Hoe leer je een kind taal leuk te vinden. En dan heb ik het nu vooral over de Nederlandse taal. Een vak dat ik persoonlijk op school nooit zo leuk vond. En mijn oudste ondanks dat hij er erg goed in is ook niet leuk vind. Toch zijn er leuke spelletjes en opdrachtjes om je kind er geïnteresseerd in te maken. En te houden.

Het is vandaag Wereldalfabetiseringsdag. Elk jaar op 8 september wordt op deze dag aandacht geschonken over de gehele wereld aan analfabetisme.

Wat is een Analfabeet?

Een analfabeet is iemand die niet of onvoldoende kan lezen, spellen en schrijven.

Je hebt ook nog laaggeletterden. Deze mensen kunnen wel lezen en schrijven, maar niet voldoenden. Het functioneren in de samenleving gaat deze mensen moeilijk af.

Nederland telt 250.000 analfabeten en 1,3 miljoen laaggeletterden.

Onder laag geletterde heb je een groep die wel hun naam kan lezen en schrijven en simpele losse woorden. Maar daar blijft het dan vaak bij. Dit noem je functioneel analfabeet.

Zelfs onder jongeren komt functioneel analfabetisme nog veelvuldig voor. 10% van de 15-jarigen heeft grote moeite om bijvoorbeeld Pluk van de Petteflet te lezen.

Hoe leer je een kind taal leuk te vinden?

Om te voorkomen dat jouw kind taal niet leuk vind en het dus ook niet voldoende zal beheersen zijn er genoeg dingen die je zelf kan doen.

De nummer 1 tip om je kind geïnteresseerd te maken voor taal is lezen. Heel veel lezen. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. Als je veel leest ontwikkeld een kind een grote woordenschat. Bovendien helpt lezen om plezier te hebben in taal.

Het is niet voor niks dat er elk jaar het nationale voorleesontbijt wordt gehouden op diverse locaties in Nederland. Ook hier wordt het belang van (voor) lezen onder de aandacht gebracht.

Naast lezen zijn er ook heel veel leuke spelletjes zodat je kind taal leuk gaat vinden. Spelen en taal leren dat werkt toch het beste. Zo onthou je het veel beter.

Thuis hebben we een plank in de kast gereserveerd voor leer ondersteunend speelgoed en les materiaal. Ken jij het? Het is er voor veel verschillende vakken te krijgen. Dus als je kind moeite met een vak heeft kan je altijd genoeg hulp middelen inzetten. Maar vandaag ga ik het alleen over taal hulpmiddelen hebben.

Hulpmiddelen om je kind te helpen met taal zijn:

Locco:

Wie kent het nu niet. Vanaf een jaar of twee kan je kind hier al mee kennis maken. Zo leert je kind spelenderwijs over verschillende onderwerpen en vakken. Ik zweer bij Locco. En kinderen vinden het ook leuk om te doen

Voor als je niet weet wat Locco is, zal ik het even kort uitleggen. Je hebt drie verschillende dozen. Bambino Locco voor kinderen van 0-6 jaar. Mini Locco voor kinderen van 4- 8 jaar. Maxi Locco van 7 – 12 jaar. Bij elk doos kan je verschillende boekjes kopen die aansluiten bij de behoefte van je kind. Door elke vraag te beantwoorden moet er een vorm ontstaan. Als de vorm klopt dan heb je alles goed gemaakt. De vorm is je beloning. Klopt de vorm niet dan heb je ergens een fout gemaakt.

Ga ook eens op zoek naar losse boekjes er zijn er zo verschrikkelijk veel. Voor elke leeftijd is er wel een loco boekje te vinden.

Hulpmiddelen om je kind te helpen met taal zijn:

Ik zal een aantal erg leuke hulpmiddelen voor je opsommen.

Doeboeken.

Naast spelletjes zijn er ook heel veel doeboeken. Passen bij elke leeftijd en interesse. Wist je dat je ze zelfs voor de allerkleinste al hebt. Zelfs speciaal voor lezen. Zoals:

Oefenboeken:

Naast doeboeken heb je ook veel oefenboeken. Speciaal voor taal. Maar ook voor andere vakgebieden zijn er leuke oefenboekjes te krijgen.

Engels

Krijgt je kind al Engels op school of wil je het alvast een voorsprong geven. Ook hier zijn heel veel hulpmiddelen voor.:

Diverse talen:

Hoe leer je een kind taal leuk te vinden?

Hierboven heb ik een grote verzameling van diverse taal oefeningen genoemd om spelenderwijs je kind in taal te interesseren. Maar wat kan je naast lezen en speelmateriaal nog meer doen?

  • magneet letters. Je kan het als complete set kopen. Maar alleen de letters zijn al handig. Plak ze op je koelkast en maak er zinnen en woordjes mee. Doe dit spelende wijs en je kind zal steeds als het in de keuken komt andere woordjes gaan schrijven. Hier is het soms dikke pret met de letters. Vind je de letters niet mooi van kleur en een afbreuk doen aan je mooie keuken. Dan kan je de letters met spray verf in elk gewenste kleur spuiten.
  • Laat je kind de borden lezen die het onderweg tegen komt. Een leuke uitdaging. Vraag ze uit het niets om een woord te spellen, hakken en plakken.

Ik kan het niet genoeg benoemen. Lees met je kind van jongs af aan. En stop daar niet mee totdat ze zelf goed kunnen lezen. En dan nog is het soms leuk om samen te lezen.

Mijn kind vind lezen niet leuk. Wat nu?

Als al deze bovengenoemde speelgoed en tips nog niet werkt. Dan is het lastig. Maar niet onmogelijk. Mijn oudste verslind boeken. Daarin tegen moet mijn jongste zoon niet zo veel weten van lezen. Hij vindt het moeilijk. En alles wat moeilijk is begint hij liever niet aan. Toch heb ik hem aan het lezen gekregen. Niet altijd van harte. Maar hij moet van mij.

Tips om je kind aan het lezen te krijgen als echt niks meer helpt.

  • Verplicht om je kind 5 minuten per dag te lezen. Zodra dat goed gaat zonder morren kan je het steeds met 5 minuten op schroeven. Hier moeten ze minstens 15 minuten per dag lezen. En nee ik kom er niet altijd aan toe met ze. Maar het streven is er. En het gekke is vaak als ze eenmaal lezen dan zijn die 15 minuten sneller voorbij dan hun doorhebben.
  • Lees samen als je kind er nog moeite mee heeft.
  • Lees eerst een stuk tekst en laat daarna je kind dezelfde tekst lezen. Voor kinderen die moeite hebben met lezen kan dit helpen.

Taal het is een mooi vak.

Dat dit uit mijn mond komt is echt shocking. Als kind had ik al moeite met taal. Ik verafschuwde taal dan ook op school. Dyslexie zorgde vanaf dag 1 al voor een achterstand op school. Mijn redding is altijd geweest dat ik gek ben op lezen. Elke drie weken nam ik de maximaal te huren boeken mee uit de bibliotheek. Ik verslond ze.

Na mate ik ouder werd ben ik taal meer gaan waarderen. En zie ik de beauty er van in. En al bloggend verbeter ik mijn taal. Let ik ook meer op mijn taal. Al zal het met dyslexie nooit perfect worden.

De meeste oefen materiaal heb ik zelf thuis. Deze blog is geen betaalde blog. Wel kan ik een vergoeding krijgen als je via mijn site een aankoop doet. Meer over weten klik dan hier.

Hoe leer je een kind taal leuk te vinden? Heb jij wat aan mijn tips? Of heb jij nog een tip voor mij en mijn lezers? Wist jij dat er zoveel verschillende actieve leermethodes te koop zijn voor kinderen en taal? Wat spreekt jou het meeste aan om aan te schaffen of juist niet?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pin It on Pinterest

Share This