Vandaag is het de grote reken dag. En natuurlijk kan ik dat niet aan mij voorbij laten gaan. Rekenen is een belangrijke vak, maar wordt vaak moeilijk en niet leuk gevonden. Ook ik vond het op de basisschool maar stom en saai. Eigenlijk toen ik op de middelbare school wiskunde kreeg begon ik rekenen leuk te vinden.

Vandaag wil ik op de grote reken dag een paar simpele tips geven waardoor jou kind rekenen ook leuk zal gaan vinden. Tips die een kind op weg help naar beter rekenen. En gaat zeggen; Rekenen is leuk.

De grote reken dag is vandaag. De dag dat basisscholen in Nederland en Vlaanderen in het teken staan van rekenen.

Het doel van de Grote Rekendag is kinderen onderzoekend te laten rekenen. Want zelf ontdekken levert inzicht op. En niet onbelangrijk: het maakt rekenen leuk.

Het thema van deze 15e editie is ‘Meten, bewegen en construeren. De kinderen zetten wiskundige gereedschappen in in hun eigen omgeving. Ze leren o.a.:

  •  meetkundige constructies maken;
  • maquettes en plattegronden;
  • meten via vergelijken;
  • verkennen van getallen en getalrelaties door deze lijfelijk te ervaren;

Op een dag als vandaag zal er dus veel aandacht zijn op de school van je kind. Er van uit gaand dat de school er aan mee doet. Voor sommige kinderen zal dit een dag van plezier zijn. Werken met cijfertjes. Maar niet elk kind is hier goed in. Vaak wordt het als moeilijk gezien en niet leuk. Maar rekenen is wel leuk. En met een paar simpele tips kan rekenen ook leuk kunnen worden voor jou kind.

Rekenen is leuk. Tips om rekenen leuk te maken.

Weet je dat er heel veel hulp middelen te koop zijn om je kind te leren rekenen. Thuis hebben we een plank in de kast gereserveerd voor leer ondersteunend speelgoed en les materiaal. Ken jij het? Het is er voor veel verschillende vakken te krijgen. Dus als je kind moeite met een vak heeft kan je altijd genoeg hulp middelen inzetten. Maar omdat het de grote reken dag is ga ik het nu alleen over hulpmiddelen bij rekenen hebben.

Hulpmiddelen om je kind te helpen met rekenen zijn:

Rekenen is leuk. Tips om rekenen leuk te maken. locco BMelloW

Locco:

Wie kent het nu niet. Vanaf een jaar of twee kan je kind hier al mee kennis maken. Zo leert je kind spelenderwijs over verschillende onderwerpen en vakken.

Voor als je niet weet wat Locco is, zal ik het even kort uitleggen. Je hebt drie verschillende dozen. Bambino Locco voor kinderen van 0-6 jaar. Mini Locco voor kinderen van 4- 8 jaar. Maxi Locco van 7 – 12 jaar. Bij elk doos kan je verschillende boekjes kopen die aansluiten bij de behoefte van je kind. Door elke vraag te beantwoorden moet er een vorm ontstaan. Als de vorm klopt dan heb je alles goed gemaakt. De vorm is je beloning. Klopt de vorm niet dan heb je ergens een fout gemaakt.

Mama issues schreef een bericht over locco. Wil je er meer over weten klik dan hier.

Play-Doh Cijfers & Tellen

Play-Doh Spelen & Leren. Is een nieuwe reeks van play doh. Of je nu vormen, cijfers letters wilt leren aan je kind. Voor ieder wat wils. En hoe leuk is om te mogen spelen met klei terwijl je leert.

Ik leer rekenen van playlab:

Om eerlijk te zijn hebben wij deze nog niet. Maar zal zeker aangeschaft gaan worden. Nu mijn jongste zoon druk aan het leren is en lezen nu goed gaat wil ik meer aandacht gaan besteden aan zijn rekenen. Voor taal hebben wij het al. Deze voor rekenen zal zeker in huis gehaald worden. Je kind moet met dit “spel”de cijfers op de juiste plaats leggen. Als de cijfer er niet thuis hoort dan kan je het niet plaatsen. Heb je de bladzijde af dan zijn er nog heel veel bladzijdes om te maken. Je kind leert zo spelende wijs cijfers te herkennen en toe te passen. Met ik leer rekenen van playlab heb je een compact spel in een koffer en dus overal mee naar toe te nemen. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten.

Scula kaartspel rekenen:

Van dit soort kaartpellen zijn er heel veel in omloop. Je kind leert dan spelende wijs rekenen.  Het is een klein pakketje en dus overal mee naar toe te nemen. Op de kaarten staan sommen die ze moeten oplossen.  Hier heb ik de kaartspel ook voor taal en aardrijkskunde. Omdat je het er zo bij pakt is het altijd makkelijk om er even een paar reken sommen te maken. Spreek af dat je kind bijvoorbeeld 5 tot 10 sommen per dag maakt. Zo oefenen ze elke dag toch even wat sommen zonder veel te moeten.

Rekenboekjes:

Bij de meeste boeken winkels kan je ze wel krijgen. Boekjes om bijvoorbeeld taal en rekenen te oefenen. Per leeftijd en klas zijn ze te vinden. Ook dit soort boekjes helpen heel erg bij het oefenen. Alleen een kant tekening aan de boekjes. Ze zijn niet echt goedkoop. En je kan het maar 1 keer gebruiken. Meestal hou ik dit soort boekjes in de gaten. Als ze in de aanbieding zijn dan koop ik er meteen een aantal. Een tip. Wil je de boekjes kunnen hergebruiken kopieer dan het werkje voor je kind. De onderdelen waar je kind dan moeite mee heeft kan zo vaker geoefend worden.

Leren met cd rom:

De bibliotheek bij ons in de buurt heeft een boekenwinkel. En die verkoopt ontzettend veel leer boeken voor kinderen. Maar ook cd roms. Ideaal voor het oefenen van verschillende onderdelen. Ik heb ze van verschillende merken. Maar vooral voor taal. Mijn oudste zoon scoort hoog als het om taal gaat maar spelling vind hij verschrikkelijk. Om dat bij te spijkeren heb ik daar veel cd roms over. Maar ook 1 voor rekenen. In het begin had mijn oudste moeite met redactie sommen. Inmiddels heeft hij de cd rom af gemaakt en snapt hij het. In zijn geval heeft dit dus prima geholpen. Zijn probleem is niet dat hij het niet snapt. Maar vaak te snel leest. En met redactie sommen is lezen juist cruciaal.

Vanaf groep 5 zal je kind te maken krijgen met redactie sommen. Bij deze sommen wordt de som in de vorm van een verhaaltje opgegeven. Redactiesommen worden ook wel verhaalsommen genoemd.

Wat ik zo mooi vind aan de cd roms is dat je kind ook spelende wijs wat meer computer vaardigheden mee krijgt. De cd rom zelf geeft op een leuke manier de sommen. Je kind ziet bewegend beeld met een som. Je kind moet hier het antwoord op bedenken. In een overzicht krijgt je kind en jij als ouder te zien wat goed en fout is. En waar je aan moet werken. Zo kan je dus blijven oefenen en zien of je beter wordt.

Triominos:

Hier zijn twee varianten in. Voor de kleintjes heb je junior en voor de grote de orginele. Wij hebben ze allebei thuis. Maar de junior is vooral erg handig als ze de cijfers nog moeten gaan herkennen. Aangezien hier ook kleuren op aangegeven staat. Zodra je kind de cijfers herkent zal ik voor de gewone versie gaan.

Wat is Triominos?

Voor als je dit spel nog niet kent. Het is een spel dat bestaat uit driehoeken. Elke hoek heeft een getal. De driehoeken moet je aanleggen bij een andere driehoek met dezelfde cijfers. Een soort van domino’s maar dan met drie hoeken in plaats van twee. Dit spel kan je spellen door punten bij elkaar op te tellen. Persoonlijk doen wij dat niet. Wie het eerste van zijn driehoeken af is of met de minste over blijft is de winnaar.

Dit spel is vooral goed om cijfers te leren kennen. Maar leert je kind om verder te kijken en combinaties te maken. Hun inzichtelijk vermogen en rekenvaardigheden worden verbeterd. Zeker een aanrader. En als volwassenen kan je er ook nog plezier aan beleven.

Naast speelgoed om het rekenen te verbeteren zijn er ook nog een paar andere tips die ik je mee wil geven.

  1. Hang de tafels in de wc op oog hoogte. Zo kan je kind op de wc de tafels op zeggen.
  2. Leg er niet te veel druk op. Als je kind een keer niet wilt laat het dan ook gewoon kind zijn. Te veel druk op je kind leggen kan averechts werken. Je wilt immers niet dat je kind een grote hekel krijgt aan leren.
  3. Om het hoofdrekenen te oefenen laat je kind onder het avond eten een paar sommen uit het hoofd rekenen. Dit kan ook op een ander moment van de dag. Een moment dat het even kan. Het hoeven niet tientallen sommen te zijn al is het er maar 1 of 2.
  4. Vraag aan je kind hoeveel het er zijn. (Vooral bij jonge kinderen erg handig.)  Dit kan van alles zijn. Buiten de paaltjes tellen. De rode auto’s op de weg. Echt van alles kan het zijn.
  5. Maak van reken een spel. Een avontuur. Zorg er voor dat je kind later vooral goed wordt in redactie sommen en begrijpend lezen. Dit zijn twee hele belangrijke vakken aan het einde van hun basisschool carrière.

Ben je naar nog meer reken methodes op zoek dan heeft Mama issues er nog een aantal voor je. Klik hier.

Dit zijn mijn tips om rekenen leuk te maken. Ik hoop dat jij en je kind(eren) er wat aan zullen hebben.

Was jij al bekend met de verschillende speelgoed? Heb jij misschien nog een goeie tip voor mij? Een speelgoed tip of leer tip waar ik nog niet op was gekomen. ik hoor het graag van je.

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pin It on Pinterest

Share This