weg. Er is geen goed of fout. Het moet voor jou werken. Laat je niet ontmoedigen door alle prachtige creaties die je voorbij ziet komen. Laat dat je inspireren, niet ontmoedigen. Begin er gewoon aan. Fouten ga je zeker maken. En dat is oké. 

Heb jij een bullet journal? Zo ja, hoe helpt het jou?

Wordt lid van mijn BMelloW facebook groep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of allerlei creatieve vragen kan stellen.

Veel plezier.

Melanie

 

4 Reacties
 1. Nicole Orriëns

  Ik heb er eentje gewonnen van de Action. Maar ik gebruik hem nooit. Het lijkt me zoveel werk om hem in te richten als het ware. Daar heb ik geen tijd voor. Maar ik houd wel van bullet journals. Ik vind ze altijd zo leuk om te zien.

  Antwoord
  • BMelloW

   Het kan echt heel simpel. Het gaat er eigenlijk om dat je jouw doelen en to do’s in een notebook kan schrijven zodat je veel productiever kan werken. Al die leuke extra’s hoeft niet. Kijk maar eens op you tube https://www.youtube.com/channel/UCt3B6rUXb__X2eMyY7jzgIg naar de geen die dit heeft uitgevonden. Die houd het heel simpel. Dit werkt eigenlijk het beste. Wie weet helpt dit jou.

   Antwoord
 2. Lodi

  Wat leuk om te lezen. Ik ben helemaal verzot op mijn Bullet journal en ben er ook elke dag mee bezig. Jouw tip van in de ochtend even zitten en er aan werken is een heel goed idee

  Antwoord
  • BMelloW

   Lekker hé om er mee bezig te zijn. Mij helpt het in de ochtend een ander in de avond. Wat belangrijk is dat je het makkelijk in je routine op kan nemen om effectief er mee te kunnen werken.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi mijn naam is Melanie

Hoi mijn naam is Melanie

Welkom bij BMelloW. Voor de leukste, vaak simpel te maken DIY, knutsel ideeën. Diverse knutselwerk ideetjes voor kleine en grote creatievelingen. 

Veel plezier

Let's get social

Pin It on Pinterest

Share This