28 In DIY/ Knutselen/ Pinata

Sinterklaas Crea- hop. De Sinterklaas mijter pinata.

Sinterklaas Crea- hop. De Sinterklaas mijter pinata. BMelloW.nl

De crea- hop plus win actie. Ik ben echt heel erg enthousiast dat ik hier aan mee doe. Hopelijk kan ik jou ook enthousiast maken.  De kans is groot dat je via Martine van  DIY diva hier terecht bent gekomen. Welkom op mijn blog. Wat leuk dat je een kijkje komt nemen.

Wat is de crea- hop?

Ik zal het even uitleggen. De crea- hop is een soort kettingbrief, alleen dan met bloggers. Een leuke manier om kennis te maken met andere blogs. Ik stuur jullie door naar blog A. Die stuurt je door naar B. Die naar C. Je hopt van blog naar blog tot je weer terecht komt op het blog waar je begonnen bent en dus het kringetje rond hebt. In totaal doen er 18 bloggers mee. En elke blogger hebben een winactie. Ik zou zeggen neem een kijkje en crea- hop met ons mee.

Wie ben ik?

Als je hier voor het eerst bent, dan is het misschien wel fijn om te weten wie ik ben en waar BMelloW over gaat. Mijn naam is Melanie, moeder van 3 koters in de leeftijd van peuter tot puber. Ik schrijf vooral over het moederschap een geef je een kijkje in mijn leven. Daarnaast geef ik tips over verschillende onderwerpen en maak ik super leuke DIY’s.  Nu je een beetje weet wie ik ben hoop ik dat ik je hier vaker terug zal zien.

De crea- hop.

Aangezien het een crea- hop is heb ik een leuke DIY voor jou. En het leukste is je kan het zelf maken, maar je kan het ook winnen. Hoe leuk is dat. Wil je weten wat je kan maken of winnen. Lees dan vooral verder.

Wat ga ik voor jou maken?

Ik ga je stap voor stap uitleggen hoe je de mijter van Sinterklaas zelf kan maken. Als pinata. Hoe leuk is dat. Ik ben zelf gek op pinata’s en grijp graag elke gelegenheid aan om een pinata te maken. En vandaag laat ik jou zien hoe simpel het eigenlijk te maken is.

Moeilijkheidsgraad:   ☆ 

Tijdsduur: > 60 minuten

Benodigdheden: 

 • stevig karton ( hoe groter de pinata des te steviger het moet wezen)
 • alles lijm
 • rode crepe papier
 • geel stevig papier
 • lint
 • schaar
 • (stanley mes en snijmat optioneel)
 • schilderstape ( optioneel maar wel aan te raden)

Werkbeschrijving:

De basis van deze pinata is ook goed te gebruiken voor andere vormen. Als je de basis begrijpt kan je alle platte pinata’s maken. Ik zal het stap voor stap met je doornemen zodat ook jij het kan maken. Zo moeilijk is het niet. Vorig jaar heb ik kinderen met een gemiddelde leeftijd van 9  jaar tijdens een workshop geleerd hoe ze een pinata vanaf nul zelf konden maken. En sommige hadden veel moeilijkere vormen.

De vorm van de Sinterklaas mijter pinata:

Dit is toch wel het belangrijkste om te maken en hier gaat je tijd dan ook voornamelijk heen.

 • Knip twee keer de vorm van een mijter uit.Een mijter is bijna een driehoek maar dan iets rond aan de buiten zijden.  Weet je niet goed hoe je een mijter moet maken lees dan mijn stuk over sjablonen. Hier wordt het stap voor stap uitgelegd. De mijter is ongeveer 30 cm lang. en 20 cm breed. Niet de allergrootste pinata. Maar met al het snoep wat kinderen al nuttigen vond ik het ook niet nodig om het groter te maken.
 • Maak nu een lange strook van ongeveer 7 cm breed. De lengte is minder belangrijk maar hoe langer hoe beter. De strook moet om het mijter kunnen plus nog wat extra. Als je strook te kort is dan maak je nog een strook. Net zolang totdat het eromheen kan.
 • Teken aan beide kanten van de strook 1cm af. En vouw dit om.
 • Maak inkepingen in de omgevouwen rand. De inkepingen zorgt er voor dat je de strook rond kan buigen. Dit hoeft dus niet op rechte stukken.

De opbouw van de Sinterklaas mijter pinata:

 • Plak nu de vouwrand zo strak mogelijk vast aan een van de mijter delen. Vouw een strook doormidden en begin deze als midden punt te gebruiken voor de bovenkant (punt) van de mijter. Werk aan beide kanten naar beneden toe.
 • Laat aan de onderkant een opening. De grote van de opening is afhankelijk van de gekozen snoep dat er in gaat.  Of misschien wil je van de mijter wel een surprise maken. Zorg dan dat het cadeau er nog in past. Wil je de Sinterklaas mijter pinata kapot slaan dan moet je de bovenkant open laten in plaats van de onderkant. Lees hier verder op meer over.
 • Plak nu de tweede deel van de mijter er op. Om te zorgen dat deze goed vast blijft zitten gebruik je nu de tape zo nu en dan. Dit zorgt er voor dat alles op zijn plaatst blijft zitten en de kans krijgt om te drogen. gebruik hiervoor schilders tape. Ductape of gewone tape is glad en zorgt er later voor dat de crêpe papier niet blijft vastzitten.
 • Als het goed is is je frame van de Sinterklaas mijter nu klaar. Alleen een kleine opening is er nog open. Als het lijm droog is kan je er nu snoep ik doen. Of als je het al surprise wilt gebruiken het cadeautje er in stoppen. 

Pinata kapot trekken met meerdere kinderen:

 • Zorg dat je nog een strook over hebt dat een paar centimeter langer is dan het gat.
 • Wikkel er crêpe papier om heen en lijm dit vast.
 • Maak hier in het midden gaatjes in van ongeveer 2 cm uit elkaar. Voor elk kind dat aanwezig is 1. Haal voor de gaatjes een lint. Laat alle lint los zitten op 1 na die maak je goed vast aan de strook.
 • Plak dit met een beetje lijm vast aan de binnen kant van de pinata.
 • 1 kind zal dan aan het lint trekken dat vast zit en daardoor de onderkant er uit trekken en daardoor ook het snoep.

Pinata kapot trekken als surprise:

 • Wil je het als surprise gebruiken dan kan je gewoon twee gaten in de strook maken een paar leuke gekleurde stroken er doorheen halen. Vast knopen. En dan vastplakken.
 • De geen die de surprise krijgt moet dan de onderkant er uit trekken.
 • Touw of lint aan de boven vast maken en het is klaar voor gebruik.

Pinata kapot slaan:

 • Wil je de Sinterklaas mijter pinata kapot slaan dan kan je een kleine opening aan de bovenkant open laten. De onderkant dicht maken. Aan de bovenkant kan je het snoep er in stoppen en hoeft niet dicht gemaakt te worden. Een beetje crepe papier is voldoende. Je zal er dan niks van zien. Kapot gaat het toch wel.
 • Touw of lint aan de boven vast maken en het is klaar voor gebruik.

Het aankleden.

 • Het leukste kan nu beginnen, het aankleden van de mijter. Knip een strook van ongeveer 5cm af van de crepe papier. Maak hier inkepingen in. Plak dit vast door het crepe papier om de mijter heen te wikkelen. Begin onderaan en werk het al wikkelend omhoog. Ga hier mee door totdat je strook op is. De kans is groot dat je nog een aantal keren een strook moet knippen.
 • Als je eenmaal boven in komt wordt het iets lastiger. Plak een stukje crepe papier over de punt heen voordat je het laatste stukje crêpe papier er omheen gaat wikkelen. Dit doe je omdat je de punt anders niet mooi ingekleurd krijg. ( Ik weet niet hoe ik het anders moet uitleggen.) Als je eenmaal zo ver bent dan snap je wat ik bedoel.
 • Als laatste knip je een kruis uit een vel geel papier of maak twee brede stroken en plak die over elkaar heen als een kruis. De kruis kan je versieren met goud glitter of nep stenen.
 • De Sinterklaas mijter pinata is nu af en klaar om gesloopt te worden.

Tip:

Je kan nu nog een leuke tekst uitprinten en er op plakken.

Hopelijk is het allemaal duidelijk hoe je de pinata moet maken. En zoals ik al eerder zei. Het is niet moeilijk om te maken. En in het begin zal je er lang over doen en zal het er misschien niet zo mooi er uit zien dan jij zal willen. Maar na een paar keer maken zal je zien dat je er een snelheid in krijgt en je het steeds mooier kan maken.

Wat kan je winnen?

De mijter van sinterklaas pinata. Als winnaar hoef je het niet zelf te maken. Plus een verrassingspakket om het Sinterklaas feest nog veel feestelijker te maken.

Wat moet je doen om kans te maken op deze prijs?

