1 In recepten

Soto ajam soep. De lekkerste Indische kippensoep recept.

Soto ajam soep. De lekkerste Indische kippensoep recept. BMelloW.nl

Soto ajam soep. Een heerlijke soep wat altijd een feestje is als het op tafel komt. En zo moeilijk is het niet eens om te maken. Na vandaag kan jij het ook maken.

Soto soep is een gerecht dat zowel door Indonesiërs als door Surinamers graag wordt gegeten. De meeste Indo’s noemen het soto en de Surinamers saoto.  Van oorsprong is het een Javaans gerecht. Er zijn vele varianten op deze soep. Maar hoe je het ook maakt het ziet er vaak moeilijker uit dan het is. Mijn versie van de soto ajam soep is er eentje met veel ingrediënten. Maar ondanks dat is het geen ingewikkeld recept. Het vraagt om wat TLC en geduld maar dan zal je ruim beloond worden.

Soto ajam soep:

In < 3 uur op tafel. Voor 8 personen.

Ingrediënten:

  • 1 grote soepkip van 1,5 kg of 1kg kipfile
  • 2 sereh stengels
  • 4 cm verse gember of 2 tl gemalen gember
  • 8 cm verse koenjit of 3 tl gemalen koenjit
  • 1 el olie ( Liefst kokos olie anders zonnebloem olie )
  • 250 gr aardappels
  • 4 eieren
  • 300 gr rijst
  • 100 gr soe- oen ( noedels)
  • 100 gr tauge
  • 4 lente uitjes
  • bladselderij
  • gebakken uitjes
  • citroen of limoen sap ( optioneel)
  • 10 chalotjes
  • 4 tenen knoflook
  • 8 kemirie noten ( te verkrijgen bij een toko)
  • 1 tl ketoembar
  • 2 tl gemalen djinten
  • 1 el sambal rawit, trassi of oelek

Bereidingswijze:

  • leg de kip in een soep pan en giet er 3 liter water bij. Voeg de sereh en eventueel de verse gember en koenjit toe. Heb je deze kruiden niet vers dan nog niet toevoegen.
  • Breng het geheel aan de kook. Laat het op een laag vuur voor ongeveer 1,5 uur op staan.

Boemboe maken:

Een boemboe is een fijn gemalen pasta van diverse ingrediënten.

  • De kemirie noten moeten in een aluminium folie 10 minuten poffen in de oven op 160 graden.
  • De volgende ingrediënten gaan een vijzel blender:
  • 10 sjalotjes
  • 4 tenen knoflook
  • 1 tl gemalen ketoembar
  • 3 tl gemalen koenjit en 2 tl gember (als het niet vers is gebruikt)
  • 2 tl gemalen djinten
  • 1 el sambal
  • Maak het tot een mooi glad geheel.
  • Wil het in de vijzel niet mooi glad worden en laat het zich lastig mengen? Doe er dan een beetje vocht bij van de kip.
  • Na ongeveer 1,5 uur is de kip klaar.
  • Vang het water op Niet weggooien!!!
  • Als je een soep kip hebt gebruikt haal je nu al het vlees van de bot. Heb je kip file gebruikt dan haal je nu de kip uit elkaar. Ik trek de kip altijd uit elkaar tot kleine stukjes. Aan jou hoe klein je de kip wilt hebben.
  • Fruit in de soeppan de boemboe met een beetje olie aan Tot er een heerlijke geur van af komt. Giet dan het water weer in de pan.
  • Roer het even goed door zodat de eventueel vastgeplakte boemboe los komt van de bodem.
  • Voeg nu de kip toe.
  • Breng het op smaak met wat peper en zout.
  • Laat het nu nog een uur trekken.
  • Ondertussen kan je de aardappelen, soe- oen, rijst  en de eieren koken.
  • Snij de aardapels en eieren in kleine blokjes
  • snij de lente uitjes in kleine ringetjes.
  • Van de tauge kan je de uiteinden af halen. Niet iedereen doet dit. Andere vinden dit een doodzonde als je het niet doet.
  • De bladselderij snijden
  • Bewaar alles in aparte bakjes.

Serveer tip:

  • Doe in een bord eerst een beetje rijst. Giet hier wat bouillon overheen met wat kip. Voeg er wat aardappelen, soe- oen en tauge aan toe. Als laatste garneer je de soep met wat lente uitjes, en bladselderij. Eventueel nog wat limoen of citroen sap.

Ben je niet van de kippensoep? Vegetarisch of wil je wel eens wat anders? Ik heb ook een heerlijke sajoer lodeh (Indische groenten soep) recept.

Selamat makan. Zoals we het in het Indonesisch zeggen. Eet smakelijk.

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

Pinnen op Pinterest? Gebruik dan AUB de onderstaande ↓ afbeelding:

Soto ajam soep. De lekkerste Indische kippensoep recept

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Sylvia
    26/10/2017 at 17:32

    Ziet er lekker uit. Ik ga het zeker een keertje proberen te maken.

  • Leave a Reply