Het nieuwe schooljaar is nog niet eens zo lang aan de gang en mijn jongens hebben al weer vakantie. Maar hoe gaat het nu met mijn oudste op school? De middelbare school en ADHD gaat dit wel samen? Deelde ik laatst nog mijn zorgen. Vandaag vertel ik je of ze terecht zijn of toch niet.

Met de start van dit schooljaar zijn er veel dingen voor mijn jongens veranderd. Als je mij al een tijdje volgt zal je wellicht weten wat dat is.

Eerder nam ik je al mee op de spannende reis die we doormaakte op zoek naar een middelbare school. Waar moet je op letten bij het maken van een middelbare school keuzen. En als je die eenmaal gemaakt hebt hoe dan verder.

De Puber:

En dan is het ineens zo ver de start van de middelbare school. Een nieuw avontuur. Het begin naar volwassenheid.

Was mijn oudste vorig jaar nog echt een kind. Dat is er nu toch wel snel vanaf aan het gaan. Met een stem die constant overslaat, pubergedrag zijn zijn hormonen nu flink op hol aan het slaan. Wilde ik hem eerst 1 keer per dag achter het behang plakken. Nu zou ik hem soms voor een groot deel van de dag er achter plakken.

Het loslaten vind ik bij hem niet zo moeilijk. Zijn typische puber gedrag daar heb ik het moeilijker mee. Grote mond, zo lui als het maar kan. Meer chagrijnig dan vrolijk. Oei!!! Ik krijg terug zoals ik zelf ook was. In tweevoud.

Karma is a bitch was toch de uitdrukking.

Mijn angsten:

Ik gaf laatst al aan dat ik me ook wel een beetje zorgen maak. Logisch daar ben je moeder voor.

Mijn ADHd- er die leeft soms zo in zijn eigen wereld dat hij het verkeer nauwelijks door heeft en slingert over de weg. Niet gek dat ik mijn hart vast houd voor hem in het verkeer. Een stapel blaadjes op de weg kan reden zijn voor hem om er al fietsend tegen aan te willen trappen. Het overige verkeer even helemaal vergeten. Gefocust op de stapel blaadjes.

Twee dagen nadat mijn zoon aan zijn nieuwe middelbare school avontuur was begonnen was er al weer iemand aangereden. Op een paar meter van zijn school vandaan. De weg van ons huis naar zijn school is een drukke weg die vanaf Amsterdam zuid tot aan Aalsmeer in bijna 1 rechte weg gaat. Met een drukke rotonde vlak naast zijn school.

De auto’s rijden naast de tram en metro baan. Met een aparte fietspad. Klinkt als een veilig iets. Is het niet dat de fietspad regelmatig wordt onderbroken door afslaande auto’s. De zicht hierop is vaak minimaal. Scooters rijden vaak achterlijk hard over het fietspad. Scholieren fietsen naast elkaar en slingeren ongecontroleerd over de fietspad.

Regelmatig gebeuren hier ongelukken. Vaak met dodelijke afloop. Ik laat hem gaan maar elke dag weer ben ik doodsbang. Al spreek ik dat niet naar hem uit. Iets met loslaten. En mijn angsten niet projecteren op mijn zoon.

Middelbare school en ADHD

Maar er was nog iets waar ik me zorgen om maak. Mijn zoon en zijn ADHD. Hoe gaat dat samen met zijn school. Op de basisschool had hij een regelmaat. Werd hij nog een beetje begeleid en in de gaten gehouden. Op de middelbare school is dat toch wel heel wat anders….

Elk uur een ander vak, klaslokaal, vele leraren en nieuwe leerlingen. Allemaal dingen die zijn ADHD niet ten goed komen. Nu moet hij het zelf doen. Is er niemand die zegt nu moet je dit en dat. Er wordt zelfstandigheid verwacht en dat is nu net iets wat voor hem erg moeilijk is. Dat wist ik al. Maar dat blijkt ook.

Het overzicht is hij helemaal kwijt. De grote hoeveelheid huiswerk is hem te veel. (Tja ik pleite op de basisschool niet voor niks voor huiswerk.) Gelukkig leven we in de digitale wereld en kan ik mee kijken in zijn rooster. Ook veranderingen krijg ik direct te zien. Cijfers maar ook zijn huiswerk. Met het laatste ben ik erg blij.

Zijn huiswerk schrijft hij nooit op in zijn agenda. Dus zonder het digitale hulpmiddel was hij verloren geweest. Samen met hem schrijf ik nu zijn huiswerk op in zijn agenda en maken we per week een plan van aanpak. Zonder dat ziet hij niet wat hij moet doen en hoe hij zijn tijd moet indelen.

Hij baalt van de grote hoeveelheid huiswerk. Dat frustreert hem enorm. Weinig tijd voor leuke dingen.

Ik hoop voor hem dat hij uiteindelijk de regelmaat er in te pakken krijgt. Het gaat inzien hoe hij moet leren. Maar ik ben bang dat ik hem hier de komende jaren in moet begeleiden.

Ondanks dat haalt hij goeie cijfers. Vooral voor taal en biologie. Wiskunde kost hem meer moeite. Maar deze mama was slecht in taal maar een kei in wiskunde. Al moet ik me zo nu en dan achter mijn oren krabben met hoe dat ook al weer ging. 

Havo of VWO:

Dit was nog even een twist puntje. Heeft hij voor zijn cito toetsen toch echt een VWO uitslag. De school wilde hem niet meer geven dat Havo. Iets wat ik oneerlijk vond. Waarom geen Havo/ VWO kans jaren? Maar de school was onvermurwbaar. “Havo dat is ons bindende advies”.  Ik had het er maar mee te doen.

Al vind ik het wel jammer dat hij zich niet kan bewijzen. Ik ben nu ergens wel blij. Havo is niet moeilijk voor hem qua leerstof. Maar nu heeft hij al moeite met het overzicht te bewaren. Met VWO zou dit nog veel moeilijker zijn voor hem.

Als ik kijk naar zijn ADHD en de Havo denk ik dat het best wel eens een goed advies kan zijn.

Sporten:

Mijn oudste was voor de zomervakantie gestopt met karate. Iets wat ik best wel zonde vind. Maar ja hij moet het doen. Nu sport hij naast gym nog maar 1 keer per week. Dit komt zijn ADHD niet te goede het sporten zorgde er voor dat hij zijn energie kwijt kan. En niet als een tikkende tijdbom rond loopt.

Sport heeft elk kind nodig maar hij….

Ik had met hem de afspraak gemaakt dat ik eerst zijn cijfers wilde zien en dat hij het goed genoeg op school moest doen alvorens hij weer op een sport mag. Zijn cijfers zijn ondanks alles goed. En dus hebben we afgesproken dat hij weer mag gaan sporten.

Hij wilt gaan free runnen. En laat deze les nu net gegeven worden in de sporthal naast zijn school. Van de week maar even kijken of er plek voor hem is. Dan heb ik hopelijk minder een gefrustreerde puber in mijn huis. En komt het hopelijk ook zijn school ten goede.

Hoe was het voor jou kind de eerst weken op de middelbare school? Heeft hou kind ADHD of ADD en hoe uitte zich dat bij jouw kind? Kan jij jouw eerste weken nog herinneren, zo ja hoe was dat voor jou? 

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pin It on Pinterest

Share This