Het is tijd voor weer een nieuwe Crea- cross uitdaging van Ilse (Kreanimo.) Deze week is het thema; slaapkamer. AL vrij snel wist ik wat ik wilde maken. Kussens voor in mijn dochter haar kamer. Een hoekje creëren waar zij lekker kan zitten terwijl ze een boekje “leest.” Deze super makkelijke kussens kan jij als beginner prima maken.

Helaas lukte het niet helemaal zoals ik het in mijn hoofd had. Ik moet duidelijk weer wat vaker achter de naaimachine en mij weer wat technieken eigen maken. Ik zit er zo weinig achter dat ik veel vergeten bent. Een kussen kreeg ik dan ook niet voor elkaar. Wat ik er mee wilde lukte mij niet. Uiteindelijk heb ik die kussen in de hoek gesmeten en ben ik deze maar gaan maken. Deze kussens zijn zo makkelijk. Voor een beginner is dit zeker te doen. Vroeger was dit op school een van de eerste opdrachten die ik moest maken.

Ik ben nog lang niet klaar met het leeshoekje van mijn dochter. Maar nu ik een begin hebt gemaakt heb ik wel de smaak te pakken. Nog zeker drie verschillende kussens wil ik maken. Waarvan een hele grote waar ze lekker op kan zitten. Deze zal ik uiteindelijk delen met jou. Maar voor nu deze super simpele kussens voor beginners.

Vorig jaar maakte ik ook een kussen geschikt voor een beginner. Toen was het ook voor mijn dochter haar kamer. Haar kamer werd opgeknapt. Maar voordat de verf goed en wel gedroogd was had mevrouw met stiften al haar muren en meubels vol zitten kliederen. Inmiddels durf ik het langzaam aan weer aan om het nogmaals op te knappen. De kleuren die ik toen hebt gebruikt vond ik uiteindelijk toch niet bij haar passen. Alles gaat wit worden. Met een leeshoekje vol bond gekleurde kussens. Hier en daar iets aan kleur. Maar merendeel wit. De kussens zijn alvast het begin.

Kussens maken voor beginners deel 2

Moeilijkheidsgraad:

★ ☆ ☆ ☆

Tijdsduur: > 30 minuten

Benodigdheden:

 • stof diverse kleuren en soorten
 • naaimachine
 • garen
 • schaar
 • vulling

Werkbeschrijving:

 • Als je een bestaande kussen hebt waar de hoes van af kan halen dan is dat makkelijk. Zo niet dan moet je de kussen opmeten. Heb je geen kussen alleen maar vulling. Dan moet je voor jezelf bedenken hoe groot je de kussen wilt hebben.
 • De kussens die ik hebt gemaakt heb ik alle drie op een andere manier gemaakt. Althans het begin.

De blauwe kussen.

 • Van een bestaande kussen heb ik de hoes gehaald. De maten op gemeten en dit uitgetekend.
 • Ik heb heel veel stof over. Zo lag dit stof al jaren in mijn kast. Ooit gekregen als tafelloper. Maar nooit gebruikt. Ik wilde er ooit iets mee maken al wist ik niet wat. Het stof vond ik zo mooi dat ik het altijd hebt gehouden.
 • De breedte van de tafelloper was precies genoeg om de kussen er uit te kunnen halen.
 • Uiteindelijk kon ik de loper door de helft vouwen. Een stukje kon ik er van de lengte af halen.
 • Doordat ik het stof hebt dubbel gevouwen hoef ik het aan 1 kant niet meer aan elkaar vast te maken.
 • Vouw de verkeerde kant naar buiten en stik 2 kanten vast.
 • De derde kant naai je tot ongeveer de helft dicht. Laat de opening groot genoeg om straks een kussen doorheen te kunnen halen.
 • Draai nu de binnenkant naar buiten. De mooie kant is nu naar buiten. Zorg dat de punten goed naar buiten worden geduwd.
 • Nu kan je de kussen er in worstelen.
 • De opening moet je nu met de hand dicht naaien.

De gekleurde kussen.

