Hoe kies je de juiste naam voor je kind? Dat is waarschijnlijk wat je vanaf het begin van je zwangerschap je afvraagt. Soms weet je het al vanaf heb begin. Maar soms pas al je je kleine smurf in je armen hebt. Maar hoe bedenk je toch een naam waar zowel jij als ouder maar ook je partner en later ook je kind zich goed bij voelt. Dat is niet altijd zo makkelijk.

Het lijkt wel een trend om een zo raar mogelijke naam voor je kind te bedenken. Het mag niet in de top 1 miljoen voor komen. Namen die nauwelijks te lezen zijn laat staan uit te spreken. Ik vraag me dan toch sterk af of je een kind hier blij mee maakt. Houden zulke ouders daar wel rekening mee. Vast niet.

Hoe kies je de juiste naam voor je kind?

Voordat je een naam kiest beantwoord de volgende vragen voor jezelf?

  • Is de naam uit te spreken?
  • Rijmt het op een scheldwoord
  • Waar rijmt het zo en zo allemaal op?
  • Waar zullen mensen de naam mee associëren? Wil ik dat wel. Als jij je kind Adolf noemt zullen mensen meteen aan Hitler denken.
  • Zal de naam leuk zijn als mijn kind klein is maar ook nog als het groot is? Floortje klinkt erg leuk als je een kind bent maar of je hier blij van wordt als je groot bent.
  • Wil ik dat mijn kind een populaire naam krijgt?
  • Past de naam bij mijn andere kinderen? Vind ik dit belangrijk?
  • Kies ik voor een Nederlandstalige naam of juist voor een andere taal? Zo ja welke taal?

Als jij je kind een populaire naam geeft hou er dan wel rekening mee dat er meerder kinderen in 1 klas kunnen zitten met de zelfde naam. Vind je dit erg dan is het misschien verstandig om voor een andere naam te gaan. Gebruik een populaire naam anders als 2de naam.

Klik op meisjes of jongens als je wilt weten welke namen er in 2016 populair zijn geweest.

Een goeie tip die ik je kan meegeven Google de naam waar je mogelijk aan denkt. Kijk wat er allemaal over die naam op Google staat. Misschien is er wel een serie moordenaar in jouw buurt opgepakt dan wil je toch niet dat jouw kind die naam draagt of wel. In het jaar dat mijn zoon werd geboren was Joran van de Sloot erg vaak in het nieuws. Ik persoonlijk kan niet de naam Joran los koppelen zonder aan hem te denken.

Familie naam.

Als je het echt niet meer weet kan je altijd kijken welke namen er in de familie voorkomt. Een oma, Overgroot oma, tante, oom, opa enz. Als je de naam te ouderwets vind kan je er misschien een moderne draai aan geven. Annie kan je bijvoorbeeld Anne noemen. Johannes kan je Johan of Joe noemen. De naam verwijst dan naar iemand zonder oud bollig en tuttig te zijn. Maar als jij dat juist leuk vind dat is daar natuurlijk niks mis mee.

Waar je ook kan kijken is in namenboekjes. Het heeft mij zeker geholpen bij het vinden van mijn jongste zoon zijn naam.

Bijbelse naam.

Misschien ben je wel religieus of vind je Bijbelse namen mooi. Maar welke kies je dan. Ook daar heb je speciale namen boekjes voor.

Waar moet je nog meer op letten bij het kiezen van een naam?

Ten slotte wil ik je nog 1 belangrijke tip mee geven. Zoek uit wat de naam van je kind betekend. Beter nog wat het in verschillende landen betekend. Niet geheel onbelangrijk. In een overzicht van de Gekste baby namen staan ook namen waarvan ik weet dat ze in Nederland gek zijn maar in ander landen normaal zijn. Man voor een meisje is in Nederland een vreemde naam. Maar ik meen in China ( corrigeer me als ik het fout heb) heel normaal. Mijn oudste zijn tweede naam is Kaj en ik hoorde later dat het in het Thais Kip betekend. Ik kan daar mee leven. Mensen noemen in Nederland ook massaal hun kat poekie. Dit betekend in het Indonesiesch toch heel iets anders.

Natuurlijk hoef je niet van elk land de naam en de betekenis op te zoeken. Denk meer aan landen die voor jou belangrijk zijn. Waar je graag komt.

Waarom koos ik voor de namen van mijn kinderen?

Mijn oudste zoon heeft een naam gekregen die ik mooi vond verder zit er niks achter. Ik heb altijd geweten dat mijn kinderen Engels namen zouden krijgen. Internationaal makkelijk vind ik. Wel heb ik zijn naam uniek geschreven. Ik ben het nog niet tegen gekomen. Hij heet Jaymy Kaj. De bedoeling was dat zijn roepnaam Jay zou zijn. Maar het leek wel of iedereen om mij heen ineens zijn zoon Jay noemde. Ik blijf het een leuke naam vinden. Maar vanaf dag 1 noemt iedereen hem Jaymy. Waarom Kaj? Kort en simpele naam. De initialen vind ik mooi bij elkaar passen.

Mijn jongste zoon is vernoemd naar zijn vader en opa. Hij heet Ryan Arthur Theodorus. Afgekort Rat. Net als zijn vader. Zijn vader wilde dat graag en ik vond het prima. De voornaam is niet het zelfde als zijn vader maar begint wel me de zelfde letter. Ryan was de enigste voornaam waar we het samen over eens konden worden, Ik wilde Riley, River of Raven. Zijn vader wilde Rambo of Rocco. Een naam vinden voor je kind betekend compromissen sluiten. En in ons geval vonden we Ryan het meest oké.

Mijn dochter haar naam had ik al jaren in mijn hoofd zitten. Ooit keek ik naar de soap As the world turns en daar kwam een personage Lily voorbij. Ik was opslag verliefd op de naam Lily. Mijn moeder wordt Roos genoemd en ik wilde dat altijd als tweede naam. Maar toen ik dus echt een dochter kreeg vond ik Roos niet zo passen. Mijn schoonmoeder wordt toevallig Rosa genoemd. Twee oma’s delen de zelfde bloem als naam. Een mooie compromis was Rose. Dit paste niet alleen beter bij Lily maar ook net niet de naam van 1 van de 2 oma’s. Kan je er ook niet 1tje beledigen. En zo ontstond de naam Lily-Rose als voornaam. Hannah Michaela zijn haar andere namen vernoemd naar twee overgroot oma’s. Hannah is een afkorting van Johanna.

Nu weet je hoe ik de namen van mijn kinderen heb bedacht.

Hoe kies je de juiste naam voor je kind?

Lees ook eens: Hoe kan je een kind leren wat te doen in gevaarlijke situaties.

Als je nog geen naam hebt voor je kind heb je hopelijk wat aan dit bericht gehad. Ik ben benieuwd naar jou verhaal over de gekozen naam van je kind? Wat was voor jou en je partner belangrijke criteria voor het kiezen van de naam?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pin It on Pinterest

Share This