Het is heel simpel:

 • Zet onder dit bericht of onder dit bericht op een van mijn sociale media kanalen dat je graag mee wilt doen aan de actie. ( met geldige email adres)
 • Like mijn Facebook pagina
 • En laat mij weten hoe jij Sinterklaas gaat vieren. En hoe de Sinterklaas mijter pinata er een toevoeging aan gaat wezen. ( Ik ben gewoon nieuwsgierig)
 • Delen van het bericht op sociale media zou ik erg lief vinden. Maar niet noodzakelijk.
 • Uitslag van de win actie is op 25 november. Rond 12 uur s’middags zal ik de winnaar bekend maken. Deze zal een persoonlijk email van mij ontvangen. Als er binnen 5 dagen  geen reactie is dan zal ik een nieuwe naam trekken.
 • In mijn disclaimer staat uitgebreid mijn voorwaarden voor deelnamen beschreven.

Het is een crea- hop. vergeet dan ook niet om bij de andere bloggers een kijkje te nemen. Zo maak je kans op nog veel meer mooie prijzen. Crea- hop dan ook gezellig naar de volgende blogger Stephanie van Miss pixies blog.  Zij maakt iets lekkers voor je. Iets waar ik dol op bent.

En de winnaar is Roelina. Stuur mij even een email  (bmellowblog@gmail.com) met je adres dan komt deze mijter heel snel jouw kant op.

Veel plezier met het hoppen. En succes met het winnen van prijzen.

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply
  Astrid
  01/11/2018 at 12:09

  Cool idee hoor! Ga ik dit jaar een maken voor de kids. Ieder jaar is het toch weer moeilijk om origineel te zijn. Dit soort blogs helpen mij enorm.

  • Reply
   BMelloW
   21/11/2018 at 08:27

   Leuk om te lezen, hier doe ik het voor.

 • Reply
  Roelina
  22/11/2017 at 22:50

  Wat gaaaf! Jeetje wat ben jij enorm creatief zeg? Echt enorm leuk gedaan! Ik doe graag mee met je actie. Wij vieren sinterklaas met (schoon)ouders en alle kleinkinderen (waaronder onze peitejs). Ik zie wel twee kleine pietjes dat ding kapot trekken (wel zonde trouwens)

 • Reply
  ElsaR
  22/11/2017 at 19:31

  Wat een super leuk idee, ook heel mooie gemaakt en beschreven.
  Veel succes met de hop ☻

 • Reply
  Marcia Kan
  21/11/2017 at 23:17

  Wow, respect voor uw creatieve pinata! Het zou een aanwinst zijn voor onze pakjesavond. Ik heb een heel draaiboek bedacht, waarbij we beginnen met een grote versierde doos voor de deur. In deze doos zitten drie items, een schatkistje, een ballon en een kerstbal. D.m.v een gedicht wordt voor onze meiden duidelijk dat ze met het schatkistje moeten beginnen. Hier zit een cijferslot op en om de code te ‘kraken’ moeten ze samen rekensommen oplossen. In de schatkist zit dan een papiertje met daarop de vindplaats van een aantal cadeaus. Zodra deze gevonden zijn (en uitgepakt) mogen ze door naar het 2e item, de ballon. In de ballon zit confetti, maar ook papieren letters. Door van deze letters een woord te maken, kunnen ze de 2e vindplaats van cadeaus achterhalen. Als ook deze zijn gevonden, komen ze uit bij het 3e item, de kerstbal. Dit is een blikje dat open kan en ook hier zit weer een aanwijzing in van de laatste vindplaats. Heerlijk vind ik dat, om er een soort speurtocht van te maken! Elk jaar weer wat anders en mijn meiden vinden het super. Deze pinata zou ik graag in de plaats van de kerstbal willen gebruiken, immers veel origineler en ook hier zal vast wel een briefje in te verwerken zijn!

 • Reply
  marianne
  20/11/2017 at 21:08

  wat leuk zeg! Misschien dat ik hem nog wel ga maken voor dit jaar! We vieren pakjesmiddag, dus iets lekkers in de mijter verstoppen kan goed 🙂

 • Reply
  melissa
  20/11/2017 at 12:31

  Leuk zeg. superorigineel ook. wij vieren het bij ons thuis met mijn ouders (en onze kids uiteraard) op 5-12 na etenstijd. kids moeten gewoon naar school, manlief moet werken. om 17.30 uur komen er 2 pieten de cadeautjes brengen. ik zou deze mijter nu al ophangen en wellicht vooraf al iets mee doen! ik volg via fb. liefs melissa

 • Reply
  Andy E
  20/11/2017 at 11:46

  Ik doe erg graag mee. Sinterklaas zal hier gevierd worden op mijn werk, daar komt hij persoonlijk een cadeautje afgeven aan alle kinderen. De jongste was vorig jaar nog erg bang, ik hoop dat dat dit jaar wat minder gaat zijn. Deze pinata kan misschien een leuke voorbereiding zijn op het grote feest. Alleen hopen dat ze dan niet op de ‘echte’ Sint zijn mijter gaat slaan 😉

 • Reply
  Adriana de Ruiter
  20/11/2017 at 09:21

  Goedemorgen!

