3 In Persoonlijk

Speelgoed rages door de jaren heen.

Speelgoed rages door de jaren heen.

Speelgoed rages door de jaren heen. Wat is een rage eigenlijk en wat zijn er aan rages geweest. Vandaag neem ik je mee in een trip down memory lane. Waar speelde ik vroeger mee misschien jij ook wel. Met de spinner rage nog vers in het geheugen zal er vast wel weer eentje snel opduiken.

Met de feestdagen in het verschiet en al het speelgoed waar je nu mee te maken hebt. Leek dit mij wel eens leuk om terug te blikken op speelgoed en vooral de rages uit vroegere tijden.

Wat is een rage?

Een rage is elk soort gedrag dat zich bij een grote bevolkingsgroep ontwikkelt en gezamenlijk en enthousiast opgevolgd wordt gedurende een bepaalde periode. … Een rage slaat aan wanneer het aantal mensen dat eraan meedoet snel stijgt. Hierdoor kan het uitgroeien tot een hype met soms massahysterie. Aldus Wikipedia.

In mijn tijd zijn er heel veel rages geweest die ik me goed kan herinneren.

Er is er eentje waar ik heel veel plezier mee hebt gehad. En ik tot mijn grote verbazing laatst weer tegen kwam. Ik heb het over  de lolobal.  Vele kleuren combo’s waren er toen te koop. Ik geloof dat die van mij geel met oranje was. Het duurde even voordat ik het kon maar uiteindelijk kon ik er zelfs mee touwtje springen.

De plopper dat was zo een typische rage het kwam, zag overwon en werd verboden. Uit de handel gehaald. De plopper lijkt op een doormidden gesneden stuiterbal en iets uitgehold. Klap de plopper de andere kant op en laat het vallen zodra het de grond raakt plopt het weer terug en springt daarbij omhoog. Doordat er vele kinderen het in hun oog kregen mochten ze ineens niet meer. Ook deze ploppers zijn weer te koop.

Poppels. Er was een tekenserie rond de Poppels. Waar en hoe die ging, ik kan het me niet meer herinneren. Wel kan ik me de pluche beren nog herinneren. Ik had de witte. Volgens de serie en ook de reclame kon je de Poppel als een bal in de lucht gooien en het beestje komt uitgevouwen als een beer weer in je handen. Viel dat even vies tegen. Ondanks dat staan deze vrolijke snuiters nog vers in het geheugen.

Als je aan de jaren tachtig denk dan denk je aan big hair en aan Rubiks cube. Althans ik wel. Mijn moeder heeft er nog steeds eentje. Al geloof ik niet dat zij (ondanks het boek met uitleg) ooit de puzzel heeft opgelost. En ik…, ik waag me er niet eens meer aan. Ik heb dat ding nooit begrepen. 

We zijn er nog niet we gaan nog even door met nog meer leuke rages uit de jaren 80.

Slap on armbanden Ook dit is weer overal te krijgen. Ik had ze in meerdere fluoriderende kleuren. Ook met tekst van bedrijven die op deze manier reclame maakte. Ik kon echt uren met zo’n armband in mijn handen zitten en er alleen maar erop en er af halen. Slap on… slap offfff….. Geef maar eerlijk toe jij ook!!!

Knikkeren Van al het speelgoed dat er is, heb ik hier denk ik toch wel het meest mee gespeeld. Als het regende in huis en anders op het schoolplein of tegen de muur van ons huis. Ik weet het nog goed dat de doorzichtige knikkers met “het oog” vervangen werden door meer kleurige doorzichtige knikker en dat deze er in meerdere maten was. Wauw dat was toch wel iets bijzonders. En dat er toen ook nog een matte niet doorzichtige knikker kwam met spikkels. Dat was echt de bom!!. En toen kreeg je de bonk. Als je die had dan waas je de baas.

Loopveer eigenlijk nooit echt weg gegaan. Maar ik weet nog goed dat ik het cadeau kreeg van de sint. Eentje van metaal met een regenboog geoliede laag erop. Die deed het echt heel goed. Vele deden het slecht. Maar goed of slecht in de war waren ze zo.

Nog een aantal rages….

Speelgoed rages door de jaren heen. BMeloW.nl

Viewmaster de voorloper op wat nu de virtual reality- bril is. Je hebt een bril hier stop je een schijf in en die laat je dan plaatjes zien. Echt magisch was dat.

Stickerboekjes. Van die kleine boekjes met verschillende thema’s. Deze boekjes verzamelde je in een schrift. Uren kon ik bladeren in de schriftjes kijken naar al dat moois. Maar gebruiken…  Nee dat was zonde.

Of kan je je nog van die foam gemaakte puzzelkubussen herinneren? In verschillende kleuren te verzamelen. Elke kleur die uitkwam werd moeilijker. Samen kon je er uiteindelijk 1 grote kubus van maken.

De jojo mag niet ontbreken. In vele typische jaren 80 kleuren te krijgen. En toen was daar ineens de jojo der jojo’s. Het gaf licht….

Verder had je natuurlijk rolschaatsen. Je weet wel die met geel en donkerblauwe. Daarbij hoorde een walkman. Zo’n megagrote koelkast. Met bubbelgum in je mond. Het liefst uit een tube.

Ik verzamelde platen en cassettebandjes. Uren op de radio aan het wachten tot dat ene nummer voorbijkwam. En met een beetje geluk werd er maar 1 keer doorheen geouwehoerd.

De jaren 90:

Later toen ik eigenlijk alweer bijna te oud was. Had je de flippo’s. Die ken je vast nog wel. Wat was dat een rage. Daar heeft de chipsfabrikant (naam is mij even ontschoten) echt mega veel aan verdiend. Ik vrat me gek aan chips. Niet dat ik dat zo erg vond. Chips is nog altijd mijn nr. 1 guilty pleasure.
Speelgoed rages door de jaren heen.

De walkman ruilde ik in voor een cd- walkman beter bekend als discman. Nog steeds groot maar wel plat. En nam daarmee minder ruimte in beslag in mijn schooltas. Moest ik rennen voor de bus dan sloeg je cd heerlijk over.

Of deze dan. De plastic speentjes.  In verschillende kleuren en grote. Om je nek of aan je schooltas. Als je deze niet had dan hoorde je er niet bij.

Ken jij deze rages? En is er nog een rage dat ik ben vergeten? Do tell.

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter  & Google+

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Dewi
  06/11/2017 at 06:47

  Leuk! Ik ken ze allemaal. Die stickerboekjes herkenbaar!

 • Reply
  Bonny
  03/11/2017 at 21:10

  Oh boy ik had ze allemaal

 • Reply
  Christa
  03/11/2017 at 16:05

  Oke ik voel me nu echt een groentje, maar ik ken alleen de ljaren ’90 dingen haha.
  Ik ben in 1989 geboren, dus alles van daarvoor is voor mij een groot raadsel! 😛

 • Leave a Reply