 • Voor deze kussen heb ik gebruik gemaakt van kleine stukjes stof. Ook heb ik hier gebruik gemaakt van losse vulling. Dit heb ik uit een oude kussen gehaald. Eentje die helemaal uit elkaar viel.
 • Echt gemeten heb ik deze kussen niet. Ik ben stroken van de stofjes aan elkaar gaan naaien. Wat je niet ziet op deze foto is dat de achterkant weer andere kleurtjes stof hebben. Fuchsia roze ruit en zacht roze bloemetjes. De rode ruit loopt nog een stuk door aan de andere kant.
 • Nadat ik meerdere stroken stof aan elkaar had, ben ik gaan kijken hoe ik het vierkant kon maken.
 • Van beide uiteinden ben ik uiteindelijk iets gaan afknippen.
 • De zijkanten moesten iets rechter geknipt worden.
 • Toen dat allemaal gedaan was kon ik net als bij de blauwe kussen twee delen vast naaien. De derde voor een deel.
 • Keer de kussen weer binnenste buiten.
 • Vergeet de puntjes niet zo ver mogelijk naar buiten te duwen.
 • Een gat waar je de vulling doorheen kan proppen. Dit keer hoeft het gat niet zo groot te zijn.
 • Naai nadat het voldoende gevuld is met de hand dicht.

Kussens maken voor beginners deel 2

Nadat ik de kussens af had gemaakt ging mijn dochter er meteen voor zitten. Missie geslaagd. 

De ronde kussen.

 • Om de ronding te kunnen maken heb ik de grootste bord gepakt die ik in huis heb. Deze ben ik eerst op papier uit gaan tekenen.
 • Knip het uit.
 • Twee stukken stof leg je op elkaar.
 • De uitgeknipte papier leg je hier op en knip je uit.
 • Controleer nog even of je cirkel mooi rond is geknipt.
 • Zo ja dan kan je deze delen aan elkaar vast maken.
 • De verkeerde kanten naar buiten.
 • De delen heb ik wel met spelden op elkaar vast gespeld. Iets wat ik met de andere twee kussens niet hebt gedaan. Maar een cirkel naaien is net iets lastiger. Verschuiven van het stof gebeurd makkelijke. En zal je minder snel opvallen als je bezig bent.
 • Ook hier weer een klein opening open laten.
 • Keer de goeie kant naar buiten.
 • Vul de kussen
 • naai de opening met de hand dicht.
 • Aan beide kanten van de kussen heb ik een knoop vast gemaakt. Dit door de naald van de ene kant naar de andere kant te steken. Trek het zo strak mogelijk aan. Zodat er een kuiltje ontstaat. Ik had de ronde kussen zo vol gepropt met vulling dat het best een uitdaging was.

Kussens maken voor beginners deel 2

Kussens maken voor beginners deel 2

De drie kussens zijn af.  Het begin van nog veel meer kussens. En wie weet het begin voor jou om nog veel meer leuke naai projecten te gaan beginnen.

In alle drie de kussens heb ik geen gebruik gemaakt van ritsen of andere manieren om het dicht te kunnen maken. Dit kan je uiteraard we wel in maken. Maar dan veranderd een super simpele kussen voor een beginner toch al weer naar een niveautje moeilijker. Bovendien vind ik het niet handig in de kamer van mijn dochter. Ze haalt de vulling er namelijk uit. Zijn de kussens vies dan gooi ik ze in zijn geheel in de was. 

Dit was het weer voor vandaag.De Kussens maken voor beginners deel 2 is af. Ik hoop dat je weer geïnspireerd bent.

Zo zie je maar, je hoeft geen wonder achter de naaimachine te zijn om dit te kunnen maken. Al deze kussens zijn gemaakt van stevig katoen. Dit is heerlijk om mee te werken. En zeker voor beginnende projecten perfect materiaal om mee te werken.

Zoals ik al aangaf is dit zit hoekje nog niet af. Met de tijd zal ik nog meer kussens delen. En uiteraard het eindresultaat.

Zit jij wel eens achter de naaimachine? Zo ja wat maak je het liefst. 

Veel knutsel plezier.

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Deze crea- cross is bedacht door Ilse van Kreanimo vergeet dan ook niet om bij haar te kijken wat zij heeft gemaakt met het thema. Vandaag is er ook een mede co host, neem je ook een kijkje bij mijn mama momenten. Natasha heeft weer iets heel erg leuks gemaakt. 

Denk je dit lijkt mij wel wat die crea- cross, je kan altijd mee doen. Drop eventueel een link van de opdracht in de onderstaande link. Of gebruik #creacross op je sociale media zodat wij kunnen zien dat je mee doet.

Link droppen en voorwaarde:

Pin It on Pinterest

Share This