7 In mama verhalen/ Persoonlijk/ Tips

Hoe kan je een kind leren wat te doen in gevaarlijke situaties.

Hoe kan je een kind leren wat te doen in gevaarlijke situaties. BMelloW.nl.

Hoe kan je een kind leren wat te doen in gevaarlijke situaties. Die vraag stelde ik mij zelf. Na aanleiding van al het slechte nieuws van de laatste tijd, zette het mij aan het denken. Hoe kan ik de kans verkleinen dat mijn kind in een gevaarlijke situatie terecht komt? Is of zijn er wel manieren om de kans te verkleinen? En terwijl ik mijzelf deze vraag stelde kreeg ik meteen al een aantal antwoorden. Hoe kan je een kind leren wat te doen in gevaarlijke situaties. Vandaag ga ik je mijn tips meegeven.

Het kan je niet ontgaan zijn in het nieuws. Twee meisjes vermoord. En als moeder van 3 kinderen doet me dit soort nieuws erg veel verdriet. Een spoor van angst ging er door mij heen. Nu ik er een dochter bij heb, zet dit soort nieuws me nog meer aan het denken. Natuurlijk maak ik me ook zorgen om mijn jongens. Ook jongens overkomt dit soort verschrikking. Maar het feit blijft dat meisjes toch vaker het doelwit zijn.

Een vriendin verteld mij ooit iets wat zij doet met haar kinderen. En eigenlijk heb ik dat nooit gedaan. Maar met alles wat er gaande is in de wereld die met de dag verknipt lijkt te zijn, wil ik mijn kinderen zo goed mogelijk voorbereiden. Ik ben me eens goed gaan verdiepen wat ik zelf er aan kan doen. Hoe kan je een kind leren wat te doen in gevaarlijke situaties. 

Natuurlijk zijn er genoeg gevaarlijke situaties waar je je kind over kan leren. Maar vandaag gaan mijn tips over hoe je kind uit handen kan blijven van mensen met verkeerde bedoelingen. Hoe je een gevaarlijke situatie kan verkleinen of voorkomen.

#1 Geen namen

Geef je kind geen tas, shirt of wat dan ook waar de naam duidelijk op staat. Als een vreemde naar je kind toe loopt en je vriendelijk groet met zijn/ haar naam. Is een kind al veel makkelijker om te praten. De vreemde weet immers mijn naam. Dan moet die vreemde mij wel kennen. Zeker bij kleine kinderen is dit een makkelijke manier om ze voor je te winnen. Die kunnen vaak nog niet verder denken. Dus hoe leuk die shirts en  tassen met namen er op ook zijn. Iedereen weet de naam van je kind. Ook met mensen die kwaad in de zin hebben. Wil je een kind voor je winnen met een naam weten sta je al een stap voor.

#2 Niet met vreemden mee gaan

Eigenlijk leren we dit ons kinderen vaak al vanaf dat ze klein zijn. En dat is goed. Nooit met een vreemden mee naar huis, auto of caravan. Of waar de vreemde je dan ook mee naar toe wilt hebben. Niet voor welk excuus in de boek dan ook. Hoe mooi het soms ook klinkt. Vertel je kind maar dat niet iedereen goed is en sommige mensen stout zijn en kindjes leuk vinden en graag mee naar huis nemen. Wat ze daar precies doen met kinderen hoef je zeker bij kleine kinderen niet te vertellen. Vaak is zeggen dat ze papa en mama mogelijk niet meer terug zien al genoeg reden.

#3 Samen uit samen thuis

Als je kind net begint met stappen is dit toch wel een gouden regel om ze mee te geven. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen. Voorkom gevaarlijke situaties. Zoek geen ruzie en als een omgeving grimmig wordt ga dan weg. Zelfs nu nog als ik uit ga en keurig met de fiets of taxi naar huis ga stuur ik mijn vrienden een berichtje als ik thuis ben. En hun ook mij. Toch de bevestiging dat je thuis bent gekomen. Wel zo fijn.

#4 Geen geheimen.

Leer je kind dat het hebben van geheimen niet nodig is. En als een volwassenen vraagt om iets geheim te houden je kind het altijd tegen je moet zeggen. Wat de reden voor het geheimhouden ook is. Wat de gevolgen ook zullen zijn voor het verklappen van een geheim. Bij grotere kinderen kan je het wat meer uitleggen. Maar bij kleine kinderen is dit vaak al voldoende. Mocht er iemand nare dingen met je kind doen dan wordt er vaak gezegd dat het hun geheimpje is en dat niemand dat hoort te weten. Als papa en mama het te weten komen dan gaan zo dood. Dit soort praat hebben mensen met nare bedoelingen. 

