Pinterest groepsborden

door | sep 23, 2019 | Pinterest | 0 Reacties

Pinterest groepsborden. Waarom wilt iedereen er toch zo graag bij horen? Groepsborden hebben iets magisch. Maar zijn ze anno 2019 nog wel zo luktratief om te hebben of te gebruiken? Waar herken je een succesvolle groepsbord aan? Dit en nog veel meer vragen die jij wellicht.
Pinterst groepsborden en waarom ze niks doen voor je onderneming

Pinterest groepsborden zijn anders dan je eigen borden. Een groep met “leden” pinnen hier hun werk. Andere leden zien dat en delen of repinnen de content.

Was dit tot een jaar terug nog de manier om meer bekijks te krijgen, bekend te worden bij een groter publiek, dat doet het inmiddels al lang niet meer.

Waarom zijn groepsborden niet meer succesvol?

Naar een deel van de waarom kan ik slechts gissen.

Tailwind is denk ik een grote boosdoener. Doordat steeds meer ondernemers en bloggers gebruik maken van Tailwind wordt hier alles op ingepland. In Tailwind heb je ook groepen waar je actief kan zijn. Hierdoor hoef je niet tot nauwelijks nog op Pinterest zelf te zitten.

Wat ik van Tailwind vind laat ik in dit verhaal in het midden…

Om van een groepsbord een succes te maken moet je actief pinnen en repinnen. Klinkt logisch toch? Maar juist dit gebeurt steeds minder. Ook ik heb/ had een succesvolle groepsbord. Maar gaandeweg merkte ik dat er steeds meer op gepind werd maar niet gerepind. Ook werd er onvoldoende in bordsecties geplaatst. Iets wat ook niet kan als je via Tailwind alles inpland.

De bordsecties in groepsborden zijn niet altijd nodig. Maar als je een algemene groepsbord hebt waar iedereen zijn werk kan plaatsen is dat wel zo handig. Dan ziet iedereen direct waar welke sectie overgaat. En dus ook de daarbij horende pins.

Als je graag over reizen wilt lezen en geen kinderen hebt wil je immers niet pins tegen komen hoe je jouw kind zindelijk kan maken.

Nu weet je ook direct waarom (algemene-) groepsborden niet meer werken. Iets wat ik wel jammer vind. Zelf lees ik graag over veel verschillende onderwerpen. Een algemene groepsbord vond ik heerlijk. En met mij vele anderen.

Oké algemene borden werken niet meer. Maar wanneer dan nog wel?

Kleine niche gerichte groepsborden..

Een Pinterest groepsbord kan nog steeds anno 2019 lucratief zijn. Maar de megagrote groepsborden in het algemeen niet meer. Uitzonderingen daar gelaten.

Hoe groter de leden aantal is des te moeilijker is het om in de gaten te houden wie er wat doet in een groepsbord. Tuurlijk zijn er altijd trouwe leden bij die repinnen. Of doorklikken. Maar mijn ervaring leert mijn, dat dit steeds minder gebeurt.

Kleine groepsborden met een klein aantal leden. Leden in jouw niche daar heb je veel meer aan. Alles wat je daar kan vinden is relevant voor jou en jouw volgers. Je zal dit sneller repinnen of doorklikken. Of misschien in een Facebookgroep of pagina meenemen als suggestie. Of misschien zelfs noemen op jouw blog.

Doordat de leden aantal overzichtelijk is kan je ook zien wie er wat doet. Zo had ik er een aantal die hun eigen werk dagelijks tot de max op alle groepssecties aan het pinnen waren. Maar dezelfde pins binnen een maand meerdere keren op al die borden herhaalde.

Dit is niet alleen storend voor je volgers. Maar ook zie ik dit als spam. Pinterest overigens ook.

Uiteraard stonden er regels op mijn Pinterest groepsbord. Maar niet iedereen houdt zich daaraan.

Waar moet een succesvolle groepsbord aan voldoen?

Het antwoord kon jij eigenlijk hierboven al teruglezen. Maar ik zal het nog even opsommen:

 • Niche gerichte groepsborden.
 • Actieve leden.
 • Pinnen en repinnen door alle leden.
 • Geen spammers
 • Leden die Pinterest begrijpen of willen begrijpen.

Wanneer verwijder je een groepsbord?

Een groepsbord dat niet van jou is kan je verwijderen. Maar met een groepsbord dat van jou is zou ik dit niet zo snel doen. Wel kan je een (groeps-)bord archiveren of geheim maken. Zo is een bord niet meer zichtbaar maar niet definitief verwijderd. Als je een bord definitief verwijderd dan ben je niet alleen al je pins die je daar hebt opgeslagen kwijt maar ook mogelijke volgers.  Iets om over na te denken alvorens je een bord verwijderd.

Als je een bord archiveer kan je het altijd ongedaan maken. Dit heb ik ook met mijn groepsbord gedaan. Wie weet ga ik het ook wel weer leven in blazen. Maar daarvoor moet eerst alle pins uitgezocht worden en alle leden heroverwogen moeten worden.

Hoe verwijder of archiveer je een Pinterest bord?

 • Ga naar het desbetreffende bord. Klik het open.
 • Linksboven in de hoek zie je een pen.
 • Klik op de pen.
 • Een venster gaat open. Onder in de venster zie je verwijderen, archiveren en samenvoegen staan. Klik op een van de gewenste en je bord zal verdwijnen.

Tot slot is er nog iets wat je moet weten over borden. (Niet specifiek groepsborden).  Maar alle borden. Als een bord niet juist wordt gebruikt, dan kan dit je ranking op Pinterest schaden.

Een inactief bord waar niets tot weinig op gebeurt kan Pinterest zien als niet interessant voor volgers. En je ranking naar beneden bijstellen. Lager ranken zorgt ervoor dat je minder naar voren komt in feeds van pinners. En dus minder zichtbaar bent.

Heb je zelf een bord waar je niks meer mee doet, verwijder, voeg het samen of archiveer het. Een groepsbord zou ik verwijderen als het niet van jou is. En archiveren als het wel van jou is.

Het is dus erg belangrijk om een actieve groepsbord te hebben of bij te zitten.

Hoe vind ik groepsborden?

Er zijn verschillende manieren om groepsborden te vinden.

#1

 • Op Facebook zijn groepen speciaal over Pinterest. Vaak plaatsen de leden ook oproepen als ze meer leden in hun groepsbord kunnen gebruiken.

#2

 • Ga naar pingroupie.com voor een overzicht aan alle groepen. Nadeel is dat hier alle groepsborden staan vermeld. Als je in het Nederlands blogt of onderneemt kan het lastig worden om een passende te vinden.

#3

 • Op Pinterest zelf kan je ook naar de zoekfunctie gaan. Toets een woord in waarin jij wilt zoeken. Naast de zoekfunctie kan je ook aangeven of je een persoon zoekt maar ook een bord. Ga naar bord en wie weet vind je hier de nodige borden.

Een groepsbord herken je aan een cirkel met meerdere logo’s/ foto’s van leden erin. Zie onderstaande afbeelding.

#4

 • Kijk bij anderen op hun Pinterest profiel. Vaak zie je bij andere pinners, Pinterest groepsborden.

Hoe kan ik lid worden van een groepsbord?

Uiteraard hangt dit af van de beheerder. Je kan relevante groepsborden beginnen met volgen. Actief te repinnen van deze borden. Zorg dat je gezien wordt. De kans is groot dat je dan vanzelf een uitnodiging krijgt.

Bij sommige groepsborden staat een email vermeld of kan je een privé bericht versturen.

Lees goed de voorwaarden van de groepsborden!

 

Lees ook eens:

Pinterest groepsborden nut of geen nut

Hoe weet ik of een groepsbord geschikt is?

Om hier goed antwoord op te kunnen geven raad ik je aan om eerst een groepsbord te gaan volgen. Zo zie je vrij snel hoe actief de groepsbord is. Wat er allemaal gepind en gerepind wordt. Een bord waar veel meer op gepind dan gerepind wordt kan je beter laten gaan.

Zoek borden in je niche. Hoe specifieker hoe beter. Pinterest houdt ervan als je borden hebt die bij jouw niche horen. Zo kan Pinterest je juist diagnosticeren. En bij de juiste groep Pinners laten zien.

Ik hoop dat je wijzer bent over groepsborden. Heb je nog vragen stel ze dan gerust.

Melanie

Hoi, mijn naam is Melanie

Welkom bij BMelloW de blog voor antwoorden op al je Pinterest en blog vragen.

Let’s get sociale

Maak van jouw bedrijf een succes met Pinterest. Stap voor stap neem ik met jou door hoe je Pinterest moet opzetten en inzetten. Kickass met Pinterest na het lezen van het boek.

19,95

Hoe instaleer je Rich pins op je Pinterest account?
Hoe instaleer je Rich pins op je Pinterest account?

Als blogger of ondernemer is het hebben van Rich pins erg aan te raden. Maar hoe instaleer je Rich pins op je Pinterest account? Vandaag neem ik het stap voor stap met jou door.  Ook leg ik alles uit vanuit Wordpress. Werk je met een ander platform en wil je er meer...

Uitgelichte pinterest borden
Uitgelichte pinterest borden

Als je een zakelijke Pinterest account hebt dan kan je de uitgelichte Pinterest borden instellen. Hoe dat moet en waar je op moet letten dat lees je in de blog. De uitgelichte bordsectie is niet langer beschikbaar. Een uitgelichte Pinterest bord is een bord dat je op...

Hoe instaleer je Rich pins op je Pinterest account?
Wat is een Rich pin?

Rich pins (Uitgebreide pins in het Nederlands) geven je pin extra informatie. Zo zie je direct bij de pin zelf een favicon en extra informatie. Wat het precies inhoud en wat het voordeel er van is? Ik vertel je er meer over. Vandaag ga ik niet in op hoe je de Rich pin...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This