0 In mama verhalen/ Persoonlijk/ Tips

Hoe leer je een kind goed met geld om te gaan?

Hoe leer je een kind goed met geld om te gaan-BMelloW,nl

Hoe leer je je kind goed met geld om te gaan? Zodat ze als volwassenen verstandig met geld om gaan. En niet in financiële problemen komt. Lees hier alles over:

Geld het is en blijft een gevoelig onderwerp in de meesten gezinnen. Maar als ik 1 ding hebt geleerd is dat je niet vroeg genoeg kan beginnen met geld. Leer je kind de basis van geld zodat ze niet alleen de waarden er beter van zullen begrijpen. Maar ook hoe ze er mee om moeten gaan.

Als je de waarden van geld als kind al niet snapt. Hoe kan je later op eigen benen het dan wel weten. En geloof me ik heb het ook de harde les moeten leren. Nu weet ik wel beter. Maar doordat ik het weet kan ik je wel wat tips mee geven om eventueel jezelf maar ook je kind(eren) het te leren.

Zakgeld:

Hier ligt toch wel de basis. Het gaat er niet om hoeveel ze krijgen als ze het maar krijgen. Ik kan niet in jou portemonnee kijken. Ik ben geen voorstander van grote bedragen. Zo leren ze nog niet veel. Ik kon kinderen die kregen bijna dagelijks  €20,- mee naar school. Tja dit lijkt mij ook niet echt de juiste manier.

Maar wat dan wel? Begin bij een basis bedrag. Om het makkelijk te houden en als mooie uitgangspunt kan je zeggen de leeftijd is het geld bedrag. Kan je dit niet missen geef dan wat je wel kan missen. Wees je er wel bewust van dat ze dit elke maand horen te krijgen. Of je dit bedrag verdeeld en per week geef of alles per maand dat laat ik over aan jou. Hier in Nederland krijg je meestal per maand je salaris betaald. Zo leren ze wel het beste wat het inhoud om een maand met het geld te doen.

Welk geld bedrag krijgt jouw kind? En wat is de leeftijd van je kind?

Op welke leeftijd begin je met zakgeld?

Laat ik nu eerst even iets duidelijk maken. Ik heb het niet over het bedrag wat je misschien maandelijks voor ze weg spaart op de bank. Hiermee zou ik bij de geboorte al beginnen. Ik heb het echt over zakgeld. Het bedrag dat ze in hun handen krijgen. Ik zou zeggen zodra je kind in groep drie zit en een beetje begrijpt wat cijfers zijn en optellen en aftrekken. Dus ergens tussen 5 en 7 jaar.

Natuurlijk kan je eerder beginnen maar voor die tijd zullen ze nog niet bewust kunnen sparen. Wel krijgen ze mee dat ze niet alles zomaar krijgen. Daar moeten ze toch echt wat voor doen.

Op welke leeftijd begon jij met zakgeld even?

Wat geeft Nederland gemiddeld uit aan zakgeld?

Zoals ik al voorstelde om de leeftijd van je kind als uitgangspunt te nemen dan klopt dit ook wel met wat ongeveer gemiddeld wordt uitgegeven aan zakgeld.

Op de basisschool werkt deze methode. Je leeftijd is het zakgeld dat je per maand verdiend.

Op de middelbare school werkt deze methode toch anders in plaats van per maand krijgen ze het geld plus meer nu ongeveer per week. Ik vind dat best veel. Hoe denk jij daar over?

Wil je precies weten wat Nederland aan zakgeld uitgeeft klik dan hier.

Wat is de beste manier van sparen?

Ik zou zeggen maak 3 potjes. Maar zeker twee.

 • 1 potje om het zakgeld in te doen wat je meteen mag uitgeven.
 • 1 potje waarmee je moet sparen voor een groter doel. Laten we zeggen minimaal een jaar vast zetten. En zo nu en dan naar de bank brengen. Zo leren ze ook meteen waar geld naar toe kan gaan. En samen wegbrengen is een erg leuk iets. Mijn kinderen vinden het in ieder geval erg leuk.
 • 1 potje het derde potje is iets wat ik aan jou zelf overlaat. Ik raad het wel aan. Het derde potje is voor een goed doel. Waarom ik hier een voorstander van ben. Zo leer je een kind wat voor een ander over te hebben. En later moeten ze toch belasting betalen. Leren ze meteen dat wat je ook aan inkomsten hebt je het ook weer voor een deel mag inleveren. En dus verstandig is om hier wat voor opzij te zetten. Later als je eenmaal belasting gaan betalen is het belangrijk om dit voor jezelf een potje te maken. Genaamd belasting. Zeker als je als ZZP-er aan het werk bent.
Hoe leer je een kind goed met geld om te gaan-BMelloW,nl

Laat je kind zelf oude groenten potten beplakken. Dat maakt het sparen in hun zelf gemaakte spaarpot een stuk leuker.

Hoe te verdelen?

Als ik even uitgaan van een kind van 10 jaar. Dan krijgt hij € 10,- per maand.

