Het is tijd voor weer een nieuwe Crea- cross uitdaging van Ilse (Kreanimo.) Deze week is het thema; mixed media. Ik zat echt met mijn handen in het haar dit keer. Help hoe pak ik dit aan…..

Mixed media ik maak het eigenlijk nooit. Het is niet dat ik het niet leuk vind om te maken. Het is meer dat ik er te weinig spullen voor in huis hebt. Dit ga ik ook niet aanschaffen. Ik heb er simpelweg de ruimte niet voor. Ik ben juist heel erg hard aan het opruimen en aan het opmaken van materialen. Zodat er overblijft wat ik echt graag gebruik. Overzichtelijk en geordend. Ik weet half niet meer wat ik in huis heb.

Lees ook eens: Mixed media. Gedichten op canvas.

Ik ging op zoek in mijn meuk mand met spullen die ik ooit wel eens zou kunnen gebruiken voor iets. Al zaten de meeste spullen er al erg lang in. Hmm. Gelukkig dacht ik deze keer aan deze mand, meestal vergeet ik deze.

Ik vond eigenlijk alles wat ik uiteindelijk ook zou gebruiken. Een canva doek van Winnie de Pooh om zelf te schilderen. Ligt er inmiddels al zeker 5 jaar. Als het niet langer is. Mooi deze kan als ondergrond dienen. Ook vond ik eer soort mini hoepel/ cirkel ( of hoe je het ook wilt noemen.) Zak met waterballonnen, oud fotolijstje, touw en een stuk tule. Weet je wat ik ga er een verjaardags- mixed media van maken. De mini hoepel ding zou ik omtoveren tot een krans. Maar dat liep anders.

Mixed media maken met kinderen.

Daar gaat mijn plan

De waterballonnen weigerde vast te plakken. Welke lijm dan ook. Zelfs niet met de lijmpistool. En terwijl ik dit type denk ik hmmm dubbelzijdig tape had waarschijnlijk wel gewerkt. Anyhow, Ik moest een plan snel bijstellen. Veel tijd had ik al niet. Begon zoals gewoonlijk weer te laat aan de uitdaging.

Uiteindelijk ben ik alles er op vast gaan lijmen zoals je op de foto ziet. Een uitgebreide uitleg hoe ik dit hebt gemaakt is nu denk ik niet nodig. Wel zal ik de belangrijkste dingen voor je opnoemen.

Moeilijkheidsgraad:

★ ☆ ☆ ☆

Tijdsduur: < 60 minuten

Benodigdheden:

 • canvas mag ook dik karton zijn
 • diverse materiaal zoals touw, hout, papier, knopen.
 • lijm
 • Gesso
 • grote kwast
 • kleine kwast
 • verf in gewenste kleur(en)

Werkbeschrijving:

Zoals ik al zei ik heb letterlijk oude meuk gebruikt. Kijk met je kind in huis wat weg kan. Een oud autootje zonder wielen bijvoorbeeld. Een pop zonder benen. Je kan het zo gek niet bedenken en je kan het gebruiken.

Voordat ik begin wil je je laten weten dat ik tijdens dit project veel werk met Gesso. Van alle mixed media benodigdheden is dit er toch echt wel eentje die je nodig hebt. Ben je hier niet mee bekend lees dan mijn blog over Gesso, hier leg ik je alles uit wat je moet weten over Gesso.

 • Als eerst ben ik de canvas gaan inspuiten met lijm. Dit kan ook met alles lijm en daarop ben ik een stuk stevig papier gaan plakken. Hiervoor kan je uiteraard alles gebruiken. Desnoods een krant of een tijdschrift. Achteraf had ik de canvas beter eerst kunnen bewerken met Gesso. Dit omdat de canvas erg rekbaar werd nadat ik de lijm er op deed. Gelukkig kwam het goed nadat de lijm droog was.
 • Meteen daarna ben ik het papier rondom af aan scheuren. Doordat het papier niet perfect goed vast zat gelijmd kon het lekker krullen aan de zijkant. Dit hielp ik nog een handje door het om te krullen. Met een schaar er langs maakte het nog wat lelijker. Ik wilde een ruwe oude look creëren met het papier.
 • Terwijl het nog aan het drogen was van de lijm ging ik er al overheen met Gesso. Lekker dik en niet al te netjes.
 • Goed laten drogen

Mixed media maken met kinderen

De opbouw

Nu de onderlaag goed droog is. Kon ik beginnen met de opbouw.

