Monopoly heeft vele uitvoeringen. Waarvan er een aantal net nieuw zijn uitgekomen. Ik mocht er eentje testen en vertel vandaag wat ik er van vind.

Monopoly wie kent dit spel niet. Het is bij mij in huis een van ons favoriete bord spellen. Elk jaar met kerst krijgen de kinderen op kerst avond een nieuw bordspel. Dit gebeurde al toen ik klein was. Er is dan ook een aardige verzameling bordspellen ontstaan. Vele zijn weg gegeven in de loop der jaren. Maar Monopoly is altijd gebleven.

Inmiddels heb ik drie verschillende uitvoeringen van de Monopoly classic. De eerste komt uit 1986 de tweede ergens rond 2000 en dan nu weer een nieuwe uitvoering. Zo leuk om te zien wat er in de loop der jaren aan veranderd is.

Zo ben ik de oude versie en de nieuwste naast elkaar gaan houden. Ik wilde wel eens zien wat er allemaal veranderd is. En voor mezelf de vraag beantwoorden die jij vast ook hebt. Waarom zou ik deze nieuwe classic kopen als ik er nog eentje hebt?

Wist jij dat er heel veel verschillende uitvoeringen zijn van Monopoly? Los dat er heel veel landen hun eigen bord hebben zijn er ook genoeg “Nederlandse” uitvoeringen te krijgen.

Monopoly uitvoeringen zijn:

Variaties op de klassieke uitvoering.

 • Wereldeditie: 
  Reis rond het speelbord terwijl je meest gewilde plekken ter wereld bezoekt. Betaal voor de stempels van de locaties waarop je eindigt en leg ze op je paspoort. Andere spelers betalen jou een vergoeding als ze eindigen op vakjes waarvan jij de stempels hebt. De eerste speler die z’n paspoort vol heeft wint!
 • Extreem Bankieren Het klassieke spel maar dan met een  betaalautomaat met touch-technologie. Spelers kunnen direct bezittingen kopen, huur innen of betalen en hun pasjes scannen.
 • Empire In het Monopoly Empire spel bouwen spelers hun eigen Empire door de bekendste merken ter wereld te kopen. Kies eerst je unieke merkpion en verplaats hem over het bord om aan je Empire te bouwen. Het spel is een race naar de top terwijl de spelers hun favoriete merken één voor één kopen om hun toren te vullen. Spelers die op jouw vakjes eindigen, betalen huur – hoe hoger je toren, des te meer huur je krijgt! Voor twee tot vier spelers. De eerste speler die z’n toren tot bovenaan vol heeft wint!
 • 80ste Verjaardag Editie Nederland Deze speciale Nederlandse verjaardagseditie van het klassieke handelsspel bevat elementen van de allereerste versie tot aan de nieuwste versies van nu. Met het retro speelbord en de retro speelkaarten neemt deze uitgave je mee naar de tijd waarin het allemaal begon.
 • Mega Met extra straten in alle steden, nieuwe gebouwen, uitbreidingen van de stations, en nog veel meer nieuw opties.  Deze mega editie van Monopoly bevat een speelbord met 12 extra velden: het bord is daardoor anderhalf keer zo groot als het reguliere Monopoly speelbord. Er zijn onder andere een gasfabriek en 8 nieuwe straten aan het spel toegevoegd. Door nieuwe elementen is dit ook een Mega snel spel.  Het duurt niet langer dan 90 minuten.  En daarmee de perfecte uitvoering voor mensen die Monopoly vaak te lang vinden duren.

Serie edities:

Gemaakt aar aanleiding van populaire series en film reeks.

 • 007 James Bond De naam zegt het al, een spel over James bond ( Engels talig)
 • Game of Thrones Dit bordspel is de speciale Game of Thrones uitgave van Monopoly. Begeef je nu zelf in Westeros met alle bekende karakters uit de succesvolle tv-serie en de boekenserie.
 • Walking Dead Om te kunnen overleven in deze The Walking Dead Comic Survival Edition ( Engels talig) Monopoly proberen spelers locaties en levensmiddelen te verkrijgen. Ontloop de zombies! Inclusief 6 unieke Walking Dead speelstukken. Jammer vind ik dat er geen zombies of bekende spellers uit de serie als pionnen zijn gemaakt.

