2 In DIY/ DIY technieken/ Knutselen

papier-maché hoe te maken.

Papier-maché is het op elkaar plakken van laagjes papier. Waardoor er een stevige constructie ontstaat. Je kan elke vorm maken van papier-maché. Het kan voor veel verschillende doeleinde gebruikt worden. Tegenwoordig zijn piñata’s erg populair en deze zijn vaak van papier-maché gemaakt. Vandaag ga ik jullie leren wat papier-maché is en waar je op moet letten als je het maakt.

Je kan papier-maché op verschillende manieren zijn vorm geven. Net als de manier om de verschillende lagen papier aan elkaar te laten plakken. Ik ga jullie over een aantal van deze manieren vertellen. Een tijdsduur en moeilijkheidsgraad kan ik hier niet echt aan toekennen. Al denk ik dat het al te doen is voor een kleuter en misschien met wat meer hulp zelfs al voor een peuter.

Verschillende papier-maché lijm recepten:

Er zijn 2 verschillende lijm recepten die meestal gebruikt wordt bij papier-maché. Het maakt niet uit welk lijm recept je gebruikt. Beiden werken uitstekend. Ik werk zelf met bloem en water. Dit omdat ik het altijd in huis hebt en het een stuk goedkoper is. Bovendien is het milieu en kindvriendelijk.

Papier-maché meest gebruikte lijm recepten:

 • 50% bloem
 • 50% water
Of:
 • 50% water
 • 50% behanglijm

De vorm:

De vorm aan je papier-maché geven kan op veel verschillende manieren. Afhankelijk van wat je wilt maken kan je er verschillende hulpmiddelen bij gebruiken. Wil je een ronde vorm dan kan je daar een ballon voor gebruiken of een kom.  Ik heb al meerdere piñata’s gemaakt en meestal gebruik ik als basis een ballon en bouw ik het vandaar uit op. De ballon prik je lek nadat de papier-maché goed gedroogd is. De papier-maché behoud zijn vorm en is sterk genoeg.

Wil je een ander bestaande vorm maar wil je dat voorwerp niet kapot maken, dat snap ik en is geen enkel probleem. Bedek het voorwerp met huishoudfolie. Nadat de papier-maché droog is kan je het dan makkelijk verwijderen van het voorwerp. Dit werkt natuurlijk alleen als je niet het hele voorwerp bedekt met papier-maché. Wil je dit wel dan zal je het uit 2 delen moeten laten bestaan. Dit zorgt er wel voor dat het nooit zo sterk zal worden. Wat erg goed is om je papier-maché vorm te geven is afvalmateriaal. Denk hierbij aan plastic flessen, dozen en wc rollen. Door verschillende vormen aan elkaar te plakken en dan te bewerken met papier-maché kan je er van alles mee maken.

Voorbeelden:

Ik ooit een spin pinata gemaakt voor Halloween. Helaas heb ik hier geen foto meer van. Door een ballon als lijf en kranten voor de poten te gebruiken kreeg je al meteen de vorm van een spin. Ook heb ik een Paashaas gemaakt van flessenmelk. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het maken. Met een beetje hulp van afval en papier-maché is echt alles mogelijk.

Wat ook erg goed werkt is een vorm maken met kippengaas. Het materiaal leent zich er geweldig voor om in verschillende vormen gebogen te worden. Je kan het makkelijk knippen en de uiteinden aan elkaar vast maken. Een keerzijde van kippengaas is dat het vaak per rol wordt verkocht en het niet bepaald goedkoop is. Bovendien vind ik het geen fijn materiaal voor kleine kinderen om mee te werken. De uiteinden zijn nogal scherp.

De laagjes opbouwen:

Hoe ga je nu te werk. Heel simpel. Bedenk welke vorm je wilt maken. Gebruik eventueel hulpmiddelen.

Zorg ervoor dat de lagen papier elkaar iets overlappen. Afhankelijk van het uiteindelijk doel en ondergrond breng je ongeveer 5 lagen aan.  Alleen op plekken waarvan ik weet dat het sneller kan breken breng ik nog een paar extra lagen aan. Als je een pinata maakt die moet worden kapotgeslagen is het verstandig om het ongeveer 6 tot maximaal 8 lagen te geven.

De eerste pinata die ik ooit maakte had ik 12 lagen gegeven omdat ik dat ergens had gelezen. Omdat ik nergens goede informatie hierover kon vinden had naar dat advies geluisterd. Maar al snel kwam ik en de kinderen erachter dat de pinata bijna niet kapot te krijgen was. Het waren kinderen van 9 jaar dus verwacht ik wel dat ze redelijk hard kunnen slaan. De stok begaf het eerder dan de pinata.

Wil je het gemaakte papier-maché project bewaren dan kan je gerust een aantal lagen extra doen. Maar als je het goed maakt is 6 lagen echt wel voldoende.

De laatste laag van de papier-maché kan je eventueel mooie papier voor gebruiken. Dit is afhankelijk wat je er mee wilt doen.

Drogen van papier-maché:

De droogtijd is van verschillende factoren afhankelijk. De luchtvochtigheid, warmte, hoeveelheid lagen en hoe nat je de lagen hebt opgebracht. Je wacht minimaal 24 uur. Soms is mijn papier-maché met een week nog steeds niet helemaal droog en met deze flessen voor mijn Paashaas was het met 24 uur droog.  Ik kon de flessen namelijk in de volle zon in de vensterbank neerleggen. En dit in combinatie met een kachel die in de koude winter maanden flink zijn best doet was het zo droog.

Hoe weet je of de papier mache droog is?

Je weet of iets droog is als….. het hard is en niet meer is in te drukken. Als het na meer dan een week nog steeds niet geheel gehard is dan kan het ook komen omdat je de lagen en of lijm niet helemaal goed hebt gemaakt. Breng er dan eventueel nog 2 lagen over aan. Als het dan na een paar dagen nog niet hard is dan kan je beter opnieuw beginnen.

Ik raad je dan ook aan als je met papier-maché werkt dat het dan niet met een bepaalde data af moet zijn. Zo wel begin dan gerust een maand van tevoren. Als ik piñata’s maak voor feestdagen dan begin ik meestal 6 weken van tevoren al. Zo kan ik nooit voor verrassingen komen te staan. En mocht ik overnieuw moeten beginnen dan heb ik daar nog genoeg tijd voor.

Bewerken van papier mache.

Nadat de papier mache helemaal droog is kan je het gaan bewerken. Je kan het beplakken en of schilderen. Zelfs iets opschuren mocht je dat nodig vinden.

Ik hoop dat ik je genoeg heb kunnen leren over papier-maché. Heb je nog vragen of opmerkingen dan hoor ik dat graag. Maak jij wel eens leuke dingen met papier-maché? Zo ja wat?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pinnen op Pinterest? Gebruik dan AUB de onderstaande ↓ afbeelding:

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Anita Willems
  03/12/2018 at 09:41

  Handige tutorial! Goed om te weten dat 6 lagen genoeg is.
  Had wel iets eerder moeten beginnen lees ik nu, want Sinterklaas is al over 3 dagen. Ik hoop maar dat ‘ie tegen die tijd droog is 😮

  • Reply
   BMelloW
   15/12/2018 at 16:15

   Dak je. Om papier mache goed te kunnen laten drogen heeft het vaak wel wat tijd nodig. Daarom werk ik er zelf vaak een paar weken van te voren aan. Ook heeft de lucht vochtigheid een grote invloed op de droogtijd. Hoop dat het je toch gelukt is om iets moois te maken.

  Leave a Reply