Als je kind je een geheim verteld dat over een vorm van mishandeling gaat dan is het kwaad al geschiet. Maar door het toch te vertellen voorkom je meer. Andere kinderen zijn daar ook gebaad bij als zo iemand niet meer rond loopt. Zo voorkom je dat andere kinderen in een gevaarlijke situatie komt met de persoon in kwestie.

#5 Leer je kind wat wel en niet mag aan je lichaam.

Mijn kinderen heb ik vanaf dat ze het ook maar kunnen begrijpen geleerd over hun lichaam. Er wordt hier in huis nog steeds met iedereen gedoucht. Broers met hun zusje, maar ook ik en mijn vriend met een van de kinderen. Ik wil dat er geen schaamte is onderling. En ook al zal mijn oudste van bijna twaalf binnenkort dit niet meer willen. Dat is dan zijn keuzen en dat respecteer ik dan ook.

Maar doordat we met elkaar douchen is geen lichaam vreemd. Zo leer ik hun dat niemand het recht heeft om aan jouw lichaam te zitten. Maar vooral de gebieden rond je geslachtsdeel, billen en later voor mijn dochter haar borsten. Ik leer ze dat wanneer iemand daar aan zit ze dat meteen tegen mij moeten zeggen. Zeker als een volwassenen daar aan zit. Mijn zoons zijn oud genoeg om zichzelf te wassen en ik was ze dan ook niet meer. Hoogstens hun rug. Hun zusje mogen ze van mij ook niet wassen op die plekken. Zo klein als ze is, ze kan het al zelf. En papa en mama doen de rest als het nodig is.

Ook leer ik ze dat anderen buiten ons gezin ook geen bekende het recht heeft om met je te douchen. (Als je kind een vriend of vriendin krijgt dan veranderen een aantal verhalen, maar dan is het ook de hoogste tijd om het sex gesprek al te hebben gevoerd.) Trek voor niemand je kleding uit. Maak geen foto’s en of video opnames van je naakte lichaam. Ook niet voor iemand waar je verliefd op bent. Raak nooit iemand zijn of haar lichaam aan. Ook niet als ze het vragen. Kom het mij dan meteen vertellen. Als iemand ook maar iets van dit aan je vraagt. Vandaar het geen geheimen hebben.

#6 Wees als ouder aanwezig en betrokken.

Als jij als ouder je taken uit handen geeft aan anderen, vergroot je de kansen. Daarmee bedoel ik niet dat je kind niet naar de opvang mag. Maar als jij als ouder nooit aanwezig bent,altijd aan het werk dan zien mensen met foute bedoelingen dat ook. Mensen die kwaad in de zin hebben staan vaak in direct contact met je kind. Door niet of nauwelijks betrokken te zijn in je kind zijn leven maak je het ze erg makkelijk. “Ik breng je kind na voetbal training wel naar huis.” Dit kan natuurlijk niets betekenen. Maar iemand met kwaad in de zin grijpt dan zijn kans. Door je gezicht regelmatig bij verenigingen te laten zien, en actief er bij betrokken te zijn, verklein je de kansen dat je kind in een gevaarlijke situatie terecht komt met mensen uit de vereniging.

Hoe kan je een kind leren wat te doen in gevaarlijke situaties. vastgeketend BMelloW.nl

Hoe kan je een kind leren wat te doen in gevaarlijke situaties.

#7 Respecteer de grenzen van je kind.

Laat je kind zelf ook zijn of haar grenzen aan geven. Wilt je kind geen kusje even. Dat is oké. Een hand mag ook. Dwing je een kind toch een kusje te geven dan leer je een kind eigenlijk dat het oké is om grenzen over te gaan. Dat een volwassenen geen respect hoeft te hebben voor de grenzen die een kind aangeeft. Als iemand met kwade bedoelingen die grenzen dan over gaat zal een kind dan ook niet vreemd vinden. De kans dat een kind je het dan verteld als er iets naars gebeurt is zal dan ook niet zo groot zijn.

Als een kind zich niet goed voelt bij een bepaald persoon dan moet een kind dat tegen je kunnen zeggen. Accepteer dat dan ook als ouder. Dwing het kind dan niet om bij die persoon te zijn. Zeker niet alleen. Nogmaals respecteer de grenzen van je kind. Als jij het niet doet, zal een ander het ook niet hoeven te doen.