 • De stuk tule legde ik slordig zonder een duidelijk doel op het canvas.
 • Vervolgens ben ik de fotolijst er op gaan plakken.
 • Diverse printjes papier in stukken gaan scheuren en lelijk gaan maken.
 • Opplakken
 • en Gesso laag kon er weer overheen.
 • En weer laat je het goed drogen
 • Als alles goed droog is kon de rest er op geplakt worden. Behalve de teksten, die bewaarde ik voor het allerlaatste moment.
 • Als alles er op zit komt er weer een laag Gesso er op, en nog een. Tussen de lagen wel goed laten drogen.
 • Ik gebruikte best wel veel lagen Gesso dit is niet per se nodig. Maar ik wilde een lichte beetje gips- achtige tafereel maken. De kleuren van de spullen heel licht er door heen laten komen. Het is aan jouw hoe je het er uit wilt laten zien. Er is geen goed of fout. Lekker kliederen en experimenteren.

Mixed media maken met kinderen.

Puntjes op de i

 • Ik had twee stukjes gevonden van papier waar ik wilde gaan verwerken. Maar ik wilde het ophogen en verstevigen. Dit deed ik door de teksten op karton te plakken, uit te knippen en met nog meer karton er achter op te hogen.
 • De teksten schilderde ik in een dunnen laag Gesso. Zo ie je toch de tekst maar valt het meer in het geheel met de mixed media.
 • Alles zit er op en is erg licht bijna egaal wit. Nu moet er op de juiste plekken kleur komen om diepte aan te brengen in het geheel.
 • Ik besloot om de kleuren verf bruin en rood te pakken en samen met een beetje Gesso op een kleuren pallet te mengen. Met veel water totdat er een licht bruin iets wat roest kleur ontstaat. Deze ben ik gaan aanbrengen. Zo ontstaat er diepte en lijkt het geheel ouder. De niet al te gebruikelijke materialen, vormen zo een geheel.

Mixed media maken met kinderen.

Mixed media maken met kinderen.

Als je op het internet gaat zoeken naar mixed media dan zie je de mooiste creaties voorbij komen. De een nog mooier dan de ander. Jammer genoeg heb je voor dat soort creaties veel verschillende materialen nodig. Ik hoop je vandaag te hebben laten zien dat je met weinig materiaal en weinig geld toch je eigen mixed media kan maken. Zeker door het zo simpel te houden in de materialen kan je het zo goed met kinderen maken. Een leuk project in de klas of tijdens een kinderfeestje.

Ga met je kinderen naar buiten en struin in de rommel lades die we allemaal wel hebben. Wie weet wat je vind om te gebruiken.

Lees ook eens: Speelgoedkrans

Heb jij wel eens mixed media gemaakt? Zo ja wat? Of lijkt het je wat om een keer te maken? 

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter & Google+

Pinnen op Pinterest? Gebruik dan AUB de onderstaande ↓ afbeelding:

Mixed media maken met kinderen. Van oude spullen

 

Deze crea- cross is bedacht door Ilse van Kreanimo vergeet dan ook niet om bij haar te kijken wat zij heeft gemaakt met het thema. Vandaag is er ook een mede co host, neem je ook een kijkje bij mijn mama momenten. Natasha heeft weer iets heel erg leuks gemaakt. 

Denk je dit lijkt mij wel wat die crea- cross, je kan altijd mee doen. Drop eventueel een link van de opdracht in de onderstaande link.

Link droppen en voorwaarde:

Code: [inlinkz_linkup id=780912 mode=1]

Pin It on Pinterest

Share This