De keuze van de juiste middelbare school. Voor sommige zal het nog ver weg zijn. Maar voor je het weet zit je kind in groep 7 en zal ook jij er mee te maken krijgen. Er komt veel op je af. Maar waar let je op? Wat moet je weten? En wanneer begin je met selecteren? Vandaag zal je hier je antwoord vinden over veel van deze vragen.

De middelbare school keuze. Er komt nog best veel bij kijken. Zelf zit ik er nu midden in. In maart moet ik mijn keuze voor mijn oudste zoon hebben ingediend bij de school van onze keuzen. Per stad/ dorp kunnen de voorwaarden van de middelbare school verschillen. Maar ik ga met jou de belangrijkste punten doornemen.

Wanneer begin je met rondkijken?

Als je kind in groep 7 zit raad ik je al aan om rond te gaan kijken. Zeker als je een aantal middelbare scholen hebt om uit te kiezen. Verdiep je in groep 7 vooral in de scholen waarvan jij denkt dat dit wel eens wat kan zijn. Bepraat met je kind wat zij of hij belangrijk vind. Hou hierbij rekening met het niveau van je kind. Weet je het niveau niet van je kind. Vanaf groep 6 beginnen de scholen je kind hierin te toetsen. De uitslagen kan je navragen bij je kind zijn/haar school.

Waarom al in groep 7 gaan kijken. Er zijn zo ontzettend veel scholen om te bekijken. Per gemeente zal dit zeker variëren. Maar bij mij in de stad zitten meerdere middelbare scholen waaruit mijn zoon kan kiezen. De scholen hebben meerdere open dagen of avonden. Schrijf voor jezelf op wanneer die dagen en avonden zijn. Kijk welke er op welke dag is en plan ze in om te bekijken. Het zou zomaar kunnen dat een school niet de kijkdagen heeft als jij kan. Dan heb je een jaar later nog een kans.

Nog een redenen om al in groep 7 rond te kijken. Je kind kan een heel goed gevoel bij een school hebben. Maar door een jaar later er nog een keer naar toe te gaan om te kijken, zie je de dingen misschien heel anders. En misschien vind jouw kind nog steeds de school te gek. Doordat je er een aantal keer bent geweest kan je een veel betere keuzen maken.

Bij jou in de buurt of toch verder weg?

Als je school naar een specialistische school gaat dan hoef je hier vaak niet over na te denken. Sterker nog dan gaat dit hele verhaal waarschijnlijk voor jou en je kind niet op.

Mijn zoon gaf aan hier bij ons in de stad naar de middelbare school te willen. Amsterdam wilt hij absoluut niet. En ergens vind ik dat ook niet erg.

Waarom niet? Als ik het financieel ga bekijken houd dit in dat ik op heel veel meer kosten gejaagd ga worden. Openbaar vervoer als het wat verder is. En als het op fiets afstand is. Hoelang is het dan fietsen? Is het te doen voor je kind? Toch dingen waar je rekening mee moet houden.

Heeft de school de opleiding geschikt voor mijn kind?

Klinkt logisch toch? Maar wat ik hier vooral mee bedoel is het volgende.

Mijn zoon heeft al jaren havo/ VWO advies. Niet alle scholen hebben klassen waar dit niveau gegeven wordt. De zogenaamde kans klassen. Hierin kan jou kind bewijzen voor welk niveau je kind uiteindelijk toch het meest geschikt is. Nog een dingetje waar je op moet letten bij de kans klassen is hoelang de brug klas duurt. Op sommige middelbare scholen krijgt een kind maar 1 jaar om zich te bewijzen en op andere weer 2 jaar. Zelf ben ik een grote voorstander voor een 2 jarige brugklas.

De school waar mijn zoon graag op wilt heeft plus profielen. Dit houd in dat wij als ouder vakken voor hem kunnen inkopen buiten de vaste vakken om. Die plus profielen zijn verdeeld in verschillende vakken, zoals sport, expressie, natuur en ondernemen.

Als je kind een van die extra vakken leuk vind en daar nog meer over wilt leren dan is zo een school perfect voor je kind. En dus zeker de moeite waard om te kijken wat de middelbare school bij jou in de buurt te bieden heeft.

Let wel op de kosten voor de vakken komen mogelijk nog boven op de gewone school kosten. Excursies en eventuele benodigdheden komen daar nog eens los boven op. Je kind moet het dus wel heel erg graag willen. Naast veel meer school uren gaan ook de kosten voor jou als ouder omhoog.

Extra speciaal kind en dan?

Heb je een extra speciaal kind. Ieder kind is uiteindelijk speciaal. Toch!! Maar ik bedoel meer een kind met ADHD, ADD, dyslexie enz. Vraag dan eens goed na wat de school de kinderen te bieden hebben. Hoe gaan ze met de kinderen om. Hebben ze extra begeleiding voor zulke kinderen. Hoe is de terugkoppeling naar de ouders toe.

