Het is alweer bijna Sint-Maarten. En dat vraagt er natuurlijk om een DIY-lampion. Niet een maar twee super simpel te maken lampionnen. Geen lange knutsel project of ingewikkelde toestanden. Maar in een handomdraai gemaakt.

Voordat ik in mijn huidige plaats ging wonen kende ik het fenomeen Sint-Maarten niet echt. Ja van naam. De liedjes waren en zij, mij nog steeds vreemd. Maar mijn kinderen beleefde de avond van hun leven. Een traditie was geboren.

Als je uit het zuiden van het land komt, zoals ik dan zegt Sint Maarten je niet al te veel. Moest hier dan ook erg aan wennen. Pas toen ik hier ging wonen en met mijn en andere kinderen ging lopen leerde ik het kennen. Kinderen die uit volle borst een liedje zingen voor snoep. Een beetje zoals ik me Halloween voorstel.

Meestal kwamen mijn jongens wel met een boodschappentas aan snoep thuis. Genoeg om tot het nieuwe jaar voor te kunnen. Inmiddels zijn mijn jongens te groot. De oudste wilt niet meer en de jongste kreeg vorig jaar nauwelijks snoep van de mensen. Dit jaar ga ik dan ook voor het eerst zonder mijn jongens lopen. Niet meer mee voor hun zusje. Ergens vind ik het wel jammer, maar begrijp ze volkomen.

Ik heb in de loop der jaren genoeg lampionnen gemaakt. Helaas was ik nooit zo slim om ze te fotograferen. Laat staan er een blog over te schrijven. Vandaar dat ik er nu twee hebt gemaakt. Twee die heel simpel zijn om te maken. De eerste heb je zelfs in nog geen 5 minuten gemaakt. Hoe fijn is dat.

Super simpel te maken lampionnen voor Sint Maarten

 5 minuten lampion

Deze lampion heb ik vorig jaar gemaakt toen mijn jongste zoon op het laatste moment besloot mee te willen lopen. Ik heb deze echt in nog minder dan 5 minuten gemaakt. Mijn zoon heeft toen de rand aan de boven en onderkant nog versierd. Maar de basis was echt zo gemaakt.

Moeilijkheidsgraad: ★ ☆ ☆ ☆

Tijdsduur: > 5 minuten

Benodigdheden:

 • Stevig A4 papier na keuze.
 • Lijm
 • Schaar
 • Stanleymes
 • Snijmat
 • Crêpepapier of vliegerpapier A4 formaat
 • Pijpenragers of touw
 • Perforator
 • Liniaal en potlood

Werkbeschrijving:

 • Teken een A4 papier in de breedte af. Dit doe je door aan de boven en onderkant 2 cm in de lengte af te tekenen.
 • Teken nu dwars lijnen uit met een tussen ruimte van 1 tot 2 cm.
 • Snij de dwarsliggende lijnen (lengte) uit. Zorg wel dat te boven en onderkant niet doorgesneden worden.
 • Plak een stuk crêpepapier of vliegerpapier zo dat het wel dezelfde breedte heeft maar een paar cm korter is in de lengte.
 • Plak het vliegerpapier of crêpepapier vast op het andere papier. Dit doe je door alleen de boven en onderkant aan elkaar vast te maken.
 • Als dit allemaal aan elkaar geplakt zit dan lijm je de breedte uiteinden aan elkaar vast.
 • Twee gaatjes aan de bovenkant met een perforator. Pijpenragers er doorheen en voilà je super simpele lampion is klaar voor gebruik.

Super simpel te maken lampionnen voor Sint Maarten

Lees ook eens: diverse lampion ideeen.

Pompoen lampion

Moeilijkheidsgraad: ★ ☆ ☆ ☆

Tijdsduur: > 20 minuten

Benodigdheden:

 • 3x Stevig A4 papier na keuze.
 • Lijm
 • Schaar
 • Pijpenragers of touw
 • Perforator
 • Snijmachine (optioneel)

Werkbeschrijving:

Ik heb deze lampion gemaakt van normaal paper. Een wat steviger papiertje had beter geweest. Nu zakt de pompoen wat uit. Als dit is wat je wilt gebruik dan gerust normaal papier. Wil je toch dat het wat beter rond blijft dan raad ik je toch aan een iets steviger papier te gebruiken. Ik heb een snijmachine en daardoor had ik deze lampion vrij snel gemaakt. Zonder snijmachine zal je er mogelijk iets langer over doen.

 • Snij of knip ongeveer 2 A4 papieren in de lengte in repen van ongeveer 2 cm breed. (Het zou kunnen dat je wat overhoudt.)
 • Tekenen een cirkel van ongeveer 10 cm in doorsnee uit. Knip deze twee keer uit.
 • Plak nu de stroken op een van de cirkels. Dit doe je door een uiteinde van een strook op de rand van de cirkel te plakken. Herhaal dit totdat je helemaal rond bent gegaan. Ik plakte nog een tweede rij zodat het wat voller werd.
 • Als je tevreden bent dan plak je de tweed cirkel op de onderste cirkel. Zo weet je zeker dat de stroken goed vast blijven zitten. En het ziet er mooier uit.
 • Maak nu in alle uiteinden van de stroken een gaatje met een perforator.
 • Pak nu één voor één een strook haal de pijpenrager er doorheen. Zorg dat de uiteinden allemaal naar binnen wijzen en niet naar buiten.
 • De pijpenragers vouw je voordat je begint dubbel en zorg dat de uiteinden naar beneden wijzen. Zo hou je aan de bovenkant een lus over. Gebruik je touw dan moet je het touw er maar enkel doorheen halen en de uiteinden knopen. Hierdoor wordt wel een aantal stroken papier iets opzij geduwd.
 • Je pompoen lampion is klaar voor gebruik.

Super simpel te maken lampionnen

De super simpele lampionnen zijn klaar. Nog een paar nachtjes slapen dan is het zo ver. Of je het nu op zaterdag of zondag loopt. (Dit verschilt per gemeente) jij en je kind(eren) zijn er klaar voor.

Doe jij aan Sint-Maarten? Maak jij zelf eventueel met je kinderen de lampion of koop jij het gewoon?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Pin It on Pinterest

Share This