Kinderziekten en hoe nu verder? Weet jij welke kinderziektes er allemaal zijn en wat de daarbij behorende symptomen zijn. Weet jij hoe je de ziektes het beste kan doorstaan. Uiteindelijk moet je kind aan veel kinderziektes geloven. En sommige zijn vervelender dan andere. Kortom kinderziekten en hoe nu verder.

Het is de laatste weken een echte ziekenboeg in huis. Het nadeel van 3 kinderen is toch wel dat ze elkaar constant aansteken. Buikgriep, gewone griep. Het houd niet op. De meeste kinderziekten zijn in dit huis allang het revue gepasseerd. Maar met een dochter er bij, zou het zo maar weer van voor af aan kunnen beginnen. Zij heeft tot nu toe nog geen kinderziekten gehad. Ik bedacht me wat zijn de kinderziekten eigenlijk en wat zijn de symptomen. Wat kan ik het beste doen bij welke ziekten. Terwijl ik dat uitzocht bedacht ik me waarom schrijf ik er geen blog over. Mijn bevindingen met jou delen. Een soort van handige overzicht voor als jij er mee te maken krijgt.

Lees ook eens; Help mama is ziek

Wat is een kinderziekten?

Kinderziekten zijn het gevolg van een besmetting met een virus of bacterie.

Bacteriële kinderziekten zijn:

 • kinkhoest
 • roodvonk
 • hersenvlies ontsteking

Virale kinderziekten zijn:

 • bof
 • rode hond
 • waterpokken
 • mazelen
 • vijfde ziekte
 • zesde ziekte

Tegen bacteriële infecties kan je antibiotica gebruiken als geneesmiddel. Maar bij een virus ligt dit toch heel anders. Tegen de meeste virale kinderziekten worden onze kinderen ingeënt. Door kinderen preventief te inenten komen veel kinderziekten nauwelijks nog voor of in en afgezwakte maten. De kinderen ondervinden dan “weinig” klachten.

Belangrijk om te weten over kinderziekten:

Het belangrijkste is dat je kind goed blijft drinken als het ziek is. Als je kind niet of weinig drinkt of het benauwd heeft raadpleeg dan altijd een arts. Bij een stoornis in het bewustzijn bel dan direct 112.

Kinderziekten zijn erg besmettelijk. Vertel het dan ook altijd aan je omgeving. Sommige kinderziekten kunnen gevaarlijke gevolgen hebben bij volwassenen als ze het als kind niet hebben gehad. Laat dus gerust zieke kinderen met elkaar spelen. Het is beter om de kinderziekten in je jongen jaren te krijgen.

Kinderziektes en de daarbij behorende symptomen en oplossingen zijn:

Bacteriële kinderziekten:

 • Kinkhoest.

Kinkhoest is zeer besmettelijk. Een longontsteking kan het gevolg zijn. Het begint vaak met griep verschijnselen. Loopneus, lichte verhoging en hoesten. Het hoesten wordt steeds erger en maakt een gierend geluid. Braken en benauwdheid kan door het hoesten ontstaan. Tussen de hoestbuien door lijkt het kind nergens last van te hebben. Bij jonge kinderen kan door het hoesten een zuurstofgebrek ontstaan. Jonge kinderen met kinkhoest moeten daardoor altijd in het ziekenhuis worden opgenomen.

 • Roodvonk.

Roodvonk geeft snel koorts, hevige keel- en hoofdpijn. Keelamandelen en halsklier voelen pijnlijk aan. Braken en stuipen kunnen het gevolg zijn. Een duidelijke kenmerk van roodvonk is een donkerrode tong met vlekjes op de gehemelte. De uitslag breidt zich uit over het lichaam. Maar gek genoeg niet om de mond. Na een week zijn de verschijnselen vaak over. Handpalmen en voetzolen zullen vervellen. Houd de benauwdheid, keel en andere pijntjes aanhouden raadpleeg dan de dokter.

 • Hersenvliesontsteking.

Hersenvliesontsteking is te herkennen aan ineens heel erg ziek zijn. Hoge koorts, stijve nek, slecht drinken, huilen, grauw zien, suf, braken en stuipen. Klagen over hoofdpijn en overgevoelig voor licht. Aanraken doet pijn. Kin kan niet op de borst en benen buigen doet erg veel pijn. Bij twijfel ga naar je arts. Kan de kin niet op de borst zonder de benen in te trekken, bel dan direct 112. Hersenvliesontsteking kan erg gevaarlijk zijn.

Virale kinderziekten:

 • De bof.

Bij de bof doet kauwen pijn. Heeft het last van hoofdpijn, buikpijn en lichte koorts. Ook heeft het kind geen eetlust. Bij de bof zijn de klieren rond de oren opgezwollen. Laat je kind voldoende drinken. Kauwen doet pijn dus zorg voor zacht of vloeibaar eten. IJs of ijsblokjes verzachten de pijn. Zuur eten en drinken verergerd de pijn. Zolang je kind last heeft van opgezwollen klieren mag het niet naar buiten.  Bij koorts langer dan drie dagen, hoofdpijn, braken en pijn in de nek neem dan contact op met de huisarts.

 • Rode hond

Meestal zijn kinderen niet echt ziek. Wat rode vlekjes en mogelijk een beetje verkouden. Soms lichte koorts of opgezwollen lymfeklieren. De vlekjes komen heel snel maar zijn na een aantal dagen vaak weer over. De virus tijd loopt van 10 dagen voor de uitbraak tot 7 dagen daarna. De rode hond kan gevaarlijk zijn voor de foetus van een zwangere vrouw. Heb je de ziekte als kind nooit gehad of ben je nooit ingeënt, zoek dan contact met je huisarts als je zwanger bent en mogelijk besmet bent. Meer hier over weten. Klik dan hier voor meer informatie.

 • Waterpokken.

Waterpokken beginnen als vlekjes die blaasjes worden. Het is vooral een erg vervelende kinderziekten. Bij hoge koorts en keelpijn raadpleeg dan de huisarts. Ken je iemand in je omgeving met waterpokken en heeft je kind geen verminderde weerstand laat ze dan vooral bij elkaar komen en spelen. Voor vooral volwassen mannen die deze ziekten nooit gehad heeft kan het nare gevolgen hebben als ze later besmet worden. De blaasjes kunnen nogal jeuken. Menthol gel of menthol poeder kan verlichting geven bij jeuk. Ook las ik laatst op iemand zijn blog dat zij Sudo creme gebruikte om de jeuk te verzachten. Of het werkt geen idee, kwaad kan het in ieder geval niet. Zorg dat de nagels kort zijn om bij krabben ontstekingen te voorkomen.

 • Mazelen.

Mazelen begint met hoge koorts, verkoudheid, ontstoken ogen en hoesten. Binnen een aantal dagen ontstaan er blaasjes en uitslag over de hele lichaam. Midden oorontsteking, longontsteking en hersenvliesontsteking kan het gevolg zijn van de mazelen. Houd de koorts langer dan drie dagen aan of komt de koorts weer terug neem dan ook contact op met je huisarts.

 • Vijfde ziekten.

Deze ziekten begint met rode bultjes op de wangen. Daarna breiden deze zich snel uit over  het hele lichaam. Koorts komt hierbij vaak voor. De vlekken kunnen wegtrekken en een paar uur later weer terug zijn.

 • Zesde ziekten.

De zesde ziekten komt vooral bij kinderen tussen de 6 en 12 maanden voor. Het veroorzaakt hoge koorts. De verschijnselen lijken op die van de mazelen. De klieren zijn opgezwollen in de hals en achterhoofd. koortsstuipen kunnen voorkomen bij het plotseling stijgen van de temperatuur. De ziekten gaat na een aantal dagen vanzelf over.

Lees ook eens: Eerste hulp aan kinderen.

Koorts:

De kinderziekten gaan in de meeste gevallen na een aantal dagen vanzelf over. Als je kind koorts heeft kan je het kind troosten, comfortabel laten liggen of zitten. Een koude washand kan soms helpen de koorts onder controle te houden. Het allerbelangrijkste is dat je kind drinkt. Heeft het weinig energie om te eten een beetje bouillon laten drinken kan al helpen. Het zorgt voor wat smaak en het zout helpt het vocht vast te houden.

Koorts is een temperatuur boven de 38 graden. Een hoge koorts is een temperatuur boven de 40 graden. Bij hoge koorts dat langer dan drie dagen aanhoud altijd de dokter raadplegen.

Uitdrogingsverschijnselen:

To slot wil ik je nog voor een ding waarschuwen. Uitdrogingsverschijnselen. Hoe kleiner het lichaam hoe sneller je uitdroogt. Onthoud dat goed. Als je kind veel moet spugen en weinig wilt drinken hou je kind dan extra goed in de gaten. Huilt je kind zonder tranen of plas het weinig tot niks. Wordt je kind suf en reageert het niet meer zoals je dat gewend bent raadpleeg dan altijd je arts. Dit kunnen allemaal aanwijzingen zijn op een uitdroging.

Ik hoop je voldoende informatie te hebben gegeven over kinderziekten en wat je er aankan doen. De informatie heb ik onder anderen via de rode kruis en oranje kruis bij elkaar gezocht.

Houd je kind in de gaten. Laat het voldoende drinken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.Beterschap met je ziek kind. De meeste kinderziekten zijn met een paar dagen weer over. Het is even geduld hebben En de slapeloze nachten horen daar vaak bij. Vandaar succes.

Heb jij nog handige tips dan hoor ik ze graag. Heeft jouw kind(eren) al kinderziekten gehad? Zo ja welke? Hoe uiten zich dat en wat deed jij er aan om het op te lossen?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pinnen op Pinterest? Gebruik dan AUB de onderstaande ↓ afbeelding:

 

Alles wat je moet weten over kinderziekten

Pin It on Pinterest

Share This