# 8 Vertrouw op je gevoel.

Zo zaten mijn jongens op een opvang. Niks mis mee geweldig personeel. Maar er was een invaller waarvan mijn haren overeind gingen staan. Waarom dat gebeurde geen idee. Hij was vriendelijk, betrokken en gezellig met de kinderen. Tja dat laatste was het nu net. Achter af bleek mijn gevoel over hem terecht te zijn geweest. Hij bleek een goeie vriend te zijn van de beruchte Amsterdamse tucht zaak Robbert M. Hier in Amsterdam en omgeving heeft deze man flink wat schade aan gericht. Er zijn toen meerdere verdachten aangehouden. Waaronder die inval kracht.

Wil je hier meer over lezen: Waarom kinderopvang voor mij geen optie is.

Wat ik dus duidelijk wil maken vertrouw op je gut. Meestal heb je gelijk. Ook al weet je niet meteen waarom. En dan kom ik weer terug op #7 je kind kan dit ook hebben een gevoel” een gut feeling. Vertrouw dan ook op hun als ze dit aangeven.

#9 Paswoord

Dit is waar ik het eerder over had. Een vriendin vertelde mij dat zij dit had afgesproken met haar kinderen. Wat houdt dit in. Als je kinderen onverwachts door iemand anders dan de afgesproken persoon wordt opgehaald dan moet die persoon een wachtwoord weten. Weet de persoon in kwestie het wachtwoord niet. Dan ga je als kind niet mee. Hoe goed je de persoon ook kent. Spreek dan ook met je kinderen een wachtwoord af. Eentje die ze kunnen onthouden maar niet zo simpel is dat iemand met verkeerde intenties het kan raden. Is het wachtwoord een keer gebruikt verander het dan ook weer. Een wachtwoord kan anders bewust of onbewust doorverteld worden. Leer je kind ook dat ze het wachtwoord nooit mogen doorvertellen. Met een wachtwoord voorkom je dat je kind makkelijk naar een andere locatie wordt mee genomen en in een gevaarlijke situatie terecht komt.

# 10 Vergeet je manieren.

Huh, wat, vergeet je manieren. Ja als je kind toch na alle bovenstaande tips toch gegrepen wordt. Dan hoeft je kind geen manieren meer te hebben. Schop, bijt, sla schreeuw, scheld wat dan ook. Alles om de aandacht op je gericht te krijgen van anderen.

# 11 Als je papa of mama kwijt bent.

Ik heb mijn kinderen geleerd wat ze moeten doen als ze mij kwijt raken in een winkel, shoppingmall, pretpark of welke plek dan ook. Zodra je kind zich goed duidelijk kan maken, dan hoef je niet meer continu het handje vast te houden. Op drukke plekken kan je je kind dan makkelijker kwijt raken. Door ze te leren wat ze moeten doen zorgt het er voor dat ze niet in paniek raken als ze je even niet zien. Maar zorg je er ook voor dat je minder makkelijk in verkeerde handen valt.

Zo heb ik ze geleerd dat ze naar een mama en of papa kunnen gaan die daar met kinderen is. Maar liever ga je in een winkel naar de kassa en geef je daar aan dat je mama of wie dan ook kwijt bent. Verlaat als kind nooit de winkel. Doe dit als ouder ook niet. Leer om in de winkel te blijven. Dit geld voor elke plek waar je bent. Verlaat niet het gebied. Is er geen kassa ga dan naar een werknemer. Op drukke plaatsen vertel ik mijn kinderen altijd, “kijk dit is een medewerker, zo en zo kan je die herkennen, daar moet je naar toe als er wat is.” Ook geef ik vaak een plek aan waar ze naar toe kunnen gaan mochten ze mij niet meer zien.

Hoe kan je een kind leren wat te doen in gevaarlijke situaties.

Omdat ik zo nu en dan met het openbaar vervoer ga heb ik ze daar ook lessen over mee gegeven. (Ook deze herhaal ik net als nummer 1 tot en met nu regelmatig met ze.) Mochten ze te laat in of uit stappen waardoor het vervoersmiddel weg is gegaan zonder mij. Dan stappen ze op het eerst volgende halte uit. En daar blijven ze wachten. Geen paniek. Al duurt het tien minuten, Onthoud mama komt naar je toe. Blijf wachten, wat anderen ook zeggen. Blijf wachten. Als ik in het voertuig stap en hun nog op de halte staan dan gelden de zelfde regels. Blijven wachten. Mama komt er aan. Niet weg gaan. Ook niet de volgende vervoersmiddel pakken om bij mij te komen.

Ga ook niet met iemand mee die je wilt helpen. Blijf echt waar je bent. Prent je kinderen dit echt in. Zo voorkom je dat iemand in de gelegenheid komt om je kind mee te nemen en een gevaarlijke situatie te creëren.

# 12 Ren weg

Als je kind het idee heeft dat een auto of wat dan ook ze volgt. Ren dan weg. En dan niet vooruit maar in de tegen gestelde richting. Een auto kan niet snel keren en dat kan je een voorsprong opleveren. Zelfs je leven redden.

#13 Live

Deze tip zag ik gisteren voorbij komen op Facebook. Erg goed vind ik deze tip. In een tijd waarin iedereen een mobiel heeft en sociale media een must is, is deze tipt een need to know. Verkeert je kind in een moeilijke of gevaarlijke situatie. Ga dan meteen live op sociale media. Dan ziet iedereen meteen wat er gebeurt en dan zal de dader makkelijk op te sporen zijn. Maak het ook duidelijk aan de dader. Mogelijk schrik je die persoon af.

#14 Leer je kind een paar trucjes

Leer je kind hoe het zich kan bevrijden uit iemand zijn handen. Weet je die zelf niet, een zelfverdedigingslessen en Google staan vol met tips.

Dit waren mijn tips voor jou en je kinderen. Hoe kan je een kind leren wat te doen in gevaarlijke situaties. Het is natuurlijk geen garantie dat je kind nooit in een gevaarlijk situatie terecht komt, er niks met je kind gebeurd maar met deze tips zal het de kansen wel verkleinen. Wees open en maak alles bespreekbaar wel op een manier dat past bij de leeftijd.  Maak de dingen bespreekbaar op een manier dat het je kind niet angstig maakt. Wees niet over bezorgt laat je kind wel kind zijn.

Tot slot wil ik er nog een ding aan toe voegen. Gisteren was op het nieuws het bericht dat ouders nu massaal tracking systemen kopen voor hun kinderen. Wat je hiermee niet moet vergeten dat het alleen maar valse hoop koopt. Het garandeert niet de veiligheid van je kind. En wil je wel elke seconde van de dag weten wat je kind doet?  Hiermee verklein je naar mijn mening het vertrouwen in elkaar. Leer je kind dat het laat weten waar het is. Da het belt als het later komt. Of van locatie veranderd. Maar met een tracking systeem leer je een kind geen verantwoording. En jij en ik zijn toch ook gewoon groot geworden zonder apparaten.

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips. Heb jij nog goeie tips voor mij en andere ouders? Gebruik je al een aantal van mijn tips? Ga je ze zelf ook gebruiken? Ik hoor het graag van je.

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Hoe kan je een kind leren wat te doen in gevaarlijke situaties.BMelloW.nl (1)

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Sylvia
  07/06/2017 at 21:01

  Ik heb een tijdje geleden hier ook een blog over geschreven. Met tips die vrouwen en meisjes vanaf sowieso 15 jaar horen te weten maar hoe jonge geleerd hoe beter natuurlijk! Dus mochten nog meer tips willen check even mijn blog

  • Reply
   BMelloW
   09/06/2017 at 08:11

   Goeie tips heb je inderdaad.

 • Reply
  Shirley
  07/06/2017 at 17:17

  Super goeie blog meis!

 • Reply
  Christa
  07/06/2017 at 12:34

  Heel erg fijn deze tips!
  Maar hoe ga je zo’n gesprek aan? Ga je daar gewoon voor zitten?

  • Reply
   BMelloW
   07/06/2017 at 17:24

   Dank je Christa. Toen de meisjes waren gevonden van de week kwamen de vragen vanzelf. Sommige tips gebruikte ik al en vertelde alleen nogmaals het belang van de tips. Ik denk dat je ook naar de leeftijd van je kind moet kijken. Wat begrijpen ze. Ik draai er niet om heen. Kinderen mogen best weten dat niet iedereen de beste bedoelingen hebben. Wachtwoord en niet met vreemden mee gaan, en nog een aantal is wel iets wat je ze vanaf jongs af aan kan bijbrengen. Leg het op een kinderlijke manier uit. Over moord, verkrachting heb je het pas als ze de woorden ook echt begrijpen. Ik ben er echt voor gaan zitten.

 • Reply
  Marieke
  07/06/2017 at 10:29

  Goede tips! En een aantal gebruiken wij inderdaad ook al!

 • Leave a Reply