  Wat superleuk om via deze creahop op allerlei nieuwe blogs terecht te komen! En zo kwam ik dus ook hier voor het eerst! Wat een geweldig idee om zo’n pinata gewoon zelf te gaan maken!! Voor de verjaardag van onze pleegzoon ga ik dat zeker proberen, met jouw uitleg moet dat vast lukken!!!

  Wij vieren sinterklaas gewoon gezellig als (pleeg)gezin. Onze pleegzoon kan niet teveel prikkels of veranderingen verdragen, dus ergens anders heengaan is geen optie. We gaan eerst kaas fondue eten, daarna komen de pakjes en pakken we om de beurt een pakje uit…

  In deze drukke maanden nog extra een pinata maken gaat mij helaas niet lukken, dus ik zou deze heel graag winnen! Eerst om tot de sinterklaasavond mooi op te hangen als decoratie en dan om tussen het openen van de pakjes even wat spanning te ontladen voor onze pleegzoon… Lekker meppen tegen de mijter van Sinterklaas, lijkt me voor hem geweldig! Hahahaha!

  Nou, ik kom zeker nog eens terug! Ga nu even langs je facebook om die te bekijken én meteen ook te liken!

  fijne Sinterklaastijd!!!

 • Reply
  Tanja
  19/11/2017 at 21:05

  Mooie insta hoor! Hij is inderdaad ook goed te gebruiken als surprise.
  Ik sla de winactie over, maar wens je veel succes met de hop!

 • Reply
  Moniek
  19/11/2017 at 19:36

  Ik zou ‘m mooi ophangen: jammer om stuk ze slaan!!! Wij vieren het met (niet meer gelovende) 7-jarige dochter en opa en oma.
  Veel gedichten, gezellig sfeertje, kaarsjes op tafel, en een versierde kamer!
  En ik doe dus wel mee om ‘m te winnen 😉

 • Reply
  Jennifer
  19/11/2017 at 15:02

  Wat een leuk idee. Die pinata zou een geweldige toevoeging zijn bij het uitgebreide sinterklaas feest bij opa en oma. Met alle kids en kleinkinderen genieten van surprises, gedichten en lekkere hapjes. En wie weet dus ook wel deze mooie pinata 🙂

 • Reply
  Fleur | MizFlurry
  19/11/2017 at 14:44

  Mooi geworden, ook leuk als surprise inderdaad. Ik sla de winactie over, maar nog veel succes met de hop gewenst!

 • Reply
  Sabine Bientje
  19/11/2017 at 08:43

  We vieren het op dinsdag 5 december met onze twee kids! Onze dochter is in de middag vrij en dan gaan we lekker samen kruidnoten bakken en hapjes maken. Als papa dan thuis komt gaan we gourmetten en dan maar wachten tot de beste Sint komt!! Natuurlijk hebben we de Sinterklaas cd aan staan en gaan we dansjes doen maar een Pinãta kapot slaan is natuurlijk ook HE-LE-MAAL top…..iets kapot slaan wat WEL mag en dan komt er ook nog allemaal leuks en lekkers uit! Dat wordt dikke lol, ik maak daarom heeeeeeel graag een kansje

 • Reply
  Smurfige knutselfan
  18/11/2017 at 22:35

  Je moet er maar op komen een sint pinata! 🙂 Bedankt voor je leuke sint diy. Nu wordt sinterklaas avond nog leuker

 • Reply
  Viv Schobben
  18/11/2017 at 22:27

  Dit is zo leuk!!! Ik ben dol op Pinata’s en de kids doe je er zo’n groot plezier mee! Wanneer mag je nu legaal iets kapot maken/slaan haha, dat komt toch niet vaak voor. Wij vieren al jaren Sinterklaas met mijn moeder en mijn broertje en zijn gezin. Eerst onder ons, toen kwam het eerste (klein)kind en nu zijn het er in totaal vijf. Iedere zondag voor 5 december komen we allemaal bijelkaar. Dan heeft Sinterklaas cadeautjes gebracht voor de kids bij oma en eten we met z’n allen. Altijd een super gezellige middag en ik weet 100% zeker dat een Pinata het feest nog mooier zal maken want dit verwachten ze never nooit niet. Het is een heerlijke tijd, genieten met een hoofdletter G!

 • Reply
  Daan
  18/11/2017 at 21:17

  Dit is een heel orgineel idee. Wij vieren sinterklaas altijd met de hele familie. Een gezellige avond met lekkers en voor alle leeftijden gepaste cadeau’s. Voor de kinderen de cadeautjes zak en voor de volwassenen surprises.

 • Reply
  Lyn
  18/11/2017 at 19:23

  Tof!! Ik doe graag mee 🙂

 • Reply
  de DIY Diva
  18/11/2017 at 19:15

  Leuk geworden! Ik doe graag mee. Ik heb een dochter die als levensmotto heeft “Kunnen we het slopen, nou en of!”. Voor haar zou het leuk zijn om legitiem de pinata te mollen…
  Wij vieren sint verder heel eenvoudig met ons gezin. Ik zorg dat er voor iedereen wat presentjes zijn, want ik geloof nog steeds in sinterklaas 😉 Natuurlijk is er wel warme chocomel en glühwein en pepernoten.

 • Reply
  Claudia Diependaal
  18/11/2017 at 17:56

  Ik zou hem niet kapot maken maar echt als deco laten dienen. Met mijn MS kan ik het wel schudden om hem zelf te maken!

 • Reply
  tine van aken
  18/11/2017 at 12:56

  Onze naam mag zeker in de loting voor onze twee jongste kindjes, die al Sinterklaasliedjes eisen in februari! Voor elk is een jutezak voorzien met leuks en lekkers erin, mama is volop aan het sprokkelen, hijg, puf, zweet… Mama met Twee Linkerhanden gunt hen ook graag een supermooie mijter, om beurtelings eens op te zetten op school, nadat de andere kindjes van de klas getrakteerd zijn op een lekker snoepje, coolheidsgehalte 100 procent! ;-p Bovendien zijn al de drie kindjes binnenkort jarig, alsook de neefjes en nichtjes en verwelkomen we volgende maand een petekindje, SOS, alle hulp is welkom :-p

 • Reply
  Anne - Simple Thoughts
  18/11/2017 at 12:05

  Wauw! Ik vind de pinata echt geweldig mooi geworden! Super leuk ook als surprise. Bedankt voor het mee doen 😀

 • Reply
  Marian B
  18/11/2017 at 11:26

  Wat speciaal en leuk gemaakt! Het moet niet zo moeilijk zijn, maar ik vraag me af of ik zo handig ben. Een kant en klare winnen past mij beter 😉 Erg leuk zou het zijn voor de gezelligheid en sfeer in huis dus ik loot graag mee

 • Reply
  Marian Zw
  18/11/2017 at 10:53

  Ik doe heel graag mee. Ik denk dat ik deze mijter eerst ophang als decoratie, gewoon om al lekker in de sfeer te komen dan na afloop van het uitpakken van alle pakjes mag deze mijter ook open. Omdat wij een gezin met grote en kleine kids denk ik dat ook, of misschien vooral, de groten deze mijter een super leuke aanvulling op ons pakjesfeest vinden.

 • Reply
  Linda Raaijmakers
  18/11/2017 at 10:45

  Aangezien onze tweeling Lucas en Eva op 5 december jarig zijn doe ik graag mee om gezellig aan de slag te gaan

 • Reply
  Kreanimo
  18/11/2017 at 10:27

  Geweldig! Mooi hoor!
  Ik heb hier nog een pinata in de kast liggen en ik gun het je lezers.
  Maar ik wilde toch even voorbij hoppen als mede-hopper! 😉

 • Reply
  elisabeth maria martina
  18/11/2017 at 09:29

  origineel kado

 • Reply
  Kristel
  18/11/2017 at 08:18

  Wat super gaaf wat je hebt gemaakt. Echt heel erg mooi. We vieren het met beide families dus 2 dagen achter elkaar. We hebben gisteren hier al iets versierd met een open haard, nep knuffels en net cadeaus. Op de dagen zelf komt er bezoek en die brengt de cadeaus. Mij lijkt het geweldig om deze te gebruiken als decoratie. Vind het leuk om deze voor het raam te hangen zo kan iedereen ervan genieten (nog zonde om kapot te maken zo mooi 🙂

 • Leave a Reply