Het is weer donderdag en dat betekend crea cross tijd. Tijd voor weer een nieuwe uitdaging van Ilse (Kreanimo.) Deze week is de uitdaging voor de tafel. Ik kon serieus niks bedenken. Op mijn tafel staat al kerst decoratie. En kon dit gebruiken maar ik wilde wat anders….

In het eerste jaar van mijn blog schreef ik regelmatig over een recept. Nu vrij weinig en daar wil ik wel weer verandering in brengen. Zo nu dan een recept is dat iets?

Hoe dan ook met de kerst wil je weer iets lekkers op tafel toveren. En voor het eerst heb ik echt geen idee. 

Omdat mijn jongste zoon een kerstdiner had gisteren kon ik zijn kerstdiner gebruiken. Bovendien is dit wel iets wat ik met speciale gelegenheden maakt.  Met kerst kook ik meestal een uitgebreide rijsttafel. En deze kip saté mag er dan ook niet aan ontbreken.

Lees ook eens: Kerst recepten

Kip saté ingrediënten: 

  • 500 kipfilet
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 4 eetlepels ketjap manis 
  • Limoensap van 1 limoen of 1 citroen
  • 1 theelepel knoflook poeder
  • 1 theelepel djahe (gemberpoeder)
  • 1 theelepel katoembar (korianderpoeder)
  • 1 theelepel djintan (komijn)
  • 1 theelepel galanga (laospoeder)
  • 1 theelepel gula djawa of donker bruinesuiker
  • 1 theelepel kokosolie of zonnebloemolie
  • Saté stokjes
  • Fruit uitjes (optioneel)

Lees ook eens: Soto ajam Indische kippensoep.

Kip saté recept: 

  • Voordat je begint doe je een aantal saté stokjes in water leggen. Dit zodat ze dadelijk minder snel in brand kunnen vliegen.  Maar ook om tijdens het rijgen splijten te voorkomen.
  • Om te beginnen maak je kleine stukjes (ongeveer 2 tot 4 cm) van de kip. Ik knip het altijd. Gaat een stuk sneller. 
  • In een kom plaats je nu alle ingrediënten. De olie doe ik er bij om de kans op aanbakken te verkleinen. De limoen of citroen zorgt er voor dat je kip lekker mals wordt. Als je de keuzen hebt kies dan wel voor limoen. Limoen smaakt lekkerder. 
  • Als je alles ingrediënten hebt gemengd kan de kip er bij. Meng de kip goed zodat de smaken er goed in kunnen trekken. 
  • Zet het nu afgedekt een uurtje of lager weg. Beste resultaat krijg je door het een dag weg te zetten. 
Indische kip saté recept. marineren en rijgen
Indische kip saté recept. marineren en rijgen

Kip saté rijgen

  • Rijg de kip op de stokjes. Ik doe 3 of vier blokjes kip op een stokje. 
  • Ga hier mee door totdat de kip op is. 

Opwarmen van de kip saté

  • Je kan het op de BBQ klaarmaken, grill plaat of in de oven. Doe je het in de oven dan moet je het niet te heet zetten. 150 graden. De tijd dat het nodig heeft totdat het gaar is ligt aan de dikte van de kip. In de oven kan de kip toch wel een half uur nodig hebben.
  • Is de kip klaar dan strooi je er wat gefruite uitjes over heen. En het is klaar voor consumptie.
Indische kip saté. Overheerlijk recept uit opa's tijd

Tip

  • De kip saté eet je meestal in de Indische keuken met  witte rijst of longtong. Eventueel met wat saté saus en kroepoek.
  • De saté saus kan je ook vervangen voor een beetje ketjap. Doe de ketjap manis in een apart bakje met een fijn gehakte rode peper of rawit er doorheen. 

Eet smakelijk of zoals we dat op zijn bahasa Indonesia zeggen…. selamat makan.

Wat staat er bij jullie op het kerstmenu?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Deze crea- cross is bedacht door Ilse van Kreanimo vergeet dan ook niet om bij haar te kijken. Ilse maakte een eenvoudige theelichthouder. En neem een kijkje bij Natasha van Mama duizendpoot. Natascha maakte een bestekzakje.

Denk je dit lijkt mij wel wat die crea- cross, je kan altijd mee doen. Drop eventueel een link van de opdracht in de onderstaande link. Of gebruik #creacross op je sociale media zodat wij kunnen zien dat je mee doet. In het nieuwe jaar gaan wij gezellig verder met crea cross. Wel gaat er het een en andere veranderen. Zowel voor jou als blogger hebben we een super leuk concept bedacht maar ook voor jou als lezer zonder blog. Voor meer info ga dan naar…. Crea cross 2019, waarom je mee moet doen.