Als je een extra speciaal kind hebt krijg je toch met veel meer dingen te maken. Mijn zoon heeft ADHD en kan niet goed of beter gezegd niet organiseren. En al helemaal geen overzicht bewaren. Huiswerk opschrijven zal al een hele uitdaging zijn voor hem. Als ouder moet ik thuis dus flink er boven op zitten om te zien dat hij zijn huiswerk maakt. Firma Mama had een aantal handige huiswerk tips die je ook best toe kan voegen op de middelbare school.

Hoe communiceert de school met jou als ouder.

Steeds meer scholen werken met een digitaal school systeem. Alles word daar binnen besproken. Briefjes mee naar huis is er bijna niet meer bij. Bij mijn kinderen is dat op hun basis school al het geval. En zover ik hebben kunnen nagaan de middelbare scholen in onze omgeving ook. De school waar mijn zoon naar toe wilt gaan komt zowel zijn verzuim, te laat komen en zijn huiswerk digitaal te staan. En zeker niet onbelangrijk. De school kan het nog zo zeggen dat ze dit allemaal keurig doen. Maar vraag dit soort dingen na bij ouders en kinderen die daar al op zitten. Niet elke school is hier even efficiënt mee. Als jij als ouder denkt al je kind zijn huiswerk terug te vinden op het internet en dat achteraf blijkt van niet dan loopt jouw kind dus al snel een achterstand op.

Ook wordt er in het digitale systeem de afspraken met de ouders ingepland. Werkt jouw school al met zo een systeem? Er zijn vele systemen onder verschillende namen, maar uiteindelijk doen ze allemaal het zelfde.

Het school gebouw.

Iets waar je toch wel enigszins bij stil moet staan. Zeker niet doorslag geven of erg belangrijk. Maar als een gebouw niet goed aanvoelt. Donker is of erg rommelig is dan zegt dit vaak ook wel wat over de school zelf.

Mijn zoon zijn basisschool is bijna 2 jaar lang verbouwd. Dit gaf voor hem toen al de nodige stress. Noodgebouwen op verschillende locaties enz. Als je kind naar een middelbare school toe gaat waar er een verbouwing op het programma staat. Vraag jezelf dan af. Gaat dit niet ten kosten van mijn kind zijn schoolprestaties. Komt de noodgebouw(en) wel in de buurt te zitten of juist ergens anders. Ergens anders dan is het ook wel belangrijk om te weten waar. Is het dan nog wel te bereiken voor je kind? Komt het noodgebouw op de zelfde locaties zo ja. Hoeveel geluidsoverlast en andere overlast komt daar bij. Hoe lang gaat de verbouwing duren. Reken altijd een half jaar extra bij de door hun opgegeven tijdsduur voor een verbouwing.

Grote van de school.

Ik heb hier met mijn zoon niet echt een keuzen in. Al de scholen hier bij mij in de buurt bestaan gemiddeld uit 1700 leerlingen. Dat vind ik enorm groot. Ik kom van een middelbare school met ik denk niet meer dan 400 leerlingen. Ik vond dat best fijn. Hierdoor kende ik heel veel leerlingen persoonlijk. Niet elk kind zal het goed doen op een hele grote school. Terwijl andere kinderen het geen probleem zullen vinden.

De leerlingen.

Niet geheel onbelangrijk is om te kijken wat voor een soort leerlingen er op de school zit. Ga niet alleen met open dagen een kijkje nemen. Dan zijn de kinderen vaak toch een heel stuk braver. Maar loop of fiets eens op een schooldag door de wijk van de school. Dan krijg je een veel duidelijker beeld. Stel jezelf de vragen. Past mijn kind hier tussen. Zal de school en de leerlingen een goeie invloed hebben op mijn kind.

Het allerbelangrijkste om te weten.

Het allerbelangrijkste om te weten is toch wel of jouw kind zich er thuis voelt. Mijn zoon mag zelf zijn school kiezen omdat hij niet fout kan kiezen bij mij in de stad. Wel heb ik heb een school geadviseerd. Gelukkig was mijn schoolkeuze voor hem het zelfde als waar hij op wilt. Ik zei tegen mijn zoon, jij moet er 5 tot 7 jaar op zitten niet ik. Jij moet met plezier naar school gaan en niet ik. Ik ken ouders om mijn heen die hun keuzen belangrijker vinden dan wat hun kind wilt. De kans is dan veel groter dat je kind het er niet naar zijn zin krijgt en zijn school gaat verwaarlozen.