Verdeel het geld gelijkmatig in de 2 a drie potjes. Nu kan je zeggen ik doe in alle drie de potjes even veel. Als dit zo goed uitkomt qua cijfers dan zou ik dit ook zeker doen. In het geval uit gaan van het bovenstaande. als je het gelijk verdeeld zou er in elk potje € 3,33333333 aan geld moeten. Dit is lastig te verdelen. Verdeel de potjes als volgende:

 •   zakgeld = € 3.30
 •  sparen = € 3,40
 •  goede doel = € 3,30

Sparen zou ik persoonlijk altijd het grootste geld bedrag laten zijn.

Regels rond zakgeld?

Persoonlijk zal ik toch wel een aantal regels maken rond de zakgeld. Een aantal regels en tips kunnen zijn:

 • Sparren doen met een doel.
 • Spaargeld staat vast voor minstens een jaar.
 • Of: Spaargeld mag alleen uitgegeven worden als het spaardoel is bereikt. En dan heb ik het niet over de zak knikkers maar echt wel iets groots.
 • Als je voor een goed doel spaart ga dan samen zitten om te bepalen waar jouw kind het aan wilt geven. Zo maak je ze bewust voor de goede doelen die er zijn. Een mooi moment om het geld aan een goed doel te geven is rond kerst. Maak er een kersttraditie van. The christmas spirit.
 • Spreek een vaste dag of datum af van uitbetalen.
 • Neem de tijd voor het uitbetalen. Maak er een feestje van. Laat ze zelf en bewust het geld verdelen. En uitleggen waar de potjes voor zijn en staan. Zo kunnen ze nooit vergeten waar het voor staat.

Dit is misschien wel de belangrijkste regels voor jou als ouder.

 • Geef je kind niet te veel. Spreek duidelijk af wat je kind kan verwachten wat jij als ouder voor ze koopt en waar ze toch echt voor moeten sparen. Kleding is toch iets waar je als ouder verantwoordelijk voor bent. Maar als je dochter die mooie armband er bij wilt mag je best nee zeggen. Dat kan je kind immers best van haar zakgeld kopen. Als ze ouder zijn zullen ze eerder vragen om die hippe schoenen. Best als je als ouder een paar schoenen geeft. Maar als je kind elke maand een nieuw paar wilt mogen ze daar best voor werken. Spreek dus duidelijk af wat er binnen hun zakgeld valt en wat jij als ouder bijdraagt.

Klusjes.

Als je graag wilt dat je kind wat in huis doet kan je dit middels een beloningssysteem doen. Hier kan je kleine geld bedragen tegen over stellen. Dit kan € 0,05 zijn voor de kleding in de was gooien. Zo leren ze al op jonge leeftijd dat je moet werken om aan je geld te komen. Dit zou ik wel los koppelen van het zakgeld. Eerder een bonus voor op hun zakgeld. Het potje waar ze dit verdiende geld in willen stoppen kan je ze zelf laten bepalen.

Werken:

Ja werken. Ik ben er een voorstander van je kind van jongs af aan te laten werken. Zodra ze 13 zijn mogen ze een kranten wijk en vanaf je 15de mag je al vakken vullen. Zo leren ze net als met klusjes dat je hard moet werken voor het kleine beetje geld. Wel zou ik met het salaris wat er nu binnen komt wel weer onder verdelen in de drie potjes. Wel kan je nu de potjes maken bij de bank zelf. Doe dit met je kind samen. Laat het geld automatisch elke maand op de bank verdeeld worden.

Nu hoor ik sommige van jullie al denken. Ja maar mijn kind heeft het te druk met school en sport. Persoonlijk vind ik het geen excuus. Al werkt je kind maar 4 uur per week. Het gaat om het idee. Hoe denk jij hier over?

Maar hoe leer je een kind wat budgetteren is en hoe ze hun financiën moeten doen?

Zodra je kind een jaar of 14/16 is zal ik je kind gaan betrekken bij het bepalen van het huishoud potje. Laat ze zien welke rekeningen er maandelijks betaald moeten worden. Maak hier geen geheim van. Zo leren ze dat er toch wel heel veel komt kijken bij een het runnen van een gezond financieel huishouden.

Waarom op deze leeftijd. Omdat dit de leeftijd is dat ze vaak bij economie leren over budgetteren. Door dit samen met ze te doen is dat een win win. Goed om hun school lessen thuis in de praktijk te brengen. Zo onthouden ze het beter. En is het ook de leeftijd dat je ze langzaam aan hier inzagen in mag doen. Belast ze niet met zware financiële problemen.

Wanneer stop je met het geven van zakgeld?

Zodra je kind fulltime werkt is toch echt wel de grens bereikt. Wat vind jij de juiste tijd om hier mee te stoppen?

Deze tips zullen je zeker helpen. Zo leer je je kind zijn verantwoordelijkheden te nemen als het om financiën gaat. Een garantie heb je nooit. Maar als je het juiste mee geeft is de kans groot dat ze later op eigen benen kunnen staan zonder domme financiële keuzes te maken. En als ze toch een financiële keuze maken weten ze in ieder geval wat voor gevolgen hun keuze zal hebben.

Hopelijk heb je wat aan mijn bericht. Heb jij nog handige tips en of opmerkingen dan hoor ik dat graag van je. Wat vindt jij van deze tips?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Hoe leer je een kind goed met geld om te gaan-BMelloW

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply