Wat is Mod podge?

Wat is Mod podge? Voor de mensen die het nog niet kennen zal ik in het kort uitleggen wat Mod podge is. Het is een techniek wat erg veelzijdig is en wat steeds meer wordt gebruikt. Mod podge is een lijm en vernis in 1. Het is zowel geschikt om te lijmen. Maar ook om een oppervlakte af te lakken en een beschermlaag te geven.

Mod Podge wordt verkocht in hobby winkels en online.  Bij de Action is het onder een andere naam te koop namelijk Crea podge. Het is dan ook meteen een stuk goedkoper. Ik vind het weinig verschil maken. Het voordeel van de Crea podge van de Action is naast dat het spot goedkoop is ook in een flesje zit waar het er uit druppelt en je dus heel gedoseerd te werk kan gaan. Wel is het een kleine fles en bij grotere projecten ben je er wel snel doorheen.

Mod podge is niet een goedkoop product maar zeker de moeite waard om in huis te hebben. Voor kleine klusjes zal je genoeg hebben aan een klein flesje. Bij grote klussen zoals meubels zal je een grote pot moeten nemen. Je wilt niet zonder te komen zitten als je met een project bezig bent.

Je hebt zo ontzettend veel verschillende Mod podge tegenwoordig. Ik zal er een aantal opnoemen. En er iets meer over vertellen.

Deze 3 geven een net iets anders glans als het droog is. De namen spreken eigenlijk al voor zich. Mod podge satin ligt eigenlijk tussen de glans en mat variant in qua glans. Dit zijn de klassiekers onder de Mod podge en worden ook het meest gebruikt.

Deze is speciaal voor textiel. Volgens de beschrijvingen kan je textiel op van alles vast lijmen. Ik heb er nog niet zo er veel mee gewerkt. En dus nog zoekende naar wat het allemaal kan. Te gebruiken als gewone Mod Podge maar dan is het met stukjes stof.  Zodra ik er meer over kan vertellen zal ik dit ook zeker doen.

Deze is speciaal voor puzzels. Heb je een mooie puzzel en wil je die als een mooi stukje kunst ophangen dan kan dat perfect met Puzzel Saver.

Naast de bovenstaande genoemde heb je nog veel meer verschillende varianten. Zo heb je ze met glitter er in. Of met een kleurtje.

Aangezien ik zelf alleen nog maar met de klassieke  Mod podge hebt gebruikt kan ik jullie niet vertellen over de overige producten dan wat de fabrikant aan geeft. Zodra ik meer kennis hebt opgedaan van 1 van de anderen  dan kom ik er op terug.

Welke Mod podge je ook kiest en welke spullen die daar bij horen de basis blijft altijd het zelfde, Je lijmt iets vast en als dat droog is kan je er meerdere lagen overheen aan brengen. Zo ontstaat er een vernis laag over de voorwerp. Als alles bij elkaar goed gedroogd is kan je de oppervlakte zelfs met water en zeep schoonmaken.  Je kan Mod podge op vrijwel elke ondergrond vast lijmen. Het belangrijkste is dat de ondergrond schoon, vetvrij en droog is. 

Hierboven zie je een paar van mijn projecten met Mod Podge. Kinderstoelen bewerkt met een plattegrond en stratenboekje. Kartonnen letters met stripboek. Telefoonhoesje met stripboeken. Sleutels met glitters, nagellak en papier.  Zo krijg je een idee wat er mogelijk is. Helaas heb ik niet van al mijn projecten foto’s gemaakt en zijn sommige al weer de deur uit. Ik denk dat je eerst moet beginnen met kleine projecten en je als je het aandurft kan je gerust een groter project proberen.

↓Pin afbeeldingen. Klaar om door jou een plekje op Pinterest te krijgen.↓

Mod Podge zelf maken:

Tot slot wil ik nog 1 ding met jullie over Mod podge. Je kan het ook zelf maken. Althans dat beweren veel mensen. Ik vind de boven genoemde producten zelf veel beter. Maar als je het toch wilt uitproberen dan ga ik je dat niet ontnemen.

Er zijn 2 formules om  Mod Podge zelf te maken.

Manier 1; 50% witte kinderlijm en 50% water mengen

Manier 2; 50% houtlijm en 50% water mengen.

Probeer het uit en kijk wat voor jou het beste werkt. Graag hoor ik je bevindingen hier over.

Wil je nog meer leren over Mod Podge of inspiratie. Dan is het boek Mod Podge Rocks van Amy Anderson echt iets voor jou. Zij is echt geweldig als het gaat om Mod Podge. Naast dit boek heeft zij ook haar eigen site. Mod Podge Rocks.

Lees ook eens: kerstballen maken met mod podge of deze lolly voor in de Kerstboom.  Klaar met de kerst? Kijk eens naar mijn gedicht op canvas. Pimp glazen potten om tot waxinelichthouder of pennenbak. Mijn laatste project. Mijn trots. Hoge hakken van stripboeken.

Hopelijk heb ik je wat kunnen leren over Mod Podge. Heb je nog vragen en of opmerkingen dan hoor ik dat graag van je? 

Wordt lid van mijn BMelloW facebook groep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

veel knutsel plezier,

Melanie

Hoi mijn naam is Melanie

Hoi mijn naam is Melanie

Welkom bij BMelloW. Voor de leukste, vaak simpel te maken DIY, knutsel ideeën. Diverse knutsel werk ideetjes voor kleine en grote creatievelingen.

Veel plezier.

Let’s get social

Vragen, opmerkingen of samenwerken?

3 + 5 =

Email:

bmellowblog@gmail.com

Lets get social

Pin It on Pinterest

Share This