Ga voor een compromis zoek samen naar een aantal scholen waar jij het als ouder mee eens kan zijn. En laat dan de keuze over aan je kind.

Hoe kies je de juiste middelbare school voor je kind?

Ik ben bijna klaar met mijn verhaal. Maar er zijn nog een aantal dingen waar je echt op moet letten. Dingen die echt per gemeente anders zal zijn.

Mijn zoon kan in mijn stad kiezen uit meerdere middelbare scholen. Hiervan zijn er 3 geschikt voor hem. Uiteindelijk mag hij maar 1 school van zijn keuze doorgeven. In Amsterdam moet je je op 12 scholen van je keuze inschrijven. Ook mag ik me maar bij 1 gemeente inschrijven. Wij kiezen nu voor de gemeente Amstelveen. Omdat wij hier wonen komt hij boven aan de lijst te staan. Samen met Ouder kerk aan de Amstel, Uithoorn en Aalsmeer. Kiezen wij voor de gemeente Amsterdam dan komen wij onder op de lijst te staan. Iemand uit Amsterdam komt weer onder aan de lijst te staan in Amstelveen.

Wat houd dit in. Heel simpel als er te veel aanmeldingen zijn dan worden kinderen van buiten de gemeente al van de lijst weg gestreept. Dan kan er eventueel nog een loting plaats vinden tussen de dan nog over gebleven kinderen.

Hoe kies je de juiste middelbare school voor je kind- .BMelloW,nl

Let op:

Dit kan uiteraard per gemeente verschillen en daarom moet je hier ook zeker op letten. Het gaat om het volgende.

Als er te veel kinderen zich bij een bepaalde school of afdeling zich aanmelden gaat er een loting plaats vinden. Wat gebeurt er als jouw kind er niet bij zit? Dit is namelijk erg belangrijk om te weten.

Bij een grote gemeente als Amsterdam kan je12 keuzes opgeven. Waarschijnlijk kom je er wel tussen op de school van een van je keuzes. Maar wat als dat nu niet het geval is. Dan gaan de scholen onderling kijken of er ergens nog plek voor jou is. Dit gaat in samen werking met de gemeente. Hier in Amstelveen mag mijn kind zich maar op 1 school inschrijven. Komt hij er niet voor in aanmerking dan heeft hij keuze uit 2 andere scholen. Die ook prima zijn. Maar minder aansluiten bij zijn en onze wensen. Ook hier gaan de scholen onderling kijken waar hij terecht kan. Het zou dus zomaar kunnen dat je kind vanuit Amstelveen naar Uithoorn op school moet.

Het zelfde geld voor Amsterdam als jij niet op een van je schoolkeuzes aangenomen wordt dan moet je er wel rekening mee houden dat je kind een heel stuk verder moet reizen. De gemeente en de scholen zullen echt wel rekening houden met het stadsdeel waarin je woont. Maar toch…

Natuurlijk moet je niet van het ergste uitgaan maar realiseer je wel dat het kan gebeuren. Zoek dan ook goed uit wat de procedure is binnen de gemeente van jouw schoolkeuze.

Cito toetsen en dan?

Het rare van het huidige schoolsysteem is dat we in januari al een school moeten gaan kiezen. En dit uiterlijk begin maart moet hebben ingediend. Maar pas in April vind de laatste cito toetsen plaats. Toch raar vind ik zelf. En het gekke is die laatste cito toets telt echt nog mee.

Maar hoe kan dat en hoe gaat dat dan in zijn werking? Het is een omslachtig systeem. Ik heb het niet bedacht en wat mij betreft veranderen ze dit vandaag nog.

De basis school is vanaf groep 6 verplicht om cito toetsen af te nemen. ( of een soortgelijke toets). Hiermee kan de basisschool een reëel beeld krijgen van het kunnen van je kind. Dit is zo veel beter dan maar 1 toets in groep 8. Maar nu komt het.

Jij hebt je kind hebt ingeschreven voor de middelbare school van je keuze. En je kind is aangenomen. (Daar maar even van uit te gaan.) Dan wordt je kind al ingedeeld op het niveau en de daarbij horende klas.

Wat hebben de laatste cito toetsen dan nog voor een invloed?

Ik neem mijn kind als voorbeeld. Hij heeft een havo / VWO advies. Al denk ik dat dit advies ook zo blijf. Stel dat de laatste cito toets nu zegt hij heeft toch echt een VWO niveau heeft. Dan kan hij nu nog naar een VWO klas over geplaatst worden. Maar nu komt het. Wat als er daar geen plaats meer is? Dan heeft je kind dus gewoon pech. De scholen hier in de stad zitten allemaal elk jaar maximaal vol. Wisselen is er dan ook niet meer bij. Het zou dus zomaar kunnen dat jij hier ook mee te maken gaat krijgen.

