0 In DIY/ Knutselen/ Papier mache

Papier mache hoe te maken.

Papier mache is het op elkaar plakken van laagjes papier. Waardoor er een stevige constructie ontstaat. Je kan elke vorm maken van papier mache. Het kan voor veel verschillende doeleinde gebruikt worden. Tegenwoordig zijn Pinata’s erg populair en deze zijn vaak van papier mache gemaakt. Vandaag ga ik jullie leren wat papier mache is en waar je op moet letten als je het maakt.

Je kan papier mache op verschillende manieren zijn vorm geven. Net als de manier om de verschillende lagen papier aan elkaar te laten plakken. Ik ga jullie over een aantal van deze manieren vertellen. Een tijdsduur en moeilijkheidsgraad kan ik hier niet echt aan toekennen. Al denk ik dat het al te doen is voor een kleuter en misschien met wat meer hulp zelfs al voor een peuter.

Verschillende papier mache lijm recepten:

Er zijn 2 verschillende lijm recepten die meestal gebruikt wordt bij papier mache. Het maakt niet uit welk lijm recept je gebruikt. Beiden werken uitstekend. Ik werk zelf met bloem en water. Dit omdat ik het altijd in huis hebt en het een stuk goedkoper is. Bovendien is het milieu en kind vriendelijk.

Papier mache meest gebruikte lijm recepten:

  • 50% bloem
  • 50% water
of:
  • 50% water
  • 50% behanglijm

De vorm:

De vorm aan je papier mache geven kan op veel verschillende manieren. Afhankelijk van wat je wilt maken kan je er verschillende hulpmiddelen bij gebruiken. Wil je een ronde vorm dan kan je daar een ballon voor gebruiken of een kom.  Ik heb al meerdere pinata’s gemaakt en meestal gebruik ik als basis een ballon en bouw ik het vandaar uit op. De ballon prik je gewoon lek nadat de papier mache goed gedroogd is. De papier mache behoud zijn vorm en is sterk genoeg.

Wil je een ander bestaande vorm maar wil je dat voorwerp niet kapot maken, dat snap ik en is geen enkel probleem. Bedek het voorwerp met huishoud folie. Nadat de papier mache droog is kan je het dan makkelijk verwijderen van het voorwerp. Dit werkt natuurlijk alleen als je niet de hele voorwerp bedekt met papier mache. Wil je dit wel dan zal je het uit 2 delen moeten laten bestaan. Dit zorgt er wel voor dat het nooit zo sterk zal worden. Wat erg goed is om je papier mache vorm te geven is afval materiaal. Denk hierbij aan plastic flessen, dozen en wc rollen. Door verschillende vormen aan elkaar te plakken en dan te bewerken met papier mache kan je er van alles mee maken.

Voorbeelden:

Ik ooit een spin pinata gemaakt voor Halloween. Helaas heb ik hier geen foto meer van. Door een ballon als lijf en kranten voor de poten te gebruiken kreeg je al meteen de vorm van een spin. Ook heb ik een Paashaas gemaakt van flessen melk. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het maken. Met een beetje hulp van afval en papier mache is echt alles mogelijk.

Wat ook erg goed werkt is een vorm maken met kippengaas. Het materiaal leent zich er geweldig voor om in verschillende vormen gebogen te worden. Je kan het makkelijk knippen en de uiteinden aan elkaar vast maken. Een keerzijde van kippengaas is dat het vaak per rol wordt verkocht en het niet bepaald goedkoop is. Bovendien vind ik het geen fijn materiaal voor kleine kinderen om mee te werken. De uiteinden zijn nogal scherp.

De laagjes opbouwen:

Hoe ga je nu te werk. Heel simpel. Bedenk welke vorm je wilt maken. Gebruik eventueel hulp middelen.

Zorg er voor dat de lagen papier elkaar iets overlappen. Afhankelijk van het uiteindelijk doel en ondergrond breng je ongeveer 5 lagen aan.  Alleen op plekken waarvan ik weet dat het sneller kan breken breng ik nog een paar extra lagen aan. Als je een pinata maakt die moet worden kapot geslagen is het verstandig om het ongeveer 6 tot maxiaal 8 lagen te geven.

De eerste pinata die ik ooit maakte had ik 12 lagen gegeven omdat ik dat ergens had gelezen. Omdat ik nergens goede informatie hier over kon vinden had naar dat advies geluisterd. Maar al snel kwam ik en de kinderen er achter dat de pinata bijna niet kapot te krijgen was. Het waren kinderen van 9 jaar dus verwacht ik wel dat ze redelijk hard kunnen slaan. De stok begaf het eerder dan de pinata.

Wil je het gemaakte papier mache project bewaren dan kan je gerust een aantal lagen extra doen. Maar als je het goed maakt is  lagen echt wel voldoende.

De laatste laag van de papier mache kan je eventueel mooie papier voor gebruiken. Dit is afhankelijk wat je er mee wilt doen.

Drogen van papier mache:

De droogtijd is van verschillende factoren afhankelijk. De luchtvochtigheid, warmte, hoeveelheid lagen en hoe nat je de lagen hebt opgebracht. Je wacht minimaal 24 uur. Soms is mijn papier mache met een week nog steeds niet helemaal droog en met deze flessen voor mijn Paas haas was het met 24 uur droog.  Ik kon de flessen namelijk in de volle zon in de vensterbank neerleggen. En dit in combinatie met een kachel die in de koude winter maanden flink zijn best doet was het zo droog.

Hoe weet je of de papier mache droog is?

Je weet of iets droog is als….. het hard is en niet meer is in te drukken. Als het na meer dan een week nog steeds niet geheel gehard is dan kan het ook komen omdat je de lagen en of lijm niet helemaal goed hebt gemaakt. Breng er dan eventueel nog 2 lagen over aan. Als het dan na een paar dagen nog niet hard is dan kan je beter opnieuw beginnen.

Ik raad je dan ook aan als je met papier mache werkt dat het dan niet met een bepaalde data af moet zijn. Zo wel begin dan gerust een maand van te voren. Als ik pinata’s maak voor feestdagen dan begin ik meestal 6 weken van te voren al. Zo kan ik nooit voor verrassingen komen te staan. En mocht ik overnieuw moeten beginnen dan heb ik daar nog genoeg tijd voor.

Bewerken van papier mache.

Nadat de papier mache helemaal droog is kan je het gaan bewerken. Je kan het beplakken en of schilderen. Zelfs iets opschuren mocht je dat nodig vinden.

Ik hoop dat ik je genoeg heb kunnen leren over papier mache, heb je nog vragen of opmerkingen dan hoor ik dat graag. Maak jij wel eens leuke dingen met papier mache? Zo ja wat?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pinnen op Pinterest? Gebruik dan AUB de onderstaande ↓ afbeelding:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply