Mensen die kinderen hebben die anders zijn, of zelf anders zijn laat ik aan het woord. Het anders zijn kan van alles zijn. Van hoogbegaafd tot een zeldzame ziekte. Met deze rubriek hoop ik op meer begrip en op steun. Een herkenning in het verhaal, het anders zijn. Vandaag lees je het verhaal van Lisette over hoogbegaafdheid.

In mijn rubriek mijn kind is anders liet ik steeds iemand aan het woord. Over anders zijn. Lisette haar verhaal bestaat uit twee delen. Nu het tweede deel. 

Deel 2.

Ik ben dus Lisette, 32 jaar, en heb drie kinderen. In mijn vorige artikel op deze site vertelde ik al over mijn eigen hoogbegaafdheid, hoe dit is ontdekt, en hoe dat voor mij was. Inmiddels blijkt dat mijn oudste zoon ook hoogbegaafd is. Van mijn andere twee kinderen vermoeden we het, maar het is niet getest.

Misschien was hij hoogbegaafd?

Mijn zoon P. is dus hoogbegaafd. Het viel vanaf de peutertijd al op dat hij anders was. Hij speelde niet graag met andere kinderen, want alles moest op zijn manier. Al dacht ik toen nog dat dit aan mij lag, dat ik hem niet goed had opgevoed. De juf van de peuterspeelzaal, die een cursus over hoogbegaafde peuters had gevolgd, dacht echter wat anders. Misschien was hij hoogbegaafd?

Uiteraard had ik zelf kunnen bedenken dat hij hoogbegaafd was, vanwege mijn eigen voorgeschiedenis, maar in eerste instantie wilde ik er niet aan. Ik wilde het liefst gewoon een normaal kind. Al snel bleek P. op de peuterspeelzaal weinig aansluiting te hebben, hij vond de andere kinderen maar baby’s en maakte het liefst in zijn eentje moeilijke puzzels.

Basisschool

We hoopten en geloofden dat het op de basisschool beter zou gaan. Dat hij uitdaging zou krijgen en lekkerder in zijn vel zou komen te zitten, hij had namelijk een behoorlijk kort lontje. Zelf had hij ook hoge verwachtingen van de basisschool. Stom natuurlijk, als ik aan mijn eigen jeugd denk, maar ja. Ik dacht dat het in deze tijd wel anders zou zijn.

Al snel bleek echter dat school veel te traag voor hem ging. Hij had geen aansluiting in de klas. Hij ging onderpresteren: liet niet zien wat hij kon, en ging uitdaging uit de weg. Dit was veilig voor hem: zo kon hij geen fouten maken en paste hij beter in de groep. Hij werd er echter doodongelukkig van. En hoewel de juffen hem een engeltje vonden, gewoon, een gemiddeld kind, werd ik thuis gek van hem.

De test

Ik raapte de dossiers van peuterspeelzaal en consultatiebureau bijeen, en ging met school in gesprek. Zij besloten hierop een IQ-test te laten doen. De uitslag was voor mij geen verrassing: hij was hoogbegaafd. Op school veranderde er zeker wel wat, de juf ging hem anders bekijken en behandelen. Toch proberen uit te dagen, ook al vroeg hij hier zelf niet om. Hij bleek weldegelijk meer uitdaging nodig te hebben, en fleurde helemaal op.

Omgeving

Onze omgeving zag ook wel dat onze zoon hoogbegaafd was. Wel vroegen veel (vooral oudere) mensen zich af waarom hij per se getest moest worden, waarom hij een stempel nodig had. Ik kon echter goed uitleggen dat we hem hiermee beter konden begeleiden. Ook toen hij een klas ging overslaan was niemand verbaasd. Tegenwoordig gebeurt dit natuurlijk veel vaker: in zijn klas was hij niet de eerste, en ook in andere klassen waren al kinderen versneld. Er is veel meer bekend over hoogbegaafdheid, al rust er heus nog wel een taboe op.

Ons gezin

Voor ons als gezin was de uitslag alleen maar positief. We begrepen ons kind beter, en konden handvatten zoeken om hem goed te kunnen begeleiden. Toen ook de jongste twee kinderen trekjes van hoogbegaafdheid gingen vertonen, konden we hier veel makkelijker mee omgaan. We laten leeftijdsgrenzen op spelletjes, standaard biedtijden en geijkte opvoedmethoden los, en kijken naar wat onze kinderen nodig hebben. Dat werkt, al vindt de omgeving het soms gek. Bijvoorbeeld dat onze zoon van 10 pas om 21.30 uur naar bed gaat. Maar ja, hij heeft gewoon weinig slaap nodig!

Na de versnelling zit ons kind helemaal op zijn plek op school. Hij krijgt uitdagend werk, en is helemaal opgebloeid. Zelf weet hij heel goed dat hij hoogbegaafd is. Toen hij kleiner was hebben we uitgelegd dat hij ‘snelle hersenen’ heeft: hij begrijpt sommige dingen veel sneller dan andere kinderen, en is ze hierdoor soms stappen voor. Hij begrijpt nu ook waardoor het met andere kinderen niet altijd klikt, en ze elkaar niet altijd begrijpen. Op school is hier veel openheid over, iedereen mag zijn wie hij is.

Kortom: de diagnose hoogbegaafdheid heeft ons veel gebracht. In de blogs over hoogbegaafdheid op mijn website probeer ik uitleg te geven over dit onderwerp, en nog meer begrip te kweken. Want bij ons gaat het goed, veel andere hoogbegaafde kinderen worden niet gezien of begrepen, en helaas heerst bij veel ouders en leerkrachten ook nog onwetendheid.

Het is goed om te zien dat er in de afgelopen jaren zoveel veranderd is in de begeleiding van hoogbegaafde kinderen!

Dit was het verhaal van Lisette over hoogbegaafdheid.

Bedankt Lisette voor je verhaal. Ik denk dat het voor jou kinderen echt veel scheelt dat jij zelf ook hoogbegaafd bent en hun dus beter begrijpt. Hierdoor kan je ook betere handvatten aanbieden aan hun. Mooi om te lezen dat het bij jullie in het gezin zo goed gaat. En een stempel krijgen rust ook veel misverstanden op. Vaak maakt een stempel het voor jou en je omgeving makkelijker om je kind te begrijpen en er mee om te gaan.

Mijn kind is anders

Denk je na aanleiding van Lisette haar verhaal, Dit wil ik ook wel. Heb jij een kind dat anders is, of ben je zelf anders. Dan ben ik op zoek naar jouw en je verhaal. Ga naar ik zoek jou en lees daar voor meer informatie. Of stuur een email naar bmellowblog@gmail.com onder vermelding mijn kind is anders. Ondanks dat ik er niet meer elke week op een vaste dag een verhaal over plaats mag je altijd je verhaal insturen. 

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pinnen op Pinterest? Gebruik dan AUB de onderstaande ↓ afbeelding:

getekend boek aar landschap en water uit komt Mijn kind is anders. Het verhaal van Lisette over hoogbegaafdheid. deel 2

Pin It on Pinterest

Share This