8 In Crea- cross/ DIY/ Knutselen/ Knutselen met kinderen

Van afval naar decoratie.

Van afval naar decoratie.

Het is tijd voor weer een nieuwe Crea- cross uitdaging van Ilse (Kreanimo.) Deze week is het thema; Bewerken. Een thema dat heel veel kan betekenen. En waar je veel kanten mee op kan. Ik besloot om met mijn favoriete materialen aan de slag te gaan. En toverde afval om tot decoratie.

Ik laat je vandaag zien wat je met afval zoal kan maken. Het is niet alleen leuk maar zo help je ook nog met recyclen. Geef spullen een tweede leven!!! En met afval bedoel ik niet spullen vooral potjes. Er is genoeg afval waar je wat leuks mee kan maken. Maar ik hou het voor nu bij glazen potjes.

En om deze glazen potjes te “pimpen” tot leuke decoratie gebruik ik graag Mod podge, gesso en papier mache. Met papier mache ga ik vandaag niet werken. Daar heb ik eerder al een leuke Paashaas mee gemaakt met afval van melk pakken.

Omdat het toch bijna Pasen is ben ik vooral decoratie gaan maken voor Pasen. Uiteraard kan je deze technieken toe passen met welk thema dan ook. 

Pindakaas pot decoupage met paas servetten en Mod podge.

Dit is een techniek die niet al te makkelijk is. Ik geef eerlijk toe ik heb er het geduld niet voor. Als je het heel erg goed wilt doen zit er geen kreukeltje in je werk. Maar bij mij wel. En zoals het met veel dingen is… Oefening baard kunst. Ik ben nog lang niet zo ver dat ik het goed kan. Bij mij zit er altijd wel een kreukel in en als ik het bijna glad heb en trots ben, dan zie ik wel weer ergens dat er een stuk papier kapot is gegaan.

Op een vlakke rechte oppervlakte en dan helemaal met hout werkt het makkelijkst. Glas, en met name rond glas vraagt net meer uitdaging. Maar als je het niet perse perfect hoeft te kunnen, ( en ook als je dit wel wilt) Het is leuk om te doen. En ook voor kinderen is het leuk om te doen.

Dus vergeet de perfectie en tover een afval glazen pot om tot een leuk thema pot. Een pot waar je een leuke waxinelicht houder van kan maken. Maar ook een vaasje. Of als pennen bakje in je kamer. Hoe dan ook je kan vast wel iets leuks bedenken wat je er mee kan.

Moeilijkheidsgraad:

★ ★ ☆ ☆

Tijdsduur: < 20 minuten

Benodigdheden:

 • Mod Podge
 • Servet met print naar keus
 • kwast
 • glazen pot

Werkbeschrijving:

 • Maak de glazen potten eerst goed schoon. Verwijder de etiketten en de lijmresten. En maak het vet vrij.
 • Verwijder alle lagen servet. Zodat je alleen de print laag overhoudt.
 • Knip hier uit wat je wilt gebruiken.
 • Smeer een beetje Mod podge met een kwastje op de servet. En plak nu de servet er op. Strijk het voorzichtig glad met je vingers of kwast. Pas wel op. Druk je te hard of te lang dan is de kans groot dat de servet scheurt. Vandaar dat er bij mij nog wat rimpels in zitten. Dit is in mijn geval lastiger omdat ik een hele grote oppervlakte op de pot probeer te krijgen. De kleine konijn ging al veel beter.
 • Laat het geheel drogen.
 • Breng dan nog een laag mod podge er op aan.
 • Als de pot nu droog is dan kan je er voor kiezen waarvoor je het wilt gebruiken. Ik ga er waxinelichtjes in plaatsen

Van afval naar decoratie. pot met confetti

Mosterd pot met confetti

Dit is ook weer een leuk idee met Mod podge. Ik heb wat confetti gebruikt. Iets wat ik altijd in huis hebt vanwege mijn hobby pinata’s maken. Heb je dit niet in huis. Pak een stukje papier in een kleur de je leuk vind. Tijdschrift of reclame folder voldoet ook. Pak je perforator en leef je uit. Wat er uit je perforator komt kan je hiervoor gebruiken.

Moeilijkheidsgraad:

★ ☆ ☆ ☆

Tijdsduur: < 10 minuten

Benodigdheden:

 • Mod podge
 • confetti
 • glazen pot

Werkbeschrijving:

 • Maak de glazen pot eerst goed schoon. Verwijder de etiketten en de lijmresten. En maak het vet vrij.
 • Smeer de pot voor een deel in met de Mod podge.
 • Plak dan wat confetti er op.
 • Laat het even drogen
 • Smeer de confetti nog een keer in met Mod podge
 • Laat het goed drogen en het is klaar voor gebruik.

Tip:

De confetti die ik gebruikte is van vrij dik papier. Dit maakt het lastiger om mee te werken. Ook maakt dit het minder geschikt om daarna als waxinelichthouder te gebruiken. Dit omdat er geen licht door het papier heen schijnt. 

Van afval naar decoratie. Vrolijke zonnige potjes geverfd met Gesso

Vrolijke potjes verven met Gesso als basis.

Ik werk regelmatig mer Gesso als basis. Gesso zorgt er voor dat je op verschillende operavlakte makkelijker en mooier kan verven. Ik gebruik het eigenlijk alleen maar op glas maar je kan het op heel veel meer oppervlakten gebruiken.

Gesso kan je zowel met een kwast als met een spons aanbrengen. Een make-up sponsje is eigenlijk nog een mooist. Hoe fijner de spons is hoe gladder het wordt. Vandaag werk ik met een kwast. Dit geeft wel strepen en maakt het moeilijk om glad te krijgen. Maar dit is wel het meest gangbare als je met kinderen aan de slag gaat.

Met een kwast maar ook met een spons kan je de Gesso een structuur geven op het glas. Of je nu vegen maakt, het dept je zal zien dat er steeds weer een andere structuur van komt. Experimenteer er mee en zie wat jij mooi vindt. Vind je het niks, hup onder de warme kraan en het is er zo weer af.

Moeilijkheid met Gesso zit hem in het zo glad mogelijk aanbrengen. Ook dit vraagt om veel geduld en oefening. Er is nog iets wat het wat lastiger kan maken. En dat is het aanbrengen er van…. De eerste laag lukt vaak zonder al te veel problemen. Maar als je de tweede laag aanbrengt en de kwast is te nat dan zal je de Gesso er meteen mee af halen. Ondanks dat ik het regelmatig gebruik, gaat het bij mij ook nog wel eens mis. Zo ook vandaag. Maar geen nood de warme kraan doet wonderen en je kan altijd weer opnieuw beginnen.

Zelf heb ik er voor gekozen om het onregelmatig en streperig aan te brengen. Dit zodat je het effect nog beter ziet als het licht er doorheen schijnt.

Moeilijkheidsgraad:

★ ★ ☆ ☆

Tijdsduur: < 20 minuten

Benodigdheden:

 • Gesso
 • acryl verf ( kleur naar eigen keuze)
 • glazen pot
 • kwast of sponsje
 • vennis ( optioneel)

Werkbeschrijving:

 • Maak de glazen pot eerst goed schoon. Verwijder de etiketten en de lijmresten. En maak het vet vrij.
 • In dit geval moet de glazen pot ook heel erg goed droog zijn. En druppel water of vochtige handen zijn al funest.
 • Verf de pot met Gesso. Niet te dik.
 • Laat het goed drogen.
 • Breng nu de tweede laag op. Weer een dunne laag.
 • Laat het nu goed drogen.
 • Meng nu de gewenste kleur verf en de Gesso.
 • Breng het aan op de glazen pot.
 • Laat het nu weer goed drogen.
 • Breng nu de (laatste) laag verf aan.
 • Laat het nu heel goed drogen.

Tip:

 • Wil je het langer kunnen gebruiken. Het kunnen afwassen dan is het belangrijk om het met vernis een laag of twee drie te geven. Al die lagen Gesso, verf en vernis lijken veel. Maar zo maak je het voorwerp wel geschikt voor intensief en langdurig gebruik. Ik heb op deze manier een beeld waarvan ik de kleur niet mooi vond bewerkt. En staat al jaren buiten op mijn balkon.  Ook heb ik glazen potjes zoals deze heel lang in gebruik gehad als bloempotjes en pennenbakjes.
 • Vind je de rand van het potje niet mooi. Koop dan plak lint en plak het er om heen. Je kan ook gewoon lint of touw gebruiken. Dit maakt het wel minder geschikt om als waxinelichthouder te gebruiken ivm brand gevaar.  Let er dan goed op dat de lint goed weg blijft van de boven en binnenkant van de por.

Wat vind je van de glazen potten? Wist jij dat je met afval zulke leuke dingen kon maken? Werk jij wel eens met Mod podge of Gesso? Zo ja wat maak je er zoal mee?

Melanie mijn naam. BMelloW.nl

Volg jij mij al op: Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter & Google+

Pinnen op Pinterest? Gebruik dan AUB de onderstaande ↓ afbeelding:

Van afval naar decoratie.

Deze crea- cross is bedacht door Ilse van Kreanimo vergeet dan ook niet om bij haar te kijken wat zij heeft gemaakt met het thema. Vandaag is er ook een co host neem je ook een kijkje bij mijn mama momenten. Natasha heeft iets heel erg leuks gemaakt. 

Denk je dit lijkt mij wel wat die crea- cross, je kan altijd mee doen. Drop eventueel een link van de opdracht in de onderstaande link.

Link droppen en voorwaarde:

[inlinkz_linkup id=771216 mode=1]

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Lütjen
  10/05/2018 at 00:51

  De ondergrond zou ik ook graag schilderen, zodat het niet zo “stijf” wordt. De poes zit uiteindelijk ook (bijna) nooit stil, en actie is toch altijd plezant. En nu aan de slag en benieuwd naar het resultaat.

 • Reply
  Lütjen
  05/05/2018 at 11:09

  Hallo,
  Zag de uitleg van ModPodge en Gesso en wil al meteen aan de slag. ‘k Wil wel graag weten of àl die bewerkingen op het glas langs de binnenkant of de buitenkant aangebracht moeten worden ? Ik heb nl. een glazen bokaal waar ik de kattenkorrels in doe en wil, zoals het konijntje, er een poesje op zetten zodat iedereen weet wat er in de bokaal hoort.
  En de papieren serviëtten ? Doe ik er de gesso op op de print of juist niet? Als ik die langs binnen kleef moet dat wel allemaal langs binnen hé denk ik. Echt plezant, want ik zocht al lang om van de pot een “kattenpot” te maken. Tof idee van u!

  • Reply
   BMelloW
   09/05/2018 at 12:44

   Ik doe alles aan de buitenkant. Als je het aan de binnenkant doe dan moet het afgelakt worden. En vind ik persoonlijk minder geschikt als er eten in moet. Wil je de ondergrond ook schilderen of wil je er alleen een plaatje op plakken?

 • Reply
  Roelina
  22/03/2018 at 20:44

  Heel erg leuk! Nog nooit met mod podge gewerkt maat nu wel erg nieuwgierig

  • Reply
   BMelloW
   04/04/2018 at 23:18

   Super leuk spul je kan er zo veel mee. Ik vind dit echt een must in iedere knutsel kast. En als je de duren echte nog niet wilt aanschaffen. de action heeft ook een variant. Maar dat heet geloof ik crea podge

 • Reply
  Dinja
  22/03/2018 at 11:51

  Wat ziet dat er leuk en vrolijk uit! Modpodge is echt iets waar ik zelf wel wat meer mee wil doen!

  • Reply
   BMelloW
   04/04/2018 at 23:18

   Zeker gaan doen je kan er zo verschrikkelijk veel mee

 • Reply
  Zelf gemaakt: Van spijkerbroek naar rokje (crea-cross uitdaging) – Mijn mama momenten
  22/03/2018 at 07:52

  […] deze week zien hoe je vaasjes in Jackson Pollock stijl maakt, Mellanie van BMellow laat zien hoe je afval omtovert tot decoratie en ik laat je zien hoe je van een oude spijkerbroek een rokje […]

 • Leave a Reply