Dus als het niveau hoger uit komt dan kan je kind hoger geplaatst worden maar nooit meer lager.

Optelsom voor de juiste schoolkeuze.

  • Zoek uit wat de inschrijf procedure is binnen de gemeente van je scholkeuze.
  • Begin in groep 7 al met rondkijken en open dagen te bezoeken
  • groep 8 nog een laatste keer op een aantal scholen naar keuze kijken
  • Ook al is je kind al blind voor 1 school zoals die van mij. Kijk toch nog bij 1 a 2 ander scholen. Je weet maar nooit. Als hij niet op de school van zijn keuze komt dan weet hij in ieder geval hoe de mogelijke andere scholen er uit zien. En wat hij daar kan verwachten.
  • Stel veel vragen tijdens de open dagen. Zowel aan ouders, leerlingen en leraren.
  • Maak dit vragen lijstje desnoods van te voren met je kind samen.
  • Maak een lijstje met eisen voor de scholen
  • Vul samen met je kind de lijsten per school in. Zodat je niks kan vergeten. En je later nog eens rustig er voor kan gaan zitten.
  • Zorg dat je je op de schoolkeuze van je kind op tijd bent met inschrijven. Ben je te laat zou het zomaar kunnen dat je schoolkeuze niet doorgaat. Het beleid is nu dat alle scholen in de week van 5 maart de inschrijfformulieren pas in ontvangst mogen nemen. En dan na die dagen het gaan verwerken.
  • Als je kind al weet welke richting hij of zij op wilt kijk dan vooral wat de school te bieden heeft in die richting. Vergelijk de scholen daar dan extra streng op.

Hoe kies je de juiste middelbare school voor je kind?

Ik hoop dat je nu een stuk wijzer bent. Het is niet geheel onbelangrijk om je kind op de juiste school te plaatsen. En het kan best overweldigend zijn voor zowel je kind als jij als ouder. Je goed voorbereiden kan een hoop stress voorkomen.

Update middelbare school lotingssysteem:

Inmiddels is mijn zoon aangenomen op de school van zijn keuzen. Wil je hier meer over lezen. Klik dan hier.

Ook wil ik nog iets vertellen over het lotingssysteem in Amsterdam en mogelijk andere grote steden. Voor als jij er ook mee te maken gaat krijgen. Wat ik nog niet wist toen ik dit bericht schreef is de gehele procedure. Ik dacht het te weten. Maar een ding kon ik nergens vinden en had ik dan ook niet aan jou mee kunnen gegeven. Dit systeem kan ook bij jou in de gemeente gelden dus let goed op.

Het systeem in Amsterdam gaat als volgt.

Je krijgt bij het inschrijven op de middelbare school in Amsterdam een nummer mee. Dit gaat van 1 tot 8000 nog wat. Hangt er van af hoeveel kinderen zich dat jaar inschrijven in Amsterdam. Eerder had ik het al over een lijst met voorkeursscholen dat klopt nog steeds. Maar het nummer is cruciaal. Het nummer moet zo laag mogelijk zijn. Hoe lager hoe beter je kansen zijn.

Als jij nummer 100 bent en ze nemen maar 80 kinderen aan op de school van jouw keuze en alle kinderen met een nummer onder jou willen naar jouw school keuze, dan kom jij er al niet meer tussen. De kinderen met een nummer lager dan jou hebben voorrang op jou. Zo las ik een artikel in de krant ( kan het niet meer terug vinden). Het verhaal ging over een meisje dat nummer 7000 nog wat had en al voor 11 scholen in Amsterdam was uitgeloot. Zij moest nu gaan uitwijken naar een andere stad. Diep triest als je het mij vraagt.

Hoe het precies zit met de ranking van je nummer weet ik niet. Maar zoek het alsjeblieft uit als je er mee te maken krijgt. Je wilt toch niet dat je kind zo vaak teleurgesteld wordt als dat meisje.

Ook hier weet ik inmiddels weer wat meer. Ik kreeg van een moeder waarvan haar zoon dit jaar te maken gaat krijgen met het scholen systeem in Amsterdam het volgende te horen: Je geeft 12 scholen door. En dan is het inderdaad afwachten. Je krijgt een nummer en die nummer correspondeert met je ranking en dus ook je kansen.

Voor ouders met kinderen in grote steden raad ik dan ook extra goed op te letten met de systemen en de lotingen.

Succes met het maken van de juiste Middelbare school keuze,

Heb jij al een kind op de middelbare school zitten? Waarom koos je voor de school van je kind? Of heb jij er nu ook mee te maken? Wat vind jij belangrijk?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter & Google

Hoe kies je de juiste middelbare school voor je kind- BMelloW.nl.

Pin It on Pinterest

Share This