Cartoon edities:

Spellen gebaseerd op cartoons.

 • Disney Het beroemde Monopoly spel is er nu in een Disney versie! Snelle onderhandelaars kopen, verkopen, onderhandelen en ruilen om ultiem rijk te worden. Ga met je favoriete Disney avonturen op pad en reis lange alle klassieke Disney films met deze speciale Disney Monopoly en beleef alle sprookjes opnieuw. Ook deze versie van Monopoly is niet al te lang met zijn gemiddelde speeltijd van 60 minuten.
 • Pokémon Kanto Edition Gotta Catch ’em all: vang alle Pokémon in deze speciale Pokémon Kanto Monopoly editie! Je reis begeeft zich door acht strijdvelden, waarbij je zoveel mogelijk probeert te handelen om het sterkste Pokémon team samen te stellen.
 • Nintendo De meest populaire Nintendo karakters zijn aanwezig in deze editie, zoals Mario, Luigi en Donkey Kong. Verzamel, koop en ruil om een team met jouw favoriete karakters te vormen en het spel te kunnen winnen
 • Gamer ( Super Mario) Dit is het Monopoly met al je favoriete Super Mario figuren! Dit spel biedt Super Mario figuren als pionnen, elk met hun eigen speciale krachten. Speel als Mario, Princess Peach, Yoshi of als Donkey Kong. Het spel is afgelopen als je aan het eind Bowser verslaat! Het draait in dit spel nu eens niet alleen om geld; de spelers verdienen punten door munten te verzamelen, bezittingen te kopen en Bosses te verslaan. De speler die aan het eind van het spel de meeste punten heeft wint!

Junior edities:

De junior uitvoeringen zijn vereenvoudigd en de speeltijd is aanzienlijk korter. Ook zijn de junior uitvoeringen te spelen vanaf 5 jaar.

 • Junior Monopoly Junior is voor kids! Je leert op de leukste manier geld verdienen en winnen. Met dit snelle, spannende en gemakkelijk te leren spel voor spelers vanaf 5 jaar oud, laat je je kinderen kennismaken met een leven lang Monopoly speelplezier.
 • Disney Frozen Junior Het vastgoedspel voor snelle onderhandelaars is in de ban van sneeuw en ijs. In deze Monopoly Junior reizen de kids samen met Anna, Elsa en Olaf door Arendelle en kopen de sprookjesachtige vakjes. Wie het meeste geld verzamelt, ontdooit de verkilde vrienden en wint.
 • Yo-kai Watch Junior Verplaats over het Jibanyan-vormige bord en koop Yo-kai spel-medals. Gedurende het spel innen de spelers huur om nog meer Yo-kai spel-medals te kunnen kopen. Wie het eerst z’n Yo-kai spel-watch weet te vullen met 5 spel-medals wint!
 • Cars 3 Junior Monopoly Junior: Cars 3 laat kinderen kennismaken met het spel Monopoly en biedt pionnen en een speelbord rond het thema Cars 3. Eerst kiezen de spelers hun favoriete Cars 3 figuur als pion
 • Disney Planes  Junior Monopoly voor kids! Geheel in stijl van Disney Planes: spaar Planes vliegtuigen en verzamel de meeste brandstof om deze te laten vliegen.

Overige edities:

 • Queen Speciale uitgave rondom de legendarische Engelse rockband Queen.
 • Reisspel Het bekende Monopoly spel in een draagbare uitvoering. Ideaal voor op vakantie of in de caravan.

Ik kan nog wel even door gaan zoveel opties heeft Monopoly. De speciale uitgaves zijn vooral erg leuk om cadeau te geven. Met zo veel uitvoeringen is er vast wel eentje die bij de persoon in kwestie past. Zo wil ik al heel lang de Game of Trones en Walking dead uitvoering hebben. Kan ook niet anders aangezien dit mijn twee meest favo tv series zijn.

De reis editie lijkt mij erg leuk omdat dat over de wereld gaat. En ik dat altijd een leuk onderwerp vind. De Mega lijkt mij leuk omdat het snel te spelen is ondanks dat het bord groter is. De rest van dit gezin wilt graag de Empire versie er van hebben. Hoe dan ook genoeg varianten op het spel Monopoly.

Maar vandaag ga ik het verder hebben over de nieuwste classic Monopoly. Deze kreeg ik om uit te proberen en te zien wat wij er van vinden.  De zelfde avond is deze uitvoerig uitvoerig getest.

Nieuwste Monopoly classic . review BMelloW.nl (2)

De nieuwe classic Monopoly wat vind ik er van?

Het viel mij al meteen op dat de doos een stuk kleiner is. De vorige uitvoeringen zitten in mega dozen. Deze uitvoering is lekker compact zoals de meeste spellen de laatste jaren zijn.

De bord zelf ziet er bijna het zelfde uit. Alles wat je al kent staat er op. Toch was er iets anders aan. Pas toen ik de oudere versie er naast legde zag ik het. Waar eerst alleen een bedrag op het bord stond staat er nu een M teken voor. Ook oogt het geheel mooier.

De kans kaarten en het algemeen fonds ziet er wat mooier gestyled uit, net als de kaarten.

Op de kaarten van de straten staat een duidelijkere uitleg. Ook is er wat nieuws op te zien. Nu ga je al meer geld krijgen voor een straat zonder huizen. ( zie bovenstaande foto)

Nieuwste Monopoly classic . review De pionnen. BMelloW.nl

Waar je niet omheen kan en ook groot op de doos staat is dat de pionnen zijn vernieuwd. ( zie bovenstaande foto) Een aantal klassiekers zijn vervangen. Zo heb je nu de volgende pionnen:

 • kat
 • Pinguïn
 • bad eend
 • en de dinosaurus T Rex

Ondanks dat ik een grote dieren vriend ben vind ik het wel erg veel dieren als pion. (De hond is er ook in gebleven.) De eend vind ik grappig en met veel dino gekken snap ik die keus ook nog wel. De pinguïn not so much. De pionnen zou voor mij persoonlijk dan ook niet de reden zijn om deze versie te kopen.

Maar er zijn wel andere redenen waarom ik deze versie prefereer boven de oude.

 • De doos ik kleiner en dus neemt het heel wat minder ruimte in beslag.
 • De doos is efficiënt in gedeeld waardoor je tijdens het spellen makkelijker alles kan vinden.
 • Geen meters aan spel uitleg. Kort bondig en simpel uitgelegd. ( niet dat ik dat nog nodig heb) Al zijn er wel een aantal regels veranderd. Als je nu op een straat komt moet je deze veilen onder de spelers als je de straat niet wilt kopen. Dit verkort het spel aanzienlijk. Al weet ik niet zo goed wat ik er van moet vinden. Na 30 jaar het op een bepaalde manier te hebben gespeeld moet het nu anders. Misschien een optie als ik niet uren wil spelen.

Om toch weer terug te komen op mijn vraag. 

Waarom zou ik deze nieuwe classic kopen als ik er nog eentje hebt?

Als jij een kleinere doos, nieuwe pionnen niet belangrijk vindt dan is de nieuwe versie zeker niet voor jou bedoelt.

Maar ik ben erg blij met deze versie om de hierboven genoemde redenen. De tweede uitvoering ga ik dan ook weg doen. De eerst uitvoering die ik thuis heb gaat nooit weg. Dat was mijn eerste Monopoly en wordt nog gespeeld met de gulden. Een dubbele sentimentele waarden heeft die dus.

Nieuwste Monopoly classic . review BMelloW.nl (3)

Overige informatie over de Monopoly classic:

De monopoly classic is onder anderen te koop bij Bol.com, Bart Smith en de Intertoy’s.

De prijs is: € 27,99

Merk: Hasbro

Leefijd: 8 – 99 jaar

Speeltijd: 60 minuten

Spelers: 2 tot 6 spelers

Taal: Nederlands

Speel jij wel eens Monopoly? En welke versie heeft jouw voorkeur? Wat vind jij van de nieuwe pionnen van de classic?  Ik hoor graag jouw mening.

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pin It on Pinterest

Share This